arch/ive/ief (2000 - 2005)

VRT en Diversiteit/Wie kent de echte motieven?
by raf Tuesday, Apr. 29, 2003 at 9:47 PM
raf.custers@euronet.be

VRT-baas Tony Mary heeft op zaterdag 26 april het Charter van de Diversiteit van de omroep publiek gemaakt. De Vlaamse zender zegt harder zijn best te zullen doen om allochtonen te werk te stellen, en hun beeld op televisie en radio correcter te maken. Met de ommezwaai wil de VRT allochtonen politiek èn commercieel inpakken.

Tegenover de Nederlandse, Britse of Franse omroepen lopen de Belgische media jaren achterop als het over “migranten” gaat. Met het charter zet de VRT dus niet meer dan een stap in de normale richting. Wat kan je van een staatszender méér verwachten dan dat hij “een afspiegeling is van de samenleving” (de “Vlaamse samenleving” in dit geval!) en “gelijke kansen garandeert”? Dat zijn de eerste doelstellingen uit het charter. De omroep zegt zijn programma’s en personeelsbeleid aan die doelstellingen te zullen aanpassen.

De Vlaamse politiek en de VRT hebben een jaar of tien nodig gehad om deze beginselverklaring aan te nemen. Na Zwarte Zondag - eind 1991 toen het Vlaams Blok electoraal doorbrak - zetten basisbewegingen als Objectief en Charta de eis van gelijke rechten voor migranten hoog op de agenda. Objectief verzamelde ruim een miljoen handtekeningen voor stemrecht voor migranten. Een werkgroep van journalisten stelde aanbevelingen op voor correcte berichtgeving over “migranten”. Politiek, staatszender en media reageerden niet. Politiek staan “migranten” er slechter voor dan tien jaar geleden. Stemrecht is taboe, ze willen zelfs de snel-Belg-wet terugschroeven.

Nu verandert de staatszender dus van koers. Wat het in de parktijk wordt, moeten we nog zien. Maar iets is beter dan niets. Al komt het allemaal wel rijkelijk laat.

Iets veranderd soms?

Tony Mary, baas van de Vlaamse Radio en Televisie, pakte op zaterdag 26 april met het charter uit, aan het slot van een conferentie over Media en Allochtonen. Hij hield er een speech die vooral omwille van de entre parenthèses merkwaardig was.

Eerst een sprekend detail: qua “beeldvorming” zal de omroep mensen van etnisch-culturele minderheden aan bod laten komen in de gewone programma’s als burger, deskundige, praatgast èn “misschien het belangrijkst” (zegt Tony Mary) als deelnemer of als publiek. Allochtonen (“maar wie hoort dat woord nog graag? het is teveel wij en zij”) mogen met andere woorden in het decor gaan zitten!

Iets fundamenteler dan. De omroep, aldus het charter, wil een belangrijke factor zijn voor de sociale cohesie in Vlaanderen. Zegt Mary: ik vind dat persoonlijk ook één van de voornaamste dingen. De VRT, stipuleert het charter, wil ook een bijdrage leveren tot een harmonische, pluralistische en verdraagzame maatschappij. Tony Mary “tussen haakjes”: vandaar onze houding tegenover extreme partijen.

Politieke opdracht

De sociale cohesie en de harmonie in Vlaanderen bewaken, dat zijn expliciet politieke opdrachten. De Vlaamse politiek geeft ze als prioritaire taken aan de Vlaamse staatszender. En Tony Mary gaat daarin mee.

Maar het Vlaams Blok behoort voor de omroep tot het gevestigde politieke bestel. Het Blok zit nu in alle verkiezingsprogramma’s. Het krijgt af en toe van een VRT-wijsneus wel wat schimpscheuten te verduren. Maar niemand van de VRT-BV’s die het Blok als dè (Vlaamse) fascistische partij bij uitstek countert. Trouwens, het charter zegt dat de omroep geen enkele vorm van discriminatie zal dulden. Verder gaat het niet.

Tegen wie zal de omroep dan wèl voor de cohesie en de harmonie in de bres springen? Tegen welke “extremisten”, zoals Tony Mary ze noemt? Eén groep is vorige zaterdag constant verketterd - door de officiële stemmen althans - en met name de basisbeweging rond Dyab Abu Jahjah en de Arabisch-Europese Liga. Het lijkt er sterk op dat VRT èn Vlaamse politiek tegen hen de rangen sluiten.

Dyab Abu Jahjah

Tony Mary richtte zich met zijn toespraak vooral tot Vlaamse minister Mieke Vogels die vlak voor hem zat. Welnu, diezelfde mevrouw de minister verklaarde hetvolgende: “Om te verkopen voerden de media Dyab Abu Jahjah op. Het imago van de allochtonen wordt daardoor niet beter, wel integendeel”.
Hoofdredacteur Rik Van Cauwelaert van Knack voegde daaraan toe: “We hebben Dyab geïnterviewd. Want we vrezen dat, als we niets doen aan onze relaties met de allochtonen, Dyab in de allochtone gemeenschap de bovenhand zou kunnen krijgen”.

Twee opmerkingen. Ik geef de uitspraken weer zoals ik ze uit mijn snel gekribbelde nota’s heb ontcijferd. Ze komen uit de video “Kleur in de media”, die zaterdag is vertoond.

Een persoon die bij de productie van de video betrokken was, vertrouwde me hetvolgende toe: “als ge wilt, neem ik u mee naar Matonge in Elsene. Daar zitten honderden Abu Jahjah’s. Maar dat zijn Afrikaanse jongeren. Daarvoor wordt niks gedaan. Die zijn politiek niet interessant. Voor de rest: al wat de politiek doet, is allochtonen betuttelen. Ze wrijven ons eens over ons kopke. Structureel doen ze niks”.

Voor de volledigheid: tijdens de studiedag van zaterdag kwam de Gentse onderzoekster Meryem Kanmaz met persoonlijke reflecties. Ze sloeg nagels met koppen.
Ze had het bij voorbeeld over de “valkuil van het woordvoerderschap”: “de keuze van de woordvoerders is niet neutraal. Kijk naar wat er met Dyab Abu Jahjah is gebeurd. Hij is deels gemaakt door de media. Maar toen hij bekend werd, hebben de media hem direct ook weer afgemaakt. Ze zeiden dat hij niet representatief was. De media hebben dan hard gezocht naar andere woordvoerders. Maar waarom mocht Abu Jahjah niet meer spreken? Hoe klein ook zijn beweging, hij vertegenwoordigt wèl een groep van mensen in de maatschappij”.

Mijn eerste conclusie: de Vlaamse politici begrijpen dat ze de allochtonen, en vooral die van Marokkaanse origine, moeten laten pamperen door een aantal strebende Bounty’s (bruin van buiten, wit van binnen) zoals Fauzaya Talhaoui of Meryem Kacar. Daarmee willen ze de radikaliserende invloed van de ‘Nu is het genoeg’-tendens rond Dyab Abu Jahjah afstoppen. En wordt die toch sterker, dan kunt ge er nog altijd politie, justitie en mainstream-media op afsturen.

Coca-cola

De VRT als politiek gestuurde staatszender heeft politieke bedoelingen met zijn koersverandering tegenover de “migranten”. De VRT gaat die groep ook betuttelen. Dat valt af te lezen aan de personeelspolitiek tegenover “migranten”. Volgens Jean-Philippe De Tender van de VRT scoren allochtone kandidaten bijna d’office slechter “qua taal en competentie”. Dus: qua taal en competentie!

Primo: niemand, ook De Tender niet, kan omschrijven wat competentie is. Dat is even elastiek en rekbaar als “ge moet u aanpassen” (aan wat?) of “ge moet maar integreren” (in wat?) etc.
Secundo. Volgens De Tender heeft de omroep in het verleden de fout gemaakt dat hij zich vooral focuste op “schermmedewerkers”. Maar als De Tender dan zelf opsomt wat je zoal moet kunnen om bij de omroep in de gratie te vallen (“je moet goed spreken, schrijven, contact kunnen maken met de camera, een bruggetje kunnen leggen naar de kijker, je moet uitstraling hebben”) komt ook hij exclusief uit bij criteria voor op het scherm.

Trieste anecdote: gevraagd naar hoeveel allochtonen er nu bij de omroep werken, komt het antwoord dat de omroep dat niet weet en vanwege het respect voor de privacy ook niet mag weten. Dat zegt genoeg!

Dat allochtonen qua werk niet aan de bak komen, heeft niet zozeer met taal en competentie te maken, als met structurele discriminatie. Studies en persoonlijke getuigenissen genoeg om dat te bewijzen.

Maar: Coca-Cola dus. “De VRT verkoopt cultuur als coca-cola”, zegt ook de persoon die aan de video “Kleur in de media” meewerkte.
Saida Sakkali, die op het kabinet van de Vlaamse Arbeidsminister Landuyt werkt, heeft het over etno-marketing als nieuwe trend. Anders gezegd: 10% van de bevolking zijn allochtonen, en een commerciële onderneming mag die groep niet in de kou laten staan, maar moet er integendeel actief op inspelen.

De VRT is een vennootschap (van publiek recht) en zéér commercieel. VRT-baas Tony Mary vergeet naast de divisies Radio en Televisie nooit ook ‘Corporate’ te vermelden, de VRT als te rentablizeren onderneming. Volgens Mary voert zijn bedrijf sinds kort een nieuwsoortig media-onderzoek dat expliciet ook peilt naar de gewoonten en behoeften van de 10% allochtonen. En bij de staatszender wordt veel door kijkcijfers en marketing gedirigeerd.

De ommezwaai in de richting van de allochtonen kan dus, behalve politiek, ook perfect commercieel geïnspireerd zijn. Omdat er bij die 10% allochtonen nu eenmaal interessante en dynamische consumenten zitten! Met gelijke kansen en emancipatie heeft dat allemaal nog bitter weinig te maken. Volksverheffing? dat is een term van het jaar stillekes.

Vogels
by Edith Tuesday, Apr. 29, 2003 at 11:27 PM

De uitspraak van Vogels over Dyab zegt al genoeg over de intenties van Agalev naar de allochtone bevolking toe.
Onder de knoet houden en nog eens onder de knoet houden met kokosnoot Talhaoui als uitvoerder.

Wie bent u?
by Thomas Tuesday, Apr. 29, 2003 at 11:55 PM

Wie bent u (blanke?) Edith, om Fauzaya Talhaoui een "kokosoot" te noemen? Met welk recht? En Raf, you white boy... Bent u soms een "proud Arab" die het recht heeft om anderen "bounty's" te noemen?
Wie bent u om als "autochtoon" te gaan oordelen over hoe de "allochtonen" die wat in hun mars hebben zelf hun lot in handen willen nemen in de politiek?
Dit klinkt allemaal nogal eurocentisch en paternalistisch. Eerst eens zien hoeveel "nieuwe belgen" er voor Abou Jahjah gaan stemmen en hoeveel voor Kacar of Talhaoui.

Onterecht
by Flow Wednesday, Apr. 30, 2003 at 5:17 AM

Ik heb veel meer respect voor de samenwerkingsgedachte met nieuwe Belgen binnen de Groenen dan voor de protestgedachte bij het AEL.

Agalev werkte al samen met migranten toen Abu Jahjah in pampers rondliep. Dat heeft niets met verlakkerij maar met idealisme te maken. Iets waar het Abu een beetje aan ontbreekt vind ik.

Aan Thomas
by jessie Wednesday, Apr. 30, 2003 at 6:21 AM

Wie bent u om als "autochtoon" te gaan oordelen over hoe de "allochtonen" die wat in hun mars hebben zelf hun lot in handen willen nemen in de politiek?

Wij als autochtoon kunnen enkel maar de "allochtonen" - of zeg beter de "nieuwe" belgen - feliciteren omdat ze zich niet langer laten onderdrukken en eindelijk die gelijke kansen en gelijke rechten opeisen.

Eerst eens zien hoeveel "nieuwe belgen" er voor Abou Jahjah gaan stemmen en hoeveel voor Kacar of Talhaoui.

Misschien gaan er wel meer voor Kaçar of Talhaoui stemmen. Ze weten gewoon ni beter. Agalev moet natuurlijk ook z"n excuus-truzen op de lijst hebben, en dat ze een mooi snoetje hebben, dat is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Flow

Ik heb veel meer respect voor de samenwerkingsgedachte met nieuwe Belgen binnen de Groenen dan voor de protestgedachte bij het AEL.

tuurlijk heb je daar meer respect voor é, diezijn ook 100% belg, die vechten geen ontvoogdingsstrijd, die leven naast de allochtone gemeenschap.
AEL strijdt de strijd die hier in België al veel eerder zou moeten zijn begonnen. AEL is niet "veel blabla en weinig boemboem" maar AEL dat is "geen woorden, maar daden". Ik kan dit persoonlijk alleen maar aanmoedigen.

De oorlog tegen de allo's
by Edith Wednesday, Apr. 30, 2003 at 11:58 AM

De echte motieven van de VRT zijn niet zo fraai. De VRT is af en toe een veredelde roddeltent, al zijn er individuële journalisten die nog vasthouden aan eerlijke journalistiek, maar zij zijn duidelijk in de minderheid en bewustmakende reportages krijgen we maar sporadisch te zien, na een overweldigende propagandaoorlog ten dienste van corporatistisch Amerika.

Als vazal van de corporaties die de Amerikaanse regering hebben gegijzeld, heeft de VRT zich ook als doel gesteld deel te nemen aan de kruistocht tegen de islam. In het kader daarvan scherpt men de messen teneinde Dyab Abou Jahjah zoveel mogelijk te beschadigen.

Terzijde: Ik ben gisteren totaal vergeten naar het journaal te kijken, maar moet ik mij erover verbazen als ik vergeet belangstelling op te brengen voor desinformatie.

De VRT wil allochtonen in het decor plaatsen, teneinde de beschuldiging te weerleggen dat allochtonen onzichtbaar zijn. Hen in het decor plaatsen is een handige manier om hen het zwijgen op te leggen. Ze zijn dan toch zichtbaar en hadden we ons niet beklaagd om de onzichtbaarheid van de allochtonen? De VRT is dan toch tegemoet gekomen aan de klachten, niet?

De VRT wil een bijdrage leveren tot een harmonische, pluralistische en verdraagzame maatschappij. Tony Mary “tussen haakjes”: vandaar onze houding tegenover extreme partijen. Met ander woorden: We willen vooral een verdraagzame facade creëren, want facades daar is de VRT goed in. De VRT gaat nauwelijks om meer dan facade en doet dat natuurlijk omdat 'de kijker' dat wenst.

Met het woordgebruik van de VRT is het ook al erbarmelijk gesteld. Zo hebben ze het in het kader van de angstcampagne bijna dagelijks over moslimfundamentalisme. Tot voor een half jaar, toen ik de shit van de VRT nog slikte, dacht ik bij moslimfundamentalisme aan geweld, aan bloed.
De VRT vertikt het systematisch de sociaal-economische omkadering waarin die acties plaatsgrijpen te beschrijven. Wat zijn terroristen?
Terroristen zijn mensen die zich, ten einde raad, verzetten tegen onrecht en wantoestanden. Mijn grootvader was tijdens de tweede wereldoorlog bij het verzet in zijn dorpje dicht bij Tienen. Voor de Duitse bezetter was hij op dat ogenblik een potentiële terrorist. In een dorpje vlakbij, in Meensel (Meensel-Kiezegem) werden alle mannen gefusilleerd wegens vermeend 'terrorisme'.

Terrorisme is de benaming die de machtighebber geeft aan de machteloze, de onderdrukte die in opstand komt. De machtige, in casu de door corporaties gehijackte regering van de US, heeft het alleenrecht op terrorisme. Zij mogen moorden en durvenb dat dan nog 'hunain'(Rumsveld) noemen. Kijk maar naar Irak.

De kleine man mag niet in opstand komen. De kleine man behoort zich te laten onderdrukken en uitbuiten en de VRT zal hen daar ijverig bij helpen. Partijen die opkomen voor de kleine man en vrouw zijn apriori extremistische partijen volgens de VRT-logica.

Tony Mary geeft open en bloot toe, dat de VRT als machtsapparaat ten dienste van de regering werkt en dus NIET ten dienste van de belastingbetaler die de VRT onderhoudt. Het onderdrukken van de kleine man en in het bijzonder de allochtone gemeenschap heet in mooie woorden: "De sociale cohesie en de harmonie in Vlaanderen bewaken." Wat eigenlijk vuile tongen zijn, klinkt inderdaad aanvaardbaar als bewaking van sociale cohesie en harmonie. Hoe ging dat sprookje ook weer van de wolf in de schapenvacht? De vacht van de VRT oogt en klinkt inderdaad verraderlijk mooi.

Wat de VLD in haar schild voert door de propaganda van het Vlaams Blok te steunen en te financieren vanuit de staatskas, begrijp ik niet. Ik zie met andere woorden niet hoe de VLD beter gaat worden van een sterker Vlaams Blok, tenzij de VLD een veredelde uitgave is van het Vlaams Blok en ze van plan zouden zijn na de verkiezingen samen de absolute meerderheid te halen en Vlaanderen naar de middeleeuwen te manoeuvreren.

Dat de VRT een cordon sanitaire tegen de voorvechters van de gewone man opzet is pervers, maar niet verwonderlijk. De VRT betaalt niet slecht. De meeste werknemers hebben dan ook hun aandelenportefeuilletje en identificeren zich maar al te graag met de onderdrukkers. Wie opkomt voor de gewone man moet dan ook steevast verketterd worden. Dat men eerder zei geen discriminaties te dulden, speelt daarbij geen rol. De normvervaging moet immers gepropageerd worden. Dat dergelijke mechanismen tussen 1940 en 1945 het leven hebben gekost aan 6 miljoen mensen die eenvoudig vernietigd werden in gaskamers, na eerst op mensonterende wijze te zijn beledigd, gekwetst, gemarteld en misbruikt geweest, daar sluit de VRT de ogen voor.

Volgens Mieke Vogels is het schadelijk voor het imago van de allochtonen als zij opkomen voor hun rechten. Ze moeten wachten, nog 100 jaar en wellicht langer tot mevrouw Vogels en haar nakomelingen zich ertoe verwaardigen de allochtonen rechten te gunnen. Iemand die zoals Dyab voor die rechten opkomt, schaadt volgens haar het imago. Nu is Mieke wel handig in het onder de knoet houden van de allochtone gemeenschap. Ze maakt daarbij dankbaar gebruik van bounty Fauzaya Talhaoui die vanuit plat opportunisme bereid is haar eigen gemeenschap te bedriegen en in de steek te laten.

Ook Rik Van Cauwelaert ligt van niets anders wakker dan van Dyab klein krijgen. Dyab is de stem van de kleine man, van de bruine man (en vrouw).
Laat ze maar een cordon sanitaire tegen de verdrukten in de samenleving oprichten, laat ze maar het Vlaams Blok binnenhalen in hun strijd tegen de allochtonen, tegen de gewone mensen. De groep gewone mensen en allochtonen zal groeien en daar zorgt het esthablishment zelf voor. De economie gaat slecht. Iedere maand komen er werklozen bij en onze regering heeft zopas nog een oorlog tegen haar eigen economie gesteund. Een oorlog die nog meer mensen hun baan zal kosten.

De strategie van onderdrukking is voor wat de allochtone bevolking betreft decennia-oud. De politieke wil tot bezinning is er niet, in geen enkele traditionele partij. Ik heb maandenlang tevergeefs geprobeerd om de CD&V een herbronning op basis van haar eigen christelijke filosofie te verkopen. Inderdaad, alle mensen hebben gelijke rechten, maar de bruinen zijn blijkbaar geen mensen want de CD&V denkt hen op hun plichten te moeten wijzen. Over hun rechten zwijgt de CD&V. Ook daar koestert men de xenofobie. Het zou zo weinig moeite vergen om dat onbekende te leren kennen, maar Vlaanderen lijkt wel verslaafd aan vijandigheid.

De traditionele partijen liggen wel degelijk wakker van het sterker worden van Abou Jahjah. Getuige daarvan hun verdachtmakingen gisteren met betrekking tot porno. Dat porno inconsistent is met de persoonlijkheidstructuur van Dyab begrijpt de massa toch niet en hij zal op werkvloeren van middelmatig niveau weer gretig over de tong gaan teneinde eventuele twijfelaars hun twijfels de kop in te drukken. Het probleem dat de machtstructuur - waar de media dus deel uit van maken, we moeten daar niet schijnheilig meer over doen - met Abou Jahjah hebben is dat hij teveel is zoals wij, te goed zijn rechten kent, zelfbewust is, niet onderdanig werd opgevoed. Hij aanvaardt de rol van slaafje niet en daar staat Vlaanderen inclusief het establishment en de VRT van op de achterste poten.

Het ziet er naar uit dat het human resources management van de VRT erop gericht is bounties te kweken, teneinde de allochtone gemeenschap andermaal in de kou te zetten. De assimilatiestrijd van autochtoon Vlaanderen tegen de allochtonen gaat in alle hevigheid door.

Aan de commentatoren: Thomas, wij zijn cultuuroverstijgende medewerkers van alle mensen die met onrecht te maken krijgen. Dat kunnen vrouwen zijn, dat kunnen kinderen zijn en dat zijn op dit ogenblik allochtonen. Wij werken aan één verrijkte cultuur waarin iedereen zichzelf kan zijn en als dusdanig gerespecteerd, wat niet wil zeggen dat we racisme moeten tolereren. Een bakkersvrouw van het Kiel heeft me ooit voor racist uitgescholden omdat ik haar racisme niet dulde. Vrije meningsuiting wil niet zeggen dat men de vrijheid heeft de medemens te beschadigen.

Ik erken nogsteeds de kwaliteiten van Talhaoui, maar dat wil niet zeggen dat ik het goed moet vinden als zij haar kwaliteiten inzet tegen haar gemeenschap en bijgevolg de groei naar één cultuur tegenwerkt.

De samenwerkingsgedachte van Flow is geen samenwerkingsgedachte maar een vermomde onderdrukkingsgedachte en flow hanteert een eigen betekenissensysteem waardoor verdere discussie onmogelijk wordt wegens vreemde taal. Het ene Nederlands is het andere niet.

We zullen zien hoeveel stemmen Abou Jahjah krijgt ondanks de heksenjacht die door het complete politieke en mediatieke apparaat tegen hem gevoerd wordt.

Goed zo Jessie!
Dank aan Raf voor het schitterende stuk.

Emotionele inkleuring van het begrip competentie
by Edith Wednesday, Apr. 30, 2003 at 1:42 PM

Marc Ernst, Raf heeft niet gezegd dat hijzelf niet wist wat met het begrip competenties wordt bedoeld, wel dat De Tender met zijn mond vol tanden stond.

Het spreekt vanzelf dat het interpreteren en aanvoelen van het begrip competentie bijzonder rekbaar is. Uw hulpvaardige uitleg maakt het er niet gemakkelijker op, integendeel. De subjectiviteit en de mogelijkheid tot discriminatie wordt er alleen maar scherper door in de aandacht geplaatst. Wie gaat beoordelen wat succesvol gedrag is op de personeelsdienst van een bedrijf dat zich laat leiden door negatieve emoties eerder dan door kennis, inzich en economische wetmatigheden. Wie gaat omschrijven wat succesvol gedrag is in een bedrijf waar macht en manipulatie en demagogie belangrijke krachtsvectoren zijn.

Van een objectieve en wetenschappelijk gestoelde recrutering kan dan ook geen sprake zijn in dergelijke context.

wat een paternalisme
by Thomas Wednesday, Apr. 30, 2003 at 2:14 PM

"Misschien gaan er wel meer voor Kaçar of Talhaoui stemmen. Ze weten gewoon ni beter. "

En u weet het wel beter dan de "nieuwe belgen" dus Jessie, is dat niet een beetje eurocentristisch en paternalistisch?

Het gaat helemaal niet over Islam maar over een sociaal-economische onderdrukking. Jullie oriëntalistische betweters lopen zelf mee in de val van Bush, Verhofstadt en co.

kokosnoot T
by Marco D Friday, May. 02, 2003 at 11:25 PM

Is Ediths uitspraak "kokosnoot Talhaoui" een nieuw scheldwoord? Mag schelden tegenwoordig op Indymedia? Of alleen als het uit de pen van ons aller Edith komt? Staat deze platgebekte dame ook op de Resistlijst misschien?

kokosnoot T (bis)
by Marco Daems Sunday, May. 04, 2003 at 10:47 AM

Geen antwoord op mijn vraag of en waarom het scheldwoord "kokosnoot" toegelaten is op Indymedia?
Ook geen uitleg: wat betekent dat scheldwoord precies?
Dat zegt veel: 2 maten en 2 gewichten. Edith mag schelden, als het maar tegen agalev'ers is.
(en haal dit er nu weer niet af, aub!!)

Kokosnoot is geen scheldwoord
by han Sunday, May. 04, 2003 at 2:58 PM

Omdat kokosnoot geen scheldwoord is.

Het is zoals men in Congo de collaborateurs met de Belgen de "civilisées" noemde.
Misschien was het woord collaborateur beter geweest, maar ik vermoed dat dat nog zwaarder geladen is.

Het geeft gewoon aan dat je iemand niet op zijn uiterlijk kan beoordelen.





geen scheldwoord??
by Marco Daems Sunday, May. 04, 2003 at 10:30 PM

wat is het nu: kokosnoot is geen scheldwoord of kokosnoot is een ander woord voor "collaborateur".
Zou jij graag collaborateur genoemd worden, zonder één argument?
Waarom zou Talhaoui een collaborateur zijn?
Omdat ze bij Agalev actief is?
Is heel de wereld die niet tot extreem-links behoort (of jullie tak ervan, han en edith) een collaborateur?

ach
by herman luyckx Sunday, May. 04, 2003 at 10:52 PM
herman.luyckx@pandora.be

Marco,
Maak je toch niet moe door in te gaan op dit soort discussies.
Je moet toch al langer weten dat deze site elke commentator die bekent dat hij/zij ofwel voor Agalev ofwel voor SP.A ofwel voor (een tak van) het ABVV ofwel voor een bredere linkse beweging opkomt, als collaborateur met het bestaande systeem beschouwt.
Weet je wat we kunnen doen: ons met genoegen "kokosnoot" noemen. Een interessante geuzennaam, misschien. Trouwens, kokosnoten zijn lekkere vruchten - ik zou mij daar niet door beledigd voelen. Maar ik moet toegeven dat ik geen Marokkaanse roots heb, en ik heb de indruk dat dit "scheldwoord dat geen scheldwoord is" gereserveerd wordt voor mensen uit de Maghreb.

sukkelaars
by jeroen Monday, May. 05, 2003 at 2:28 AM

Ik vind dat dit soort van infantiele discussies eerder op chatforums thuishoren.

Nieuw soort Racisme
by Jan D. Monday, May. 05, 2003 at 10:04 AM

Inderdaad Herman, ik vind dat de bleke blonde blanken die hier het lef hebben migranten 'évolué' of 'kokosnoot' of iets dergelijks te noemen, omdat ze niet voldoen aan hun oriëntalistische, omgekeerd-eurocentristische schuldgevoelens en verwachtingspatronen, gewoon een nieuw soort paternalistische racisten zijn.

Denk daar maar eens over na Han, Edith en co.

Of word ik nu gecensureerd wegens 'schelden'?

Grapjassen
by han Monday, May. 05, 2003 at 12:18 PM

Ik kan best begrijpen dat een term als "kokosnoot", "évolué" of "collaborateur" schokkend overkomt, maar daarom zijn het geen scheldwoorden.

Een Belg die meeheulde met het Nazi regime was een collborateur, een migrant die in deze "racistische" samenleving mee in het beleid stapt is dat ook. De "wittekes" ook trouwens.

En ik zien niet waarom ik een donker huidskleur moet hebben om dat vast te stellen en aan te klagen.

Zelf kies ik er niet voor om dergelijk woorden te gebruiken, omdat ik denk dat je daar niemand mee overtuigd. Maar zij die geschokt zijn over het woordgebruik hebben het verkeerd op.

Kijk de leiding van zowel AGALEV als SP.A zijn medeplichtig aan de oorlog in Irak. Dit weekend toonden ze dat ze wel kordaat konden optreden om 3 nachtvluchten boven het dichtbevolkste gebied van België te organiseren. Maar om de wapentransporten tegen de te houden ,.....

Deze mensen hebben "bloed" aan hun handen. Het bloed van Nepalezen, het bloed van Iraakse kinderen, .....

groeten
han



Dus toch
by Jan D. Monday, May. 05, 2003 at 12:56 PM

Jij vindt dus eigenlijk, blonde en blauwogige Han, dat als je een bruine kleur hebt, je automatisch die en die standpunten zou moeten innemen? Zelf ben ik van het mediterrane type met krulhaar, dus was het inderdaad niet meer dan logisch dat ik recent drie keer ben opgepakt toen ik ging protesteren tegen de wapentransporten. Bizarre redenering...

En die vergelijking met de nazi's... Komaan he, probeer een minimum aan ernst te bewaren.

OK, dit is dus niet 'schelden' omdat het tegen Agalev is, het is ook een redenering.

Jan, man toch
by han Monday, May. 05, 2003 at 1:35 PM

Ik zeg precies dat je als blonde schone ook die standpunte kan innemen.

Ik begrijp niet wat je huidskleur te maken zou kunnen hebben met het standpunt dat je inneemt.
Misschien dat het gemakkelijker is om te snappen wat racisme is als jje migrant bent, maar je hoef geen migrant te zijn om tegen racisme te zijn.
Misschien dat je als arabier gemakkelijker het bevrijdent karrakter van het arabisch nationlisme begrijpt, maar je hoeft een aqrabier te zijn om dat te bergijpen.

En ja Jan, ik erger rot aan het negationisme t.o.v. AGALEV en de SP.A. Zij hebben bloed aan hun handen kleven, zij organiseerden conentratie kampen voor vluchtelingen, ze sloten SABENA, ....
Nooit werden er meer akkorden gesloten in verband met het vrijmaken van de markt (opebare diensten en co.) als met deze groenen en roden in de regering.

Jij kan doen of je dat alles niet gezien hebt, ik wijger daar blind voor te blijven.

Ciao