arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpen: Examens verbeteren aan 40 euro per kopij
by Tino Delabie Tuesday April 29, 2003 at 12:25 PM

Antwerpen betaalde tussen 1999 en 2002 één miljoen euro aan eigen personeel voor het verbeteren van examens. Een bijzonder winstgevende bijjob voor een een select clubje topambtenaren.

De gewone stadsambtenaren zien met lede ogen hoe hun bazen op alles willen besparen, behalve op hun eigen bijverdiensten.

PVDA-districsraadlid Mie Branders. De voorbije vier jaar heeft de stad alleen voor het verbeteren van examens 1 miljoen euro uitbetaald aan een kleine honderd personeelsleden. De hoogste bedragen gingen vooral naar topambtenaren, onder andere van de personeelsdienst. Voor de toptien gaat het om bedragen van 25.000 euro tot 46.000 euro. Nochtans is het inrichten van examens een normale taak van een personeelsdienst.

Ze krijgen bovenop hun wedde een extra vergoeding voor het verbeteren van examens?

Mie Branders. Ze krijgen een vast bedrag per examenkopij, ongeveer 40 euro. Een examen verbeteren waaraan 50 mensen deelnemen, brengt zo'n 2.000 euro op. Maar het verbeterwerk doen ze meestal tijdens hun gewone dagtaak. Sommigen schuiven het werk zelfs door naar ondergeschikten, maar strijken wel de premie op.

Gaat het hier om onwettige praktijken?

Mie Branders. Zowel de basisbedragen - per examen en per deelnemer ­ als de toeslagen voor examens die op zaterdag of op zondag worden afgenomen, zijn door schepenhet college vastgelegd.

En ook de heisa rond de Visa-kaarten heeft daar blijkbaar niets aan veranderd, want onlangs werd nog een premie van 5.000 euro betaald aan vier man, waaronder de vroegere, maar intussen gearresteerde stadsontvanger. Die bijzondere bijverdienste was ­ wellicht buiten het schepencollege - "geregeld" met een topmanager van de personeelsdienst, overigens de nummer 5 op de lijst van de examenpremies.

Hoe reageren gewone personeelsleden hierop?

Mie Branders. Al deze zaken en de Visa-schandalen zijn een slag in het gezicht van het gewone personeel. Onlangs zette schepen Van Peel een aantal contractuele medewerkers aan de deur 'om te besparen'. Van Peel wordt nu, ondanks de Visa-schandalen, opnieuw schepen voor personeelszaken. Maar de ontslagen collega's blijven wel ontslagen.

Het personeel van de stadsbibliotheken is al wekenlang aan het staken tijdens de weekenddiensten, omdat ze, sinds door de invoering van het nieuwe werkrooster geen extra vergoedingen meer krijgen voor avondwerk. Het ontslagnemend college heeft dit bekrachtigd. Maar de managers die het personeel van de bibliotheek en de districtshuizen 's avonds laten werken zondervergoeding, blijken niet vies van examenvergoedingen voor zichzelf!

De mensen vragen zich af waar de managers het lef vandaan halen om zich qua verloning te spiegelen aan extravagante praktijken in de privé. Stel u voor dat een maatschappelijk werker van een sociaal centrum zou zeggen: "Ik wil bovenop mijn wedde 40 euro per gesprek, want een therapeut in de privé wordt ook per patiënt betaald". De schepenen zouden nogal te keer gaan. Maar niemand van hen sprak personeelschepen Van Peel tegen toen die zei: "Hoe kan je nog competente managers vinden voor deze stad als we geen extralegale voordelen kunnen bieden of goed betalen?"