arch/ive/ief (2000 - 2005)

Grapjas Van Mechelen schenkt 900.000 euro aan opiniepers
by jpe Monday April 28, 2003 at 09:23 PM

Vlaamsche regering schenkt 36 miljoen Belgische franken aan pers. Info + bedenkingen.

Vorige week stemde de Vlaamse regering, op voorstel van Vlaamsch mediaminister Dirk Van Mechelen, in met "het opstarten van de procedure tot toekenning van steun aan projecten die het behoud en het gebruik van de aanwezige kennis en vaardigheden in de Vlaamse opiniepers nastreven. In totaal is hiervoor een budget van 900.000 euro voorzien"

In een persmededeling heet het dat "de oproep tot het indienen van projectvoorstellen zich integraal richt tot de vrijwaring en valorisatie van het menselijke kapitaal, dat in belangrijke mate vertegenwoordigd wordt door de ervaren en geroutineerde redactie-medewerkers in de Vlaamse geschrevenperssector. Het betreft een zeer waardevol menselijk collectief geheugen dat kan bijdragen tot de verdere uitbouw van een performante en hoogstaande opiniepers in Vlaanderen."

En nog meer mooie blablabla want stropop Van Mechelen (iedereen weet dat Vlaamsch burgemeerster Patrick Dewael de echte Vlaamsche chef media is) laat ook weten dat hij er "van overtuigd is dat hij onder meer via dergelijke ondersteuning kan bijdragen tot het behoud van de bestaande diversiteit in de Vlaamse geschrevenperssector en als dusdanig ook tot de verdere uitbouw van een pluriform en kwaliteitsvol Vlaams medialandschap."

De bestaande diversiteit. Van Mechelen is goed hé. Wat een grapjas. Maar als hij de vrolijke Hans mag spelen, wij ook.

Lees nog even mee. De minister laat weten dat "de uitgevers tot 15 mei 2003 de tijd krijgen om projectvoorstellen in te dienen. Invulformulieren kunnen opgevraagd worden bij de administratie Media - afdeling Media-innovatie en media-vergunningen, Koning Albert II- laan 7 (3° verd.), 1210 Brussel, tel. 02 553 45 50 - e-mail: willy.verdonck@wim.vlaanderen.be"

Allé mensen, waarop wacht je nog ? Overspoelen dat kabinet met aanvragen.

Van Mechelens mannah kan er overigens al vrij snel komen. "De afronding van de evaluatie van de ingediende projecten is voorzien tegen eind juni, zodat in de maand juli een definitieve beslissing over de toekenning van de subsidies kan worden genomen. De beoordeling van de ingediende projecten gebeurt door de administratie Media, dit in samenspraak met twee onafhankelijke, eminente vertegenwoordigers uit het journalistenmilieu." Onafhankelijke, eminente journalisten: waar zal Van Mechelen die gaan zoeken ?

Meer info: Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11; e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

DIOGENE(S) 50 / mediadoc.diva@skynet.be