arch/ive/ief (2000 - 2005)

VRT-verkiezingsstrategie
by jpe Monday April 28, 2003 at 04:18 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Over de VRT-verkiezingsstrategie en Hoe Brakke & Krabbe eens goed voor schut zetten ?

DE VRT-VERKIEZINGSSTRATEGIE


Wat valt er nog te schrijven over de VRT-Stemtest ? Dit omstreden initiatief van de Vlaamsche 'openbare' omroep was zowat de hele week goed voor hoog oplopende commentaren in zowel de Nederlandstalige àls de Franstalige pers. In De Standaard van 26/04 vatte Marcel Van Nieuwenborgh het verkiezingsgedoe op de VRT zo samen: "Tijdens de beroering van mei 98 werd er vaak een slagzin meegedragen die luidde: 'Elections, piège à cons !' ('Met verkiezingen vang je onnozelaars'.) De VRT-televisie heeft deze slogan tot een mediastrategie omgebogen: met de verkiezingsuitzendingen is een fuik opgezet om kijkers in te vangen."
Veel scrupules legt de VRT van Tony Mary en Leo De Bock bij het uitvoeren van die strategie niet aan de dag. Van Nieuwenborgh weer: "Van Vlaams Blokkers krijgen ze momenteel bij de VRT ineens geen genoeg meer. Je krijgt momenteel meer Blokkers op je scherm dan Getuigen van Jehova aan je voordeur." Die Getuigen zitten natuurlijk allemaal aan het VRT-scherm gekluisterd.

"Ga jij deze waanzin volgen?"

Zelf zag ik van het Stemtest-programma op zondagavond 20 april maar een paar fragmenten (waaronder één met Urbanus). Ik was die avond op een Pasen-familiebijeenkomst en naar gewoonte stond bij ons thuis 's avonds de televisie aan. Na even de start van het programma gevolgd te hebben, ben ik het afgebold; met één van mijn broers een lange fietsrit gaan maken. Toen we weer thuiskwamen, hoorden we van onze pa dat het programma "flauw was, heel flauw". Maar waarom bleven ze dan kijken ? Ons ma: "Waar moeten we anders naar kijken ? Zondagavond is er nooit niets op teevee".
Wellicht hebben er van de zowat zevenhonderdduizend kijkers van het programma, velen het alles behalve goed gevonden. Dat het programma sommigen danig op hun zenuwen werkte bleek uit deze mailboodschap, komende van een VRT-medewerker nog wel: "JP, ga jij de waanzin van de Stemtest volgen? Ik in ieder geval niet. Een vraag die ze niet stellen: bent u akkoord met de Amerikaanse wapentransporten?"
Ergernis over de stemtest bleek ook in het protest van CD&V, dat we verderop geven. Met daar wel de bedenking bij dat de CD&V nu een koekje van eigen deeg krijgt: heel de debilisering van het Vlaamse tv-landschap werd door de rechterzijde van de partij mee in gang gezet toen ze eerst VTM hielp lanceren en nadien de BRT tot De Graeve's VRT omvormde ...

Hoe Brakke & Krabbe eens goed voor schut zetten ?

Een vraagske nog: kunnen we met heel het verkiezingscircus dat ons nu overspoelt niet eens 'serieus' de draak steken ? Welke grapjes kunnen er met de Freya-bordjes uitgespookt worden ? Hoe kunnen we de circushelden Bracke en Krabbé eens goed voor schut zetten ? Want wij Belgen mogen dan al 'very good people' zijn, wij laten niet met ons sollen, nietwaar Caesar ?
JP Everaerts.

Zij leerden hun volk stemmen

Ode aan Braken & Krabben

Kom dat kijken, kom dat kijken,

Braken & Krabben gaan over lijken

om politici uit te dagen om U te behagen !

Om alternatieven te vernederen

en politieke babes U te laten vertederen

Met zijn tweeën hebben z'op den scherme al gevreeën

met iedere Freya die wil breien in polit-land

Geen flater is hen te flauw, geen dommigheid te dom

Als den volke zich maar lacht, helemaal krom

Blauw en donkerblauw, zwart en donkerzwart,

Ze houden van de geuren & kleuren van nacht, nebel und macht

Rode M. den Wilde bekreunt het zich in stilte

dat hij hén niet heeft ontmaskerd én gerasterd

Van den valsen omroep-Bock krijgen zij nu carte blanche

Om te vergooien heel den VRT-eer in één enkele tranche

Niet den politici zijn den sterren, maar Strikske & Paté

En wat zij vertellen, slikt den braven burger het gedwee ?

Stem dus Braken en Krabbé en vergeet den rest

Haast u, want morgen breekt uit den vogelen-omroeppest.

Gwijde Gezzellig

(Full copyright 2003, any illegal distribution of this poem will be punished with
the forced participation to all future shows of Braken & Krabben

 

Overgenomen uit DIOGENE(S)50
27/04/2003 - weekly e-zine on Belgian media & democracy


Samson en Gert...
by Jan D. Monday April 28, 2003 at 04:41 PM

...zijn volgens kwatongen aangesproken voor de volgende reeks verkiezingsshows. De VRT vond dat het politiek niveau best een beetje hoger mocht.

Op de VRT kunnen ze hier niet mee lachen
by jpe Monday April 28, 2003 at 06:20 PM

Uit de eerste reacties van wat we maar als 'hoge VRT-pieten' zullen omschrijven, blijkt dat ze aan de Reyerslaan niet kunnen lachen met de jongste DIOGENE(S). "Uw behandeling van onze verkiezingsprogrammering is sloganesk en grotesk" mailde "een verantwoordelijke". Hij kon de nagel niet beter op de kop slaan. Wat rest ons inderdaad anders dan grotesk er tegen aan te gaan ?

Andere lezers mailden dat ze zelf de "daad bij het woord" aan het voegen zijn, met speelse prikacties tegen het verkiezingscircus. Meer daarover later.

Overigens bedankt aan de anonieme "poster" die bovenstaand artikel hier al op de site zette. Straks volgen meer artikels uit nr 50.

Leve MO-TV
by Frederik Friday May 02, 2003 at 11:46 AM

Ik ben een hevige fan van Mo-TV, het stukje humor waarin messcherp de vinger wordt gelegd op alle vooroordelen die bij iedereen ingebakken zitten.

Alleen jammer dat je naar Brakke en Crabbee moet zitten kijken om Mo aan het werk te zien. Dat kan ik helaas niet vaak opbrengen.