arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hoe holebi is Brugge ?
by Olivier Monday April 28, 2003 at 12:14 AM
j-h@gayworld.be

Naar aanleiding van de Roze Week [28 april – 3 mei] heeft Jong & HiB een onderzoek gevoerd naar de holebi-vriendelijkheid van elf stedelijke diensten. Hoe worden holebi’s geholpen, wat wordt hen wijsgemaakt en hoe goed is men op de hoogte?

Hoe holebi is Brugge...
groenige2.jpg, image/jpeg, 441x298

Jong & Holebi in Brugge

Naar aanleiding van de Roze Week [28 april – 3 mei] heeft Jong & HiB een onderzoek gevoerd naar de holebi-vriendelijkheid van elf stedelijke diensten. Hoe worden holebi’s geholpen, wat wordt hen wijsgemaakt en hoe goed is men op de hoogte?

Is Verkeerd Geparkeerd een Brugs homocafé? Heeft het Jongerenadviescentrum en het Centrum voor Leerlingenbegeleiding wel infofolders? Hoe reageert dienst Cultuur als we een holebi parade op de Brugse reitjes willen organiseren? En weet dienst Toerisme alle holebi-cafés op te noemen?
Jong & HiB acteurs en actrices stapten als gediscrimineerde, bezorgde of onwetende jongeren diverse diensten af, en zochten het voor je uit. Het complete onderzoek met verrassende resultaten te vinden op de website van Jong & HiB.

Jong & HiB is een jongerenvereniging gericht naar alle jongeren tot 30 jaar, met in het bijzonder holebi’s, faeries en queeren. Jong & HiB is gehuisvest in Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding van CAW de Poort. Jongeren kunnen er terecht voor een individueel onthaalgesprek, informatie en advies omtrent holebiseksualiteit.

Op één mei lanceert Jong & HiB het project Maatschappelijke Axie (Maxie). Maxie is het eerste sensibiliseringsproject in Brugge gericht naar holebi-jongeren, en gesubsidieerd door de Stedelijke Jeugddienst. Vier postkaartjes moeten de bevolking bewust maken van de onzichtbare aanwezigheid van holebi's.
De foto’s werden genomen in het vernieuwde Groeningemuseum en het Astridpark. Het project Maxie is een eerste stap naar de holebi integratie. Holebi-jongeren moeten binnen het reguliere jeugdwerk en uitgaansleven zichzelf kunnen zijn. Dat gaat enkel door de heteronormaliteit te doorbreken.

De komende maanden deelt Jong & HiB op diverse locaties freecards en condooms uit. Na het één mei gebeuren, zijn we aanwezig op de jaarlijkse Belgian Lesbian & Gay Pride, op 3 mei te Brussel en op zomerfestivals zoals Feest in ‘t Park.
_________________
Jong & HiB
Koningin Elisabethlaan 92
8000 Brugge
http://www.j-h.be

photo copyright johan meurrens / for press use only

Holebi-onderzoek
by Olivier Wednesday April 30, 2003 at 11:55 PM

Sommige diensten vonden dat een momentopname, eigenschap van een steekproef, een vertekend beeld geeft. Daarom wil Jong & HiB hen graag de kans geven, om in samenspraak met ons, te werken aan een andere formulering van hun onderdeel. Zo kan de lezer de steekproef meer in de context plaatsen.
De herformulering heeft betrekking tot het JAC en CLB. De dienst krijgt vrijdag als eerste dit te lezen, en wanneer het goedgekeurd is, voegen wij dit aan het artikel.

Jong & HiB zal terzelfder tijd een korte evaluatie geven van alle diensten. In zijn totaliteit zien we dat de bevraagde diensten erg goed en hoog scoren en open staan voor holebiseksualiteit. Wanneer het iets minder was, werd er sportief gereageerd om er samen aan te werken.