Gevangenissen en straf: mag het ook minder? by Peter Vanhoutte Saturday April 26, 2003 at 05:48 PM |
peter@vanhoutte.eu.com +32 89 303191 Nieuwstraat 101 3600 Genk (B) |
Onze gevangenissen zijn overbevolkt. Zijn er te weinig gevangenissen, te veel gevangenen, of deugte het strafrecht niet?
Overbevolking in de Belgische gevangenissen. Vier mensen moeten een cel delen, die normaal net groot genoeg is om alleen in te zitten. De komende verkiezingen maken de politici blind voor de trieste werkelijkheid van gevangenissen. Gevangenissen zijn er niet om problemen op te lossen, niet om de criminaliteit te bestrijden, niet om mensen tot inkeer te brengen, niet om daders de kans te geven hun leven te beteren, maar om ze op een 'nette manier' voor kortere of langere tijd te laten verdwijnen. Oog om oog, tand om tand, dat is het oerinstinct dat bij deze politici en bij veel burgers weer lijkt te ontwaken.
Gevangenissen zijn een verouderd systeem, opgezet door een samenleving die niet écht geïnteresseerd is in de daders van misdrijven, die niet op zoek is naar mogelijkheden om daders opnieuw in de maatschappij te integreren. 'Zonder een misdadiger af van de samenleving, zet hem op water en brood, geef hem enkel een bijbel of andere stichtende lectuur om te lezen, en hij zal binnen de kortste keren het leven beteren en keert gelouterd in de maatschappij terug'. Dat was het uitgangspunt van het gevangeniswezen. In de praktijk blijkt zulks nauwelijks te werken. Wie voor het eerst in de gevangenis belandt, leert daar al snel een kleurige wereld kennen, die deel uitmaakt van de onderkant van onze maatschappij. En daar wordt niemand beter van: de daders niet, maar ook de staat niet, omdat er van enige 'gedragsverbetering' niets in huis komt.
Vandaag de dag is er een nijpend tekort aan cellen, omdat wij niet meer geïnteresseerd zijn in andere oplossingen waar iedereen op termijn beter van wordt. Het is schrijnend dat ook politici niet langer bezig zijn met de kern van de zaak, maar enkel napraten wat de kiezer zegt of hardop denkt. Het verdient aanbeveling om deze politici zelf eens een tijdje achter slot en grendel te zetten, zodat zij weten waarover zij spreken. Vrijheidsberoving is, na de doodstraf (die wij gelukkig hebben afgeschaft), de zwaarste straf die je iemand kunt opleggen. Het zou in ons recht dan ook een ultieme maatregel moeten zijn, terwijl het jammer genoeg steeds meer schering en inslag is geworden. Het opleggen van vaste straffen zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating, is enkel gericht op het straffen, en biedt daders geen mogelijkheid tot herkansing, tot herintegratie in de maatschappij. Het aantal misdrijven zal daardoor niet afnemen, maar wel verharden. Wie gepakt wordt heeft toch niets meer te verliezen.
Zijn er andere oplossingen? Ja, er zijn alternatieven mogelijk. Dat vergt echter in de eerste plaats dat men daarover nadenkt en vooral dat men bereid is te investeren in een ander beleid, gestoeld op de naleving van fundamentele mensenrechten, ook wanneer het gaat om daders van misdrijven. Het veronderstelt ook dat men bereid is om te investeren in daders van misdrijven. De komende legislatuur dringt een grondige herziening van het strafrecht zich op. De uitgangspunten van dit strafrecht en de plaats die het gevangeniswezen daarbij inneemt dienen daarbij opnieuw geijkt te worden. Het verdient dan ook aanbeveling dat in het parlement zo snel mogelijk een speciale commissie wordt opgericht die zich de komende jaren exclusief bezig houdt met deze herziening van het strafrecht. Niet de straf, maar of en hoe je mensen opnieuw een kans geeft in de maatschappij dient daarbij centraal te staan.
Peter Vanhoutte
Helemaal mee akkoord by flow Saturday April 26, 2003 at 10:00 PM |
Het strafsysteem werkt inderdaad niet. Sociaal werk in de maatschappij onder toezicht van een electronisch systeem lijkt me veel constructiever dan gevangenen in een gesloten instelling op te sluiten, ongeacht de graad van overtreding.
Wat sexueel abuus betreft, moet mijns inziens steevast geopteerd worden voor een goeie psychologische begeleiding. Dit zou allemaal minder in het strafrecht en meer in het sociale zorgsysteem moeten verwikkeld zijn.
Het is het open dat er straks by Peter Sunday April 27, 2003 at 08:36 AM |
Het is te hopen dat er staks genoeg plaats is als onze Regering de zaak van de wapentransporten verliest, Sabena tribunaal...
Peter bestel alvast u kamertje, water en brood om samen met uw paarse vrienden een tijdje te zitten
en... by Petra Sunday April 27, 2003 at 11:36 AM |
..Stem vooral op RESIST!
dat was de Peter die de comment hierboven postte nog vergeten te melden.
De lezer dacht toch niet dat het om een constructieve bijdrage ging over de inhoud van het artikel?
Neen, dat zou eerder op een onafhankelijke nieuwssite thuishoren.
hmm by F. aka SlowMo Monday April 28, 2003 at 11:24 AM |
f_aka_slowmo@hotmail.com |
Ik ga akkoord met de kern van de analyse, nl. dat strafrecht in de eerste plaats gericht moet zijn op reïntegratie van daders in de samenleving.
Maar, binnen het huidig kader van het strafrecht hebben rechters reeds de mogelijkheid om alternatieve maatregelen uit te spreken. Helaas wordt die mogelijkheid slechts sporadisch gebruikt. Het probleem situeert zich dus eerder op het niveau van de rechterlijke macht en haar conservatieve visie over 'straf'.
Volgens mij moet er dus eerder intensief overleg komen met de rechterlijke macht, ten einde ze te overtuigen om (veel) meer gebruik te maken van de mogelijkheid om alternatieve maatregelen te nemen.
Waarom zouden onze volksvertegenwoordigers daarover jarenlang moeten zeveren in een speciaal opgerichte commissie?! Jullie hebben verdomme al jaren zitten zeveren naar aanleiding van de witte mars en wat heeft dat opgeleverd?