arch/ive/ief (2000 - 2005)

Maria Vindevoghel, het meisje met de megafoon
by Guido Saturday April 26, 2003 at 03:55 PM

Onderstaande zijn enkele citaten uit een interview in de Knack van deze week met Maria Vindevoghel, één van de vele kandidaten bij de verkiezingen.

"Als ik verkozen zal zijn, dan wil verder blijven doen wat ik nu doe. Ik ben al 18 jaar kuisvrouw en heb ongeveer 34.000 vliegtuigen gekuist, en ik wil dat werk blijven doen. Ik verdien nu zo'n 1000 € en zou ik het geld dat ik extra verdien als parlementair willen gebruiken voor de klacht tegen het failliet van SABENA."

http://archive.indymedia.be/news/2003/04/56582.php


"Bij de eerste vakbondsverkiezing van het ACV heb ik mij kandidaat gesteld.'

Dat was achttien jaar geleden.

Intussen heeft ze vaak op de barricaden gestaan. En vliegtuigen schoongemaakt, natuurlijk - 37.441 in totaal, ze heeft ze geteld.

'In de media hadden ze het altijd maar over "de luxepaardjes van Sabena". Wel, ik verdiende 1000 euro per maand. Altijd kregen we te horen: loon inleveren en méér presteren, anders gaan we failliet."

http://www.knack.be/onlineKN/artikel.asp?huidigeweek=17&show=KN%2FKN0317%2FKN0317%2D1181%2Exml&ReageerCode=CD_KN_2003_17_43

Andere citaten uit de Knack:


"Ze was het gezicht van duizenden boze 'Sabeniens'. De colère is gebleven. Op 18 mei trekt ze met een eigen lijst naar de verkiezingen. En daarna misschien met een megafoon naar het parlement. Luister naar Maria."

"'De vakbondstop heeft ons in de laatste maanden van Sabena in de steek gelaten. Honderden mensen spraken mij aan: "Maria, waarom doet de vakbond niets? Waarop wachten jullie nu eigenlijk?" Altijd had de vakbondstop hetzelfde argument: we doen niets, anders stevenen we regelrecht op een faillissement af. Ik herinner me de discussies op de militantenvergadering, toen het concordaat werd uitgesproken. Een migrant zei: "Een concordaat is het begin van het einde. We moeten nu onze stem laten horen." Waarop Inge Vervotte: "Allez, moet ik nu nog eens expliceren wat een concordaat is?" Zij, de intellectueel, kon perfect uitleggen wat een concordaat juridisch betekende. Maar hij, de migrant zonder diploma, had het begrepen."

" Over dat doorzetten. Vindevoghel dient klacht in tegen de raad van bestuur van Sabena, de raad van bestuur van Swissair, en de politici Elio Di Rupo (PS), Rik Daems (VLD), Laurette Onkelinx (PS), Guy Verhofstadt (VLD) en Jean-Luc Dehaene (CD&V). Een schadeclaim van 30 miljard frank. 'Zoveel hebben wij geïnvesteerd in Sabena in de vorm van inleveringen. Wel, we willen dat bedrag terug. Het was natuurlijk een risico, zo'n enorme klacht indienen. Ik heb getwijfeld. Eerst heb ik geprobeerd de vakbondstop te overtuigen om mee te doen, maar die waren natuurlijk tegen."

"We hebben toen met een aantal ex-Sabeniens een brief gemaakt. Over wat wij dachten van de commissie. Ik vroeg aan de voorzitter of ik die mocht voorlezen, want ja, als bezoeker mag je dus niets zeggen in zo'n commissie. Ik moest wachten, wachten... Uiteindelijk zeiden ze: "Er is geen tijd meer." Bon, als het zo zit... Ik ben rechtgestaan: "Meneer Verhofstadt, in naam van 710 ex-Sabeniens wil ik iets zeggen..." Verder kwam ik niet. Ik werd overmeesterd door een bataljon veiligheidsagenten."

" 'Weet je', gniffelt ze dan, 'eigenlijk is die megafoon niet eens van mij, maar van de luchthavenuitbater BIAC. Op een van die Sabena-betogingen kreeg ik hem in handen gestopt. Ik neem hem nu altijd mee om te gaan demonstreren. Onlangs nog naar een vredesbetoging. "One, two, three, four... we don't want your fucking war." Kwam er plots iemand van BIAC naast mij lopen. "Zeg madammeke, ge zijt toch niet vergeten dat die megafoon niet van u is, maar van BIAC...? Maar enfin, als uw acties gedaan zijn, breng hem dan wel terug." Hij gaf me zijn kaartje. (buigt zich naar de microfoon) Beste meneer van BIAC, ik denk dat ik hem nog lang ga houden...' (schaterlach) "

"De PVDA steunt Maria met volle kracht."
http://www.pvda.be/

Misschien toch eens nadenken over deze Maria, neen? ;-)

En ook, je kan de mensen van Indymedia.be niet echt verwijten dat ze positief zijn t.o.v. Maria.

Mocht het artikel uit de Knack van Han/Mara/Christophe/Raf komen, dan had met ze beticht van partijdigheid. ;-)

Cafébazen, advocaten en kuisvrouwen.
by Edith Saturday April 26, 2003 at 04:36 PM

We hebben al een cafébaas als minister gehad en hij deed het eigenlijk nog zo slecht niet. Er zijn nu eenmaal mensen die wat later tot bloei komen.

Ik ben niet altijd akkoord met wat Maria zegt. Soms heeft ze een goed doorzicht, op andere momenten naar mijn gevoel niet. Ik zou haar niet willen van tafel vegen omdat ze kuisvrouw is. Wat mensen worden hangt in belangrijke mate af van de sociaal-economische situatie waarin ze opgroeiden af. Er lopen in dit land mensen rond die veel meer kansen gekregen hebben in het leven zonder dat ze daarom een scherpere analytische geest hebben ontwikkeld. Als Maria een natuurtalent is, iemand die ondanks ongunstige omstandigheden er toch in slaagt om tot bloei te komen, dan verdient ze die kans te krijgen.

Ik hou dan ook niet van het zuinige mannelijk chauvinistische toontje van Guido, een Westerse man die zogenaamd vanuit zijn cultuur per definitie 'respect' zou hebben voor vrouwen.

Je cultuur vergeten misschien, Guido?

Edith
by Guido Saturday April 26, 2003 at 11:44 PM

Edith...
stop_america.jpg, image/jpeg, 376x385

"Ik hou dan ook niet van het zuinige mannelijk chauvinistische toontje van Guido, een Westerse man die zogenaamd vanuit zijn cultuur per definitie 'respect' zou hebben voor vrouwen.

Je cultuur vergeten misschien, Guido?"


Edith, begrijp je Nederlands?


Onder een artikel over Maria, >>>http://archive.indymedia.be/news/2003/04/57298_comment.php#59429 kwamen al meer dan (424 comments).

Onder dit artikel kwamen al (104 comments,

allemaal zoals deze

MARIA = PTB
by non peut être ??? Saturday April 26, 2003 at 10:52 PM
La MARIA qui RESIST n'est pas au PTB ?
pourquoi ???
Pourquoi ELLE a été réengagée ? Pourquoi le syndicat de vervoote lui a-t-il redonné un mandat de déléguée ?
Pour quel service rendu ??
parce que la "lutte" des sabéniens a été nulle ??? sans aucun effet ???


Ik lees in de Knack een interview met deze Maria en publiceer stukken uit dat verslag/artikel/interview in bovenstaand artikel om aan te tonen dat het interview van een Indymedia.be-medewerker, zie http://archive.indymedia.be/news/2003/04/56582.php , bijna net hetzelfde is als dat in de Knack en dat levert mij het etiket van "mannelijk chauvinistischt" op.

Edith, sorry ze, maar ik zie niet in waar ik dat nu verdiend heb. ;-)

Allez, ik ben zelf drie jaar syndicaal afgevaardigde geweest in een vleesbewerkingsbedrijf en de eerste les die ik als beginnend syndicalist kreeg, was " de baas heeft altijd gelijk".

Ik vind het bewonderswaardig wat Maria doet, dat is alles.

Echt Edith, normaal zou men je comment moeten verwijderen, wat hij is een belediging. ;-)

Het enigste wat in bovenstaand artikel van mij is:

>>>"Misschien toch eens nadenken over deze Maria, neen? ;-)

En ook, je kan de mensen van Indymedia.be niet echt verwijten dat ze positief zijn t.o.v. Maria.

Mocht het artikel uit de Knack van Han/Mara/Christophe/Raf komen, dan had met ze beticht van partijdigheid. ;-) "

Om daarvoor te schrijven:


"Ik hou dan ook niet van het zuinige mannelijk chauvinistische toontje van Guido, een Westerse man die zogenaamd vanuit zijn cultuur per definitie 'respect' zou hebben voor vrouwen.

Je cultuur vergeten misschien, Guido? "

Sorry ze Edith, je begreep dus het punt niet.


:-)

Ps, ik ben uit edito gestapt voor het Resistgedoe. Nu doe ik publiek een toegeving... :-)

De cartoon is gemaakt in januari 2002 :-)

Slaap jij maar rustig voort. :-)