arch/ive/ief (2000 - 2005)

Privatizing Water: What the European Commission Doesn’t Want You to Know
by (posted by Guido) Friday April 25, 2003 at 05:14 PM

(WASHINGTON, April 7, 2003) -- Leaked documents reveal that the European Union has asked 72 countries to open up their markets to private water companies. An exchange of e-mail reveals that these requests came after a period of intense cooperation and consultation between water companies and trade representatives of the European Commission, which is the executive body of the European Union, leading up to the most recent round of World Trade Organization negotiations designed to open up world markets for trade in services

"Following the negotiations, the European Commission sent out requests for liberalizing services to 109 countries; 72 of those countries were asked to open up their water markets. The requests, which are supposed to be secret, were leaked to the Polaris Institute, a Canadian non-profit advocacy group, which promptly posted the documents online. Until then, no one from the general public had seen them."

" A close analysis of the documents and e-mails obtained by the Center of Public Integrity’s International Consortium of Investigative Journalists from a watchdog group based in Amsterdam—the Corporate Europe Observatory —reveals that officials of the European Commission met and communicated regularly with representatives from various large water companies and that the requests put forth by the EU reflect the interests of the water companies, with little input from the community at large."

"What these documents reveal is that the [EC] clearly identifies with the interests of the corporations when it designs its GATS negotiating goals,” Olivier Hoedeman of Corporate Europe Observatory said. “[The Commission] is using GATS to pursue the market expansion interests of large EU-based water corporations and nothing else."

For more info, see link under.

In the original article their are hyperlinks.

Oud nieuws
by Maarten Van Hove Saturday April 26, 2003 at 12:47 AM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Oud nieuws, Guido. De 'onderzoeksjournalisten' zijn gezegend maar wel heel traag. Eén telefoontje naar Marc Maes van 11.11.11 en je hebt alles over deze liberalisering, die past binnen de GATS onderhandelingen.

Ik heb er trouwens vorige week een artikel over geschreven, want ook in Vlaanderen gebeuren er voorzichtige pogingen tot openmaking van de markt. Tot nu toe zonder succes gelukkig, al komt Cross Border Leasing in de buurt en zijn bedrijven als Aquafin en andere maar voor 51% in regeringshanden. De aandeelhoudersstructuur is heel interessant: banken, pensioenfondsen, verzekeringen - mét winstoogmerk maar wel vergoed met belastinggeld. Dat is een verhaal van meer dan tien jaar.

Het artikel verschijnt in het Uilenbulletijn van maart, maar ik wil het na het verschijnen eventueel ook wel hier plaatsen.

Check ondertussen al eens bovenstaande link, en surf eens:
WWF + Kyoto + water + "Maude Barlow" op google.

Maarten
by Guido Saturday April 26, 2003 at 10:23 AM

Dag Maarten,

ik vond dit helemaal per ongeluk, was op zoek naar iets helemaal anders. Ik heb dan vlug eens naar de site van Attac geweest en niet direct iets gezien. Ik heb het dan maar gepost.

Jouw artikel gaat niet echt over wat hierboven staat.

"Leaked documents reveal that the European Union has asked 72 countries to open up their markets to private water companies."

Ik wist niet dat Vlaanderen al een land was.

Neen aan privatisering water
http://archive.indymedia.be/news/2003/04/56963.php


En de bron die je gaf moest eigenlijk

http://www.gatswatch.org/#ECcards

zijn. Alwaar je kan lezen dat

All EU GATS negotiating cards on the table
25 February 2003

En op http://www.gatswatch.org/news/METNL260203.html

Metro, 26 februari 2003
België De Europese Unie stelt bij de komende onderhandelingen over wereldwijde liberalisering van de dienstensector hoge eisen. Derdewereldlanden moeten hun markt voor leidingwater openstellen voor bedrijven uit de hele wereld,zo luidt de eis.De Europese Commissie,die namens de EU-landen de onderhandelingen voert in de wereldhandelsorganisatie WTO,heeft de exacte eisen tot nu toe geheim gehouden.De organisatie Corporate Europe Observatory wist te melden dat de EU toegang eist tot de markten voor energie,openbaar vervoer en drinkwater in een aantal ontwikkelingslanden.(ANP)


Ik neem aan dat je eigenlijk mei bedoelt en niet maart.

"Het artikel verschijnt in het Uilenbulletijn van maart"

Sorry voor het posten van oud nieuws.

Vlaanderen
by Guido Saturday April 26, 2003 at 10:29 AM

"De organisatie Corporate Europe Observatory wist te melden dat de EU toegang eist tot de markten voor energie,openbaar vervoer en drinkwater in een aantal ontwikkelingslanden."

Is Vlaanderen een Derde Wereldland?

Niet persoonlijk
by Maarten Van Hove Saturday April 26, 2003 at 12:06 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Rustig Guido, je pakt dit alles zo persoonlijk!

Ik apprecieer je inspanningen enorm hoor, deze links zijn waardevol. En nee, Vlaanderen is geen derdewereldland maar liberalisering is wel een wereldverhaal met ook Vlaanderen in een rol.

Kijk maar naar Bolkestein, Europees commissaris voor de interne markt, die de Vlaamse milieubedrijven slechts enkele weken 'marktvervalsing' aanwreef omdat deze semi-overheidsbedrijven geen recht op mededinging van andere Europese bedrijven hadden toegestaan.

Europa houdt zijn water vooralsnog in overheidshanden (behalve in Frankrijk waar 90% komt van Suez en Vivendi), en wordt eerst onderwijs, energie, transport enzovoort aan de GATS hamer verkocht, maar op wereldvlak is EUROPA de grootse waterliberaliseerder, niet de VS. Wij hebben namelijk op Europees grondgebied Suez, Vivendi, Severn Trent,... Binnen de GATS wrikken deze bedrijven door middel van lobby aan de EU de derdewereldmarkten open.

Het Uilenbulletijn van mei is trouwens echt wel het Uilenbulletijn van mei. Dat landt volgende week bij de abonnees.

Sorry
by Guido Saturday April 26, 2003 at 01:30 PM

" je pakt alles zo persoonlijk"

Ja, heb daar last van :-)

Waterliberalisering in Vlaanderen en de wereld
by Maarten Van Hove voor het Uilenbulletijn Tuesday April 29, 2003 at 11:21 AM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

SLUIPENDE WATERLIBERALISERING

In Vlaanderen voelen we via bijvoorbeeld Cross Border Leasing of de klacht die Europees commissaris voor het intern marktbeleid Frits Bolkestein twee weken geleden uitte tegenover Vlaanderen (‘buitenlandse concurrenten hadden niet kunnen meedingen met Vlaamse milieubedrijven’) de eerste druppels van een wereldwijde marktstrijd voor de controle op water. Experts over de hele wereld merken op dat water voor de 21e eeuw zal zijn wat olie was voor de 20e: het primaire economische goed dat de rijkdom van landen en bedrijven bepaalt. Wereldwijd gaat het immers pijlsnel bergaf met de kwaliteit van het water, en komt ook de toegang op drinkbaar water vooral voor de armsten in het gedrang. Volgens de Canadese wateractiviste Maude Barlow is de situatie kritiek: meer dan één miljard mensen leven bijvoorbeeld in woestijngebieden die tegen 2025 een absoluut tekort aan water zullen kennen, en er sterven vandaag elk jaar al vijf miljoen mensen, voornamelijk kinderen, aan ziektes afkomstig van het drinken van bevuild water.

Hoe schaarser water wordt, hoe meer het aan commerciële waarde wint. De bedrijven hebben dit door. Wereldwijd bedraagt de watermarkt al 1000 miljard dollar per jaar. Dit staat gelijk aan 40% van de jaarlijkse inkomsten uit olie, en is nu al meer dan winsten uit farmaceutica. Toch is wereldwijd slechts 10% van de watervoorzieningen in commerciële handen. Dit om aan te tonen dat dit een enorme groeimarkt is voor watermultinationals.

Koplopers in de race om zoveel mogelijk van deze ‘markt’ in te palmen, zijn de Europeanen. Momenteel is 70% van de wereldwijde commerciële watervoorzieningen in handen van Vivendi en Suez, beide Franse multinationals. Daarachter hollen het Duitse RWE, het Franse Saur, en de Britse International Water en Severn Trent (ter herinnering is deze laatste ook voor 20% eigenaar van Aquafin). In dit kader bekeken kan de klacht van Europees Commissaris Bolkestein over concurrentievervalsing door Aquafin ook te lezen als een pleitstuk om ook de Vlaamse watermarkt open te stellen voor expansie door deze reuzen.

In West-Europa zelf (uitgezonderd van Frankrijk, waar 80% van de watervoorzieningen toebehoort aan Suez en Vivendi) blijft waterinfrastructuur voornamelijk in handen van de nationale overheden. Tot nader orde is de politiek van Europa officieel dat de watervoorzieningen in overheidshanden mogen blijven. Op de liberaliseringsagenda van Europa staan eerst nog openbaar vervoer, energie, onderwijs, enzovoort. Misschien is een grootschalige verplichte liberalisering iets voor de komende jaren, maar ondertussen lijkt er geen gevaar te dreigen, uitgezonderd misschien via achterpoortjes zoals Bolkestein’s klacht of Cross Border Leasing.

Helemaal anders zit het met Europa’s politiek naar de rest van de wereld. Met bijna alle grootste marktspelers op het eigen grondgebied is Europa zeer agressief in haar lobby naar de derde wereld toe om zo snel mogelijk publieke watervoorzieningen aan de privé over te dragen.

Binnen de zogenaamde GATS-onderhandelingen - zeer ondemocratische wereldwijde onderhandelingen op het hoogste niveau om de hele dienstensector (communicatie, transport, onderwijs, energie, water, gezondheidszorg, cultuur…) te liberaliseren - heeft de Europese Unie aan 72 lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie gevraagd om hun watervoorziening aan internationale concurrentie open te stellen. De GATS onderhandelingen zijn dwingend en onomkeerbaar: elk lid van de onderhandelingen verbindt zich ertoe om steeds meer diensten te liberaliseren en geeft de economische belangen van de bedrijven daarbij voorrang op ecologische en sociale beperkingen die de overheden zouden willen invoeren. Dit laatste wordt immers gezien als een inbreuk op de vrijhandel volgens de GATS-regels, en kan ook effectief met boetes bestraft worden.

Liberalisering wordt ook vaak gekoppeld aan leningen van de Wereldbank voor derdewereldlanden: indien een land meer geld wil krijgen, dan moeten ze deze dienst of dat overheidsbedrijf in privéhanden overdragen of ze kunnen naar hun geld fluiten.

Een concreet voorbeeld welke gevolgen deze politiek kan hebben zijn bijvoorbeeld arme wijken in de Zuid-Afrikaanse steden Johannesburg en Durban. Zo werd er de watervoorziening van meer dan tien miljoen inwoners afgesloten omdat de overheid een programma instelde waarbij de toegang tot drinkbaar water afhing van de capaciteit van een bedrijf om winst te maken uit het leveren van dat water. Meer dan 100.000 mensen in Kwazulu-Natal kregen cholera nadat watervoorziening en zuivering werd stilgelegd wegens het niet betalen van de rekening. Verder staan in heel wat Zuid-Afrikaanse steden waterautomaten waarin men munten moet werpen om te mogen drinken. De prijs hiervan gaat heel wat gezinnen te boven, waardoor ze geen keuze hebben dan te drinken van vervuilde bronnen op kilometers afstand.

BASISBEHOEFTE IN PLAATS VAN MENSENRECHT

De liberalisering van water gaat onverminderd door en wordt zelfs door de driejaarlijkse Wereldwaterconferentie gepromoot als oplossing voor de schaarste van water in de derde wereld. Volgens de neoliberale dogma’s hebben deze landen immers zelf geen geld om de investeringen in watervoorzieningen te maken, en is het dus beter om het aan de privé over te laten. Kritiek dat het deze bedrijven slechts om de winst te doen is, dat ze geen aandacht hebben voor de noden van de armsten, en dat de derdewereldlanden de investeringen wél zouden kunnen doen indien ze niet zouden zuchten onder zware schuldenlasten, wordt hierbij genegeerd.

Deze Wereldwaterconferentie kwam in maart bijeen in Kyoto en beweert een wereldwijde consensus na te streven, ook al wordt het hoogste woord erin gevoerd door multinationals als Suez en niet door diegenen wiens leven of dood afhankelijk is van dat water. Daar zijn de bedrijven erin geslaagd om water te boekstaven als een ‘basisbehoefte’ in plaats van een ‘mensenrecht’. Met deze kleine nuance stellen ze in feite water over de hele wereld te koop. Immers: een basisbehoefte kan je verkopen aan de hoogste bieder en ontkennen aan de armsten, een mensenrecht is er voor iedereen en kan dus niet worden verkocht – het is er voor iedereen ongeacht de dikte van de portefeuille.

Maarten Van Hove