arch/ive/ief (2000 - 2005)

Aznar wil 90% van de Spanjaarden achter de tralies
by lize Friday April 25, 2003 at 03:27 PM

Het Spaanse ministerie van defensie diende onlangs een wetsvoorstel in die het mogelijk maakt om burgers die tegen de oorlogsdeelname van Spanje betogen via militaire rechtspraak een gevangenisstraf van 1 tot 6 jaar op te leggen.



Met een nieuw wetsvoorstel wil het Spaanse ministerie van defensie de wet op "militair defaitisme" aanpassen aan de 'nieuwe situatie'. Miljoenen mensen hebben in Spanje reeds betoogd tegen de oorlogsdeelname van de regering Aznar en alle enquêtes tonen aan dat 90% van de Spanjaarden gekant is tegen oorlogslogica van de regering Aznar. Door de term "oorlogsverklaring" te vervangen door het actuelere "gewapend conflict" omzeilt de wet niet alleen de onduidelijkheid over de bevoegdheid van regering of parlement om "een oorlog te verklaren", de regering Aznar probeert na een grootse criminaliseringscampagne in de Spaanse media het anti-oorlogsprotest nu ook formeel buiten de wet te stellen.

Het bewuste wetsvoorstel dat maandag in El Pais lekte is een aanpassing van een militaire wet die voor het laatst werd aangepast in 1985. Artikel 49 van het wetsvoorstel voorziet een gevangenisstraf van één tot zes jaar "voor al wie openlijk protesteert tegen een gewapend conflict met internationaal karakter waar Spanje deel van uitmaakt en daarmee de deelname van Spanje in een slecht daglicht plaatst." De zelfde strafmaat is voorzien "voor al wie nieuws of valse berichten verspreid die de steun van de bevolking kunnen afzwakken of bij de Spaanse militaire afvalligheid of vermindering van strijdlust kunnen veroorzaken."

Hoewel het wetsvoorstel betrekking heeft op het militaire strafrecht, kunnen volgens deze wet ook burgers door de krijgsraad worden veroordeeld. Indien de wet nu van toepassing zou zijn, zouden op basis van deze wet miljoenen Spaanse burgers tot een gevangenisstraf kunnen worden veroordeeld. Burgers het recht op betogen ontzeggen is eigen aan een dictatuur en Spanje keert met dit wetsvoorstel terug naar de donkerste periode uit haar geschiedenis. Voor het eerst sinds 1975 wordt er immers een wetsvoorstel ingediend dat vraagt om een uitbreiding van militaire bevoegdheden, terwijl het juist een traditie was geworden om de uitgebreide militaire bevoegdheden uit de tijd van Generaal terug te schroeven en in te lijven in de burgerrechtspraak.

Het ministerie van Defensie reageerde op de in hun ogen 'misinterpretatie' van de journalisten van "El Pais" door hen erop te wijzen dat het hier gaat om een 'kladversie' en dat het niet de bedoeling is om met deze wet een 'nieuwsoortig gedrag' te sanctioneren.

In een persbericht reageert de spaanse afdeling van Greenpeace alvast verontwaardigd en eist de onmiddellijke intrekking van dit wetsvoorstel. "Het voorstel is een rechtstaat onwaardig en betekent een schending van het basisrecht van vrijemeningsuiting dat door de Spaanse grondwet en tal van Internationale Verdragen -door Spanje medeondertekend- wordt gegarandeerd."

Bron : Indymedia Barcelona
Quieren criminalizar el 'no a la guerra' by indYgena April 22
Manifestarse contra la guerra podría ser delito by bizilagun April 22

Aanvulling plan Spanje(Engels)
by Guido Friday April 25, 2003 at 03:42 PM

"Article 49 of the draft, produced by the Defence ministry and quoted in Spanish daily El País on 22 April 2002, reads as follows:

"A person who, in a situation of armed conflict of an international nature in which Spain is involved, with the aim of discrediting Spain´s participation in (the conflict), publicly carries out acts against it ... will be punished with a sentence of between one and six years in prison. The same penalty will apply to a person who ... divulges false news or information with the aim of weakening the morale of the population or to provoke disloyalty or a lack of spirit among members of the Spanish military."

"The draft law also envisages an extension of the competencies of military judges to include a wide range of crimes that are normally part of the ordinary criminal code (e.g. drug dealing), if they are committed by members of the armed forces. El País notes that it would be the first time since the end of the dictatorship in 1975 that the competencies of military tribunals would be expanded, rather than reduced."

http://www.statewatch.org/news/2003/apr/17spainwarlaw.html

Qué paga?
by Edith Friday April 25, 2003 at 11:43 PM

Para qué trabajo Aznar? No para el pueblo Espagnol, pero para el presidente Bush y su amigos de Texaco, Esso y otros.