arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pentagon vindt dood van journalisten in Hotel Palestine "gerechtvaardigd"
by lize Friday April 25, 2003 at 10:01 AM

Volgens Powell is de aanval op het Hotel Palestine (8 april jl.), waarbij 2 journalisten werden gedood “gerechtvaardigd”. Alles wijst er echter op dat de beschieting van het Hotel gold als waarschuwing tegen de “ongehoorzame” journalisten.

De verzamelde buitenlandse pers -honderden buitenlandse journalisten- getuigen dat er vanuit het Hotel Palestine op 8 april geen enkel schot werd gelost. Toch is de beschieting volgens Powell "gerechtvaardigd" omdat de Amerikaanse troepenmacht "vijandig vuur beantwoordden dat leek te komen uit de richting van wat naderhand het Hotel Palestine bleek te zijn."

Alles wijst erop dat de beschieting van het Hotel Palestine gold als de ultieme waarschuwing aan de journalisten die niet weigerden te gehoorzamen aan het Amerikaanse diktat om Irak te verlaten. Via de Amerikaanse ambassades werd op verscheidene regeringen immers druk uitgeoefend om hun journalisten uit Irak terug te roepen. Amerikaanse journalisten werden door de Bush administratie verplicht een document te ondertekenen waarin ze beloofden geen verslag uit te brengen van de verschrikking van de Irakese bevolking en de oorlog uitsluitend als een 'bevrijding' in beeld zouden brengen. Ook het bombarderen van de zetel van Al Jazeerah en het doorzoeken van de kamers van Hotel Palestine op 15 april wijst op de agressieve manier waarop het Amerikaanse bezettingsleger de in Bagdad aanwezige journalisten intimideert om pro-Amerikaanse berichtgeving de wereld in te sturen.

Bron : Il Manifesto, 25 april 2003, p.7

Powels brief/verklaring "tank-kapitein"
by Guido Friday April 25, 2003 at 04:43 PM

In Letter, Powell Defends Shelling of Journalists' Hotel
http://www.nytimes.com/2003/04/25/international/worldspecial/25SPAI.html?ex=1051934400&en=a10f21ca610c3c83&ei=5062&partner=GOOGLE

"A US army captain has admitted that an Abrams tank under his command fired on the Palestine hotel in Baghdad, killing two journalists, but said he had not been told that the hotel was home to the international press.

But he insisted that he had not been told that the hotel was filled with foreign journalists and that he had no orders to leave it alone.

"No. I had no information of that kind," he said. He said he had been in constant radio contact with his commanding officer, Lieutenant Colonel Philip DeCamp, during the fighting."

http://www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,2763,940465,00.html