arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 24/04/03 - 5 activisten ontvoerd; 2 van hen koelbloedig afgemaakt
by Filippijnengroepen Belgie Friday April 25, 2003 at 03:56 AM
fgb@online.be

INHOUD: MENSENRECHTEN: 5 activisten ontvoerd; 2 van hen koelbloedig afgemaakt IRAK: Gloria als aasgier INHEEMSEN: Cordillera-dag in het teken van de strijd tegen de grootschalige mijnbouw ELEKTRICITEIT: Meralco moet terugbetalen

Filippijnen actueel 24/04/03

INHOUD:
MENSENRECHTEN: 5 activisten ontvoerd; 2 van hen koelbloedig afgemaakt
IRAK: Gloria als aasgier
INHEEMSEN: Cordillera-dag in het teken van de strijd tegen de grootschalige mijnbouw
ELEKTRICITEIT: Meralco moet terugbetalen

MENSENRECHTEN: 5 activisten ontvoerd; 2 van hen koelbloedig afgemaakt

Op 21 april was een groep mensenrechtenactivisten op de terugweg van een onderzoeksmissie op het eiland Mindoro toen hun voertuig werd tegengehouden door gemaskerde gewapende mannen die zich bekend maakten als leden van Alsa Masa. Vijf activisten werden door de mannen vastgebonden en onder bedreiging meegenomen. Francisco Saez en Melvin Jocson, twee jonge medewerkers van Anakpawis, de nieuwe partij van boeren en arbeiders, werden eerst afgezet langs een verlaten veldweg. Virgilio Catoy, een cameraman van een groep geëngageerde videomakers, werd even later gedropt. Hij is de laatste van de groep die de twee anderen nog levend gezien heeft: Eden Marcellana, algemeen secretaris van de mensenrechtenorganisatie Karapatan in de regio Southern Tagalog, en Ka Eddie Gumanoy, voorzitter van Kasama-TK, de regionale afdeling van de boerenvakbond KMP.

De lichamen van Eden Marcellana, een 31-jarige moeder van twee kinderen, en Ka Eddie, de 38-jarige boerenleider, werden de volgende ochtend teruggevonden, afgemaakt met een nekschot. De volksbeweging reageerde verontwaardigd op deze laffe moord en wees op de verantwoordelijkheid van de omstreden Kolonel Jovito Palparan, bijgenaamd "de Slachter van Mindoro", die de 204e infanteriebrigade onder zijn commando heeft. Sinds die 2 jaar geleden in Mindoro gelegerd werd, zijn al tientallen lokale activisten omgebracht. Palparan geeft toe dat hij paramilitaire groepen als de Alsa Masa gebruikt als informatienetwerk maar ontkent iets met de moord te maken te hebben. Marcellana zou een van de getuigen zijn op de hoorzitting later deze maand die de bevordering van Palparan tot generaal kan tegenhouden.

“2 rights activists killed in Oriental Mindoro; colonel blamed” in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/nat/2003/apr/23/nat_4-1.htm
“Slain rights worker supposed to testify against Army Colonel's promotion” op de website van Bayan Muna
http://www.bayanmuna.net/Press%20Releases/PR%20HQ/bm%20hq%20pr%20april%202003/bm_hq_pr_april23c_2003.html
“New Gov’t Offensives Leave Trail of Human Rights Cases” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-10/3-10-humanrights.html

IRAK: Gloria als aasgier

Hoewel de oorlog in Irak nog niet gedaan is, staat de Filippijnse presidente Gloria Macapagal-Arroyo te trappelen van ongeduld om zich als een aasgier op de ruïnes van het land te storten. Gloria heeft twee werkgroepen opgericht: één die een “humanitaire missie” van 500 personen moet organiseren en een tweede die de participatie van de Filippijnse bedrijfswereld in de reconstructie van Irak moet bewaken. Dat alles wordt overzien door een nieuwe functie met de bevoegdheid van een minister.

De zogenaamde “humanitaire missie” omvat echter 300 soldaten en 100 politieagenten en zal dus waarschijnlijk gewoon als bezettingsmacht ingezet worden door de VS. Geen wonder dat nu zelfs de stafchef van het Filippijnse leger zijn land een marionet van de VS noemt.

De Filippijnen was het eerste land om in Irak een ambassadeur te benoemen zelfs al is er nog geen spoor van een “nieuw regime” daar. Het zal nieuwbakken ambassadeur Ibazeta worst wezen. Hij omschrijft zijn rol als “de kansen die in naoorlogs Irak voor het grijpen liggen te vertalen in een taal die onze zakenmensen kunnen verstaan”. De Filippijnse zakenwereld kwijlt al bij de gedachte aan vette contracten voor de Filippijnse bouwfirma’s, traditioneel een bron van smeergeld voor politici. Daarnaast worden 100.000 jobs in het vooruitzicht gesteld van de werkloze Filippijnse arbeiders.

“Commentary: Philippines a U.S. Puppet -- Armed Forces Chief” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-11/3-11-philspuppet.html
“’Global Day of Protest’ Condemns U.S. Occupation of Iraq” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-11/3-11-globalprotest.html

INHEEMSEN: Cordillera-dag in het teken van de strijd tegen de grootschalige mijnbouw

Op 4 en 5 maart van dit jaar, stichtten 300 dorpelingen uit vier gemeenten in de westelijke Cordillera, de bergregio in het noorden van de Filippijnen, een organisatie die de mijnontginning door het bedrijf Lepanto wil stoppen om de Abra-rivier te redden. Sindsdien zijn de militairen niet meer weg te branden uit het gebied. Op 29 maart hielden ze een huiszoeking bij 25 van de leiders van het protest in het dorp Tubtuba, waar op 24 april de Cordillera-dag doorgaat.

De Cordillera-dag is de jaarlijkse herdenking van de dood van Macliing Dulag, een leider van de inheemsen in de Cordillera. Het brengt duizenden vertegenwoordigers van alle inheemse volkeren van de regio bij elkaar om te pleiten voor zelfbeschikkingsrecht voor de inheemsen. Dit jaar staat de mijnbouwproblematiek centraal wegens de aanwezigheid van Lepanto in de streek. De firma is al actief sinds 1936 en is verantwoordelijk voor de vervuiling van de Abra-rivier met zware metalen. Toen in 1995 nieuwe goudreserves werden ontdekt, breidde de firma haar activiteiten zelfs nog uit, zeer tegen de zin van de lokale bevolking.

“Military Protecting Lepanto Mining in Ilocos Sur? Maengs, Kankanaeys to Host Cordillera Day” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-10/3-10-lepanto.html
“Cordillera Vignettes: Lepanto Mining and Life in the Cordillera” in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/3-11/3-11-lepanto.html

Uit solidariteit met de inheemsen in de Filippijnen gaat op zaterdag 26 april voor de derde keer ook een Belgische versie van de Cordillera-dag door. Vanaf 16u bent u welkom in de Centrale, Kraankinderstraat 2 in Gent voor video, debat, ritueel, maaltijd en fuif.

ELEKTRICITEIT: Meralco moet terugbetalen

Het Hooggerechtshof besliste dat de Manila Electric Company (MERALCO) de consumenten 28 miljard peso teveel aanrekende en dat ze die nu moet terugbetalen. Vorig jaar was er veel controverse gerezen over de wettelijkheid van de tarieven van MERALCO. Bayan Muna-volksvertegenwoordiger en vakbondsman Crispin Beltran zag zelfs zijn elektriciteit afgesloten worden toen hij in betaalstaking ging. Nu het hoogste rechtscollege gesproken heeft lijkt een terugbetaling onafwendbaar maar de eigenaars van het bedrijf, de familie Lopez, zeggen dat dit onmogelijk is. De NGO Freedom from Debt Coalition schijnt die redenering zelfs te volgen en stelt voor om de consumenten aandelen te geven in de plaats. People Opposed to Warrantless Electricity Rates (POWER), de coalitie die de campagne tegen MERALCO leidde, blijft echter principieel de terugbetaling aan de consumenten eisen. Ook Crispin Beltran wil zijn geld terug “tot op de laatste centavo”.

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 24/04/03)