arch/ive/ief (2000 - 2005)

Moeten migranten niet meer op SP.A rekenen voor gelijke rechten?
by Objectief, beweging voor gelijke rechten Thursday April 24, 2003 at 04:34 PM
objectief@belgacom.net

Volgens fractieleider Dirk Van der Maelen wil de SP.A terugkomen op de zogenaamde snel-Belg-wet en het mensen van migrantenorigine moeilijker maken om Belg te worden. (Gazet van Antwerpen 24.04.03)

Als organisatie die per jaar meer dan 1.500 mensen bijstaat in hun aanvraag van de Belgische nationaliteit, zijn we onthutst over deze wending. Uit onze praktijk blijkt juist dat deze wet voor de meeste mensen noch snel, noch soepel is. Bovendien worden de (beperkte) verworvenheden van deze wet ondermijnt en/of omzeilt door verschillende diensten. Aanvragers zijn nog steeds afhankelijk van de willekeur van diensten, het parket en van de leden van de Commissie Naturalisaties. (We beschikken over tientallen
voorbeelden om dat te bewijzen)
Eén opmerkelijk cijfer. In de zomer van vorig jaar kreeg slechts 30% van de aanvragers van de naturalisatie een positief antwoord. In de jaren negentig lag dit rond de 80%.

We betreuren ten zeerste dat de SP.A zich laat meeslepen in een opbod dat er alleen toe zal leiden dat na de verkiezingen de rechten van mensen van migrantenorigine beperkt zullen worden i.p.v. uitgebreid.
Dit zal ongetwijfeld de ontgoocheling en de frustratie binnen de migrantengemeenschap doen toenemen.

We verzetten ons eveneens tegen een koehandel waarbij een verstrenging van de nationaliteitswet de pasmunt is voor het gemeentelijk stemrecht. Aan de nationaliteit hangen heel wat rechten vast (tewerkstelling, verblijfszekerheid, politieke rechten, enz.) die geenszins opwegen tegen het beperkte gemeentelijk stemrecht.

Daarom steunt Objectief het wetsvoorstel Decroly dat op 21 maart in ingediend en dat voorziet in de automatische toekenning van de Belgische nationaliteit na drie jaar wettelijk verblijf (met mogelijkheid tot weigering).

Meer info: 02/512.67.27 ( Anne Koninck of Rachida Meftah).