arch/ive/ief (2000 - 2005)

Ahmed Ben Bella: "De oorlog bekampen is onze eerste opdracht"
by Pol De Vos Tuesday April 22, 2003 at 06:13 PM

"Deze Amerikaanse oorlog is het begin van het einde van het kapitalistisch systeem." Dat zegt Ahmed Ben Bella, de eerste president van het onafhankelijke Algerije. Hij staat vandaag opnieuw op de voorgrond als verdediger van het Arabisch nationalisme. Op 1 mei is hij de hoofdgast op het feest van de Partij van de Arbeid. "Na de oorlog tegen Irak willen de VS hun lijstje verder afwerken", stelt hij vast.

U was al 17 keer in Irak, u kent de cultuur en de bevolking heel goed. Wat denkt u van de "bevrijding" van Irak?

Ahmed Ben Bella. De oorlog heeft duizenden doden en gewonden veroorzaakt, en massale vernietigingen. Er zijn plunderingen georganiseerd in tal van steden. In Bagdad werden regeringsgebouwen in brand gestoken, bibliotheken en musea leeggeroofd en vernietigd... Dat is bewust gebeurd, de VS willen zo de culturele identiteit, het historisch geheugen van het Iraakse volk vernietigen.

Het is dus duidelijk dat het niet gaat om een overwinning van de democratie. Hoe zouden de VS een democratie kunnen vestigen met B52'ers? De democratie die zij verdedigen, is de vrijheid van de multinationals. Dat is de democratie van de miljardairs, van de vierhonderd personen die de helft van de wereld bezitten! Bush beweert dat hij het terrorisme wil bekampen. Maar het terrorisme, dat is vandaag de 35 miljoen mensen die elk jaar sterven van honger. En tegen dat terrorisme doen de VS niets.

Wat zijn volgens u de echte redenen voor de Amerikaanse agressie?

Ahmed Ben Bella. Dit is een oorlog die beslist is door het handvol petroleumreuzen die vandaag regeren over de VS. Mensen als president Bush en vice-president Cheney maken daar deel van uit.

Maar er is niet alleen Irak en zijn petroleum. Dit is ook een strijd voor de overheersing van de wereld. De VS zien Europa als een opkomende grootmacht die ze onder controle willen houden. Maar er is een gevaarlijker macht: China, dat met rasse schreden vooruit gaat. Binnen vijftien à dertig jaar is China even belangrijk als de VS.

Maar het land heeft een zwak punt, het heeft bijna geen olie of gas. En vermits die brandstoffen nog altijd de economische machine draaiende houden... De VS willen dus de hand leggen op alle belangrijke reserves om hun overheersing zo lang mogelijk te laten duren.

En er is meer: deze economische en geopolitieke redenen worden geschraagd door een integristische religieuze stelling. Mensen als Rumsfeld, Ashcroft en Cheney maken deel uit van een christelijke strekking die een veel gevaarlijker integrisme vormt dan dat van Bin Laden.

Wat denkt u van de nieuwe situatie in het Midden-Oosten?

Ahmed Ben Bella. Nu de eerste fase van de oorlog voorbij is, zien we een 'Karzai-manie' opduiken. Na de oorlog in Afghanistan, in oktober 2001, hebben ze Karzai aan het hoofd van het land gezet. Dat willen ze doen in elk land dat ze herkoloniseren. Ze willen dat elk land geleid wordt door een 100% pro-Amerikaanse president. Een lakei die totaal verknocht is aan de VS. Maar ze gaan serieuze problemen krijgen in Irak. Alle religieuze groepen, alle etnieën weigeren zo'n regering die uit het buitenland komt.

Nu de Amerikanen op zoek zijn naar een nieuwe Karzai voor Irak, zouden ze in dezelfde zin willen doorgaan in Syrië. Hun recept is onderhand gekend: de druk opdrijven om het land te doen wankelen en dan vliegtuigen en bommen sturen.

Na de oorlog in Irak wil Bush Syrië treffen, dan Iran, Korea... Er is dus een eeuwige oorlog op komst. Dit systeem is onhoudbaar. We gaan iets anders moeten maken. Wat wij meemaken is het begin van het eind van het kapitalistisch systeem. Dat moeten we veranderen.

Als u het over het Midden-Oosten hebt, legt u systematisch de band tussen Palestina en Irak.

Ahmed Ben Bella. Dat komt omdat de strijd van de Palestijnen uitzonderlijk is. Een essentieel symbool van het verzet voor het geheel van de Arabische wereld. We eisen al tientallen jaren dat het Palestijns probleem opgelost raakt. De mensen weten dat de Amerikanen de Palestijnen nooit geholpen hebben, dat ze integendeel altijd economische, politieke en militaire steun hebben gegeven aan Israël. Dan vragen ze zich af hoe de VS democratie in Irak zouden kunnen brengen.

Ook voor Palestina zoeken de VS een nieuwe Karzai. Ze willen een pacificatie onder Amerikaanse controle. Maar de Palestijnen zullen dat nooit aanvaarden.

In Palestina net als in Irak zien we een duidelijke uiting van het kolonialisme. Sharon is het kleine broertje van Bush! De VS hebben het over de massavernietigingswapens in Irak en in Syrië maar ze zwijgen over de tweehonderd atoombommen van Israël. Dat aanvaarden wij niet.

Behalve die band tussen Bush en Sharon is er ook een band tussen het Palestijnse en het Iraakse volk, allebei slachtoffer van deze koloniale politiek waar ze al lang tegen vechten.

U legt veel nadruk op de band tussen de anti-oorlogsbeweging en de antiglobalisten. Waarom?

Ahmed Ben Bella. Beide bewegingen zijn verbonden door hun verzet tegen de logica van het globale economische systeem. In het Zuiden zijn we erg onder de indruk van die bewegingen in het Noorden. Ik nam zelf deel aan anti-oorlogsbetogingen in Londen, met meer dan twee miljoen deelnemers. En er zijn al die protesten tegen de globalisering, in Davos, Genua, Firenze... In november 2002, voor het Europees Sociaal Forum in Firenze, waren er 1,2 miljoen mensen op de been tegen de oorlog en voor een andere wereld.

Dat is een nieuw fenomeen. Een nieuw universalisme waar de volkeren en de organisaties in het Zuiden, goed voor zo'n 85% van de wereldbevolking, aan willen en moeten deelnemen. En de strijd tegen de oorlog is onze eerste opdracht.

herkoloniseren?
by Corneel Tuesday April 22, 2003 at 10:47 PM

Ahmed Ben Bella zegt: Nu de eerste fase van de oorlog voorbij is, zien we een 'Karzai-manie' opduiken. Na de oorlog in Afghanistan, in oktober 2001, hebben ze Karzai aan het hoofd van het land gezet. Dat willen ze doen in elk land dat ze herkoloniseren.

Sinds wanneer herkoloniseren de VS ?

Lijstje
by Libby Wednesday April 23, 2003 at 01:26 AM

Al sedert het eind van de 19 de eeuw: Hawaii, Puerto Rico, Guantanamo Bay (voor de revolutie heel Cuba), Guamm, Corea, Vietnam, Cambodja, Chili, Nicaragua, El Salvador, Colombia, Grenada, Panama, Haiti, Afganistan, Irak, .... in de toekomst kijken kan ik niet. Ik ben er ook helemaal niet zeker van of mijn lijstje volledig is.