arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brukman-fabriek ontruimd in Nuequen, Argentinië
by Joeri Tuesday April 22, 2003 at 11:53 AM
joeri@indymedia.org

Op donderdag 17 april rond middernacht, werd de Brukmanfabriek in Nuequen, hardhandig ontruimd.

Brukman, een textielfabriek , werd in 2001 overgenomen door zijn 55 werknemers (vooral vrouwen) nadat de eigenaars failliet gingen. Sinds de overname is dit de derde ontruiming van het bedrijf. Binnen enkele uren protesteerden er duizenden sympathisanten in de straten om hun woede te uiten tegenover deze ontruiming. De boodschap van de protesten was dat Brukman door zal gaan met produceren onder leiding van de werknemers."Wij willen je ontruiming niet, wij willen je repressie niet, wij willen degelijk werk voor de werknemers van Brukman en Zanon", werd gezongen door vele sympathisanten.

Brukman is een van de meer dan 200 bedrijven in Argentinië die onder het beheer staat van de werknemers, als gevolg van Argentijnse economische crisis. Slechts 10 dagen voor de verkiezingen in Argentinië, is repressie het antwoord van de overheid op de economische problemen en het verzet van de bevolking. Gekraakte fabrieken, huizen, culturele en sociale centra worden bedreigd door een hardhandige ontruiming. Op 25 februari begon de ontruimingsgolf in het kraakpand "el Padelai", waar een 500-tal mensen woonden sinds 20 jaar. Op 14 april werd het gekraakte Mayo-bankgebouw in Buenos Aires ontruimd. Het gebouw werd in 2002 overgenomen door de volksvergadering "Lezama Sur", en was sindsdien een groot cultureel en politiek centrum voor de bevolking van Barracas, een wijk in Buenos Aires. Onder de gehuisveste organisaties in het gebouw was ook Indymedia Argentina, die er een publieke ruimte had.

Na vier dagen van acties bij de Brukmanfabriek ter ondersteuning van de werknemers om het bedrijf weer over te nemen, volgde er op paasmaandag hevige repressie vanwege de federale politie. Gedurende deze vier dagen werden onderhandelingen door de overheid steeds geweigerd. Daarom deden de werknemers een poging om geweldloos de fabriek binnen te dringen. De politie antwoordde met traangas en rubberkogels, tot heel de buurt wit zag van traangas. De actievoerders probeerden zichzelf zo goed als mogelijk te beschermen, terwijl ze achtervolgd en beschoten werden door politie. De politie schoot ook traangas af in een kinderhospitaal en een universiteit. Buurtbewoners betuigen hun solidariteit door op hun balkons te musiceren op potten en pannen. Rechten van journalisten werden beperkt, en er raakten twee Indymedia-medewerkers gewond.
Er werden meer dan honderd mensen gearresteerd, en 32 gewond, waarvan een door middel van echte kogels.

De acties zullen de volgende dagen gewoon doorgaan. Ondertussen wordt er opgeroepen om elders solidariteitsacties te houden.

Ondertussen wordt ook Zanon, een keramiekfabriek in het noorden van Argentinië, al weken bedreigd met ontruiming. De werknemers wierpen barricades op ter bescherming tegen een dreigende politie-inval.

[Links]
Indymedia Argentina
Squatted Factory Brukman Evicted
Tension Builds Around Brukman Factory
Repression In Brukman Factory

rechtzetting
by pieter Monday April 28, 2003 at 02:30 PM

De ontruimde textielfabriek Brukman ligt niet in Neuquen, maar in het hartje van het kloppend hart van Argentinië : Buenos Aires.
De bedreigde tegelfabriek Zanon ligt niet in het noorden van Argentinië, maar in Neuquen, een stad in het noorden van Patagonië, dus het zuiden van Argentinië.
Ik weet niet of het ligt aan de vertaling of de brontekst, maar het zijn grove fouten. Voor Belgen misschien niet zo relevant, maar het gaat het wel over vele honderden kilometers.