arch/ive/ief (2000 - 2005)

SP.a Burgemeester geef opdracht ?
by denjo Tuesday April 22, 2003 at 11:23 AM

Op Paaszondag verzamelden zo'n 50 actievoerders in Oostende om op vreedzame wijze te protesteren tegen de transporten van Amerikaans legermateriaal via de Oostendse luchthaven. Met vier leden van Internationaal Verzet en LSP uit Dilbeek trokken we naar deze actie.

De luchthaven van Oostende wordt nu gebruikt om de oorlog van Bush te helpen verwezenlijken en werd eerder ook reeds gebruikt om Congo te bevoorraden met wapens.

Eerst trokken we in betoging naar de luchthaven. Daar probeerden een aantal betogers direct om de luchthaven te betreden. De politie reageerde zeer repressief. Eén betoger werd zelfs bewusteloos geslagen terwijl hij al op de grond lag. Toen wij eisten dat die betoger zou verzorgd worden, probeerde de politie de betoger weg te brengen met een overvalwagen.

Hierna trokken we verder en probeerden nog een aantal activisten om het terrein te betreden. De anderen trokken naar het politiekantoor waar een lawaai-actie werd gedaan. Toen we buiten het politiekantoor lawaai maakten, werd ons materiaal afgenomen.

foutje
by denjo Tuesday April 22, 2003 at 11:26 AM

Ik was even afgeleid door de telefoon. Het is natuurlijk "geeft" en ik drukte tweemaal op de klok. Mijn excuses hiervoor

Arne Ballière?
by Maarten Van Hove Tuesday April 22, 2003 at 01:05 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Dit is al een paar keren in me opgekomen:

Als ik me niet vergis, zetelt KP'er Arne Ballière in Oostende bij de SP-a in de gemeenteraad. Heeft hij al protest aangetekend tegen deze praktijken, werkt hij mee met de acties,...?

Komaan Arne, dit is jouw achtertuin, help die gasten!

Arne eerst
by Libby Tuesday April 22, 2003 at 01:18 PM

Arne was, zoals vorige keer, weer (bijna) de eerste over de draad (van de grote groep dan) en bij de eerste arrestanten. Bovendien zorgde ie voor het ontspannend moment achteraf door zijn capriolen. Het stuk "ballet met flik en activist" was uitgebreid te bekijken op focus TV. Wat we na afloop van de actie dan ook verschillende keren gedaan hebben onder het nuttigen van een kom lekkere soep met boterhammetjes. De bewijzen staan in de fotoreports die op wvl te bekijken zijn.

Moeilijk voor Arne
by Arsène Tuesday April 22, 2003 at 01:19 PM

Arne Baillière doet iedere keer mee aan de acties. Het heeft hem vorige keer zelfs een vermelding opgeleverd in De Morgen (altijd leuk voor een politicus op zoek naar stemmenwinst).

Maar Arne is en blijft een SP.a-gemeenteraadslid die zijn carrière te danken heeft aan de partij van Navo-secretarissen, helicopterfoefelaars en autoritaire ministers van binnenlandse zaken als Tobback.

Verwacht dus van SP.a'er Arne niet dat hij opstaat tegen zijn baas Johan Vande Lanotte.

artikeloverzicht planespottingII
by joeri Tuesday April 22, 2003 at 01:42 PM
joeri@indymedia.org

vermits de feature over PlanespottingII blijkbaar niet overgenomen wordt door imc-be, ziehier een link naar het artikeloverzicht over PlanespottingII: http://wvl.indymedia.org/news/2003/04/1393.php

Commentaar van het slachtoffer
by Jan D. Tuesday April 22, 2003 at 02:40 PM

Bedankt Jo en de anderen van LSP-IV voor jullie medeleven,

De aanwezigheid van vier jonge gasten uit Dilbeek werd door ons zeker op prijs gesteld. Proficiat aan de LSP ook dat ze deze keer niet van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om zwaar politieke propaganda voor zichzelf te voeren, zoals bv. wel in Kleine Brogel (tot verontwaardiging van ongeveer alle andere deelnemers daar). Zo zou het elke keer moeten zijn. Hoewel Jo in de "we"-vorm spreekt, was hij er zelf niet bij, noch de drie leden van LSP-Oostende. Ook Resist of anderen die nu campagne moeten voeren, waren nergens te bekennen.

Inderdaad, jullie ex-Vonk-kameraad uit een ver verleden, burgemeester Jean Vandecasteele, zal zeker mee betrokken zijn in die aanpak, hoewel de luchthaven een zaak is van de federale politie.

Beste Jo, en zeker aan Arsene, ik vind het nogal gortig om nu Arne te gaan aanpakken en hem te beschuldigen van stemmenzoeken (de gemeenteraadsverkiezingen zijn pas in 2006 trouwens). Arne is vanaf het begin actief bij de organisatie van deze acties betrokken,en ook van een heleboel andere acties voor een andere globalisering, tegen multinationals, voor de vrede, voor jeugdhuizen etc. De LSP heeft daar niets aan gedaan, behalve nu die vier jonge gasten uit Dilbeek van Internationaal Verzet.

Beste Jo, toen jij vroeger ook in de SP zat, zijn er ongetwijfeld ook betogingen uiteengeklopt in steden met SP-burgemeesters.

Arsene, Arne is al vele malen opgestaan tegen Vandelanotte en Vandecasteele, en ook over dit thema. Jij weet gewoon niet waar je over spreekt. Zorg zelf eens dat je als communistische kandidaat met 500 stemmen rechtstreeks verkozen raakt van op een onverkiesbare plaats. Dat vertrouwen win je door acties te organiseren, op te komen voor de mensen, linkse standpunten te verdedigen in de gemeenteraad. Grote woorden zijn één zaak, iets realiseren vanuit een eenzame positie in de gemeenteraad is veel moeilijker.

Als Arne aan acties meedoet is dat ook niet om de KP te profileren of om politiek te recupereren. Hij is actief binnen het Bulldozer-netwerk en het Rage-netwerk waar men zich los van de partijpolitiek met concrete sociale en directe acties bezig houdt.

In Oostende moet mijn goede kameraad Arne van jullie geen lesjes krijgen. Hij heeft ook zijn kantjes, maar veel kleinlinkse 'politici in spe' zouden van Arne wat lesjes kunnen leren.

Beste groeten
Jan

Arne for president! :)
by jeroen Tuesday April 22, 2003 at 02:53 PM

Arsene, het zou een goed idee zijn je mond te houden indien je niet weet waarover je praat.

eventjes maar.....
by Arne Baillière Tuesday April 22, 2003 at 03:08 PM

kom ik op het virtuele terrein, en merk ik wat hier geschreven wordt. Ik zal hier niet erg veel over opmerken, enkel dit: wie denkt dat Vendelanotte mijn "baas" is, kent mij niet. Niemand is mijn baas, en zeker hij niet.

Reclaim indymedia!
by Anarchia! Tuesday April 22, 2003 at 03:38 PM

Na het hele Resist!-gedoe, krijgen we ook nog eens de SP.a-politici over ons heen met hun geprofileer. Volgens mij (en niet alleen volgens mij) is dit volledig in tegenspraak met de regels van Indymedia zoals die oorspronkelijk werden opgesteld.
Kan daar niet eens een ernstig debat over gevoerd worden?

Geprofileer?
by Jan D. Tuesday April 22, 2003 at 04:12 PM

Beste anarchist,

Er was bij deze actie absoluut geen sprake van enig politiek geprofileer door wie dan ook. Aan de actie deden een paar mensen mee die lid zijn van KP, Agalev, LSP en SP.A, maar als individuen, niet om zich te profileren. Iemand van Spirit heeft ook sympathie geuit maar kon niet komen. En ook vanuit NV-A-kringen heb ik lof gehoord.

Dat was de bedoeling van de actie, een burger-inspectie, en iedereen heeft zich daaraan gehouden. Ik zie dus hier het probleem niet in. Deze discussie begon enkel omdat de LSP hier een politiek statement wil maken over de SP.A (wat hun goed recht is). De actievoerders zelf, onder wie ook verschillende anarchisten, hebben geen last gehad van enige partijpolitieke recuperatie.

Maar ik kan je in het algemeen wel volgen, ja...

in solidariteit
jan

over "recuperatie"
by johan Tuesday April 22, 2003 at 06:42 PM

En waarom zouden LSP, PvdA, Resist, KP, MARIA, anarchisten of wie dan ook geen propaganda mogen maken op acties zoals deze in Oostende??? En waarom zouden zij zich niet electoraal mogen profileren op zulke acties???

Goeie redenen heb ik hier nog nooit gehoord. Wel veel geroep van "recuperatie". Steeds dezelfden trouwens. Volgens mijn woordenboekje betekent recuperatie echter iets gans anders: een protestbeweging proberen af te zwakken, het radikale eruit halen.

Niet te gauw met dure woorden beginnen zwaaien, zou ik zeggen. Als het al niet meer mag op zo'n acties, waar kan radikaal-links zich dan wel nog profileren? Bij Bracke en Crabbe zeker? Serieus blijven, mensen.

Nog zoiets. Gans die hetze tegen de Resist feature. Maken Resist, AEL en PvdA soms geen deel uit van de anti-globaliseringsbeweging? Ik ben net content dat ik hier wat te lezen krijg over en van Resist.
LSP, KP, SAP, VONK en - jawel hoor - anarchisten publiceren hier net zo goed. Hoor je iemand van Resist daar over zeuren???

Beste anarchist van hierboven...wat jij probeert te doen is gewoon je eigen standpunten (geen politieke partijen op Indy, niet deelnemen aan verkiezingen) proberen opdringen aan de rest van Indymedia. 't Is proper.

Recuperatie of propaganda?
by Jan D. Tuesday April 22, 2003 at 07:34 PM

Voor mij is dat een eenvoudige zaak: je respecteert de wil van de mensen die de actie organiseren en je denkt in de eerste plaats aan het doel van de actie. Dan zullen enkel paranoia kniesoren je recuperatie verwijten.

Als het bijvoorbeeld een grote betoging is en iedereen loopt daar met zijn partijvlag, tja, waarom dan niet ook de jouwe ontplooien, als je er tenminste één hebt, of anders je zwarte, zwartrode, zwartgroene of zwartroze vlag? Hoe meer diversiteit, hoe beter.

Stel dat de organisatoren van een betoging zeggen dat er enkel vlaggen van sociale bewegingen maar geen partijpolitieke meemogen, of dat de partijen zich bv. tot elk één vlag of tot een gematigde opstelling zouden beperken (dus geen 50 vuilzakken bv.), dan vind ik dat dat ook moet worden gerespecteerd. Sommigen hebben daar moeite mee en willen per se zoveel mogelijk krantjes verkopen, vuilzakken uitdelen aan onwetende jongeren etc. Dat werkt begrijpelijke wrevel op.

Niemand kan iemand anders natuurlijk echt verbieden om in een actie of betoging partijpropagande mee te dragen. Dat zou op zich ook autoritair zijn. Maar wie een actie organiseert heeft het basisdemocratische recht om daar ook een en ander in te bepalen en het is niet meer dan normaal dat daar naar geluisterd wordt. Meestal zullen de partijmensen die toch heel hun bollenwinkel uithalen zich dan echter wel discrediteren voor de andere deelnemers.

Zondag in Oostende had één iemand een badge van de KP aan, twee anderen een T-shirt van Internationaal Verzet en nog iemand een sticker van Agalev opgeplakt geloof ik. Kijk, op zo'n moment is dat natuurlijk geen enkel probleem. Het komt er als partijlid ook op aan dat een beetje aan te voelen zodat je andere activisten niet voor het hoofd stoot. Onze woordvoerdster was een notoir partijlid maar ze heeft zich perfect in haar rol gedragen en dat kwam geen enkele keer tot uiting (wel integendeel!)

'Recuperatie' kan bijvoorbeeld betekenen dat je als partij met je zakken en vlaggen zodanig het beeld van de actie naar de buitenstaanders en de media gaat bepalen, dat iedereen denkt dat die partij eigenlijk de actie heeft georganiseerd.

Recuperatie is ook 'de kop pakken' van een brede betoging en doen alsof jouw groepje de organisator ervan is. Sommigen hebben dat bv. naar hartelust gedaan op 'Dag X'.

Recuperatie kan ook door de pers in de hand worden gewerkt: bv. je staat daar met 1000 mensen aan Kleine Brogel maar het zijn 3 parlementairen van traditionele partijen die alle aandacht en media krijgen.

Dit soort dingen maakt de mensen kwaad die veel tijd in de voorbereiding hebben gestopt en dan kapers op de kust zien toekomen die met alle eer en publiciteit gaan lopen. Ook onafhankelijke activisten die niet wisten dat ze naar een partij-actie zouden gaan, voelen zich dan vaak bekocht.

Recuperatie kan je ook bedrijven door mensen met valse namen en mantelorganisaties te lokken, of met 'open initiatieven' waarbij de 'onafhankelijke woordvoerder' plots een partijslaaf of 'duikboot' blijkt te zijn.

Er is niet echt een lijn te trekken tussen wat wel en niet kan of mag. Het hangt dus allemaal een beetje van je eigen inzichten af: wat vind je belangrijker? Het doel van de actie of van de beweging, en die beweging zo breed mogelijk maken en haar impact zo groot mogelijk? Of de uitbouw van het eigen clubje dat al dertig jaar het grote gelijk verkondigt en nu eindelijk eens voor de definitieve verkiezingen zal gaan of de toekomstige leiding van de Grote Revolutie zal uitbouwen?

Met andere woorden: gaat het over het doel of over de middelen? En zijn de (autoritaire, buraucratische, manipulerende) middelen wel in overeenstemming met het (basisdemocratische, groene/socialistische/anarchistische) doel.

That's the question... En ik moet zeggen dat ik op dat punt de laatste jaren een en ander heb bijgeleerd van onze anarchistische vrienden.

Aan de andere kant is het niet omdat je lid bent van een partij dat je niet meer onafhankelijk kan denken of handelen.

GC
by recuperatie Tuesday April 22, 2003 at 08:08 PM

Dus Jan, als ik het goed begrijp, heb je geen probleem met de aanwezigheid van politieke militanten. Zolang ze maar niet met teveel zijn :-)

titel
by GC Tuesday April 22, 2003 at 08:09 PM

Met dit nieuw systeem moet ik blijkbaar nog wat oefenen om titel en naam in een correcte volgorde te plaatsen...

Recuperatie?
by Arsène Tuesday April 22, 2003 at 08:49 PM

Tijdens de vorige actie meldde De Morgen enkel de aanwezigheid van SP.a-politicus Arne Baillière en Agalev'er Vanhoutte. Wat was dat dan?

Ik zal het zelf zeggen: dat was platte recuperatie. Weg met de bourgeoispolitici!

demagoog
by alain v. Tuesday April 22, 2003 at 10:43 PM

Arsene, je bent een demagoog. Die twee zijn geen 'bourgeois-politic' maar radicame pacifisten!

En toch...
by franz b. Wednesday April 23, 2003 at 01:08 PM

En toch ben ik het helemaal eens met onze anarchist.
Indymedia is meer en meer verworden tot een politiek forum van PVDA, Resist en demogogisch links. Iedere kritiek wordt onmiddellijk gecounterd. Vroeger was ik een trouwe bezoeker van deze site maar ik hou het stilaan voor bekeken. Niet met mij mannekes! Salu!

Stop daar eens mee
by Libby Wednesday April 23, 2003 at 01:20 PM

Ik lees hier veel gezaag over al dan niet politieke recuperatie en ik zie hier veel haantjesgedrag van al die beste stuurlui die maar weer eens aan de wal stonden.

Schuldgevoelens dat je zondag achter een bord vol paaslam zat bij oma in plaats van voor of achter de draad in Oostende? En dat compenseren door hier maar een beetje te fulmineren zonder te weten waarover het gaat en in het voorbijgaan de actie naar beneden te halen? STOP DAARMEE

Zondag was er een groep activisten die in plaats van eitjes te gaan rapen vliegtuigen ging spotten, er waren ecologisten, communisten trotskisten, anarchisten en waarschijnlijk nog tal van andere soorten tisten. Iedreen werkte gewoon mooi samen met één doel, zo veel mogelijk mensen over die draad te krijgen, zonder politek gehakketak, grote discours of sterke profilering, het was goed zoals het was, een beetje respect zou niet misstaan.

Aan Jan D. en co
by denjo Wednesday April 23, 2003 at 01:29 PM

Tot 1996 ben ik aktief geweest in de SP en JS. Ik heb mij echter steeds openlijk verzet tegen politieke standpunten van de SP waar ik het niet mee eens was. Maar in tegenstelling tot Arne carriëre (sorry Balliere) ben ik dan ook nooit gemeenteraadslid kunnen worden omdat men mij met mijn critische ingesteldheid die kans niet wilde geven.

Ik krijg het toch op mijn heupen dat SP.A, Agalev, Spirit en zelfs CD&V en VLD plotseling - wanneer ze merken dat er een meerderheid van de bevolking tegen oorlog is - gaan meelopen in de betogingen. En ik krijg het nog meer op mijn heupen als die heren en dames dan plotseling de strijders van het eerste uur beginnen te becritiseren.

De enigen die aan recuperatie doen van de beweging zijn SP.A, Agalev, Spirit, CD&V en VLD. LSP en wat mij betreft ook resist en anderen hebben de beweging van het eerste uur helpen opbouwen.

Dus Jan D. : probeer geen woorden in mijn mond te leggen. En als je je pseudo-linkse (al dan niet intellectuele) vriendjes wil steunen, probeer dan niet om de cirkel vierkant te maken.

Alain V.
by Sectespotting Thursday April 24, 2003 at 11:31 AM

'Denjo', je bent een provocateur en een sektelid:

- er is een goeie actie in Oostende waar iedereen samenwerkt en de LSP moet weer beginnen verdelen en mensen tegen elkaar op te zetten. Door wie zijn jullie eigenlijk opgericht? Wat zijn jullie bedoelingen?
- de persoon die je Arne Carriere noemt (een smakeloze en domme grap) is volgens mijn info - ik ben van Oostende - een jonge werkloze die 24 000 fr. per maand dop krijgt plus zijn schamele zitpenningen van de gemeenteraad en als kommunist totaal geen kans op enige carriere heeft
- iemand wordt gemeenteraadslid omdat hij verkozen wordt, misschien ben jij zo'n onsympathiek persoon dat gewoon nooit niemand op je zou stemmen. Als ik al de rommel lees die jij op deze site al gepost heb, kanik daar inkomen.
- jullie roepen jezelf dus uit tot strijders van het eerste uur... triestig

Ik ben geen SP.a'er, geen KP'er, geen agalever, geen resist-mens. Ik ben vakbondslid en steun alle linksen en vredesactivisten die het echt menen. De LSP kende ik tot voor kort nog niet, maar ik begin me meer en meer af te vragen wat precies jullie functie is.
Vroeger spaken wij bij syndicale acties van ratten en onderkruipers, van provocateurs en scheurmakers. Schrap maar wat niet past en laat de echte activisten gerust.

Inderdaad
by Johan vD Thursday April 24, 2003 at 02:17 PM

Inderdaad, wie of wat is die 'LSP' toch? Dat kent toch niemand in de linkerzijde en als je hun website leest doen ze precies alsof zij al jaren de enige echten en groten zijn. Ik ben zelf ook niet voor Resist maar ik heb de indruk dat dit een soort anti-Resistding is of in elk geval iets dat de linkerzijde moet verdelen.
Het is zeer bizar dat zulke organisaties ineens uit het niets opduiken en er blijkbaar in slagen jonge mensen zonder veel politieke ervaring voor hun kar te spannen.
Ik was op een anti-oorlogsbetoging in Leuven waar tamelijk veel scholieren met zo'n LSP-vestjes rondliepen. Toen ik een van hen vroeg wat dat precies was, wist ze dat niet maar zei ze dat dat degenen waren die de acties tegen de oorlog overal organiseerden! Dat wordt dus wijsgemaakt aan de jongeren door figuren als 'Denjo'. Het schijnt echter dat de meeste van die jongeren een jaar later alweer afhaken. Zo zou het Vluchtelingen Aktie Komitee opgericht zijn door ex-leden daarvan die anders willen werken. Klopt die info?
Ik hoor ook dat aan de VUB deze Denjo allerlei misbruik maakt van zijn vakbondfunctie om er het anti-oorlogscomité te claimen en te manipuleren.

Ik zou die vraag dus ook stellen: waarom is er nu plots een 'LSP' die nog veel sectairder is dan de PvdA? In wiens belang is dat?

Wie?
by Geert Cool Thursday April 24, 2003 at 02:24 PM

Wie zijn toch die anonieme critici die hier weelderig uit het niets opduiken om de wereld te verblijden (?) met hun blijde boodschap? Zijn het provocateurs die in naam van het anti-sectarisme hier de meest sectaire lulkoek komen vertellen? Wie zijn deze critici, wat doen ze zelf om bewegingen te versterken. Wat drijft hen?

Allemaal open vragen waar we wellicht eveneens allemaal het antwoord op kennen. Daarvoor zijn de bijdragen hier namelijk af en toe net iets te expliciet.