arch/ive/ief (2000 - 2005)

Open brief aan mijn linkerflank
by De stem van Jos Geysels Monday, Apr. 21, 2003 at 6:31 PM
www.agalev.be

Het moest eens van mijn hart, beste vrienden...

Beste linkse activisten,

Ik lees jullie peptalk met de glimlach. En dat terwijl onze partij het zwaar te verduren heeft, inderdaad.

Maar toch, alle kiesonderzoeken wijzen uit dat heel onze linkerflank in Vlaanderen slechts ongeveer 50 000 kiezers omvat, voornamelijk jong en hooggeschoold. Het zijn die mensen die ook altijd gaan betogen, allerlei sociale bewegingen vormen en ons voortdurend confronteren met ons dubbelzinnig gedoe en ons geplooi in de regering. Beseffen die dan niet dat je in de regering nu eenmaal toegevingen moet doen? We waren bijvoorbeeld heel boos toen we van het platform geen oorlog een brief kregen om onze standpunten over de wapenleveringen te verduidelijken. En dan heb je nog Peter Vanhoutte en een paar andere linkse lastigaards in agalev zelf. Dat is ambetant voor de partij omdat ook de persjongens daar graag op srpingen... De rechtsen gebruiken dat natuurlijk handig om ons ook op onze linkerflank te pakken voor het publiek dat De Morgen leest en zo. Politiek is verschillende marktsegmenten tegelijk kunnen bespelen met spin, manipulatie en propaganda! Euh, 'communicatie' bedoel ik.

Maar aan de andere kant wijzen diezelfde marktonderzoeken uit dat de meeste van die andersglobalisten, vredesactivisten, sociale bewegers enzovoort eigenlijk weinig alternatieven op agalev hebben. Een deel van hen laveert tussen ons en de SP.A en zal nu misschien weer op de sossen stemmen om ons af te straffen of omdat ze hopen dat we in de oppositie zullen vliegen en dat we daar kunnen herbronnen. Zelfs in de eigen partij zijn er die er zo over denken en heimelijk hopen dat we verliezen en dat ze dan de partij weer kunnen verlinksen.

Tja, sommigen zullen ook klein-links stemmen, vooral jonge gasten. Maar aan de andere kant, als ik dan zie hoe verdeeld en sectair die zijn, zit ik daar toch niet echt mee. Ze hebben ook geen geloofwaardig alternatief. Even zag het er naar uit dat Abou Jahjah echt een aantal progressieve groepen en personaliteiten zou kunnen verenigen, maar gelukkig heeft hij het bij de PvdA gehouden. En daar heeft de rest van klein-links de pest aan (hahaha, ik ken die amadezen met hun streken ook uit de jaren zeventig, en ze zijn nog niet veranderd). Goed dat die bestaan eigenlijk, want zo zal er nooit iets tot stand komen als de SP van Holland, een geloofwaardige en volkse radicaal-linkse partij die ons daar serieus motten heeft gegeven! We hebben een karikatuur nodig aan onze linkerflank. En dan die tien soorten trotskisten en die oude KP'ers, daar zal ook niet veel uitkomen als ze al hun clubjes niet eens opdoeken en gaan samenwerken. Den Abou Jahjah zal ook nog moeten leren wat water bij zijn wijn te doen qua beeldvorming en minder te provoceren, dan kan hij op termijn wel een factor worden. Hun programma is eigenlijk niet zo radicaal maar hij drijft de zaken teveel op de spits en vervreemdt zo de linkse intellectuelen van hem. Een slimme kerel die Jahjah, maar nu begaat hij dus een fout zich zo aan die amadezen vast te binden. Die willen dankzij hem gewoon eindelijk een verkozen geraken... Hij kan hun partij-apparaat en militanten natuurlijk gebruiken voor zijn campagne, tja dat is politiek.

Ik ben dus ferm gerust in mijn linkerflank. We wisten al van bij het begin van deze regering dat we daar verliezen gingen oplopen omdat we misschien Doel, het migrantenstemrecht en de vrede niet gingen binnen halen. Uiteindelijk hebben de liberalen ons alle hoeken van de kamer laten zien, op elk van die punten! Dedju, zo erg hadden we het niet verwacht. ook pech van 11 september natuurlijk...

Maar goed, wij hebben ook onze mensen bij de andersglobalisten en in de vredesbeweging. Ook wel wat linkse opposanten binnen de partij en zo, maar ik laat die een beetje hun gang gaan. Zo hebben we er ook nodig. Hun kennissen zullen dan wel op hen stemmen om de linkerzijde van agalev te steunen en dat hebben we dan ook in elk geval binnen. En veel activisten zullen in dat stemhokje staan en denken "Verdorie, wat moet ik nu gaan doen? Resist zal ook niets opbrengen, behalve een verloren stem, en dus gaan we maar nuttig stemmen he, op het minst erge en dat zijn de groenen..." Hahaha, dat heb ik geleerd van de sossenleiders, die doen dat zo al tientallen jaren met hun linkervleugel.

Ik kan me dus volledig concentreren op de aanvallen op mijn rechterflank, en mijn gematigde CVP/ACW-afkomstige vleugel en eco-liberalen blijven geruststellen. Business as usual!

Allez mannen, ga maar weer betogen en laat de linkse politiek maar over aan strategen en marketingmannen zoals ik en de Patrick Janssens.

de groetjes

reactie
by Koen Hostyn Monday, Apr. 21, 2003 at 7:02 PM

Beste Jos,

ter eerste moet ik toch zeggen dat ik het al positief vind dat je op het "linkse forum" je hart eens komt luchten. Agalev heeft het inderdaad zwaar te verduren gehad maar ik voel precies dat het nog niet helemaal tot je is doorgedrongen waarom juist...
In het dagelijkse leven word ik in de politieke discuties die hier en daar beginnen te onstaan maar al te vaak geconfronteerd met mensen die wel links willen stemmen, maar nu alle gevoel van richting kwijt gespeeld zijn.
Laten we beginnen bij RESIST. Veel mensen voelen zich hier niet thuis om diverse redenen: te extreem links, geen vertrouwen in Dyab, een weggegooide stem,... (deze hebben we allemaal al 27 keer gehoord, maar ik kan er (tot mijn spijt) voor een stuk inkomen dat de modale, (centrum) linkse kiezer zich niet verbonden voelt met deze lijst.
Daarnaast hebben we dan LSP: hier hoor ik dezelfde dingen als bij RESIST, maar in plaats van het arabische-nationalisme maken zij dan weer de onbegrijpelelijke fout om ons een volledige blanke lijst voor te schotelen.
Dan komt Agalev: "ik kan agalev niet opniew een stem toevertrouwen, niet na wat ze er mee hebben gedaan", daar komt het zo ongeveer bij de meesten op neer. Wel, ik moet hen gewoon gelijk geven.
Als een partij als agalev, die deels onstaan is uit de grote vredesmanifestaties van vroeger, zich zonder grote gewetensproblemen kan terugvinden in een regering die een oorlog van de amerikanen tegen irak materieel steunt, wapens aan nepal levert,...
Als agalev bij een crisis in Antweperpen gewoonweg de 2 zelfde mensen stuurt naar het schepencollege die net ontslag hebben genomen...
Als Agalev in het agemeen gezien gewoon nog minder kan bereiken binnen de regering dan vroeger erbuiten...
Welk vertrouwen moet er dan nog overschieten bij de modale, linkse kiezer?
Ten slotte hebben we nog SP.A, de "grote socialisten" die zich gewoon zouden moeten schamen om "soialistische" nog in hun naam te hebben staan, en die samen met heel de westerse wereld doorheen de jaren binnen onze regering verrechts zijn.
Zucht. Ik deel volledig je verontrusting over wat er gaat gebeuren met al die linkse stemmen...

KaM
by Ja maar. Monday, Apr. 21, 2003 at 7:28 PM

Moesten die progressieven van Agalev en Sp-a het stemrecht voor migranten hebben ingevoerd dan was ie niet zo blank. Trouwens worden we beoordeeld op het aantal 'allochtonen' die op de lijst staan? Lijkt me niet gezond. Je hebt gelijk dat de lijst niet representatief is voor de samenstelling van de bevolking maar we zullen geen mensen op de lijst zetten OMDAT ze een andere kleur of godsdienst hebben. Het is het programma die telt en niet zozeer de mensen die op de lijst staan. Laten we dus daarover discussieren en niet over de huidskleur van de kandidaten.

We zullen in de toekomst uiteraard proberen daar iets aan te veranderen.

Ha ja Joske
by De stem van Steve Stevaert Monday, Apr. 21, 2003 at 7:30 PM

beste Jos, beste vrienden activisten,

Onze Koen hierboven heeft gelijk. Ik hoop dat velen van jullie weer op ons zullen stemmen. Nuttig stemmen, zodat 17% van uw weggesmeten resist-stem niet bij het Blok terecht komt.

Kijk eens Jos, uw probleem is dat de mensen van jullie precies meer verwachten dan van ons. Ze weten al dat wij veel water bij onze rode wijn gaan doen, maar wij hebben tenminste goeie ministers he... We maken minder lawaai en verwezenlijken meer. En iedereen weet dat we in feite ook neoliberalen zijn, maar dan een softere versie met zo wat gratis dingen erbij! En Dirk Vandermaelen om af en toe eens wat van zijn oren te maken tegen de multinationals. En onze Johan die dan eens gaat zeggen dat Europa niet sociaal genoeg is. Patrick is inderdaad briljant in zijn vak.

En ja, we hebben het u al veel gevraagd, maar ge wilt nooit samen met ons aan de kiezingen meedoen he. Spijtig, een olijfboomke zou incontournabel worden bij coalitievormingen... Maar gij wilt eerst het ACW opvissen he? Die tsjeven gaan u gewoon aan het lijntje houden en dan stemmen ze toch weer voor de CVP, euh de dinges... CD&V.

En klein-links, och ja, ik geef u daar gelijk in Jos. Van de LSP heb ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord - kent iemand hier dat? - en die amadezen zijn inderdaad nuttig voor ons. Zoals zei het zouden zeggen "We zijn objectieve bondgenoten" hahaha. Zolang zij zo ongeloofwaardig zijn, denkt iederen dat we het enige ernstige linkse alternatief zijn.

Maar beste activisten, ik heb wel veel sympathie voor jullie hoor. Doe jullie job maar en laat ons de politiek doen. Ik zal zorgen dat het openbaar vervoer naar betogingen gratis wordt als ge op mij stemt en niet op Dyab.

groetjes
Steve

Hans
by Parodie? Monday, Apr. 21, 2003 at 7:34 PM

Is dit echt Jos of gewoon een parodie? Ik denk het tweede. Het lijkt me niet verstandig om zulke dingen te zeggen.

schitterend
by klaasie Monday, Apr. 21, 2003 at 7:43 PM

Schitterend briefje Jos! En dat van Steve ook! Moet kunnen. Alleen jammer weeral dat niet iedereen hier doorheeft dat het een parodie is, beetje typisch ook voor deze linkerzijde...

parodie
by Koen Hostyn Monday, Apr. 21, 2003 at 8:37 PM

Eerlijk gezegd gaat mijn eerste indruk ook naar een parodie, weet je, het is wel mooi verwoord hoe er vanuit het agalev-kamp de zaak bezien word en dat verdient ook een respons.

verloren?
by Els Monday, Apr. 21, 2003 at 10:09 PM

waarom zeggen mensen per defenitie dat een RESIST-stem verloren is?
Kijk, ik stemde vroeger ook 'strategisch': op een grotere partij om ze in vergelijking met het blok niet nog kleiner te maken. Maar nu mijn stem aan hen geven is niet meer met mijn geweten in overeenstemming te brengen. Niet alleen om hun gevoerde beleid (dat in sé liberaal is), ook omdat ik niet meer de fout wil maken het VB in het achterhoofd te houden en daar mijn daden op af te stemmen (zoals nu al te veel gebeurt in de politiek -dik fout!). Nee, er moet iets veranderen! En als we 'strategisch' of 'tactisch' blijven kiezen, gebeurt er niets en zijn we aan die stagnatie en verrechtsing medeplichtig. Een écht sociaal beleid is absoluut nodig als we onze samenleving gezond willen maken. Een duidelijk signaal zou kunnen helpen! Spijtig dat niet alle links de krachten wilde bundelen, maar als signaal kan RESIST wel degelijk tellen!
Ook al gaat het om een parodie, ik ben er van overtuigd dat ze in SP.a en Agalev wel degelijk op die manier denken: zolang links verdeeld blijft, valt er voor hen niet veel te vrezen. Ze kunnen op hun gemakje veel geld verdienen in de pluchen zetels... Hou aub de voorbije 4 jaar én Antwerpen in het achterhoofd: we hadden rood én groen in de regering, remember! en gedurfd of verantwoordelijk kan je de 'veranderingen' in Antwerpen toch niet noemen!?!
Als u links denkend bent, dan kan u toch moeilijk nog kiezen op SP.a en agalev, niet?
Ik hoop echt dat klein links en de antiglobalisten ooit tot een volwaardig alternatief komen. Ik vind RESIST een eerste goede (zij het niet perfecte) poging. Het verdient alle kansen!