arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verbuitenlandsing van de binnenlandse politiek en omgekeerd.
by Edith Monday April 21, 2003 at 12:25 AM

Men heeft het graag over de verbinnenlandsing van de buitenlandse politiek, maar men sluit graag de ogen voor verbuitenlandsing van de binnenlandse politiek als die minder fraaie gevolgen heeft.

In de Morgen van 15.04.2003 stond geschreven:
"Arab Power", column van Selahattin Kocak

"(...) Er zijn kleine pogingen geweest om allochtone partijen op te starten, maar zonder succes. Zelfs Resist moet gaan samenwerken met de PvdA. Als goede democraat vind ik dat dit moet kunnen. Als de traditionele partijen geen afdoend antwoord kunnen bieden op de problemen binnen onze samenleving, zullen kleinere partijen daarvan profiteren. (...)

Minder goed vind ik de zogenaamde Arab power movement. (...) Is het een variant van de Black power movement uit de Verenigde Staten, of een reactie op het stigma Arabisch en moslim te zijn? Ik weet het niet. Het verontrust me een beetje omdat vooral jongeren met een mix aan frustraties gevoelig zullen zijn voor die oproepen. (...)

We zullen het moeten blijven herhalen: onze binnenlandse problemen worden niet opgelost met een buitenlandse agenda. (...)"

Tot daar het citaat.
Dat onze binnenlandse problemen niet worden opgelost met een buitenlandse agenda krijgt een batige en schadelijke interpretatie. De meest voorkomende is de schadelijke. De stelling dat de AEL en Dyab Abou Jahjah de problematiek van het Midden-Oosten hier zou willen importeren is de meest gehoorde. Ze wordt georchestreerd vanuit het politieke establishment.

Dit is onjuist. Ten eerste is de Midden-Oosten problematiek een Europees exportproduct. Als gevolg van het racisme tegen Joden wat culmineerde in de holocaust; is de behoefte aan de staat Israël ontstaan. Met andere woorden: het gedrag van Europa ligt aan de basis van de staat Israël met alle nadelige gevolgen die dat voor de Palestijnen tot op heden heeft gehad als gevolg.

Ten tweede ligt de kolonisatie van de Arabische wereld door de Britten en de Fransen mee aan de basis van de huidige problemen het Midden-Oosten. Het is dus wel erg hypocriet om Dyab Abou Jahjah zijn betrokkenheid bij een problematiek die door Europa gegenereerd werd, te verwijten.

Het schadelijke aan de foute interpretatie is dat ze Vlaanderen, België, Europa verzwakt. We kunnen ons pas versterken als we onze fouten onder ogen zien en ze corrigeren. We kunnen pas sterk worden als we onze krachten bundelen met onze allochtone gemeenschappen, inplaats van hen als emotioneel (en soms fysiek) boksbal te gebruiken voor het afreageren van onze verzuurde emoties.

maak even de telling
by export-import Monday April 21, 2003 at 10:11 AM

de commentaar van edith trekt op niks!
De echte vragen zijn:
1. Hoeveel mensen leven in Israel?
2. Hoeveel zijn er van europese oorsprong?
3. Hoeveel zijn vluchtelingen uit arabische landen?
4. Hoeveel Joden welke er voor de Arabieren leefden hebben moeten vluchten uit Algerije?
5. Hoeveel arabieren zijn naar Europa ingeweken?

bijkomende vraag: waarom werden de palestijnen door hun broeders en zusters gedurende meer dan 50 jaar in kampen gehouden? Zijn er ergens anders in de wereld vluchtelingen kampen welke zo lang geduurd hebben voor dat hun bevolking geintegreerd werd?