arch/ive/ief (2000 - 2005)

Resist 0,2% - Agalev 8,8%
by Danny Bonte Saturday, Apr. 19, 2003 at 11:05 AM
d.bonte@pi.be 03/2958755 Violetstraat 30 2060 Antwerpen 6

Volgens de maartbarometer van De Standaard en de VRT wordt de VLD de grootste partij. De groenen zakken verder wegzakken. Resist zou slechts 0,2% van de stemmen halen...

Volgens het artikel in De Standaard zullen de zwevende kiezers de verkiezingen hypercompetitief maken:

"Met 26,4 procent doet de VLD het uitstekend. In vergelijking met de vorige peilingen stijgt de partij met twee procent. CD&V trappelt met 23,7 procent ter plaatse, net zoals SP.A-Spirit met 19,1 procent. Het Blok verliest heel licht. Vooral Agalev heeft het moeilijk. De partij slaagt er niet in om een dalende tendens te keren en haalt 8,8 procent.

Heel wat partijen dreigen de kiesdrempel niet te halen. De N-VA blijft hangen op 4,1 procent. Het Liberaal Appel klokt af op 2,1 procent, maar flirt in de provincie Antwerpen met de kiesdrempel van vijf procent.

Vivant (0,8 procent) en Resist (0,2 procent) spelen op dit ogenblik niet mee. De cijfers geven wel aan dat de kleintjes de groten de komende weken tegen de schenen kunnen stampen.

Eén ondervraagde op de twaalf (in totaal werden 1.022 Vlamingen telefonisch geïnterviewd) weigerde zijn stemvoorkeur mee te delen. De anderen werd gevraagd hoe zeker ze vier weken voor de verkiezingen al zijn van hun keuze. Veertig procent van die groep toonde een "uitgesproken voorkeur", 27 procent een "lichte voorkeur" en 31 procent gaf aan dat de voorkeur nog kan wijzigen."

De Standaard Online van 19.04.2003
http://www.standaard.be/nieuws/binnenland/index.asp?articleID=DST19042003_001

De Antwerpse crisis zou ook geen stemmen opleveren volgens de krant.
"De peiling werd in de tweede helft van maart georganiseerd, perfect gedurende de Antwerpse crisis en tevens tijdens het begin van de Iraakse oorlog. Het Vlaams Blok lijkt uit die Antwerpse crisis niets te kunnen winnen. Evenmin bevoordeelt het harde Belgische standpunt tegen de oorlog in Irak de VLD. De persoonlijk populariteit van eerste minister Guy Verhofstadt (VLD) stijgt immers niet. Voormalig SP.A-voorzitter en Antwerps kandidaat-burgemeester Patrick Janssens maakt wel een sprong voorwaarts."

Agalev en RESIST
by johan Saturday, Apr. 19, 2003 at 11:20 AM

De cijfers slaan op gans Vlaanderen, geloof ik.
En geven dus ook een vals beeld wat betreft RESIST.
RESIST komt toch alleen maar op in Antwerpen, nee?
Op basis van wat ik hoor zou de 5 % er wel eens kunnen inzitten voor RESIST, in Antwerpen wel te verstaan.

Grappig ook hoe VLD en CD&V de laatste weken Agalev langs rechts aanvallen. Agalev zou te radikaal zijn. Bij Agalev zullen ze het graag horen want zij dreigden net langs links stemmen te verliezen, aan RESIST bijvoorbeeld. Of hoe VLD en CD&V het vel van Agalev helpen redden...

logisch
by ma'c Saturday, Apr. 19, 2003 at 11:20 AM

T is nogal logisch dat noch Resist noch Maria,...
in de peilingen iets voorstellen: dit soort lijsten haalt nationaal inderdaad niets maar de enkele tienduizende stemmen die ze nodig hebben (Dyab iets meer dan 50.000 en Maria iets meer dan 30.000) kunnen ze desalniettemin wél halen zonder in enige peiling een rol van betekenis te spelen.
Ik zou zeggen aan de mensen van Resist en Maria: Go 4 it!

Product.
by KaM Saturday, Apr. 19, 2003 at 12:06 PM

In opdracht van de Standaard en de VRT zeker of voor iedereen die er maar voor wil betalen? Het is gewoon een 'product' als een ander die je kan kopen. In Nederland was er een concurrentieslag tussen de verschillende enquetebureaus tijdens de verkiezingen (wellicht is dat in Belgie ook het geval).

Verkiezingsshows
by Peter Sunday, Apr. 20, 2003 at 11:13 AM

De verkiezingsschows:

Door partijen als Pvda, Maria, Vivant, Lsp niet uit te nodigen op de batten toont men aan dat men bang is dat mensen eens de echte politiekers zou tegen komen (zij die vooral dingen realiseren en niet de belovers )

verkiezingshows
by doers Sunday, Apr. 20, 2003 at 1:55 PM

(zij die vooral dingen realiseren en niet de belovers )

Kan iemand mij vertellen wat Resist zoal gerealiseerd heeft? Of de Pvda of de AEL?

De enige merkwaardige en meetbare resultaten van de AEL waren de opstootjes in Antwerpen, het vernietigen van Joodse winkels en het verbranden van een pop, welke een Jood voorstelde. Back to 1933 met Resist!

Raf Grinfeld
by over allochtonengedrag... Sunday, Apr. 20, 2003 at 3:31 PM

Het is niet duidelijk of diegenen die de pop met de orthodox lijkende krulletjes verbrandden ze als simpelweg joods wilden voorstellen. Wel dat het om een klein groepje jonge allochtonen ging.

Hieronder nog een stukje uit een tekst die op vrtnieuws.net verscheen. Ook al heb ik vragen bij het wetenschappelijk gehalte van de besproken opiniepeiling, ik denk dat ze zeker een trend aanduidt. Er is ook bij allochtonen nog heel wat werk aan de winkel, bijvoorbeeld aantonen dat de SP.A niet socialistisch is. Ook al doet die partij nog zo haar best om ons het tegendeel te doen geloven. Of aantonen dat Agalev beter is dan de SP.A.

Helft van 'nieuwe Belgen' stemt rood

De 'nieuwe Belgen' stemmen totaal anders. Dat is de belangrijkste conclusie die Het Laatste Nieuws trekt uit zijn peiling naar het stemgedrag van de tot Belg genaturaliseerde migranten. Bij de volgende verkiezingen zal hun stem zwaarder doorwegen dan voorheen omdat almaar meer inwijkelingen stemrecht verwerven door de Belgische nationaliteit aan te nemen. De aandacht ging enkel naar mensen van Marokkaanse of Turkse origine, omdat zij veruit de grootste groep nieuwe Belgen vormen.

Ongeveer de helft (48,9 %) stemt voor de SP.A. Ver daarachter volgt CD&V met 11,7 % en nog verder Agalev met 5,4 %. De huidige grootste partij, de VLD, behaalt slechts 2,8 %. Een opmerkelijke vaststelling is dat het extreem-rechtse Vlaams Blok met een score van 2,1 % het net wint van Resist. De pas opgerichte fusiepartij van PvdA en AEL scoort maar 1,7 %. De resterende 27,9 % stemt op andere partijen of weet het nog niet. Dat is een normaal percentage. Ook bij de 'oude Belgen' weet ongeveer een kwart nog niet welk bolletje hij of zij zal inkleuren op 18 mei. Verder valt op dat de nieuwe Belgen vooral op hun eigen mensen stemmen.

ja, ook daar
by jules de strooper Sunday, Apr. 20, 2003 at 8:12 PM

Ja, ook bij de allochtone bevolking is vaak de leuze "eigen volk eerst" troef. Kijk maar naar het succes van AEL.

toe maar
by jantje Sunday, Apr. 20, 2003 at 8:14 PM

50.000 stemmen voor Dyab?
Blijf maar dromen, jongens en meisjes.
En stel dat het toch lukt: wat staat die sukkelaar te wachten? Een eenzaam zitje in de kamer, met Ludo Martens als schoonmoeder en ghostwriter?
Hij liever dan ik.

Oneerlijke scores
by Maarten Van Hove Tuesday, Apr. 22, 2003 at 11:51 AM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Ik ben zelf een criticus van AEL-PVDA (geworden gedurende het laatste jaar wegens deze site), maar ik moet hier echt van mijn hart hoe verdomd oneerlijk ik het vond dat de PVDA zelfs geen aandacht kreeg op die VRT-verkiezingsshow. Het was alsof ze niet bestaan! Ook Vivant nergens gezien. Dat het Liberaal Appel er niet in staat kan me eigenlijk niet verdommen, ik vind Beysen de smerigste typ van Vlaanderen met zijn bruinblauw liberalisme (weer een 'liberaal' die vergeten is dat liberalisme oorspronkelijk een bevrijdingsideologie was...)

En OK, reactie is dan wellicht dat ze niet in het parlement zetelen of de 5% niet halen, maar als ik het goed herinner is toch ook de NV-A een nieuw verschijnsel? Zijn die niet toevallig het parlement ingesukkeld?

Alle mechanismen van verkiezingen zijn gericht op stabiliteit en het behoud van het status quo. Dit vind ik verdomd triestig. Het is niet omdat de Wetstraat-journalisten en De Croo communisten niet sympathiek vinden, dat ze een striktere cordon rond RESIST moeten leggen dan rond het Blok. Waar zijn we nu eigenlijk mee bezig?

Vreemd trouwens dat ik deze mening hier nog niet gelezen heb. Of is het me ontgaan?

Trouwens, Indymedia-ploeg, via deze weg gefeliciteerd voor de vernieuwing van de site! Het lijkt op eerste zicht veel beter zo.