arch/ive/ief (2000 - 2005)

Schaatsbaan 'Antarctica' te Wilrijk, alleen voor Racisten?
by Karima Saturday April 19, 2003 at 04:49 AM
anilya50@hotmail.com

Het was alweer lang geleden dat ik gaan schaatsen was. Vandaag ben ik samen met men getrouwde zus en haar kindjes naar 'Antarctica' geweest, een leuke schaatsbaan in Wilrijk.

Het was lang geleden dat we gaan schaatsen waren, en wilden met de kindjes van men zus, nog eens een gaan. We kwamen in Wilrijk, Antartica, de schaatsbaan. Het was heel gezellig. Veel gelachen, veel geschaatst :-)

Toen we terug besloten naar huis terug te keren, gingen we onze schoenen terug wisselen. Maar daar stonden een stuk of 30 man, die blijkbaar niet gezind waren met onze aanwezigheid. Ze begonnen vanalles te roepen: white power hier, ocmw daar, ik was echt geschokeerd. Eerst dacht ik: laat ze maar doen. Maar ik was echt woedend. Een dreigde men neefje van 8 om hem neer te slaan. Men neefje barstte bijna in tranen uit. Ik kon me niet meer houden, heb me dan ook kwaadgemaakt. Ze waren ons aan het uitmaken voor vuile joden, ze weten niet eens het verschil tussen jood en muslim!!!!! Ik ben nog steeds woedend, wist niet dat het zo erg gesteld was in Belgïe, wil het hier ook niet bij laten.


Nu hoor ik van een kennis, dat Antarctica een 'blanke' plaats is, waar ik beter niet moet komen. Dat daar een bende racisten rondlopen die heel erg gevaarlijk zijn... oppassen!


Dus mijn Broeders en Zusters, wees gewaarschuwd...

hm
by nora Saturday April 19, 2003 at 05:18 AM
www.xxxbmw31@hotmail.com

Amai wat erg. Dat kan allemaal niet zomaar
en dat Vlaanderen beweerdt dat er geen racisme is in Vlaanderen,amai nog nie!!!!!
Er worden heel veel onschuldige alochtonen neergeslagen of doodgeschoten door racisten. Misschien zien alochtonen er wat anders uit dan blond en blauwe ogen,maar ze zijn heus niet gevaarlijk.

Ik hoop dat er wat veranderingen komen.Wat is da nu voor iets.Belgie een vrije land zogezegd, maar er bestaan wel préve schaatsbanen voor alleen maar Belgen,préve cafées, préve dit en préve dat....
hopelijk dat ze het niet zo laten,want anders zal er hier ook oorlog breken,als het niet veranderd.

broeders en zusters we moeten elkaar stunen en blijven stunen.

Amai...
by jessie Saturday April 19, 2003 at 07:26 AM
jessie@indymedia.org

Komaan zeg,

dat da zomaar kan, da snap ik toch ni ze. Ze verwijten de allochtonen er van, van aan ghetto-vorming te doen, maar als er op 1 plaats vuile fascisten zitten, dan is het snel vergeven van fascisten.

Zou die schaatsbaan subsidies krijgen ofzo?? Zou er geen middel zijn door het racisme te melden, om die subsidies te laten stopzetten? Of gaan ze de gewone Belg die eens met z'n familie wil gaan schaatsen weer negeren, zoals ze meestal doen met klachten over racisme.

Wat je ook doet, Good luck ermee.

G'jes, Jessie

Racisme incident
by Danny Bonte Saturday April 19, 2003 at 10:10 AM
d.bonte@pi.be

Bij het lezen van een mogelijk racisme incident in het IJsstadion Antartica te Wilrijk viel mij op dat er toch een aantal essentiële zaken niet vermeld worden:
-wanneer vond dit voorval plaats (juiste datum en uur).
-met wie ben je gaan schaatsen (welke familieleden)?
-van de groep die racistische opmerkingen maakte wordt alleen vermeld dat het ging om "een man of dertig". Mannen en/of vrouwen? Leeftijd? Waren er uiterlijke kentekenen die op racisme zouden kunnen wijzen (bijvoorbeeld logo's of stickers met een racistische boodschap)?
-wordt de woordenwisseling volledig weergegeven? Wie heeft wat gezegd?
-wie heeft de bedreiging tegen je neefje van acht jaar geuit?
Heb je na dit incident contact opgenomen met de directie van het IJsstadion? Je kan hen hier bereiken: NV IJsstadion Antartica Moerelei 119-121 2610 Wilrijk. Telefoon 03/828.99.28. E-mail: AntarcticaNV@pandora.be.

Als je klacht zou willen neerleggen wegens racisme zou ik contact opnemen met het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding. Op het web: http://www.antiracisme.be. E-mail: centrum@antiracisme.be. Wetstraat 155 - 1040 Brussel - Tel: 02/233.06.11 - Fax: 02/233.07.04 - Groen nummer: 0800/17364. Op hun website lees ik: "Wat is racisme en wat kan je eraan doen?
Een persoon of een groep van personen discrimineren wegens zijn zogenaamd ras, zijn huidskleur, afkomst of nationale of etnische afstamming is racisme. Elke discriminatie op basis van deze kenmerken kan bestraft worden met een gevangenisstraf of een geldboete.
Een klacht wegens racisme kunt u neerleggen bij de politie of bij de Procureur des Konings.
Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding kan u helpen bij het neerleggen en het opvolgen van die klacht." Er is ook een klachtenbank in Antwerpen. Adres: Klachtenbank Antwerpen Gasstraat 14 2060 Antwerpen. Telefoon: 03/227.32.20. Permanentie: dinsdag van 16u00 tot 18u00.
Een interessante link (Klasse) nog: http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail&nr=8063.

Je schrijft ook nog: "Nu hoor ik van een kennis, dat Antarctica een 'blanke' plaats is, waar ik beter niet moet komen. Dat daar een bende racisten rondlopen die heel erg gevaarlijk zijn... oppassen!" Opgelet met dit soort opmerkingen van "horen zeggen". Ze doen vind ik afbreuk aan je verhaal.

Met vriendelijke groet,
Danny

schande
by Eli Saturday April 19, 2003 at 10:21 AM

Inderdaad schandalig dat zo'n toestanden nog plaats vinden.
Over laatst kwam ik ook nog zo iemand tegen met een kale kop, witte veters in zijn zwarte legerschoenen en een zwarte riem met witte keltische kruisen erop. Zielig en vooral erg dat zo'n mensen nog bestaan.
Maar hou er misschien wel rekening dat zo'n types echt wel nog maar een heel kleine minderheid uitmaken. De meeste dragen zo'n symbolen en weten zelfs nauwelijks waarvoor ze staan. Je zei het trouwens zelf Karima: "ze waren ons aan het uitmaken voor vuile joden, ze weten niet eens het verschil tussen joden en moslims!"
De meeste van die zogenaamde racisten zijn gewoon zielige meelopers die nauwelijks weten van welk hout pijlen te maken, behandel hen er dan ook naar: reageer, handel, ga rechtstreeks of onrechtstreeks tegen hen in...Maar blijf vooral niet bij de pakken zitten, je kan en mag zo'n toestanden niet zomaar laten gebeuren, overtuig ze van hun ongelijk.

Groeten,
Eli

Waarom geen AEL-schaatsnamiddagje?
by Carline Saturday April 19, 2003 at 12:18 PM
carline.vanhie@belgacom.net

Dag Karima,

Waarom zouden we niet met een hele groep AEL'ers eens gaan schaatsen naar die schaatsbaan? Eens zien of ze dan nog durven een grote bek opzetten. Als de allochtonen bewust wegblijven van zo'n plaatsen, halen de racisten hun slag thuis. Ze zouden er maar beter aan wennen dat we in een multiculturele samenleving leven. De meeste racisten zijn trouwens geen mensen die slechte ervaringen gehad hebben met migranten, maar mensen die gewoon niet met migranten in contact komen, dus uit onwetendheid. Hou me op de hoogte. Sterkte !!!

En beste Danny, wat betreft je reactie:
- je beweert dat een aantal essentiële zaken niet vermeld waren. Twijfel je nu aan de geloofwaardigheid van haar verhaal omdat ze er geen logboek van bijgehouden heeft?
- Of er uiterlijke kentekenen waren die op racisme zouden kunnen wijzen ? Ben je nu pas racist als je een sticker opkleeft, of als je een lidkaart van een fascistische organisatie kan voorleggen? "White power hier, OCMW daar", dreigen om een kind van 8 jaar neer te slaan... is dat al geen voldoende bewijs dat het om racisme gaat?

Ik weet dat je het goed bedoelt, beste Danny, maar volgens mij maak je nog dezelfde fout van zovele Belgen, en de fout die ook gemaakt werd bij de racistische moorden die we het laatste jaar (veel te vaak) hebben meegemaakt: het probleem wordt ontkend, we willen het niet geweten hebben dat er zoveel racisten rondlopen. Is ook begrijpelijk, als Belgische zou ik ook liever trots zijn op mijn eigen volk, net zoals de Arabieren hun trots hebben, maar dat kan ik, met de huidige mentaliteit, helaas niet opbrengen. Als autochtoon lid van AEL kom ik met nogal wat allochtonen in contact, en ik heb al heel wat straffe verhalen gehoord en zelfs met eigen ogen gezien. Maar het gaat niet altijd om zo'n extreme incidenten zoals in dit geval, vaak zijn het kleine problemen, soms onbewust. Hoe vaak hoor ik de mensen niet zeggen: "Ik ben niet racistisch, maar...", en dan beginnen ze over Bin Laden, 11 september, de Taliban, die luie Marokkanen, mannen die hun vrouw slaan... Dat is juist het moeilijke aan de situatie: voor het probleem kan opgelost worden, moeten we eerst durven erkennen dat er een probleem is, en onze kop niet in het zand steken.

Over die opmerkingen van "horen zeggen": het is toch wel belangrijk om weten vind ik of het hier om een éénmalig incident gaat, of als die schaatsbaan effectief een "racistisch bolwerk" is, kwestie van gepaste actie te ondernemen.

Ik hoop dat Karima klacht zal indienen, en dat er gevolg aan zal gegeven worden, zoniet verliezen al die officiële instanties tegen racisme hun geloofwaardigheid (voor zover ze die nog hebben).

Groetjes,
Carline


Je schrijft ook nog: "Nu hoor ik van een kennis, dat Antarctica een 'blanke' plaats is, waar ik beter niet moet komen. Dat daar een bende racisten rondlopen die heel erg gevaarlijk zijn... oppassen!" Opgelet met

Goed idee Carline
by Libby Saturday April 19, 2003 at 01:17 PM

Ik ben ook

damn
by X Sunday April 20, 2003 at 02:23 PM

Dit is dus de reden waarom Marokkanen en zelfs alle maatschappelijk minder sterk geplaatste minderheden tout court het geloof in de antiracismewet, de goede bedoelingen van Belgen, de instituten, enz enz wantrouwen. Wat karima net vertelde wordt belachelijk gemaakt door het te herleiden tot het extreme racisme/facisme. Zo wordt er een karikatuur van gemaakt. Of er staat iemand op die de antiracismewet en haar mogelijkheden en de instanties ervan toelicht. Soms lijkt het net of onze Belgische landgenoten hier leven ergens op pluto, totaal irreeel, onwerkelijk gewoon. Het verhaal van Karima is hiervoor typerend, het wordt normaal gemaakt, niet normaal zoals in 'gewone' toestand maar normaal als in 'het is marginaal, ok het is extremistisch en tsja alles bestaat dus waarom niet dat'. Wie weet hoe die 8-jarige ermee omgaat, idem dito voor die honderden kinderen die bij het inschrijven door hun ouders in scholen worden doorgestuurd, te veel Maroks, idem voor die duizenden die mogen sollicteren maar toch niet worden aangenomen, wij weten waarom maar natuurlijk gaat nu iemand opstaan en zeggen dat 'de kennis van het nederlands te wensen over laat'. En wat met het onderwijs, stel je voor je bent een meisje van 17 en je wil een hoofddoek dragen op school...weer een trauma erbij. Wat met de overgang van middelbaar naar hoger onderwijs… voor Marokkanen en Turken…vrijwel nihil! Wat met de beroepsklassen die overvol zitten met Marokkanen en Turken? Schuld van de ouders!?! Wat met de Islamitische feestdagen die geen feesten meer zijn maar eerder een gevecht inhouden om deze te mogen vieren? Vechten met overheden, met scholen, directies, leerkrachten, klasgenoten en uiteindelijk met de studiemeester waar sommigen dan als straf op woensdagnamiddag mogen bijzitten. Wat met de schapenslachtingen? Vechten met de stad, met de buren, met de politie, met de overheid, met de slachthuizen, met Gaia, voor je met je schaap thuiskomt ben je al helemaal zotgedraaid en is feesten zelfs ene opgave geworden. Wat met de moskeeen, 235 ofzo en geen enkele erkent!?!?! Wat met rondhangende jongeren? Wat met spelende Marokkaanse kinderen, schuld van de ouders? Schuld van de ouders dat kinderen moeten mogen spelen? Wat met de verschillende Marokkaanse doden, het voorbije jaar zijn er twee Marokkanen doodgeschoten omdat ze een bal gingen halen in een tuin van een buurman. Een jongen werd doodgeschoten omdat hij moslim, ouders werden doodgeschoten omdat ze moslims en Marokkanen zijn, ... moet ik verder gaan? De antiracismewet wet, het nummer van centrum Leman? Damn! Is dit een grap ofzo?

nul-tolerantie tegen racisme
by Jan De Smet Sunday April 20, 2003 at 07:23 PM

Het verhaal van Karima maakt mij ook woedend. Ik kan enkel maar herhalen wat Emanuel Paulus altijd schrijft : "nul-tolerantie tegen racisme".
Het verhaal van Karima bevestigt enkel ook maar mijn ervaring met vooral de Antwerpenaars en de Mechelaars : 13 jaar van Vlaams Blok-propaganda, gepaard gaande met een falend economisch beleid, heeft geleid tot een verruwing van morele waarden bij een groot deel van de Vlaamse bevolking.
Ik wil ook de anti-racisme-beweging en klein links met de vinger wijzen, die praktisch waren ingeslapen wat de anti-racistische actie betreft , en die niet in staat gebleken waren geloofwaardige economische alternatieven te ontwikkelen ten aanzin van het neo-liberaal economisch wanbeleid.
Ik sluit mij bij X aan, wat betreft zijn sceptische houding tov het Centrum Leman. Het Centrum Leman is een hybride organisatie, die enerzijds politionele taken heeft (zo heeft zij in de jaren 90 gecombineerde acties van Dienst Vreemdelingenzaken, Economische en Sociale Inspectie en Politiediensten mee helpen coordineren, met verschillende deportaties van vluchtelingen en onterende mensenjachten tot gevolg), en anderzijds een soort mensenrechtenorganisatie. Het Centrum Leman is een overheidsinstelling, die gefinancierd wordt door en zich ten dienste stelt van de politieke machthebbers. Wij hoeven van deze instelling echt niet veel te verwachten.
Dan pleit ik ook liever voor om bij de AEL je verhaal te doen. Zo goed gedocumenteerd mogelijk. Op dat vlak had Danny gelijk : wanneer je zoiets meemaakt, probeer zoveel mogelijk details te onthouden.
Dit incident bewijst nogmaar eens dat de opkomst van het AEL nodig was. AEL vult gewoon een politiek vacuum op dat door klein-links was braak blijven liggen (te klein waarschijnlijk of passend in de "Verelendigungstheorie" wie zal het weten ? ) Ik ergerde mij daar al jaren over, en alhoewel ik het met het een en ander met de AEL niet eens ben, ben ik blij dat zich een strijdbare organisatie gevormd heeft, die onze al te lakse politieke mandatarissen eindelijk eens het vuur aan de schenen legt.

Antartica
by halima Sunday April 20, 2003 at 08:03 PM


Salaam,
Ik ben hier ook eens gaan schaatsen met enkele vrienden. Wat me toen opgevallen was aan de schaatsbaan dat er in de omkleedlokaaltjes waarschuwingsstickers plakten van 'hier waak ik' en een foto van een pistool ernaast. Dit was me voor het opgaan naar de schaatsbaan heel erg opgevallen. We hebben toen ook niet lang geschaatst. We zijn na racistische uitscheldingen door een groepje -bestaande uit zowel volwassenen als jongeren- er vandoor gegaan omdat we angst hadden. De werkleden van de schaatsbaan lieten alles toe, deden of hun neus bloedde.
Ik kon niet opmaken wie er die stickers had opgehangen? Die nazi's of de eigenaar??


?!
by x-je Sunday April 20, 2003 at 10:20 PM

Ik was één van de aanwezigen op vrijdag 18 april 2003 in Antartica! Wat een gezellige, ontspannende familie-uitstapje moest worden eindigde in frustratie en woede! Rond half negen besloten we dus op te stappen, liep er puber 'met ons mee, voor we de trap afliepen riep hij naar de bende in de omkleedkamers: "Kristof, ze zijn er!"...
Aangezien ik als laatste van de trap afliep had ik niet meteen door wat er aan de hand was.
Dertigtal jongeren, rechtstaand, zittend "verwelkomen" ons met "Heil Hitler", "White power" ed van die rascistische opmerkingen... Er worden woorden heen en weer geslingerd (niet voor herhaling vatbaar...). Een 'supervisor' liep heen en terug maar niets heeft hij gedaan (waarschijnlijk bang zijn gezicht te verliezen) om die schermutselingen de mond te snoeren! Achteraf toen we alleen (!!) stonden kwam hij even vragen of ze ons lastig vielen ... als je haren daarvan niet recht gaan staan! Het ergste vind ik dat de jongsten dit hadden moeten meemaken. We leven in het jaar 2003 en toch nog bestaan er plaatsen waar allochtonen 'beter niet zouden komen'... En dit was zeker niet de eerste keer dat er oproer wordt veroorzaakt door rascisten in Antartica! Het wordt tijd dat er iets aan gedaan wordt...

uitstap
by jessie Sunday April 20, 2003 at 11:04 PM

Ik ben voor het voorstel om met de gehele AEL eens een uitstap te maken naar de schaatsbaan. Zo leren de leden elkander wa beter kennen, en het is trouwens lang geleden dat ik de ijsschaatsen nog es omgebonden heb.

Schaatsen
by Edith Sunday April 20, 2003 at 11:46 PM

Als we trots willen zijn op ons volk, dan beginnen we eerst met een oprecht gewetensonderzoek te doen en het racisme onder ogen te zien inplaats van het te ontkennen. Ontkenning leidt immers naar legitimatie en legitimatie heeft tijdens de tweede wereldoorlog tot de holocaust geleid.

Wie zijn fouten onder ogen ziet en corrigeert, heeft pas recht om trots te zijn.

Ik vind het een goed idee om met een hele AEL-groep te gaan schaatsen in de Antartica.
Ook ik ben autochtoon lid van AEL en autochtoon zover mijn stamboom reikt, voorbij het ontstaan van België. Nochtans werd me toen ik in het eerste leerjaar zat in 1957 gezegd dat ik met mijn kastanjebruin haar minder gemakkelijk in de hemel zou kunnen komen als mijn blonde klasgenootjes.

Het racisme is een psychische afwijking van de autochtonen. Dat het racisme zal ophouden als de allochtonen assimileren, daar geloof ik niet in. Mensen hebben recht op respect zoals ze zijn en dat slaat ook op hun geloofsovertuiging.
In het verlengde van het racisme ligt het pesten. In de jaren '60 waren er op school geen allochtonen. Klasgenoten met een behoefte aan pesten waren er echter wel. Een blond meisje dat geen leuke kleren had, omdat ze uit een heel groot gezin kwam en haar ouders het bijgevolg niet breed hadden, was het mikpunt van de pesterijen. Ze heeft er niets uit geleerd en schimpt nu op haar beurt op de Marokkanen in haar omgeving.

Ik begrijp niet welk probleem autochtonen hebben met rondhangende jongeren. Vorige vrijdag was het zalig, zonnig weer. Al kuierend door Antwerpen kwam ik ook wel eens rondhangende jongeren tegen en heb er een praatje mee gemaakt. 't Was gezellig, leuk en vooral heel gewoon.

Aan allochtonen worden blijkbaar hogere eisen inzake kennis van het Nederlands gesteld. Voor autochtonen volstaat het dat ze Aentwaereps klappen. Allochtonen moeten onberispelijk Nederlands spreken en schrijven. Autochtonen moeten niet zonder fouten kunnen schrijven.
Prinses Mathilde is ook een beetje allochtoon. Van haar wordt immers verwacht dat ze onberispelijk Nederlands kan en dat wordt dan geëist door mensen die een of ander moeilijk verstaanbaar dialect spreken.

Twee weken geleden lag het boek van koningin Nur van Jordanië in de spotlight bij Carrefour. Vorige zaterdag lag er een boek naast dat over moord omwille van eer ging. Het boek van koningin Nur zou een te positief beeld geven van Jordanië en Carrefour oordeelde dat er tegengewicht moest komen. De jihad tegen de islam tot in de supermarkt.
Moorden op eer zijn geen exclusiviteit voor islamitische landen. Men leze het Laatste Nieuws om op de hoogte te zijn over de moorden om eer in ons land. Stalking is een minder zware vorm van problemen met 'eer'. De straffen die onze rechtbanken uitspreken als vrouwen werden vermoord, zijn opvallend licht, als er al gestraft wordt. Om het imago van ons land niet te zeer te laten verloederen, worden misdaden onbestraft gelaten. Kijk maar naar Pirson, die zijn twee kinderen in de Maas reed en doodleuk naar de andere oever zwom. Een veroordeling van die misdaad kon ons land zich niet permiteren. Wat de effecten van dergelijke straffeloosheid op termijn zijn, daar staat men niet bij stil.

Als we gaan schaatsen in de Antarctica, kunnen we best het nummer van de politie bij de hand houden en die gasten die zo schelden hun naam vragen. Als ze anoniem zijn hebben ze veel praats, maar als ze bekend zijn heel wat minder. We kunnen best ook foto's van hen maken en dictafoontjes meenemen om geluidsbandjes te maken van hun uitspraken.

ook beeldmateriaal
by michel Monday April 21, 2003 at 09:18 PM

Ik zou jullie willen aanraden ook een verborgen camera (film of foto's) mee te nemen.
De huidige beeldcultuur heeft nood aan dit soort bewijsmateriaal.
Tegen racisme is nultolerantie inderdaad het beste verweer, al kost dat veel moed en blauwe plekken.