arch/ive/ief (2000 - 2005)

MEDIA(S) & RACISME: Lutter contre la banalisation du racisme/ Cordon overbodig ?
by Frans Theunis Saturday April 19, 2003 at 12:39 AM
mediadoc.diva@skynet.be

Terwijl Le Soir samen met o.a. MRAX en GSARA campagne voert tegen het racisme, wordt in de Vlaamsche media steeds weer gediscussieerd over het al dan niet opdoeken van het cordon tegen het Blok.

"Novembre 2002. Un enseignant juif agressé à Laeken. Mars 2003. Un cocktail Molotov contre un synagoge à Anderlecht. Et des élèves d'une école juive attaqués à Bruxelles. Plus une tension pensante entre les communautés. C'est le moment de mener campagne."

Voilà, de motivatie voor Le Soir om op dinsdag 15 april een speciale bijdrage uit te brengen in de strijd tegen de banalisering van het racisme. De krant gaf deze "page spécial" uit "en collaboration avec les organisations de la campagne 'La paix, ça commence entre nous", waaronder de MRAX (Mouvement contre le racisme, l'antisémitisme et la xénophobie), de MOC en het filmproductie-atelier GSARA.

* "On ne naît pas raciste, on le devient!"

Op de tweede pagina van de bijdrage, gaf Le Soir het woord aan jongeren van het atheneum Léon Lepage. De jongeren zeggen er openlijk hun gedacht over de onverdraagzaamheid die voortkomt uit onwetendheid, over de oorlog tegen Irak, "des médias oppresants" ... Eén van de conclusies uit de gesprekken staat in de titel: "On ne naît pas raciste, on le devient!"


* Zijn de Vlaamse media het cordon sanitaire aan het begraven ?

Waarom zien we zo'n bijdragen (bijna) nooit in Vlaamse kwaliteitskranten ? Omdat de antiracistische beweging in Vlaanderen zwakker staat ? Omdat de Vlaamse pers een stuk rechtser is dan de Franstalige ? De discussies in de pers over het al dan niet in stand houden van het cordon sanitaire tegen het Vlaams Blok, zijn in deze revelerend. Regelmatig duiken in de kranten standpunten op om het cordon op te boeken. Op vrijdag 18 april was het weer prijs in De Standaard, met een groot opinie- artikel van ene Cas Mudde, "verbonden aan de universiteit politieke en sociale wetenschappen van de Universiteit Antwerpen". Mudde stelde dat "wie de laatste tijd de Vlaamse media volgt, het idee krijgt dat het cordon sanitaire in Vlaanderen op sterven na dood is." Zelf is hij er ook tegen met als argument onder andere dat het "cordon een teken van zwakte is".


* LJDM: "La presse flamande perd de plus en plus la tête en donnant la parole aux leaders du Blok"

Af en toe krijgen de pro-cordon-afbraak-stemmen nog tegenwind. De Standaard van 8 april bracht een opiniestuk van iemand van dezelfde UIA (zelfde faculteit ook) die het wel voor het cordon opnam. "Normalisering extreem-rechts is schadelijk voor democratie" betitelde oud-DIOGENE(S)- medewerker Dave Sinardet zijn bijdrage. Sinardet die eerder een studie maakte over de berichtgeving van 'Vlaamse' en Franstalige omroepen over elkaars cultuur, stelt o.a. dat "de bokshandschoenen bij het Blok dan al vervangen mogen zijn door blondines, het Vlaams Blok staat nog steeds voor het extreem-rechtse gedachtengoed."

Sinardet wees ook Knack terecht omdat het recent zijn cover aan Filip Dewinter besteedde en de extreem-rechtse politicus "interviewde als een respectabel politicus, een staatsman bijna". "Reacties bleven uit", schreef Sinardet. Niet helemaal waar. In DIOGENE(S) reageerde Jan-Pieter Everaerts er - na correspondentie met Knack-hoofredacteur Rik Van Cauwelaert - wel op. Dat we met onze kritiek niet alleen staan, bleek toen Le Journal du Mardi van 8 april het Knack-interview eveneens hekelde, samen met de krant Het Laatste Nieuws die vier dagen voor het bewuste nummer van Knack, Gerolf Annemans interviewde. "La presse flamande perd de plus en plus la tête en donnant la parole aux leaders du Blok" stelde LJDM.

(DIOGENE(S) 49)