arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wereldwijde boycot-beweging neemt uitbreiding
by ft Saturday April 19, 2003 at 12:35 AM

Een kort overzicht van boycotbeweging van V.S.-producten.

Vzw Voor Moeder Aarde is in België één van de drijvende krachten achter de beweging voor een boycot van Amerikaanse producten, dit als strijdmiddel tegen de Amerikaanse oorlog tegen en vervolgens de bezetting van Irak.

De vaak ludiek opgezette boycotacties van Voor Moeder Aarde genoten al heel wat persaandacht. In De Morgen van 15 en 16 april verschenen er berichten over en ook de Financieel Economische Tijd, Het Laatste Nieuws en de Gentenaar brachten melding van boycotacties. Verder waren er o.a. interviews met Radio Contact, Radio 2 Oost-Vlaanderen, Radio 2 Brabant en Radio 2 Antwerpen. In Gent waren AVS televisie en VRT TV op een actie aanwezig. In Antwerpen was ATV. Aan Franstalige kant kreeg de boycotbeweging uitgebreid aandacht in Le Journal du Mardi (het nummer van 8 april wijdde er zijn coverdossier aan) maar minder in andere publicaties.

Overigens is het boycotgebeuren geen exclusief westerse activiteit. Zo vinden de meest consequente consumentenacties plaats in India, waar veel mensen sinds het begin van de oorlog op 20 maart een oproep van de People's Health Movement volgen om geen Amerikaanse en Britse producten meer te kopen. In de Zuid-Indiase deelstaat Kerala gaven actievoerders kleinhandelaars tot 14 april de tijd hun voorraden Amerikaanse frisdranken van de hand te doen, daarna volgen 'directe acties' tegen winkeliers die nog Amerikaanse producten verkopen. "We zijn van plan Kerala Pepsi- en Coke-vrij te maken, en dat is bijna gelukt", zegt vice-rector Ekbal van de universiteit van Kerala.

Ook in andere Aziatische en vooral in moslimlanden, alsook in Zuid-Amerika worden campagnes gevoerd tegen de uithangborden van het Amerikaanse kapitalisme. Zuid-Amerikaanse actievoerders publiceerden op internet een foto van Iraakse vrouwen die een dood kind bewenen. "Denk aan deze kinderen en deze moeders als je een cola drinkt, het vergif van McDonald's eet of bij Shell, Esso of Texaco tankt", luidt het onderschrift. (ft)

(DIOGENE(S) 49)