arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische dokters dagen generaal Franks voor de rechter
by christophe callewaert Friday April 18, 2003 at 06:09 PM

De twee Belgische dokters die deze week uit Bagdad terugkeerden, denken er aan om VS-generaal Tommy Franks en andere Amerikaanse en Britse militaire autoriteiten en manschappen voor het gerecht te brengen wegens schendingen van het internationaal humanitair recht. Zij willen zich baseren op de gewijzigde Belgische genocidewet.

Sinds woensdagmorgen zijn Colette Moulaert en Harry Dewitte terug uit Bagdad. Colette Moulaert, kinderarts uit Charleroi, maakte de volledige oorlog mee: van de eerste bombardementen in de nacht van 20 maart tot de omsingeling en uiteindelijke verovering van Bagdad. Zij is samen met Geert Van Moorter met een missie van Geneeskunde voor de Derde Wereld vertrokken op het moment dat de andere hulporganisaties Irak verlieten. Zij heeft zelf nog afscheid kunnen nemen van het hoofd van Unicef in Irak die op bevel van VN-baas Kofi Annan het land moest verlaten. Hij heeft haar nog getoond hoe de Iraakse regering zich voorbereidde op de oorlog door voedselrantsoenen voor zes maanden uit te delen. Unicef zelf had een gedecentraliseerd systeem van waterzuiveringscentrales gebouwd.

De missie van de Belgische dokters was in de eerste plaats een observatiemissie. Dokters zijn er volgens Colette Moulaert genoeg in Bagdad. Wat ontbreekt zijn de medicijnen. Harry Dewitte legt uit dat het embargo zelfs de invoer van zware pijnstillers onmogelijk maakte. "Wij konden mensen met grote open granaatwondes enkel een dafalgan toestoppen. Ik heb mensen letterlijk zien doodgaan van de pijn gewoon omdat er geen zware pijnstillers aanwezig zijn."

Geobserveerd hebben de twee dokters dus wel. "Ik ben kinderarts en was dus vooral geïnteresseerd in de vraag hoe kinderen zoiets verwerken. Ik heb kinderen gezien die twee dagen geen woord gesproken hebben nadat een bom vlak bij hun huis was terechtgekomen. Kinderen hebben last van nachtmerries. Dit laat zware trauma's na. De Amerikaanse B-52's hebben angst en haat gezaaid."

Samen met de advocaat Jan Fermon zijn de dokters nu aan het onderzoeken hoe ze VS-generaal Franks voor een Belgische rechtbank kunnen dagen wegens oorlogsmisdaden, op basis van de Belgische 'genocidewet'. Volgens Jan Fermon zal deze klacht een test-case zijn voor de genocidewet die pas onder politieke druk gewijzigd werd. Als bezwarende elementen zien zij vooral de weigering om de plundering van medische infrastructuur tegen te houden en de beschieting van een ziekenwagen van de Halve Maan.

Noot: De dokters maakten ook veel videobeelden van Bagdad. Een videoteam van Indymedia werkt ondertussen op de montage van deze beelden om ze klaar te maken om op Indymedia te publiceren. Indien u interesse hebt om mee te werken, mail info@indymedia.be

mensenrechten
by Walter Vervoort Friday April 18, 2003 at 11:56 PM
Vervoort789@hotmail.com

Dergelijke aanklachten zijn trouwens een uitstekend middel om er blijvend op te wijzen dat de Amerikanen niet alleen de conventie van Génève op alle mogelijke wijzen aan hun laars lapten maar ook de mensenrechten schonden in Irak.