arch/ive/ief (2000 - 2005)

Experimentele bibliotheek stelt voor...
by F.K. Friday April 18, 2003 at 04:44 PM

Den Hopsack is een plek vlakbij de Schelde, in de stad Antwerpen. Ze is in een nieuw kleedje gestoken en biedt de eerstvolgende weken alweer een mooi tegencultureel aanbod. Tom Waits (wel niet live natuurlijk) , maatschappijkritische geschiedeniswerken, een lezing van Jan Wyn, ...

DINSDAG 22 APRIL:
20u LEZING
Jan Wyns lezing van een uur over TEGENCULTUUR, waarin Jan aan de hand van theorieën van o.a. Freud, Marx en Luysseran verzetsvormen tegen "de oorlog van het ik" schetst.
Met daarna een ruimte voor discussie.

En de eerstvolgende weken leer je alles over MAATSCHAPPIJKRITISCHE GESCHIEDENISWERKEN en TOM WAITS.

Waar?
In Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24 te Antwerpen, vlakbij de Grote Markt van de stad aan de Schelde. De lezing is vrij toegankelijk voor iedereen, dus neem gerust mensen mee.

Experimentele bibliotheek?
Elke maandag tussen 19u en 20u30, elke dinsdag tussen 20 en 22u. Je vindt er boeken, tijdschriften van binnen en buiten de landsgrenzen, teksten, ... En we krijgen regelmatig nieuwe dingen binnen.
Regelmatig is de bib trouwens later op de avond ook beschikbaar. Boeken, tijdschriften, etc. kan je gratis voor vier weken lenen. Terugbrengen kan door het materiaal in de brievenbus te steken. Indien je een (altijd kleine) waarborg hebt betaald, dan kun je die ook later terugvorderen.


Den Hopsack en de bibliotheek van Den Hopsack zijn in volle beweging. April is de maand van de maatschappijkritische geschiedschrijving, we hebben een lange lijst opgesteld met titels van kritische geschiedeniswerken die je in de grote bib van de Antwerpse Lange Nieuwstraat kan vinden. Aan de hand van literatuur kan je om 20u normaal gezien altijd terecht voor een kleine uitleg over het thema. We zijn ook in andere bibliotheken uit het Antwerpse gaan zoeken naar dingen die we konden meenemen. En zo vind je nu een klein aantal boeken tentoongesteld. Met daarnaast een steeds meer uitdeinend aanbod van meestal kwaliteitsvolle werken. Tussen de honderden boeken vind je nu ook een compartiment staatkunde, met boeken van o.a. Kathy Lindekens, Karel De Gucht en Jozef Stalin. We hebben een uitgebreid aanbod over de groep Actie Vredesbelasting (VRAK). En over talloze andere dingen vind je ook steeds meer brochures/flyers.

De eerstvolgende weken staan tevens in het teken van Tom Waits, verwacht je aan films, muziek en geschriften over hem. De performer Waits mengt het beste van de beatniks met invloeden uit de jazz, folk en rock, pikt zelfs uit alle muziekstromingen, en staat bekend als een would-be barfly die fictie graag met realiteit vermengt. Welke liederen van Waits en aanverwante muzikanten we spelen bepalen ook jullie. Het keuze-aanbod zal groot zijn.

Als je weet dat Den Hopsack ook in een nieuw kleedje is gestoken na o.a. een fikse verfbeurt, weet je dat het gezelig wordt. Of weet je het niet natuurlijk...

En... p.s.
Op zaterdag 26 april is er om 20u een concert van de Bohemer in Den Hopsack. Een mix van o.a. flamenco en zigeunermuziek.