arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak-Mediawatch 35: "Belgica very good people"/ "Good work George !"
by jp everaerts Friday April 18, 2003 at 12:46 PM
mediadoc.diva@skynet.be

Kritisch overzicht Irak-berichtgeving in 5 dagbladen 18/04 + in de weekpers; met berichten over o.a. hoe Saddam met de CIA zou samenwerken en een treffende omschrijving van democratie op zijn Amerikaans: "oorlog, ellende, prostitutie en maffia"

"Arabieren in staat van depressie" titelde De Standaard op donderdag 17 april. "Het was voor mij een schok om te zien dat zelfs de Irakezen niet hebben gevochten tegen de Amerikanen" vertelde 'Amin', een oude Jordaanse leraar aan Jorn De Cock, DS-correspondent in Amman. "Ik voel niets voor Saddam Hoessein, maar nu moeten we toekijken hoe de Amerikanen Bagdad koloniseren, één van onze oudste cultuursteden". En niet alleen koloniseren, te samen met zijn archeologisch erfgoed ook stuk laten plunderen ... Gelukkig dat de oude Amin opklaart als hij hoort dat zijn bezoeker uit België komt. "Belgica very good people" zegt hij. "Jullie houden van de Palestijnen."

Voor nogal wat Belgische media is Irak ondertussen echter randnieuws aan het worden: in diverse Vlaamse kranten (vooral de 'populaire') haalt Irak vaak niet eens meer de voorpagina. De Franstalige kwaliteitskranten - vanouds iets meer internationaal gericht - doen iets 'beter'.

Deze algemene indruk toetsten we op vrijdag 18 april aan 5 kranten van die dag en 5 weekbladen.

* Vlaamse desinteresse versus Franstalige bezorgdheid ?

Het Volk had op zijn voorpagina totaal nietske over Irak net zoals De Morgen (dat wel coverartikels besteedde aan slecht spelende CD's én ... aan de "Link tussen Al Qaeda en Antwerpse bloeddiamant"). Binnenin bracht De Morgen nog 1 (lees: één) Irak-pagina (p. 10), met daarbij een groot artikel over de vier Belgische dokters die op donderdag uit Bagdad terugkeerden en getuigden van de gruwel er. Bij het artikel een foto (Reuters) van een zwaar verbrand kind en de uitspraak van Colette Moulaert, één van de dokters: "Het choqueert me dat alle media dat beeld van Ali brengen, het jongetje zonder armen dat nu naar Koeweit is gebracht. Maar in de ziekenhuizen van Bagdad en Hilla heb ik zovele zwaargewonde kinderen gezien". In het interview vraagt de dokter ook: "Denken de Amerikanen en Britten hun geweten schoon te krijgen door alle schijnwerpers op dat ene jongetje te zetten." De vier dokters willen alvast onderzoeken of de herziene Belgische genocidewet kan ingeroepen worden tegen de Amerikaanse oorlogsbevelvoerder Tommy Franks.

Le Soir van 18/04 legde op zijn cover de nadruk op de vernietigde Iraakse cultuur: "Irak: la culture est en deuil." Binnenin besteedde de krant zijn pagina's 6 en 7 aan Irak, met opnieuw aandacht voor de vernietiging van de oude Iraakse cultuurschatten, alsook voor de "Plainte contre Franks à Bruxelles" en de terugkeer van de vier dokters uit Bagdad. Op de foto's: Iraakse kunst en drie vrouwelijke politie- agenten in Kirkuk. Ook de Forum-pagina van Le Soir was gewijd aan Irak, met een interview met de Marokkaanse schrijver Tahar Ben Jelloun.

La Libre Belgique bracht op zijn cover een grote foto van Tommy Franks op bezoek in een geplunderd Bagdad. Binnenin besteedde de krant maar liefst 9 pagina's aan Irak-berichtgeving en opiniëring. 9 pagina's ! En dan nog niets over het leed van het Iraakse volk; geen enkele foto, geen artikel over de terugkeer op donderdag van de 4 Belgische dokters ...

* Katholieke De Standaard toont oorlog in 30 foto's

De Standaard had al op zaterdag 12 april een artikel gebracht met als titel: "Beeld van Ali zei meer dan duizend woorden" (met daaronder een foto van het jongetje Ali, met zijn twee armstompjes, zijn hoofd in een doek en zijn lichaam onder de zalf tegen de brandwonden).

Op vrijdag 18 april was het De Standaard die als enige van de vijf hier besproken kranten een grote foto van een zwaar gewond/verminkt kind bovenaan op zijn extra-cover plaatste. Met daaronder en daarnaast nog 7 andere foto's van de oorlog in Irak. In totaal bracht de speciale cover op zijn vier pagina's 30 foto's (waaronder ook één van 'Ali') uit Irak. De krant leidde die fotoserie als volgt in: "Vandaag, Goede Vrijdag, biedt De Standaard u een selectie uit de 25.000 beelden van het lijden, de hoop en de vreugde van de Irakezen die de voorbije maand op de redactie binnenliepen."

* "Er wordt samengezworen en bedrogen, dat is internationale politiek"

Op de gewone cover van DS van 18/04 kreeg Irak nog een halfgroot artikel: "Europese top lijmt barsten over Irak". Binnenin bracht de krant 1,5 pagina over "Irak na Saddam". Met daarbij aandacht voor de menselijke problemen ("Voorspelde ramp is (nog) niet bewaarheid"), voor Syrië en Libanon én voor het merkwaardige artikel "Saddam Hoessein speelt onder één hoedje met CIA". Dat is alvast de visie van Ali Ghandour, "een werkloze academicus uit de buitenwijk Haret Hereik in Zuid-Beirout". De man werd door Joris Luyendijk (NRC Handelsblad) geïnterviewd en hij stelt o.a. dat Saddam met de CIA samenwerkt en dat hij daarom kon ontkomen. "Misschien krijgt hij nog een laatste taak, door op te duiken in Syrië, zodat de Amerikanen een excuus hebben om dat land aan te vallen. Want dat wil Israël graag."

Ghandour gaat verder: "Je zegt dat jouw landgenoten dit alles zouden afdoen als samenzweringstheorieën ? Tja, heb je ooit gehoord van de Suez-crisis ? Van de Iran-Contra-affaire ? Er wordt samengezworen en bedrogen, dat is internationale politiek. Maar ik begrijp wel dat jouw landgenoten liever de feiten niet onder ogen zien. Want dan moeten ze toegeven van wat een misdadig en onderdrukkend systeem ze deel uitmaken."

* Commerciële weekbladen: geen covers, wel achtergrondartikels

Knack (16/04; 110 p.) had de "2.230 niet geregistreerde geboortes elk jaar in België" (kinderen van 'illegalen') op zijn cover. Binnenin besteede het weekblad 19 pagina's aan Irak en 'aanverwante onderwerpen': aan de oliecontracten, aan de houding van president Bush (die volgens een over vier pagina's geïnterviewde Nederlandse filosoof een idealist blijkt te zijn ...), aan de "gemengde gevoelens" (met 4 p. foto's, inbegrepen enkele van slachtoffers) die de 'bevrijding' in Irak oproept, aan de wederopbouw en de humanitaire hulp, aan de mediaberichtgeving (interviews met twee UG - profffen, Hans Verstraeten en Sami Zemni, en met VRT -man Rudi Vranckx), aan de ex-generaal Garner die Irak gaat leiden, aan Leo Tindemans die zijn atlantische olielamp liet schijnen op de toekomst van Irak.

Le Vif/L'Expresss (18/04; 102 p.) plaatste Irak eveneens niet meer op zijn cover maar besteedde er binnenin wel een heuse 'Spécial Irak" van 14 pagina's aan; met daarin o.a. aandacht voor het leven in Bagdad en de weerslag van de oorlog op de andere Arabische landen. Ook het edito in Le Vif ging over Irak. "Le monde ne peut être régi par une vision impériale qui s'imposerait à tous alors qu'elle ne correspond pas forcément à l'intérêt général", stelde Jacques Gevers (directeur de la rédaction).

* "Good work, George !"

Het christelijke weekblad Tertio (16/04; 16 p.) had geen artikels meer over Irak, wel een cartoon op de voorpagina (van de kaart van Irak die in een tank overloopt, met daarnaast "Pasen 2003") plus een edito ("Een kwade droom") waarin Bert Claerhout de oorlog in herinnering brengt, zoals we die op televisie te zien kregen; een oorlog die "afgleed naar een normale oorlog, met veel burgerslachtoffers."

Le Journal du Mardi titelde (15/04; 40 p.) bovenaan zijn cover van 15 april: "Irak; les nouveaux colons" alsook: "Louis Michel: 'La belgique persiste et signe'". Binnenin besteedde LJDM ongeveer 17 pagina's aan Irak. "Une politique de la terre brûlée pour s'assurer la dépendance du futur gouvernement fantoche", titelde Laurent Arnauts boven zijn edito. Verder artikels over "l'espoir trahi des Irakiens" en de toekomst van de Koerden, alsook interviews met Louis Michel en Ahmad Kamel, 'chef du bureau d'Al Jazeera à Bruxelles' ("Nous dérangéons la stratégie U.S."). Bij de foto's die dit alles illustreerden ook een handvol van gedode of gewonde Irakezen. Op de achterkant had LJDM trouwens een 'montage' met bovenaan een foto van Bush en Blair en onderaan een foto van een verminkt kind (zonder armen) op een hospitaalbed. Tussentitel: "Good work, George !"

* "Amerikaanse democratie: oorlog, ellende, prostitutie en maffia"

Solidair (16/04; 20 p.) het weekblad van de PVDA, plaatste de verkiezingen van 18 mei bovenaan op zijn cover. Onderaan in een zwarte balk: "Neen aan de bezetting van Irak". Op de eerste binnenpagina's volgden stevige aanklachten van de "Ameirkaanse oorlogsmisdaden", waarna David Pestieau in zijn edito (p 4) opriep tot de "strijd tegen de Amerikaanse bezetting". Ook in de artikels over andere thema's was de oorlog nooit ver weg. Zo prijkte boven het verslag van het Resist-congres: "Rode draad van Resist: de strijd tegen de oorlog". Achteraan in het weekblad volgde nog toelichting bij "Amerika's nieuwe wereldorde", "De hoge prijs van de oorlog", "Amerikaanse democratie: oorlog, ellende, prostitutie en maffia" en de strijd van de Arabische communistische partijen tegen de oorlog in Irak. Totaal 8 pagina's over Irak. 8 strijdbare pagina's.

Benieuwd nu hoeveel volk de vredesmarsen en het vredesconcert van maandag 21 op de been zullen brengen. De opkomst zal een belangrijke indicatie zijn van de sterkte van het verzet tegen de Amerikaanse bezetting van Irak.

DIOGENE(S) 49

Saddam/CIA
by Guido Friday April 18, 2003 at 01:37 PM

Op Indymedia.nl maakte iemand een overzicht van artikels die over dit onderwerp gaan. Veel Arabieren denken dat er een deal was op voorhand tussen Saddam en de VS. Niemand die weet waar de Republikeinse garde opeens naartoe is.


Troffen de VS een deal met Saddam?
http://indymedia.nl/nl/2003/04/11330.shtml

Eigen ruiten ingooien
by Edith Friday April 18, 2003 at 05:11 PM

Onze media of beter gezegd, ons roddelapparaat, is sterk in het ingooien van de eigen ruiten van de Belgische staat. Naar verluid zou De Standaard het artikel van Lucas Cathérine over de Euro geweigerd hebben. Als je met een pistool bedreigd wordt, moet je dan je ogen sluiten. Ik denk dat wij allen er goed aan zouden doen een zo correct mogelijke analyse te maken van de gebeurtenissen. Wie heeft er belang bij dat er zo min mogelijk aandacht wordt besteed aan de oorlog in Irak? De Bush administratie, corporate America, niet Europa. Vooral de Nederlanders zijn bijzonder sterk in het verdedigen van de belangen van corporate America en blind te blijven voor de Europese belangen. Dat komt de Bush administratie natuurlijk goed uit, want een sterk Europa is wel het laatste wat die kan gebruiken. Syrië moet immers zo snel mogelijk worden onderworpen en Iran staat ook al op het lijstje.

De oorlog in Irak was het begin van een oorlog tegen de mensheid. Als we ons daar niet collectief met hand en tand tegen verzetten, dan verschuift het front op een goeie dag tot hier. Zwak zijn is de beste manier om oorlog aan te trekken.

De Bush administratie heeft geen massavernietigingswapens gevonden in Irak. Daarom gaat ze nu eigen inspecteurs sturen die er iets van kennen om bewijsmateriaal te fabriceren, waarmee haar verdeel en heers-strategie efficiënter kan worden gevoerd.

Er is ook een mentaliteitswijziging nodig. Iedereen aanvaardt klakkeloos dat de US administratie als enige het recht heeft zich te bewapenen. Het mag wel eens duidelijk zijn dat Irak eveneens het recht had zich te bewapenen. Een land heeft recht op verdediging. De reputatie van Saddam Hoessein was geen excuus om Irak zijn recht op verdediging te ontzeggen. De reputatie van George W. Bush is niet beter. Wat we weten over Saddam, weten we van de media die door De US administratie worden gecontroleerd. Het imago van Saddam is gebaseerd op propaganda. Het is mogelijk dat hij niet deugde, maar het is niet bewezen.

Voor de inval in Koeweit in 1990 had Saddam de toestemming van April Gillespie, Amerikaans ambassadrice in Bagdad. over het feit dat Koeweit wel degelijk Iraakse olie aan het pompen was, wordt gezwegen.

Er wordt zodanig veel gemanipuleerd dat een mens op de duur niets meer geloofd. Alleen Indymedia en onze trouwe mediawatcher, jpe, bieden ons een blik op de werkelijke feiten.

Europa geeft er niet om
by Guido Friday April 18, 2003 at 05:44 PM

Onderstaande komt uit een verklaring van de Europese regeringsleiders, gemaakt op de top in Athene.:

"At this stage the coalition has the responsibility to ensure a secure environment, including for the provision of humanitarian assistance and the protection of the cultural heritage and museums.

"The people of Iraq now have the chance to shape a new future for their country and to rejoin the international community.

"The international community has a major contribution to make in that process, in particular:

· The UN must play a central role including in the process leading toward self-government for the Iraqi people, enlisting its unique capacity and experience in post-conflict union building

· Iraq's neighbours should support stability in Iraq and the region

· The EU reaffirms its commitments to play a significant role in the political and economic reconstruction of the country

· The EU welcomes the participation of the international financial institutions as set out in the recent statement by the G7 at the World Bank meeting in Washington.

http://www.guardian.co.uk/Iraq/Story/0,2763,938624,00.html

Nergens een veroordeling van de oorlog tegen Irak, neen, ze vinden net zoals de regering Bush dat de oorlog over is.

Het laatse puntje spreekt voor zichzelf. Tijdens de oorlog, die nu nog altijd bezig, kwamen de G7 tesamen om te kijken hoe ze samen met het IMF en de WTO geld konden lenen aan Irak.Daarbij zitten er afgevaardigden van Europese landen.

Europa geeft er niet om.

Btw, al gelezen dan Blair wordt voorgesteld als president van Europa, dat werd in Athene besproken. :-)


>>>GEORGE Bush has thrown his weight behind Tony Blair's bid to become Europe's first "super president".

http://www.mirror.co.uk/news/allnews/page.cfm?objectid=12858353&method=full&siteid=50143&headline=BLAIR%20GETS%20BUSH%20VOTE%20TO%20BE%20EU%20PRESIDENT


>>>Convention backs Blair's plan for EU presidency

http://www.timesonline.co.uk/article/0,,3-649651,00.html

En dit Europa zou zich verzetten tegen de oorlog?

Mediamanipulatie, meer niet.

vergeten...
by Guido Friday April 18, 2003 at 05:45 PM

"GEORGE Bush has thrown his weight behind Tony Blair's bid to become Europe's first "super president".He believes the PM can take on the role and help him demolish the "old Europe" alliance that tried to block the war against Iraq."

Zie bovenstaande link van de Mirror.