arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Linkerzijde tegenover de politieke crisis te Antwerpen
by Peter Veltmans Thursday, Apr. 17, 2003 at 9:20 AM
links_antwerpen@belgacom.net Plantinstraat 29, 1070 Brussel

Op uitnodiging van voormalig gemeenteraadslid Nadine Peeters kwamen op zondag 6 april 2003 een tiental mensen bij elkaar om zich te beraden over de uitkomst van de politieke crisis te Antwerpen. De aanwezigen hadden een erg uiteenlopende achtergrond, gaande van een politiek, over een syndicaal tot een anti-oorlogsengagement.

Op uitnodiging van voormalig gemeenteraadslid Nadine Peeters kwamen op zondag 6 april 2003 een tiental mensen bij elkaar om zich te beraden over de uitkomst van de politieke crisis te Antwerpen. De aanwezigen hadden een erg uiteenlopende achtergrond, gaande van een politiek, over een syndicaal tot een anti-oorlogsengagement.

We waren het erover eens dat de zogenaamde 'overwinning' van de SP.A op de VLD in feite een grote nederlaag betekent voor links en progressief Antwerpen.

Voormalig SP.A-voorzitter Patrick Janssens mag dan al de burgemeestersjerp hebben verworven; dat is hem pas gelukt nadat hij en zijn partij er zich toe akkoord verklaarden het neo-liberale programma integraal toe te passen en/of uit te voeren.

Dat neo-liberale programma is er op gericht het geheel van sociale verworvenheden (die afgedwongen werden doorheen jarenlange syndicale en politieke strijd) op de helling te zetten en af te breken. Het doel van de liberalen is de integrale privatisering of 'liberalisering' van de ganse openbare sector. Hand in hand daarmee moet de zogenaamde 'rigiditeit' van het ambtenarenstatuut bij de stadsdiensten worden 'aangepakt'. Dit alles uiteraard ter meerdere eer en glorie van de markteconomie, waar de jacht op winst geen strobreed in de weg mag worden gelegd. Verontrustend daarbij is dat Janssens zich in het verleden reeds een voorstander betoonde van het aanpakken van de vermeende 'privilegies' van de stadsambtenaren.

Deze neo-liberale politiek kadert bovendien in een groter geheel, met name in het zogenaamde 'kerntakendebat', waarbij de Vlaamse overheid zich voorbereidt op een herverdeling van de verschillende overheidstaken over de diverse beleidsniveau's (stedelijk, provinciaal, gewestelijk of... privé). Anderzijds is er ook nog de Europese Unie, die zich klaarmaakt om tegen 2006 een ganse reeks richtlijnen te lanceren over de toelaatbaarheid en de vorm van het openbaar initiatief op lokaal (stedelijk) vlak. Wetende wat de betrokkenheid van 'Europa' betekend heeft voor verschillende openbare bedrijven (denk aan Sabena...), vrezen de aanwezigen dan ook het ergste.

De aanwezigen hekelen niet alleen de houding van de SP.A, maar ook die van de Groenen van Agalev. Niet alleen doen die alsof hun neus bloed door onverstoorbaar dezelfde schepenen die eerder mee in opspraak kwamen, terug af te vaardigen naar het 'nieuwe' schepencollege, ze leggen zich bovendien volkomen kritiekloos neer bij de staalblauwe, neo-liberale oriëntering van dit stadsbestuur.

De aanwezigen zijn dan ook van mening dat er vandaag geen linkerzijde die naam waardig meer aanwezig is in de Antwerpse lokale politiek, hetgeen helaas allerlei negatieve gevolgen heeft. Nog meer dan vroeger zal dit gebrek aan een links alternatief een rem zijn op de mogelijkheid van de sociale bewegingen om hun aandachtspunten op de agenda te krijgen. Nog meer dan vroeger zal blijken dat er geen politiek verlengstuk meer is voor de sociale strijd die van onderop gevoerd wordt. De aanwezigen verwijzen in dat opzicht zowel naar de stakingsacties van delen van het stadspersoneel tegen besparingen op personeel en dienstverlening (onder meer, maar niet alleen, bij de openbare bibliotheek) als naar de medeplichtigheid van het stads- en havenbestuur bij de Amerikaanse oorlogstransporten. In beide gevallen blijft de zogenaamd 'democratische' meerderheid in Antwerpen Oostindisch doof en stom.

Op die manier zorgen ze er mee voor dat de zwakste lagen van onze bevolking aan hun lot worden overgelaten. Op die manier spreiden ze mee het bed voor de fascisten van het Vlaams Blok.

De aanwezigen zijn dan ook van mening dat er in Antwerpen dringend gewerkt dient te worden aan de herlancering van een links en progressief alternatief. Wij zijn ervan overtuigd dat er zowel bij de ledenbasis van de SP.A als bij die van Agalev velen ontevreden zijn over de naadloze aanpassing van hun leiding aan het neo-liberale eenheidsdenken. Ook in de diverse sociale bewegingen zijn er steunpunten aanwezig voor een linkse herlancering.

Wij roepen al diegenen die zich beschouwen als een deel van de Antwerpse linkerzijde dan ook op om zich ernstig te beraden over de te volgen koers. Wij mogen de mensen die strijden voor het behoud en de uitbreiding van de sociale verworvenheden niet nog langer in de politieke kou laten staan ! Wij moeten ons vanaf nu dank ook actief voorbereiden op de gemeenteraads- en burgemeesterverkiezingen van 2006.

Wij zijn ons ervan bewust dat er verschillende, soms erg uiteenlopende ideeën leven over de vorm die zo'n linkse herlancering dient aan te nemen. Het is niet aan ons om de decreteren welke de 'juiste' vorm is. Wel roepen wij met aandrang op om het debat daarover nu (en niet morgen of overmorgen !) te lanceren. Neem dan ook contact met ons op, zodat we de handen in elkaar kunnen slaan, voor het werkelijk helemaal te laat is !

Namens de aanwezigen, Peter Veltmans

Stuur uw reacties, suggesties, kritieken en commentaren naar : links_antwerpen@belgacom.net

Een Andere Stad Is Mogelijk : EEN SOCIALE STAD VOOR SOCIALE MENSEN !

Linkerzijde ?
by fluppe Thursday, Apr. 17, 2003 at 2:48 PM

De arrogantie waarmee enkele groepuscules zich de linkerzijde noemen, kent weer geen grenzen. Nu is het nog wachten op die andere groepuscules die zichzelf eens zo groot wanen om mekaar nog eens lekker uit te schelden. Monty Python stak met deze idioterieën reeds jaren geleden de draak. Dit houden ze nu al minstens 25 jaar vol, van energieverspilling gesproken.

heh ...
by heh Thursday, Apr. 17, 2003 at 3:05 PM

Er staat :
'De aanwezigen zijn dan ook van mening dat er vandaag geen linkerzijde die naam waardig meer aanwezig is in de Antwerpse lokale politiek, hetgeen helaas allerlei negatieve gevolgen heeft.'

En wat met Mie Bramders, Koen Calliauw,... die zetelen toch in Antwerpse ditrictsraden.

' De Linkerzijde '
by janboeykens Thursday, Apr. 17, 2003 at 3:28 PM
janboeykens@hotmail.com

Beste Peter,

Je wilt toch niet zeggen dat de SAP nu de ENIGE Linkerzijde geworden is, hoop ik want dat zou ook nogal brutaal zijn.

Lezen
by Kaliayew Thursday, Apr. 17, 2003 at 5:30 PM

Beste Flupke en Jan,

Hebben jullie eigenlijk de tekst gelezen, of enkel de titel?
'Spreken is zilver, zwijgen is goud.' Zeker in dit geval!

Ik ken hem vanbuiten .
by fluppe Thursday, Apr. 17, 2003 at 6:22 PM

Ik heb de tekst zeker gelezen. Dat is het probleem niet. Wel dat dit soort mensen nu al 25 jaar hetzelfde grote gelijk deklameerd. Vandaar mijn titeltje.

Alles kan SAPPER
by Alain Claessens Thursday, Apr. 17, 2003 at 8:47 PM

Het is geweldig om te zien hoe - terwijl de lijst RESIST blijft groeien - de SAP oproept "om zich ernstig te beraden over de te volgen koers". Wedden dat ze weeral eens zullen uitkomen bij het verlinksen van de SPA. Deze keer kunnen ze dan misschien ook beginnen aan het vergroenen van AGALEV.

Volgens mij is het vooral de bedoeling het initiatief RESIST te minimaliseren. Of hoe moet ik de zin "De aanwezigen zijn dan ook van mening dat er in Antwerpen dringend gewerkt dient te worden aan de herlancering van een links en progressief alternatief." anders interpreteren?

Zoals ik het zie is het alternatief gelanceerd, het gaat er nu om met zijn allen onze schouders eronder te zetten...

Alain

Het SAPpigste komt nu:-)
by Matthias Thursday, Apr. 17, 2003 at 9:59 PM

De SAP heeft nooit beweerd dat ze de enige linkerzijde is. Als de titel van de bovenstaande tekst dat zou insinueren, is dat een ongelukkige titel, de volgende keer beter.

Hieronder vind je een deel van de motie die de SAP goedkeurde over de verkiezingen. Aan duidelijkheid over onze kritiek op de sp.a en agalev laat dat niets te wensen over denk ik. De volledige tekst vind je op http://www.sap-pos.org


6. De SAP stelt vast dat het niet mogelijk is in deze verkiezingen lijsten in te dienen die de uitdrukking zijn van een aangehouden gemeenschappelijke politieke praktijk, in verbondenheid met de sociale mobilisatie, met respect voor de autonomie en het pluralisme van deze sociale beweging.

Toch kan het zinvol zijn in deze verkiezingen lijsten neer te leggen, om een stem te laten horen die een linkse balans maken van de paarsgroene regering, en zo bij te dragen tot de noodzakelijke politieke opheldering.

De voorkeur van de SAP gaat uit naar lijsten of kandidaten die dit politiek initiatief koppelen aan een niet-sectaire en niet-manipulerende opstelling binnen de radicale linkerzijde, en aan de wil tot open samenwerking in verbondenheid met de sociale beweging, met respect voor het pluralisme en de autonomie van deze sociale beweging.

De SAP doet een stemoproep voor alle niet-sectaire lijsten die een linkse kritiek maken van paarsgroen. In die zin staat de SAP ook open voor de voorstellen van de KP-afdelingen van Luik en Brussel kandidaten van de SAP te zetten op haar lijsten (waarvan de opvatting nog moet worden vastgelegd). De betrokken afdelingen van de SAP nemen de uiteindelijke beslissing.

Stemmen voor de AEL-kandidaten op de lijst Resist zullen begrepen worden als steun voor de strijd voor sociale, politieke en culturele rechten van de gemeenschappen en individuen voortgekomen uit de immigratie, en voor hun recht op een eigen identiteit, en als een stem tegen het bredere falen van het neoliberaal paarsgroen sociaal beleid. Bovendien spreekt Resist zich duidelijk uit tegen de imperialistische oorlog tegen Irak.

In het algemeen doet de SAP een oproep in geen geval een stem te geven aan de partijen die het paarsgroen beleid belichamen of aan partijen die het langs rechts bekritiseren. De SAP bekampt elke stem voor uiterst-rechts.

bruxxel
by Marduk Friday, Apr. 18, 2003 at 1:18 AM


quote:"De Linkerzijde tegenover de politieke crisis te Antwerpen
by Peter Veltmans 10:21am Thu Apr 17 '03 (Modified on 10:59pm Thu Apr 17 '03)
address: Plantinstraat 29, 1070 Brussel links_antwerpen@belgacom.net "

tzijn weeral die van brussel die zich komen moeien :-).

Marduk