arch/ive/ief (2000 - 2005)

Reactie van Sp-a op brief anti-oorlogsplatform.
by posted by Guido Wednesday, Apr. 16, 2003 at 5:53 PM

Onderstaande is de reactie van SP-a op een brief aan hen gericht door het anti-oorlogsplatform.

Geachte,

De wapentransporten via Oostende en de haven van Antwerpen zijn een doorn in het oog van de vredesbeweging. Zo ook voor sp.a. De partij was prominent aanwezig op de anti-oorlogsbetogingen van 15 februari en 15 maart, maar moet nu lijdzaam toezien hoe een internationaal akkoord wapentransporten voor diezelfde oorlog mogelijk maakt. Dat akkoord moet herzien worden, vindt sp.a. Ze wil daarvoor de hulp inroepen van Frankrijk en Duitsland.

"België zit in de Iraakse crisis op één lijn met Frankrijk en Duitsland", verklaarde voorzitter Stevaert. "Met iemand als Joschka Fischer (de Duitse minister van Buitenlandse Zaken) moet een gesprek over een herziening perfect mogelijk zijn."

Ook ex-voorzitter Patrick Janssens maakt een punt van zo'n herziening. "Dit soort akkoorden kan niet meer. Wij worden met een situatie geconfronteerd waarbij wij ons aan internationale afspraken houden terwijl de VS er tegelijk zelf op zijn zachtst gezegd een loopje mee neemt."

sp.a zal er dan ook voor ijveren dat het heronderhandelen van die akkoorden klaar en duidelijk wordt ingeschreven in een volgend regeerakkoord. "België moet onafhankelijk kunnen beslissen over wapentransporten, zodra die niet onder een internationaal mandaat vallen", zo klinkt het.

Bovendien kan het ook niet meer dat zo'n akkoorden geheim zijn. Het parlement moet de afspraken kunnen inzien en er er zelfs zijn goedkeuring over kunnen uitspreken. mvg,

Directie Communicatie--- 02/552.03.23

Reactie van Agalev op de wapentransporten

Brief van anti-oorlogsplatform Irak aan SP.A en AGALEV [over wapentransporten ]

SP-a?
by Guido Wednesday, Apr. 16, 2003 at 6:09 PM

". De partij was prominent aanwezig op de anti-oorlogsbetogingen van 15 februari en 15 maart, maar moet nu lijdzaam toezien hoe een internationaal akkoord wapentransporten voor diezelfde oorlog mogelijk maakt."

Maar moet nu lijdzaam toezien? De transporten zijn al bezig van in oktober.

Internationaal akkoord?

>>>Schimmenspel over militaire transporten Integrale tekst van het akkoord van 1971 in bijlage De ware aard van de bilaterale akkoorden tussen België en de VS

"sp.a zal er dan ook voor ijveren dat het heronderhandelen van die akkoorden klaar en duidelijk wordt ingeschreven in een volgend regeerakkoord. "België moet onafhankelijk kunnen beslissen over wapentransporten, zodra die niet onder een internationaal mandaat vallen", zo klinkt het."

België kan dat nu al, de akkoorden waren niet geldig voor transporten richting Irak.

De meest gedreven onderhandelaars van België.
by marc Wednesday, Apr. 16, 2003 at 9:51 PM

De meest gedreven on...
trein_copykcw4lm.gif, image/gif, 400x234

Klik de bijgevoegde url om de " Meest gedreven onderhandelaars van België" te bekijken te bekijken.

SP.A + Agalev = hypocriet
by denjo Thursday, Apr. 17, 2003 at 12:18 PM

Waarom stopt de SP.A burgemeester van Oostende de transporten niet. Kan hij de luchthaven om veiligheidsredenen niet gesloten verklaren.
Of om het te zeggen in Tobbacktermen : kan hij niet op de startbaan gaan liggen ? Samen met de schepenen en de minister van Oostende zou dit toch moeten kunnen.