arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak = Monty Python
by Don't shoot the messenger Wednesday, Apr. 16, 2003 at 12:04 PM

The notorious Iraqi Information Minister Muhammed Saeed al-Sahhaf may no longer be making his daily TV appearance but his memory lives on.

A website called We Love the Iraqi Information Minister, carrying soundbites about the Iraq war, has become an internet phenomenon.

" It was as if a Monty Python character had been parachuted into the lobby of the Palestine Hotel"

Konn Nugent, website editor

address of the site
by Precision Wednesday, Apr. 16, 2003 at 12:42 PM

http://welovetheiraqiinformationminister.com/

Ferme gast
by Edith Wednesday, Apr. 16, 2003 at 2:50 PM

Wel, die minister van informatie was een ferme en bewonderenswaardige gast. Hij kon de moed erin houden bij de mensen en het moreel hoog houden, ook al wist hij dat zijn dagen geteld waren. Wat baat het mensen bang te maken. Bush maakt mensen bang met de meest afschuwelijke gevolgen.

hallooooo...
by Don't shoot the messenger Wednesday, Apr. 16, 2003 at 5:16 PM

Sorry Edith, maar ik zie niet in hoe je de Iraki's kan helpen door hun blaaskes wijs te maken.
hij heeft de Iraakse strijd tegen de amerikanen juist belachelijk gemaakt.

"New speak" & Kafka
by Tengel Wednesday, Apr. 16, 2003 at 11:44 PM

Laatst was er een uitzending met de maker van de film "Schooting for Columbine". (Michael Moore?).
Die toonde aan dat in de VSA mensen systematisch bang worden gemaakt. Dagdagelijkse terreur. Een moderne inquistie die de mensen zo terroriseert dat als het tot ontlading komt het niet anders kan dan goed fout gaan.

Ik leefde een tijdje in de VS en weet dat het er goed gek is. In de film (of is het in de documentair er over?) kwam een bank voor die bij het openen van een rekening je een geweer kado doet. (...) Michael More merkte op, eens hij het wapen in handen had, of het safe was om geweren uit te delen in een bank...

De consumpsiemaatschappij ten top. Nu nog even een overvalletje (zoals gezien op TV) en dan verder consumeren.


Zo gaat het er dus in de VSA aan toe. Niet veel anders bij ons. Vrije meningsuiting is meer dan successtories of horrorverhalen op TV.

Laatst zat ik in een leraarskamer en hoorde ik twee leerkrachten met elkaar praten. De ene wou een benoeming en was voor een jury moeten komen. Directeur, vakbond, etc. Had ze daar een vraag moeten beantwoorden over de gang van zaken op school.... Beide leerkrachten waren het grondig met elkaar eens dat zo'n gesprek niets met vrije meningsuiting te maken heeft maar alles met kunnen ja knikken; vergoeielijken en gatlikken. Kwaliteit (van onderwijs; levensomstandigheden etc.) is slechts voor de schijn belangrijk. Niemand is geïntresseerd in je mening, wel in je attitude. Onderdanigheid en slaafsheid wordt beloond.

Ook op onze pedagogische studiedag was het enorm boeiend.
1./Voormiddag: hoe met de computer (koop maar...) de "administratieve taken van deen leerkracht verminderen".
klik - plak - klik - cut - copy - veld/tabel/kleur/punten...
(Ik ben in slaap gevallen)

2./Ga in groepjes zitten ("basisdemocratie") en noteer:
(a) hoe zie jij de school in 2010: 2 krachttermen
(b) Maak een moto

Ik gaf het openingsscot; het schoolreglement in gedachte: "moslimvriendelijk" en "peterschap".

Grote consternatie. Ik ging toch niet aan politiek doen.
Ik gaf toelichting. De stagairs die onze groep hadden vervoegd moesten de knoop doorhakken. Ja, die jongens durven echt hun gedacht zeggen. Het werd hen al voorgekauwd dat het dragen van een hoofdoek (laat staan kunnen bidden op school) de integratie hinderde.
Nu moet je weten dat de ene gast een serie piercings had in zijn oor en de nadere dreadlocks met daarin ringen waarmee vogels geringd worden.
Hun antwoord was eigenlijk niets en niet belangrijk.

"Goede antwoorden" waren: "mens vriendelijk", "Deen leerling centraal!"; "Multicultureel"; "Verbonden met de maatschappij"; "Betrokken"; ....

Ik voelde het al goed betrekken....

3./ Plenaire vergadering
Het was vrijdag, warm, 15.30u en de zaak zou stoppen om 16u
Ieder groepje wordt geacht zijn werkstuk voor te brengen.
Oh, ah, die mannen van 't ministerie konden hun verbazing en bewondering niet op. "Fantastisch wat wij hier horen". "Zeer boeiend" etc.
Ik probeerde me wakker te houden. Op alle vlak.

16u De voorstelling is nog bezig.
"Maar dat is fantastisch. Wat we hier horen zit ook in het plan van de minister".
<Een belletje rinkelt in mijn hoofd>
Als onze groep haar werk en de discussie mag toelichten kijkt de man van 't ministerie op zijn uurwerk. In het belang van allen neemt hij over. Geen probleem met achterliggende discussie. Gewoon het kredo aflezen en hop de rest.

16.15u Slotwoord van de directrice
"Fantastisch. Bedankt. We gaan d'r komen etc."
"Van alles wat ik hier hoorde komt veel overeen met wat minister Vanderpoorte in haar Plan schrijft. Net heb ik daarover informatie gekregen."
"Minder administratie. Wel niet meer geld. Veel kansen. Boeiend. blablabla.

16.30u "Wie stemt er voor deelname van onze school - ik ga gewoon info opvragen - aan het Pilootproject-plan van Vanderpoorte?!".

16.35u Niemand mag het lokaal verlaten zonder de schriftelijke enquete ingevuld te hebben over de persoonlijke indrukken van deze dag. "Boeiend te weten hoe de politiek het schoolleven verder verziekt."

16.40u "Eindelijk vrij".



De Minister of Information (van Irak) mag dan wel een crack zijn in het vertellen van verhaaltjes, een regime dat tot op het laatste moment de mensen voor haar karretje tracht te spannen door leugens te vertellen is niet waard om te blijven bestaan. Eerlijheid is een deugd die positivisme niet in de weg staat. Die man heeft op zijn minst de strijd belachelijk gemaakt.




Minister van Propaganda - De video -
by P.I. Hublou Thursday, Apr. 17, 2003 at 2:00 PM
nur@pandora.be

video: AVI at 4.8 mebibytes

Als bijlage een videofragment m.b.t. het fenomeen van de (voormalig) Iraakse minister van propaganda. (Je kan wat hij vertelde, al was het met de bedoeling de bevolking een hart onder de riem te steken) toch moeilijk nog informatie noemen m.i.).

Het videofragment toont een (niet direct militair) aspect van de commercialisering van deze oorlog: T-shirts, tassen etc. met uitspraken van 'onze man in Bagdad'.

Ook laat men hem zg. commentaar geven op andere oorlogen: Waterloo 1812, Los Alamos, Normandie 1944, ....

In een andere uitzendig werd gespeculleerd dat de man aan confabulatie lijdt: het al dan niet ongewild mengen van stukken van de werkelijkheid met geruchten, leugens en verdraaiingen. Een psychologische doorlichting uit pure fascinatie voor zowel de man als het regime dat hem tewerk stelde.


5MB (4936kB) gecomprimeerde video.

The show must go on....
by P.I. Hublou Thursday, Apr. 17, 2003 at 3:41 PM
nur@pandora.be

"In an age of spin, al-Sahaf offers feeling and authenticity. His message is consistent -- unshakeable, in fact, no matter the evidence -- but he commands daily attention by his on-the-spot, invective-rich variations on the theme. His lunatic counterfactual art is more appealing than the banal awfulness of the Reliable Sources. He is a Method actor in a production that will close in a couple of days. He stands superior to truth."

-- Jean-Pierre McGarrigle

A few quotes:
----------------------

"There are no American infidels in Baghdad. Never!"

"My feelings - as usual - we will slaughter them all"

"Our initial assessment is that they will all die"

"I blame Al-Jazeera - they are marketing for the Americans!"

"God will roast their stomachs in hell at the hands of Iraqis."

"They're coming to surrender or be burned in their tanks."

"No I am not scared, and neither should you be!"

"Be assured. Baghdad is safe, protected"

"Who are in control, they are not in control of anything - they don't even control themselves!"

(...)

http://welovetheiraqiinformationminister.com/#quotes

Minister al-Sahaf ontpopt zich tot cultfiguur
by P.I. Hublou Saturday, Apr. 19, 2003 at 1:48 AM
nur@pandora.be

Minister al-Sahaf ontpopt zich tot cultfiguur

Tijdens de Golfoorlog amuseerde de Iraakse minister van Informatie Mohammed al-Sahaf de wereld met uitspraken als ,,Er zijn geen Amerikaanse soldaten in Bagdad'' - uitgesproken op het moment dat er beelden waren van Amerikaanse tanks die Bagdad binnenrolden - ,,Wees gerust, Bagdad is veilig en beschermd'' en ,,We gaan hen allemaal vernietigen.'' De uitspraken worden gebundeld op talloze websites. Maar de al-Sahafgekte neemt ook buiten het internet immense proporties aan.


AANSLUITENDE DOSSIERS
Oorlog tegen Irak



Zo hebben bijna vijfhonderd Britten een petitie getekend om al-Sahaf een eigen televisieprogramma op de BBC te laten presenteren. En in Hollywood wordt er al druk gespeculeerd over welke filmster de rol van al-Sahaf op zich zal nemen bij de verfilming van het leven van de minister. Een bezoeker van een van de websites stelde voor het werkwoord al-Sahaffen te introduceren. De betekenis laat zich gemakkelijk raden: zo uitdagend mogelijk liegen. T-shirts met een afbeelding van de Iraakse minister en de bijhorende tekst ,,We are in control'' gaan naar verluidt vlot over de Britse toonbanken.

Inmiddels zijn er ook sprekende al-Sahafpoppen te koop. De pop, gekleed in een legeruniform en met zwarte baret, herhaalt zo vaak je maar wil: ,,we hebben alles onder controle'', ,,ze zullen allemaal sterven'' en ,,ik ben niet bang en daar is ook geen reden voor, de Amerikanen zijn nog meer dan honderd kilometer van Bagdad.''

Het Amerikaanse Herobuilders.com, de producent van de poppen, geeft toe munt te willen slaan uit de al-Sahafgekte en verkoopt de sprekende pop voor 33 euro. De onderneming uit Connecticut ontwierpen eerder al een ,,gekke Saddam'', een ,,babbelende Osama'' en een ,,dragqueen Osama'' in een roze jurkje.


De Standaard 19/04/2003

TV-zender Al-Arabiya wil ex-'minister van informatie' Irak Al-Sahaf op het scherm houden
by P.I. Hublou Friday, May. 02, 2003 at 11:40 AM
nur@pandora.be

CURSIEF. Amerikanen willen 'joker' Al-Sahaf niet

BRUSSEL -- De Iraakse cultminister Mohammed Sayid al-Sahaf probeert zich over te geven aan het Amerikaanse leger, meldt de Arabische krant Al-Sharq-al-Awsat. Tevergeefs. De Amerikanen lijken niet geïnteresseerd in de oud-minister van Informatie. Hij kreeg zelfs geen kaart als een van de 55 most wanted.
Een joker was mooi geweest voor Al-Sahaf. De kleurrijke Iraakse minister van Informatie werkte zich tijdens de voorbije oorlog in Irak in een mum van tijd op tot symbool van onverzettelijkheid voor vele Arabieren, en tot cultfiguur in het Westen.Met een mengeling van verbijstering en amusement keek de wereld toe hoe Al-Sahaf de oorlog creatief in het voordeel van het Iraakse regime uitlegde. Zijn claims werden met de dag fantastischer. Terwijl Amerikaanse tanks al door de buitenwijken van Bagdad denderden, zei hij; ,,Ze zullen zich overgeven of branden in hun tanks.''Zelfs de Amerikaanse president George Bush verklaarde zich een fan van Al-Sahaf in een interview met de Amerikaanse zender NBC. ,,Hij was fantastisch. Iemand heeft ons er zelfs van beschuldigd dat we hem zelf hadden ingehuurd. Hij was een klassieker.'' Toch heeft de Amerikaanse regering volgens Al-Sharq-al-Awsat verder geen boodschap aan de oud-minister. Volgens de Arabische krant in Londen probeerde Al-Sahaf, die na de val van Bagdad naar het noordelijke Mosoel zou zijn gevlucht, er de Koerden in te schakelen om over zijn overgave te onderhandelen. Maar de Koerden wilden zich niet mengen en de Amerikanen wilden hem niet. Sindsdien zou Al-Sahaf terug zijn in Bagdad, in het huis van een tante. Hij zou er zich onveilig voelen.Al-Sahaf is echter niet overal ongewild. Niet geheel onverwacht wil de Arabische tv-zender Al-Arabiya Al-Sahaf een baan aanbieden als commentator. ,,We willen gebruik maken van de ervaring van meneer Al-Sahaf en van zijn analyse van de situatie in Irak'', zei Ali al-Hadethi van de zender aan enkele persagentschappen.
02/05/2003 (ivd)

http://www.standaard.be/nieuws/buitenland/index.asp?ArticleID=DST02052003_043