arch/ive/ief (2000 - 2005)

Abou Abbas gevangen
by Harko Wednesday, Apr. 16, 2003 at 9:16 AM
harko21@yahoo.co.uk

De Palestijnse verzetsheld Mohammed Zaidan Abbas (Abu Abbas) werd gisteren gevangen genomen door de Amerikaans-Britse bezettingsmacht.

Wie was Mohammed Zaidan Abbas (Abu Abbas)

Abu Abbas is de voorzitter van het Palestijns BevrijdingsFront (PLF).
Het PLF werd opgericht in 1977 en maakt deel uit van de Palestijnse BevrijdingsOrganisatie. Het PLF heeft altijd al goede banden onderhouden met de Baath-regering van (het toen nog onafhankelijke) Irak. De leden van het PLF zijn zeer actief in de Palestijnse bevrijdingsstrijd.

Maar Abu Abbas is natuurlijk het meest bekend omwille van de kaping van het cruiseschip de Achille Lauro op 7 oktober 1985. De kaping vond plaats 6 dagen na de Israelische luchtaanval op Tunis, een moordaanslag op de leiding van de PLO.
Bij deze kaping kwam 1 passagier, Leon Klinghoffer, om het leven. Abu Abbas verklaarde in een interview met de Boston Globe (op 26 juni 1998) dat de dood van Klinghoffer onvoorzien was maar dat hij er alles aan deed om het te provoceren. Hij zou zeer agressief zijn geweest en zou de andere passagiers voortdurend hebben willen opstoken.
De kaping liep af door de gevangenname van de kapers. Abu Abbas zelf wist te ontkomen en werd bij verstek veroordeeld tot levenslang.
In de VS wordt nu volop gedebateerd over wat te doen met hem. Eén ding is zeker zijn leven is in gevaar.

Wie meer te weten komt, post het aub zo snel mogelijk.
Wie ideeen heeft om het protest op gang te trekken, laat u gaan.

veroordeeld
by Els Wednesday, Apr. 16, 2003 at 9:34 AM

Abou Abbas heeft nu eenmaal die man (tot nader order een burger) gedood, provocatie of niet. Hoe zeer ik het Palestijns verzet (ook de PFLP) steun, voor moord of doodslag (op burgers) krijg je (in niet-oorlogstijd) straf. Die werd bij verstek uitgesproken in Italië (ik veronderstel dat het schip Italiaans was?). Dus: laat Abou Abbas nu maar naar een Italiaanse gevangenis vertrekken. Jammer, maar helaas, dat is het 'risico van 't vak'. Hij had zich maar niet moeten laten pakken.

Dat hij naar Amerika zou meegenomen worden en als 'voorbeeld' nogmaals een proces zou krijgen (wat dan onmogelijk eerlijk zou verlopen) IS ABSOLUUT ONAANVAARDBAAR.
Wat willen ze er bovendien mee bereiken? Een extra focus op 'Palestijn = terrorist'?! Het is al wel welletjes geweest ondertussen, they made their point.

FREE PALESTINE!

Protest waartegen?
by Lappie Wednesday, Apr. 16, 2003 at 9:34 AM
lappie555@hotmail.com

Abu Abbas kwam op voor de Palestijnse zaak. Hij gebruikte hiertoe echter terreur, niet tegen de degenen die de Palestijnen aangevald hebben maar hij kaapte een cruiseschip (!) waarbij een slachtoffer viel.

Ik kan nu wel begrijpen dat er sympathie is voor de Palestijnse zaak, ik sta er zelf achter. Maar om protest op gang te trekken tegen een dergelijke terrorist lijkt mij toch, niet één maar, een paar stappen te ver.

Als ik je bovenstaande tekst lees kan ik mij eigenlijk niet van de indruk ontdoen dat je moedwillig deze oproep doet om Indymedia in discrediet te brengen.

Misschien is mijn indruk verkeerd, maar als Abu Abbas een verzetsheld is, zoals je beweerd, dan zou ik daar toch graag een paar argumenten van zien.

mvg

Lappie

PALESTINA
by Joske Wednesday, Apr. 16, 2003 at 9:56 AM

Als jezelf jarenlang wordt bezet en als er door de zionisten ook onschuldige burgers geraakt worden komt het tot zukke dingen. Kapingen jihad hamas,..... Waarbij ook onschuldige burgers geraakt worden maar wat zouden wij doen als we al tientallen jaren bezet zouden worden. Ja hier in belgie ligt het simpel collaboreren. Of sommige die na 5 jaar bezetting door de duitsers het verzet oprichten. Hier wasweliswaar dan wel duidleijk wie de vijand was met hun uniformpjes bij de zionisten ligt dit vaak moeilijker met de joodse nederzetting zijn er ook privé milities. En zodoende ook gewone burgers die provoceren op de palestijnen. ZOUDEN WIJ OOK NIET WANHOPIG WORDEN!!!!!!

STEUN HET PALESTIJNS VERZET

in zijn context
by Harko Wednesday, Apr. 16, 2003 at 10:41 AM

Ik denk dat het zeer belangrijk is om de context van die kaping te schetsen.
Ik heb er reeds naar verwezen in mijn tekstje. De kaping vond plaats 6 dagen na de poging tot moord op de voltallige leiding van de Palestijnse BevrijdingsOrganisatie.

Ik citeer uit Arafat, vriend of vijand van Janet en John Wallach, Standaart Uitgeverij, 1990, p. 287.
"Op 1 oktober 1985 werd het 600m² grote hoofdkwartier van de PLO in Hamman al-Shat, een buitenwijk van Tunis, bestookt door acht Israelische F-16's. Het was de langste vlucht die Israelische gevechtsvliegtuigen ooit hadden gemaakt. Ongeveer 24 leden van Arafats staf, waaronder Mohammed Natoer, de bevelhebber van 'Force 17', en 14 Tunesiers vonden daarbij de dood. Bijna 100 anderen werden gewond."

Ik denk dat dit genoeg zegt, de Zionisten voerden een luchtaanval uit op Tunesië om het Palestijnse verzet te onthoofden. De spanningen waren, op zijn zachtst gezegd, enorm gespannen.

Eén zionist die de dood vond is natuurlijk een ZEER spijtige zaak, ieder mensenleven is goud waard, maar dit moet in zijn context geplaatst worden. Najaar 1985 was volle, openlijke, oorlog.

Verduidelijking - waarvoor dank.
by lappie Wednesday, Apr. 16, 2003 at 11:14 AM
lappie555@hotmail.com

Harko,

mijn geheugen gaat niet zo ver terug, net zoals mijn politieke interesse toen nog onbetekenend was. Je verduidelijking plaatst je artikel in een heel andere context. Voor veel mensen die toen nog te jong waren, en niet de volledige recente geschiedenis in hun hoofd zitten hebben, kan dit een levensgroot verschil uitmaken.

mvg

correctie
by Harko Wednesday, Apr. 16, 2003 at 2:06 PM


Op volledig emailige wijze werd mij gewezen op een pijnlijke fout in deze post:

"Eén zionist die de dood vond is natuurlijk een ZEER spijtige zaak, ieder mensenleven is goud waard, maar dit moet in zijn context geplaatst worden. Najaar 1985 was volle, openlijke, oorlog."

Over de persoon van Leon Klinghoffer is vrij weinig bekend. Ik heb geen niformatie ter mijner beschikking dat die persoon zionist zou zijn geweest. Dit was een grove veronderstelling.
Ik ging ervan uit omdat die man, volgens Abu Abbas, zich zeer agressief en vijandig opstelde. Dit kon natuurlijk ook zijn omdat het misschien een ambetante oude vent was.
Het was inderdaad totaal verkeerd van mij om ervan uit te gaan.

Ik zal later proberen meer over deze zaak te posten.

nieuwe info
by Els Wednesday, Apr. 16, 2003 at 2:14 PM

volgens de laatste nieuwsberichten vraagt Arafat de uitlevering van Abou Abbas aan hem/PNA, omdat in een akkoord uit 1993 (of was het 1995?) tussen Israël en PLO, ook ondertekend door Amerika, zou staan dat alle PLO'ers (waaronder ook PFLP) die iets hadden uitgestoken vóór 1993 daarvoor niet meer berecht zouden worden.
DAT VERANDERT DE ZAAK, natuurlijk.

Bovendien zou Abbas 'zijn leven hebben gebeterd'... (hoewel ik een flauw vermoeden heb dat dat betekent dat hij meeheulde met de Palestijnse uitverkoop aan Israël...?)

Woorden en betekenissen
by Edith Wednesday, Apr. 16, 2003 at 3:00 PM

Laten we woorden in hun juiste betekenis gebruiken. De US administratie en de media in hun zog hebben ons geleerd het woord terrorist te gebruiken om een verzetstrijder aan te duiden. Laten we komaf maken met dat verkeerd woordgebruike en er telkens op wijzen als iemand verkeerdelijk terrorist wordt genoemd.

Abou Abbas was een verzetstrijder. Volgens de Oslo-akkoorden mag hij niet meer vervolgd worden. Voor de Bush administratie zijn akkoorden er om anderen te onderwerpen en ze zelf naast zich neer te leggen. De Bush administratie heeft alle rechten, inclusief die op massa vernietigingswapens, de anderen hebben geen rechten. Is dat geen moderne vorm van slavernij? Wat ging de US ook weer opleggen in Irak... de democratie, respect voor de mensenrechten. De Bush administratie is de grootste schender van mensenrechten. Ik trap niet meer in Bush zijn leugens.

Go to hell, George Walker Bush

.
by . Wednesday, Apr. 16, 2003 at 4:39 PM

en plotseling hecht de U.S. regime heel veel belang aan internationale recht

Reactie Palestijnen - reactie Israel
by Harko Wednesday, Apr. 16, 2003 at 8:49 PM



De woordvoerder van de Israelische regering, Avi Pazner, verklaarde eerder op de dag dat Israel verheugd is met de aanhouding van Abu Abbas. Hij is een terrorist en moet vervolgd worden voor zijn misdaden en de moorden die hij in het verleden heeft gepleegd.

Saeb Erekat, Palestijns minister, riep de VS op om Abu Abbas vrij te laten. Zijn gevangenname is een schending van het Vredesakkoord voor het Midden Oosten, getekend in 1995 in Washington. Dit akkoord verleende amnestie aan "PLO officials" voor daden gepleegd voor 1993.

Bassam Darweesh, woordvoerder voor het PLF in Gaza verklaarde dat de VS zich haasten om de Israelische eis tot vervolging van Palestijnse politieke leiders in te willigen. Dit is een poging om de Palestijnse zaak te schaden.

bron: Voice of America, een allesbehalve objectieve bron.

re: Els
by Harko Wednesday, Apr. 16, 2003 at 9:37 PM

"Bovendien zou Abbas 'zijn leven hebben gebeterd'... (hoewel ik een flauw vermoeden heb dat dat betekent
dat hij meeheulde met de Palestijnse uitverkoop aan Israël...?)"


Abu al-Abbas: het front gaat confrontatie met Israel terug aan
Palestina, 13 oktober 2000

De secretaris-generaal van het Palestijns BevrijdingsFront, Abou Abbas verklaarde op donderdag dat het front de confrontatie met de Israelische vijand terug zal aangaan.

Hij sprak op de Iraakse tv zender al-Shabab. Hij verklaarde dat "de oproep van President Saddam Hussein voor vrijwilligers voor hun een bevel tot vechten was". "Ik zou ons volk en onze broeders in Irak willen verzekeren dat de Fedayeen activiteiten van de PLO binnenkort terug zullen worden vergezet.

"De huidige Intifada heeft dingen weer op het juiste pad gebracht en plaatste de Palestijnse burger terug op de voorgrond." Hij waarschuwde er ook voor dat de Amerikaanse de Intifada zouden kunne gaan misbruiken onder valse voorwendselen.

http://www.arabicnews.com

Abu Abbas
by Peter Morlion Thursday, Apr. 17, 2003 at 9:06 AM
dikkexpierre@yahoo.com

Abu Abbas (echte naam Mohammed al-Abbas) was zelf niet aanwezig op de kaping maar werd al van meet af aan beschouwd als de organisator ervan.
Verzetsheld zijn kan samen gaan met terrorist zijn trouwens. Het feit is dat de Palestijnse verzetsbeweging het terrorisme gebruikt. Of je dat goed of slecht vindt, dat beslis je zelf, en daar laat ik me nu niet over uit, maar ontken het niet.
Iemand neerknallen en overboord smijten is volgens mij verwerpelijk, maar de context die Harko aanhaalt is inderdaad belangrijk om mee te rekenen.