arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irakees:" Amerika heeft onze democratie gestolen."
by marc Tuesday April 15, 2003 at 09:48 PM
act@animationfactory.org

Gehoord op BBC. Een Irakees zegt:" Bush heeft onze vrijheid gestolen ....iets waar we zo hebben naar uitgekeken."

Gehoord op BBC. Een Irakees zegt:" Bush heeft onze vrijheid gestolen ....iets waar we zo hebben naar uitgekeken."
Zomaar een bedenking en misschien totaal irrelevant. Zoals de Amerikaanse overheid het Saddam regime manipuleerde in de periode van de oorlog met Iran, was ze het spel ook meester tijdens de 12 jaar embargo. Het tijdperk Saddam liep stilaan ten einde, gezien zijn ouderdom. Misschien wilde de Amerikaanse overheid wel ingrijpen voor het volk zelf meer macht opeiste na het einde van het Saddam tijdperk. Ze grepen bijgevolg in voor Saddam natuurlijk afvloeide.
Amerika had helemaal geen greep op een min of meer betekenisvolle oppositie. Meer democratie voor het volk zat er aan te komen en dat moest efkes genekt worden vanwege te gevaarlijk in de regio.
Niet allen de roof van het geheugen van de mensheid, maar ook de roof van een meer volkse democratie hebben de Amerikaanse (ik zou bijna zeggen fascistische, maar voor de Amerikaanse machthebbers moeten we de overtreffende trap van fascisme uitvinden) kriminele machtshebbers op hun geweten en hun agenda is nog helemaal niet afgewerkt.

Het zwakke Europa
by Edith Tuesday April 15, 2003 at 10:55 PM

Europa moet dringend werk maken van de uitbouw van een eigen militaire macht. Niet dat we zoals de US manu militare op rooftocht zouden moeten, nee, we moeten er voor zorgen dat we een vuist kunnen maken tegen de US. We moeten sterk genoeg worden om tegen de US-administratie te kunnen zeggen: "Nee, je respecteert de souvereiniteit van Irak. We zullen niet toelaten dat je dat land aanvalt." Er is op dit ogenblik geen enkel land ter wereld sterk genoeg om een barbaarse plundertocht te stoppen, om internationale rechtsorde af te dwingen. Daar moet dringend verandering in komen.

Het Amerikaanse volk moet zijn klote president wegstemmen en wij moeten ons versterken ingeval de mediamanipulatie in de US de wereld nog eens met zo'n monster opzadelt.

ik denk (freewheelend)
by Zweistein the First Wednesday April 16, 2003 at 12:04 AM
zweistein@comic.com


op een of andere manier dat we de netwerken met amerikaans burgerverzet moeten scheppen, verstevigen, verbeteren, uitbreiden. We moeten onze blik richten op de amerikaanse burgers, het verzet, de kritische stemmen. We moeten dat bewust en aktief doen.
Het idee van eurocentrisme tegenover, ten opzichte van, de Verenigde Staten ligt op de loer. We moeten ons Europees bewustzijn verstevigen, vind ik, maar toch pas op de tweede plaats, op de eerste plaats moeten we ons planetair bewustzijn verstevigen. Maar ons Europees bewustzijn moeten we versteven ten opzichte van ons (klein)belgisch bewustzijn, dat is dan een vooruitgang. Het volgen van de europese regelgeving, stromen, ontwikkelingen is belangrijk. Toch blijf ik erbij dat we globaal moeten denken, globaal.

[edith, de kwestie van een europese militaire macht laat ik hier in het midden, ik denk dat als die militaire macht er nu komt of niet, dat globale bewustzijn (voor mijn part via de lijnen, het kader van mensenrechten) ervoor moet zorgen dat er geen clash tussen staten, continenten komt. Ik denk dat we min of meer op dezelfde lijn zitten.]

Precies
by Edith Wednesday April 16, 2003 at 10:42 PM

Het gaat er inderdaad om dat we globaal moeten denken en binnen dat globale denkkader moeten we een sterke pijler vormen teneinde een stevige vinger in de pap te houden, niet om dezelfde barbarie als de US uit te halen. Een internationale rechtsorde kan maar werken als ze op meerdere sterke pijlers rust. Zo denk ik aan Europa, eventueel versterkt met Rusland, China, de Verenigde Arabische staten, het is wenselijk dat ook Afrika een sterke pijler wordt. Belangrijk is dat er meerdere machtsblokken ontstaan die mekaar in evenwicht houden.

europese militaire macht is een te verwerpen weg
by ludo keersmaekers Thursday April 17, 2003 at 09:41 PM

Ik ben het niet eens met Edith dat Europa een eigen militaire macht moet uitbouwen
Dan gaan ze juist hetzelfde doen als de Vs nu . Kijk maar naar het verleden van het europees kolonialisme , naar het derde rijk van Hitler, een Europees rijk
Het brengt bovendien het gevaar mee van een wereldoorlog tussen de VS en Europa

We moeten het verzet in de Arabische wereld (en elders) tegen de VS steunen , dat is volgens mij het wezenlijke dat we hier in Europa moeten doen

Daarvoor gaan we strijd moeten leveren tegen onze regeringen want die gaan deze weg niet volgen . Kijk maar hoe ze met de wapentransporten solidair waren met de VS
Onze regeringen zijn uitvoerders van de wensen van de Europese monopolies zoals de Amerikaanse regering de vertegnwoordiger is van de olie- en wapenmonopolies van de VS
Gemeenschappelijk aan Europa en de VS is de wens de derde werled te koloniseren
De macht van deze monopolies moet gebroken worden in Europa en in de VS
Ik zou zeggen dat alleen RESIST de weg van steun aan het verzet opgaat