arch/ive/ief (2000 - 2005)

Axie aan Mc Donalds in Gent
by pink lady Tuesday April 15, 2003 at 04:04 PM

Deze middag hebben pink&green en Voor Moeder Aarde biologische veganistische hamburgertjes en mecca-cola "verdeeld" vlak naast de Mc Donalds.


Dit stond er op de flyer:

"Geen geld voor de oorlog, boycot de VS!

Vandaag, 15 April 2003, roepen vredesactivisten uit verschillende landen ter wereld op tot een boycot van Amerikaanse producten. Grote Amerikaanse bedrijven en de Amerikaanse economie zijn de motor en de begunstigden achter deze oorlog. McDonalds en Coca Cola zijn symbolen bij uitstek van de imperialistische economie van de Verenigde Staten.

McDonalds scoort slecht op allerlei terreinen: mensenrechten, ecologie en de (gezonde) kwaliteit van hun producten. McDonalds is daarom reeds jaren het doelwit van campagnes.
We roepen de klant op niet langer hun geld te geven aan bedrijven die een beleid steunen of zichzelf schuldig maken aan schendingen van mensenrechten of het vernietiging van het leefmilieu. Doe er niet aan mee!
Een bedrijf als McDonalds kan alleen bestaan zolang er mensen zijn die er gaan eten. Als je wilt dat McDonalds ophoudt met het uitbuiten van mensen en dieren en het slopen van de aarde, dan is het een goed idee om er niet meer te eten. Natuurlijk is McDonalds niet het enige bedrijf dat een boycot waard is. We kunnen als klant een duidelijk signaal geven door Amerikaanse producten te boycotten en zo duidelijk maken dat we geen deel willen hebben aan het Amerikaanse oorlogszuchtige kapitalisme. Boycott Mc America…

Eet een vredesburger!

Een actie van de vzw Voor Moeder Aarde en Pink & Green
Info: http://www.motherearth.org"

Rond 11u begonnen we de 200 heerlijke burgertjes klaar te maken en aan vrije bijdrage mee te geven aan voorbijgangers terwijl er een aantal mensen in met bloed besmeurde (rode verf) witte overalls her en der op de grond voor Mc Donalds verspreid lagen, onder het motto "Mc Donalds heeft bloed aan zijn handen". Er werden ook flyers uitgedeeld (zie hierboven) aan mensen die van plan waren om in de Mc Donalds te gaan eten, en ze werden op ludieke wijze en met zeer redelijke argumenten ("Eet liever een ethisch verantwoorde burger", "die van ons zijn veel lekkerder èn goedkoper!")overtuigd om in de plaats van een Big Mac een "vredesburger" te eten. Ondertussen waren een aantal mensen druk in de weer met het aanbrengen van kleurrijke en inspirerende krijttekeningen op de grond en jongleerden anderen er lustig op los. Heel wat mensen gaven gulle bijdragen zodat we het geld dat er over was (zo'n kleine 120 EURO!!!) konden overschrijven op de rekening van de trainstoppers-beklaagden(!) Uiteindelijk hebben we toch heel veel hongerige mensen kunnen overtuigen om NIET bij Mc Donalds te gaan eten...

Bij deze dan ook nog een warme dankuwel aan allen die deze axie mee mogelijk maakten XXX

Boycott Mc America
by P&G Tuesday April 15, 2003 at 04:25 PM

Prentje bij de flyer...

Enkele bedenkingen
by Stijn Tuesday April 15, 2003 at 06:07 PM

Dag Pinkje,

Ik was er ook bij vanmiddag en wat mij opviel bij het flyeren was dat die passanten die normaal nors hun hoofd wegdraaiden bij het horen van 'boycot Amerikaanse producten' totaal anders (opener en geïnteresseerder) reageerden als je zei 'actie tegen sponsors regering Bush'.
Op die manier haal je veel ruis uit de communicatie in de zin dat mensen geen vermeend of reëel Anti-americanisme
voelen en je jezelf opnieuw een hele uitleg bespaart over hoe jouw actie niet tegen de Amerikaanse bevolking gericht is, maar tegen die multinationals die Bush in het zadel hielpen.

Ik denk dat we meer moeite moeten doen om die nuance te maken en dat andere Amerika, het Amerika van de 'first amendment of the constitution' (vrijheid van meningsuiting), de burgerrechtenbeweging, de Seattle-beweging, enzoverder ... te benadrukken. Op die manier helpen we ook onze collega's in de VS om zich van Bush te ontdoen en dat andere Amerika te versterken. (Ludo Abicht schreef een interessant artikel over dat andere Amerika in Aktief, het blad van het Masereelfonds).

Een laatste opmerking: McDo werkt met franchise-houders.
De vraag is dan ook in hoeverre we echt druk gezet hebben op het bedrijf of het gewoon een bewustmakingsactie is naar de bevolking toe (wat op zich ook al een verdienste is uiteraard).

Mc Donalds of Esso??
by Johan Van de Wauw Tuesday April 15, 2003 at 07:55 PM

Ik begrijp niet waarom Mc Donalds geviseerd wordt: een verlieslatend bedrijf dat zo goed als niets met de oorlog te maken heeft.

Als je dan toch oproept tot actie, waarom dan niet tegen een bedrijf als Esso, Texaco, ...?

Esso
by Kurt Tuesday April 15, 2003 at 08:02 PM

Je kan toch moeilijk veganistische burgers gaan uitdelen aan een essostation?

Technical tip
by red kitten Tuesday April 15, 2003 at 08:05 PM
redkitten@indymedia.be

Please publish documents that can be seen by the users of the website without downloading:

images:
GIF or JPEG
texts:
TEXT or HTML [ placed in the publish form ]

All the rest have to be download [ PDF, MP3, MPEG, FLASH, … ]
… and lot of people, don't go that far [ personaly i NEVER download images … ]

chEErz

/// r e d . k i t t e n ///

fantastisch!
by Harko Tuesday April 15, 2003 at 08:35 PM
harko21@yahoo.co.uk

Volgende keer laat dergelijke acties op voorhand weten. via de agenda bv. Hoe meer zielen hoe meer vreugde!