arch/ive/ief (2000 - 2005)

STOP USA: nu zeker betogen op 21 april!
by Riet Dhont Tuesday, Apr. 15, 2003 at 12:43 PM

"Ons hart huilt om elke wonde van uw kinderen", "Bagdad zit in ons hart. We wensen u alle kracht, verlies de hoop niet. Verzet, verzet en we zullen winnen": dat schreven deelnemers aan de Irakwake van StopUSA, in Brussel op 12 april. Op 21 april is er opnieuw een nationale betoging van StopUSA tegen de Amerikaanse bezetting.

Verbijstering, droefheid maar ook enorme woede. Dat was de sfeer op de algemene vergadering van de coördinatie StopUSA, vorige donderdag. "We moeten zeker betogen op 21 april", zo werd er beslist.

Elizabeth had die morgen nog telefoon gehad van een Iraakse vriend. "Het is in pure nazi-stijl dat de VS-troepen Bagdad hebben veroverd. Ze schieten op alles wat beweegt." En er is nog meer aan de gang dan dat, vult ze aan: "De Amerikanen vergelijken de val van Bagdad met de val van de muur van Berlijn: in feite willen ze vandaag het verzet van de Arabische wereld tegen de overheersing breken zoals ze in 1989 het verzet van de socialistische landen hebben gebroken."

Belgacen, een Algerijnse kameraad uit Charleroi, vult haar aan: "Ze willen in heel de Arabische wereld de wetten en het regime van Israël opleggen. Het is het herkoloniseren van de Arabische wereld wat er vandaag gebeurt. Maar het verzet zal er zijn. Che Guevarra zei dat de Amerikaanse oorlog tegen Vietnam meerdere Vietnams zou doen ontstaan. Zo zullen er effectief vele Intifadahs komen. Dat moet ons optimistisch stemmen."

France komt helemaal uit de Ardennen naar de vergadering in Brussel. Ze krijgt applaus als ze haar tussenkomst afsluit: "Wij moeten kant kiezen, we willen geen neutraal pacifisme in naam van 'noch Bush, noch Sadam'. We moeten de kant kiezen van het verzet van de volkeren, tegen bezetting en overheersing. Wij moeten het platform van StopUSA herbekijken en er duidelijk inzetten dat wij het verzet van de volkeren tegen het imperialisme steunen. Dat is kant kiezen."

Behouden we de oproep om te betogen op 21 april? Er werd volmondig JA gezegd.


Op 12 april hield StopUSA al een herdenking op het Martelarenplein in Brussel, een wake voor de slachtoffers van de oorlog in Irak, een wake voor het verzet... Het plein baadt in kaarslicht, iedereen krijgt een bloem. Maar er zijn duizend keer meer kaarsen nodig om het aantal slachtoffers van de Amerikaanse agressie te symboliseren, zegt Jo Cottenier van StopUSA. "We wisten dat deze oorlog jammer genoeg zou plaatsvinden toen we STOP USA oprichtten, voortaan zullen we ook tegen de bezetting vechten. We zullen blijven roepen: "Palestina vrij, Bevrijd Irak"! Onze gedachten gaan vandaag ook naar de Belgische dokters in Bagdad". Ontroerend is ook de ontmoeting met de families van Geert Van Moorter en Colette Moulaert. Nele en Bob, dochter en echtgenoot van Colette, vertellen over de voorbije drie weken die zij op het ritme van Bagdad hebben geleefd. Ze geven de oproep van Colette door om in België door te gaan met de acties.

Want onze regering, bij monde van Guy Verhofstadt, verheugt zich dat het regime van Saddam Hoessein gevallen is. Ook al blijft hij stellen dat daarvoor geen oorlog met zoveel slachtoffers nodig was. Waarom laat hij dan nog altijd de bevoorrading van de bezettingstroepen toe vanuit Antwerpen en Oostende?

Op 29 april wordt het kortgeding voortgezet, dat Geert van Moorter en Colette Moulaert, dokters van Geneeskunde voor de Derde Wereld, hebben aangespannen tegen de Belgische regering die deze Amerikaanse moordwapens door België laat passeren. De betoging van 21 april is tevens een aanklacht tegen de Belgische regering die inconsequent is in haar houding tegenover deze oorlog en de neokolonisatie van Irak.

Op die manier zetten we de noodkreet van Colette Moulaert en Geert Van Moorter vanuit Bagdad om in een concrete daad van verzet hier bij ons Afspraak dus maandag 21 april om 14u aan het Noordstation. De betoging gaat naar het Martelarenplein, voor een hulde aan het Iraaks verzet, met toespraken van Colette Moulaert, die dan terug zal zijn uit Irak.

EN zeker ook de dag voordien naar Oostende
by Planespotting Tuesday, Apr. 15, 2003 at 12:56 PM

Beste,
>
>Via de luchthaven van Oostende passeren er dagelijks transportvliegtuigen
>in dienst van Amerika. Wij, bezorgde mensen van over gans vlaanderen,
>willen op zondag 20 april de terreinen van de luchthaven opgaan om zo, via
>strikt geweldloos protest, protesteren tegen de logistieke steun aan het
>amerikaans leger.
>Wil je meedoen met de aktie of ons ondersteunen?
>Kom dan zondag voor een dagje naar zee!
>
>Meer info over de aktie of de activiteiten rond de actie kan je terugvinden
>op: http://beam.to/planespotting of via mail: planespotting2003@hotmail.com
>
>Gelieve dit bericht door te sturen!

Boey end,
by monica Tuesday, Apr. 15, 2003 at 1:59 PM

Radio Centraal Comité?