arch/ive/ief (2000 - 2005)

LSP neemt deel aan de verkiezingen
by denjo Tuesday, Apr. 15, 2003 at 10:14 AM

Paarsgroen: de afbraak van de levensstandaard gaat verder Een linkse oppositie is nodig.

4 jaar Paarsgroene regering heeft weinig verbeteringen gebracht in het leven van de absolute meerderheid van de bevolking. Tienduizenden jobs in de industrie en de openbare diensten gingen verloren. De enkele jobs die er in de plaats kwamen via maatregelen in het kader van de actieve welvaartstaat waren stuk voor stuk laagbetaalde, flexibele, tijdelijke contracten met één constante, de lastenverlaging voor de patroons.

De openbare diensten worden verder klaargestoomd voor privatisering. Repressie wordt de norm nu ook op het vlak van jongerencriminaliteit, grootstedenbeleid en drugsbeleid. Deze regering vertegenwoordigt een fundamenteel neoliberaal beleid met een slap progressief sausje overgoten.

In zo'n situatie wordt het Vlaams Blok slapend rijk. Agalev en SP.a voelen zich onaantastbaar want krijgen geen concurrentie van een linkse oppositie. Ondertussen voeren ze het beleid gewillig uit. Er is dringend nood aan een linkse oppositie om de woede van de bevolking om te zetten in een politieke kracht.

De antiglobaliseringsbeweging is volgens ons een uitdrukking van een groeiend besef, hoofdzakelijk onder jongeren maar ook bij bredere lagen van de bevolking dat er iets fundamenteel verkeerd loopt in deze samenleving. De LSP nam dan ook het initiatief tot het oprichten van Internationaal Verzet. Tot op vandaag is dit de enige nieuwe uitdrukking van dit bewustzijn. We organiseerden o.a. de vele lokale anti-oorlogsprotesten en n.a.v. de Europese Raad in Gent op 19/10/2001 een anti-kapitalistische jongerenmars met 2.500 deelnemers die samenviel met onze oproep tot scholieren-en studentenstakingen.

De anti-oorlogsbeweging is een verderzetting van het wereldwijde protest van de laatste jaren. De regering profileert zich op een zacht pacifistisch standpunt in de oorlog met Irak. De enorme anti-oorlogsstemming onder de bevolking zal hier niet vreemd aan zijn. Daarin zien we de kracht van een publieke opinie. Ondertussen gingen de wapen-en troepentransporten onverminderd verder. De regering greep zelfs terug naar de zwaarste repressie om de oorlogsvoorbereidingen niet te laten hinderen.

De Linkse Socialistische Partij wil een duidelijk democratisch socialistische stem laten horen. Wij willen een uitdrukking geven aan het groeiend verzet tegen oorlog en uitbuiting.

Meer info over de LSP verkiezingsdeelname : http://www.stemLSP.be

LSP-arrogantie
by autonoom Tuesday, Apr. 15, 2003 at 10:47 AM

"De LSP nam dan ook het initiatief tot het oprichten van Internationaal Verzet. Tot op vandaag is dit de enige nieuwe uitdrukking van dit bewustzijn"

WAAAAT???

en het directe axie netwerk?
en netwerken als Rage? en zelfs meer gematigde dinges als Attac? en al die onafhankelijken?
eerst moeten we hier dagenlang lezen dat resist de enige echten zijn, en nu komt de LSP/Internationaal Verzet dat hier ook nog eens zeggen.

"We organiseerden o.a. de vele lokale anti-oorlogsprotesten "

Yeah right, dat hebben jullie allemaal alleen gedaan... Dream on.

De trotskisten
by Joske Tuesday, Apr. 15, 2003 at 11:04 AM

Het enige wat mij enorm stoort bij hun (lsp/als) is het constant gehamer op de pvda ze kunnen niks doen en op de betogingen komen ze altijd af met "ah onze stalinisten" ik bedoel willen jullie serieus uit de hoek komen of niet.

LSP ????
by ABC Tuesday, Apr. 15, 2003 at 11:15 AM

neen, de LSP doet nog meer ! ze probeert alle onafhankelijke aoc's te claimen ! ze zet op uitermate auitoritaire stalinistsiche wijze de jongeren onder druk, bestookt hen met te kopen folders, legt hen een agenda op die ze moeten volgen, loopt op door anderen georganiseerde betogingen vooraan met een internationaal verzet spandoek,...
en dan verwijten ze je fascistsiche trekjes als je hen buitensmijt.

and now for something completely different...
by Bart Tuesday, Apr. 15, 2003 at 11:52 AM

Beroepskritikasters aller landen: begeef u naar Indymedia!
Ik ben benieuwd wat voor commentaren we nu gaan krijgen van de proffessionele onafhankelijken en academische superego's (die groter zijn dan de organisaties of vermeende netwerken waarvan ze deel uitmaken). De hele tijd zitten afzeiken op Resist! (of ophemelen) begint wat tegen te steken: nu misschien wat melken op de LSP? Hou je liever bezig met de uitbouw van een actieve linkse oppositie (onder welke vlag dan ook)i.p.v. hier je tijd te verdoen.
Voor WERK,DIENSTEN en VREDE. Tegen de sociale afbraak...
stem LSP!

Bart
by janboeykens Tuesday, Apr. 15, 2003 at 12:14 PM
j.boeykens@pandora.be

Bang voor verandering ?

opbouwen
by "proffessionele onafhankelijke" Tuesday, Apr. 15, 2003 at 12:24 PM

Bart,

Jullie doen precies altijd alsof jullie de enigen zijn die iets "opbouwen" omdat je jonge mensen op een aggressieve manier recruteert (waarvan de meesten een jaar later jullie zo beu zijn als koude pap).

Die 'vermeende netwerken' bestaan echt hoor, het is nie omdat ze geen vuilzakken en vlaggen gebruiken da ze er nie zijn. Met zulke netwerken worden honderden mensen gemobiliseerd voor directe vluchtelingaxies, radicale anti-oorlogsaxies zoals in Melsele of Oostende, betogingen tegen de combitax, steun aan het Lappersfront enz... Info wordt uitgewisseld, er komt meer solidariteit en begrip tussen mensen van verschillende hoeken: anarcho's, "libertaire commies", ecologisten, onafhankelijken... Mensen!

DAT is een actieve "linkse oppositie", los van de kleinlinkse antiekwinkel en het machtsdenken. Open your slave mind en kijk eens rond je naar de dinges die veranderen!

procent
by twordttijd Tuesday, Apr. 15, 2003 at 12:25 PM

Haalt de LSP deze keer 1% van de stemmen? Waarschijnlijk niet. Wat we nodig hebben is een geloofwaardige lijst, waar de verschillende groepen en partijen ter linkerzijde aan mee werken. Er is een 'minimumschaal' nodig om die lijst geloofwaardig te maken. Enkel samen halen we die schaal misschien. Voor deze verkiezing is het daarvoor (weeral) te laat. Hopelijk zien de jongeren ter linkerzijde, van welke groep of partij dan ook, na de verkiezingen de noodzaak van zo'n eengemaakte lijst in. Van de vastgeroeste sectairen zal het niet komen...

Een waarheid als een koe
by sigurd Tuesday, Apr. 15, 2003 at 1:08 PM

Zelfverklaarde 'niet-sectairen' zijn soms zelf de grootste sectaristen ...

lsp, tout seul
by antoine Tuesday, Apr. 15, 2003 at 5:32 PM

Alors qu'un large front s'est créé avec RESIST, LSP vient avec sa petite organisation casser cette unité et éparpiller les voix contestataires.
Qu'ils restent là où ils sont: nulle part!

Resist or not resist
by denjo Wednesday, Apr. 16, 2003 at 7:56 AM

99% van de kiezers stemde nog niet voor Resist noch voor LSP. De grootste arbeiderspartij gemeten in aantal arbeiders die ervoor stemmen is het Blok. Resist en LSP kunnen zich richten tot 99% van de kiezers. Ruimte genoeg om elkaar niet voortdurend te bekampen of voor de voeten te lopen. Maar aan diegenen die voortdurend spreken over eenheid : eenheid kan pas indien er een minimum aan gelijklopende standpunten zijn. Als krijg je een bont allergaartje dat bij de eerste gelegenheid toch op de vuist gaat. Indien LSP een lijst indient naast Resist, dan is dit omdat we het niet eens zijn met vele standpunten van Resist. Dus dienen we een lijst in. Zoiets heet democratie.

toe maar, nog een partijtje
by herman luyckx Wednesday, Apr. 16, 2003 at 7:56 PM

Ik ben geen lid, noch potentiële kiezer van LSP, maar het is aandoenlijk om te zien hoe de dappere Indymedialezers opeens beginnen te zeiken op deze partij omdat die gasten het lef hebben aan de verkiezingen deel te nemen. Uiteraard is dat te verklaren door het feit dat driekwart (maar ik kan mij vergissen) van het Indymedia-team al vele weken zijn uiterste best doet om de Resist-propaganda uit te dragen. En komt daar toch een andere 0,01%-kandidaat roet in het eten gooien zeker...

Herman Luyckx
by christophe Thursday, Apr. 17, 2003 at 9:38 AM

Toch die Herman Luyckx die mee in De Morgen het opiniestukje tegen Resist schreef?

Herman,

Er komen wat commentaren onder dit artikel. Typische commentaren die ook onder de artikels over Resist stonden, waarvan het editoteam er een aantal weghaalde omdat ze te plat gescheld tegen de LSP waren.

En die commentaren verklaar jij met het feit dat er binnen het imc-team mensen zijn met sympathie voor Resist?

Dat is echt n'importe quoi.

Een beetje niveau alsjeblief. Is dat te veel gevraagd?

En dan Christophe?
by SP.A-basismilitant Thursday, Apr. 17, 2003 at 10:31 AM

Herman heeft honderd procent gelijk.
Met verschillende linkse syndicalisten hebben we gesproken over dat opiniestuk van Kruithof en co. en dat is hoe alle normale progressieven die ik tegen kom er net over denken! Gelukkig lezen veel meer mensen de morgen dan deze website.

Wij zijn absoluut niet tegen de Islam maar dat extremisme van Abou Jahjah lust niemand. Ook de PvdA zal veel arbeiders verliezen door deze domme zet.

ALs jullie nu eens zouden wakker worden uit je politiek correct wereldje en eens met de mensen op straat en in de fabrieken zou gaan klappen... Jullie zijn gek geworden. Je scheldt de linkse mensen uit voor fascist en racist en alles wat de Islam doet is goed. Je vergeet dat de arbeidersbeweging hier lang tegen de overmacht van de katholieken heeft moeten strijden, maar ja, jullie amadezen komen allemaal direct van het college he.

uitspraak van de dag is
by Guido Thursday, Apr. 17, 2003 at 10:47 AM

"Met verschillende linkse syndicalisten hebben we gesproken over dat opiniestuk van Kruithof en co. en dat is hoe alle normale progressieven die ik tegen kom er net over denken!"

Wat is een normale progressief? Heeft er daar al iemand een boek over geschreven?

"Gelukkig lezen veel meer mensen de morgen dan deze website"

In De Morgen zijn ze inderdaad veel vriendelijker voor de SP-A dan hier.

Btw, het asielbeleid, is dat niet oppoten gezetten door socialisten à la Tobback, Van Den Bossche, Van De Lanotte?

Is het opsluiten van mensen zonder papieren in gesloten centra niet fascistisch? Is het terugzenden van minderjarigen zonder begeleiding democratisch en socialistisch?

Misschein wat meer boel in uw partij maken dan hier uw tijd te verliezen, neen?

Probleem
by christophe Thursday, Apr. 17, 2003 at 10:54 AM

Ik begrijp iets niet.

Zelfs de staatsveiligheid moet toegeven dat Dyab Abou Jahjah niet zo extremistisch is als hun agenten altijd via bijv. artikels in De Morgen beweerd hebben.

Waarom willen "gewone progressieven" dat dan wel blijven herhalen?

Heeft de SP.a daar een antwoord op?

Guido
by SP.A-basismilitant Thursday, Apr. 17, 2003 at 10:57 AM

Wees maar gerust dat ik binnen de partij en de vakbond over veel van die dingen van mijn oren maak en dat ook in de toekomst zal blijven doen.
Dat is wat anders dan heelder dagen achter je computer zitten. Dat brengt misschien nog iets op.

Met 'normaal' bedoel ik de enorme grote meerderheid van links in dit land: degenen die niet bij de pvda zijn en niet op resist gaan stemmen maar wel tegen Bush zijn, tegen Verhofstadt, tegen de bazen. Degenen die niet enkel omgaan met twintig anderen die hetzelfde denken. Degenen die niet altijd in van die grote woorden spreken, fascisme, revolutie, eurocenrisme en wat weet ik allemaal.
En daar moet ik geen boeken voor lezen, ik zit gewoon onder de mensen, op het werk, op café.

hé, militantje
by Guido Thursday, Apr. 17, 2003 at 11:07 AM

Het zou al heel leuk zijn mocht je schrijven onder je eigen naam.


"Dat is wat anders dan heelder dagen achter je computer zitten. Dat brengt misschien nog iets op."

Misschien, indeed. Ik heb dat al opgegeven.

"Met 'normaal' bedoel ik de enorme grote meerderheid van links in dit land: degenen die niet bij de pvda zijn en niet op resist gaan stemmen maar wel tegen Bush zijn, tegen Verhofstadt, tegen de bazen."

En Op Agalev en SP-A stemmen. Is Goeman niet goed bevriend met burgemeester Beke? Is dat geen verzuiling van de "zogezegde andersglobalisatie-beweging met poilitiek"?

"Degenen die niet enkel omgaan met twintig anderen die hetzelfde denken." Bedoelde je , Goeman,Kruithof, DeBodt,...