arch/ive/ief (2000 - 2005)

Syrie in het vizier : op naar de volgende bezetting..
by lize Tuesday, Apr. 15, 2003 at 10:05 AM

De beschuldigingen aan het adres van Syrie worden aan een ijltempo opgevoerd : "Syrie bezit chemische en massavernietigingswapens. Syrie is een vluchthaven voor het regime van Saddam en ondersteunt terroristische activiteiten." Hoewel Bush en Blair de internationale pers verzekeren dat er geen "invasieplannen" zijn, is Syrie omsingeld door de Amerikaanse troepenmacht in Irak en een nucleaire dreiging vanuit Israel.

De Amerikaanse lastercampagne tegen Syrie lijkt wel een kopie van de beschuldigingen die eerder Irak te beurt vielen. Volgens Powell "ondersteunt Syrie het internationale terrorisme, is het een toevluchtsoord voor Saddam getrouwen, en zal het zich moeten bezinnen over het bezit van massavernietigingswapens en de aanmaak van chemische wapens." De Amerikaanse haviken worden welwillend bijgestaan door de Israelische bondgenoten. Volgens de ex-chef van de Mossad, Dany Yatom, vertegenwoordigt Syrie "een bedreiging voor de internationale gemeenschap, die niet veel verschilt van de bedrieinging van het regime van Saddam Hussein."

De bezorgdheid van de internationale gemeenschap op de Amerikaanse en Israelische bedreigingen wordt gesust door aan te kondigen dat er (voorlopig) geen plannen zijn voor een invasie van Syrie. Men denkt "alleen" aan diplomatieke en economische sancties. Bush en zijn extreem-rechtse bondgenoten zijn er gerust in : een omsingeld en geisoleerd Syrie zal zonder meer capituleren. Het zal wel niet nodig zijn om de Amerikaanse oorlogsmachine in de golf nomaals op volle toeren te laten draaien.

Of Syrie werkelijk geisoleerd raakt hangt af van de steun van de andere Arabische staten. Het is nog steeds niet duidelijk of ook de verdediging van Syrie vrijdag op de agenda van de Arabische top zal staan. President Mubarak van Egypte en koning Abdallah van Jordanie hebben zich tot nu toe gedistantieerd van de woordenwisseling tussen de VS en Syrie.

Syrie ontkent de beschuldigingen aan haar adres en laat weten dat de VS steeds een wapeninspectie bij de VN kunnen aanvragen. De sarcastische ondertoon van deze "provocatie" is de Bush administratie wellicht ontgaan. In een reactie laat Syrie ook weten dat "als we van iets concreet worden beschuldigd, dan zouden we hier graag vanop de hoogte worden gesteld." Syrie voegt er nog aan toe dat "als de internationale gemeenschap bezorgd is over massavernietigingswapens in het Midden-Oosten, ze zich beter zou concentreren op Israel, het enige land in de regio dat nucleaire wapens bezit."

Bron : "Il Manifesto", 15 april 2003, P.3

eerder gepubliceerd over Syrië
by Guido Tuesday, Apr. 15, 2003 at 10:56 AM

De koloniale opmars naar Syrië en Iran

Hoe Syrië erin geluisd wordt.

relevantie van Syria?
by Tiene Tuesday, Apr. 15, 2003 at 12:15 PM

Heeft Syria olie?

Syria heeft nog steeds een Israëlisch bezettingsleger op zijn grondgebied.

??? ...

Waar zou Saddam zitten ?
by jpe Tuesday, Apr. 15, 2003 at 2:30 PM

Waar zou Saddam en zijn naaste omgeving naar toe zijn ? Kan toch alleen maar naar Syrië gevlucht zijn. En zouden de V.S. hem daar niet gaan halen ? Anders hebben ze een tweede spookgeval Bin Laden.

Opmerkelijk was ook nog dat Bush gisterenavond in de hem gekende stijl vol woordversprekingen het er over had dat Syrië geen mensen van de Baathpartij mag onderdak bieden. Zouden ze Bush junior al verteld hebben dat de Syrische Baath-partij aan de macht is in Damascus ?

ja, waar zit Saddam...
by lize Tuesday, Apr. 15, 2003 at 3:27 PM

daar denk ik ook al een week over na.. Toen Bagdad "viel" en bijna onmiddellijk beschuldigingen richting Syrie werden geuit dacht ik : misschien hebben de Amerikanen een "pact" met Saddam : geef ons bagdad, wij dekken je aftocht naar Syrie. Op die manier is Saddam nog steeds nuttig als excuus voor de oorlogsvoering in het Midden-Oosten. Wedden dat volgende week Saddam in Syrie wordt "ontdekt" en dit als ultieme bewijs naar voor wordt geschoven dat syrie een schurkenstaat is die schurken onderdak biedt en dus ook een rammeling verdiend ?

Syrië, waarom? poging tot uitleg
by Guido Tuesday, Apr. 15, 2003 at 4:03 PM

Omdat Hezbollah vandaar uitvalt tegen Israël. En omdat de VS en Israël de beste vriendjes zijn, zullen Wolfowitz(een jood) en zijn vrienden hun Israëlische vrienden een pleziertje doen. Nu gaan ze eerst zogezegd(propaganda die al drie weken bezig is) een kans geven aan Syrië om zich vrijwillig te ontwapenen en Hezbollah te verwijderen. De Syriërs gaan dat niet doen en dat heeft de VS een reden om ze aan te vallen.

Olie in Syrië?

>>>Oil melts enmity between Syria and Iraq
from the May 16, 2002 edition
http://www.csmonitor.com/2002/0516/p06s02-wome.html

Waar is Saddam? Een aantal Arabische media vragen zich af of er geen geheime deal was tussen Saddam en Bush en co. Dit om te bloedvergieten te stoppen.


""Before all else, you must know why the Russian ambassador returned to Baghdad and what (U.S. national security adviser) Condoleezza Rice did in Moscow. Is Saddam Hussein in the embassy?" Lebanon's national news agency quoted Berri as saying."

"Saddam gave them Iraq in return for a deal to save his life," said Sahar Imam, a communications expert in Amman."

""Either Saddam is an agent or this is a soap opera," said Mohammad Ateyeh, a government clerk in Jordan. "Why didn't he resist and why did he allow the Americans to pass over the bridges? Why didn't he dig trenches? He had missiles, why did he not use them? This man has cheated the whole Arab nation."

"Arabs and Muslims do not believe what has happened and the coming days will reveal these secrets," Amman shopkeeper Jalal Aboud said. "I don't think Saddam was killed as some believe. He's hiding in a place known only too well to the Americans."
http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml?type=topNews&storyID=2552859



"Als Israël vrij is en enkel door puren bevolkt wordt, dan komt Christus terug op aarde."

beangstigend
by herman L. Wednesday, Apr. 16, 2003 at 8:00 PM

en toch zo voorspelbaar!
laten we al maar beginnen te mobiliseren tegen de volgende criminele oorlog.