arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Stem niet, Resist!"
by Guido Monday, Apr. 14, 2003 at 10:34 AM

Op 18 mei kan u een echte daad van burgelijke ongehoorzaamheid doen. In Belgie MOET je stemmen, Resist dit en verzamel op 18 mei op een plein in je buurt en steek je kiesbrief in de fik.

Op 18 mei kan u een echte daad van burgelijke ongehoorzaamheid doen.

In Belgie MOET je stemmen, Resist dit en verzamel op 18 mei op een plein in je buurt en steek je kiesbrief in de fik.

Of bekogel de politici uit je buurt met verfeieren als ze hun stem gaan uitbrengen.

Lange geleden zijn er mensen dood gegaan voor het stem-recht, de politieke klasse maakte een verplichting van.

Verkiezingen zijn er om mensen de illusie te geven dat ze iets kunnen veranderen.

Wat is er democratisch aan enkele volksvertegenwoordigers die menen te kunnen spreken voor een grote groep mensen?

Wat is er democratisch aan gaan moeten stemmen?

Er zijn ook een aantal kleine linkse partijtjes, LSP, Resist, PVDA maar die schelen nietsvan de grote partijen. Groot of klein, het draait enkel om macht en zelfverheerlijking.

De AEL heeft iets van een 2000 leden. Er leven meer dan 500.000 gekleurde medemensen in België. Hoe kan Dyab nu denken dat hij represenatief is voor een hele gemeenschap? Of laten uitschijnen dat hij een hele gemeenschap vertegenwoordigt?

Populisten vertegenwoordigen zichzelf, of ze nu links of rechts zijn.

Dus, verbrand uw stembrief, toon dat u het niet eens bent met de verkiezingen.

Direct non violent action!

Als we met genoeg zijn, dan kunnen we naar het parlement gaan en dat laten afbranden. :-)

voila
by j Monday, Apr. 14, 2003 at 10:45 AM

Dit is wat we al wilden bij indymedia. Eindelijk eens iemand die zijn verkiezingstactiek post. Stop dan nu met zagen over Resist! Verschillende mensen hebben al de vraag gekregen van mensen van indymedia of ze iets over hun electionpolicy zouden willen schrijven, guido is de eerste tot nu toe.

Stem niet! Steun de oorlogspartijen!
by Claudio Monday, Apr. 14, 2003 at 10:53 AM

Stem niet op 18 mei! Zorg ervoor dat enkel de oorlogspartijen een stem in het debat hebben! Zorg dat er geen enkele vredesstem gehoord word! Zorg ervoor dat Agaleveren en SPA zich een links imago met een recht beleid kunnen veroorloven! Ga een stap verder, steek jezelf in brand, dat zal die klein-linkse partijen leren dat ze niet met jou kunnen sollen door linkse standpunten en acties naar voor te brengen!

Het is erg naïf om te denken dat je zaken fundamenteel gaat veranderen via de stembus, maar het is nog naïver om de politiek aan rechts over te laten. Voor RESIST (en waarschijnlijk ook voor de andere linkse lijsten) zijn de verkiezingen een actie zoals de vele andere acties die ze hebben gedaan. Je terugplooien in je cocoon, en met een anarchistische vlag zwaaien zal ook niet voor verandering zorgen.

Wat me sterk opvalt is dat je je van vijand vergist. Je steekt al je tijd en moeite in om linkse anti-kapitalistische lijsten te saboteren, die standpunten verkondigen die jij -als je eerlijk bent- ook best zou kunnen onderschrijven. Met "progressieven" en helden van de anti-politiek als jij, kunnen oorlogspartijen op beide oren slapen.

Claudio

Een beetje respect voor elkaar zou welkom zijn
by han Monday, Apr. 14, 2003 at 11:02 AM

Ik heb er het volste begrip voor dat er mensen zijn die vinden dat je beter niet naar de verkiezingen kan trekken.

Dat zou trouwens een inressant debat kunnen zijn.
Maar met titels als : "stem niet, resist. " denk ik niet dat veel opening word geboden voor een serieus debat.

Het stemrecht is iets waar mensen voor de straat op trokken, er vielen daar doden voor.
We zijn toch ook voor het stemrecht voor migranten?

Wat is er dan zo mis met activsiten die ook het recht claimen om van de verkiezingen hun actie terrein te maken.
En neen, begin niet met van het zijn allemaal dezelfde, want dat is zo niet.

De mensen van RESIST stellen duidelijk dat voor hen de deelname aan verkiezingen een actievorm is. Ze willen verkozen worden om het parlement op zijn kop te zetten.
Dat is toch wel een ander verhaal dan de mensen van AGALEV die proberen te verkopen dat ze oppositie voeren in de regering.

Groeten
han

Claudio .
by Guido Monday, Apr. 14, 2003 at 11:06 AM

Ik zwaai niet met een anarchistische vlag, ik geloof niet in symbolen.

Van vijand vergissen? Ik denk het niet, stemmen is verliezen en meedoen aan het circus is ook verliezen.

indymedia of hanmedia
by bart Monday, Apr. 14, 2003 at 11:11 AM

Misschien kunnen we op 18 mei MASSAAL verzamelen ergens in Brussel om samen onze kiesbrief in de fik te steken. Op die manier steken we onze middenvinger op naar alle politieke partijen. Dit zou ook een signaal zijn voor de PVDA-AEL dat we niks moeten weten van recuperatiepogingen van pseudo-progressieve staatskapitalisten die even machtsgeil zijn dan de rest. Zou Jahjah eindelijk eens willen antwoorden op de vraag of een kapitalistische supperrijke moslim die de productiemiddlen in handen heeft en andere individuen onderdrukt een te bestrijden kapitalist is of een moslimbroeder?
Zonder volgelingen geen leiders!
gegroet

han, eerst lezen kan wonderen doen
by Guido Monday, Apr. 14, 2003 at 11:14 AM

"Het stemrecht is iets waar mensen voor de straat op trokken, er vielen daar doden voor."

>>>Lange geleden zijn er mensen dood gegaan voor het stem-recht, de politieke klasse maakte een verplichting van.

"De mensen van RESIST stellen duidelijk dat voor hen de deelname aan verkiezingen een actievorm is. Ze willen verkozen worden om het parlement op zijn kop te zetten."

han, een maand geleden zei je nog dat Dyab tegen jou geegd haddat het niet eens de bedoeling was verkozen te worden.

Het veranderd even rap bij Resist als PeterVanHoutte veranderd van mening.

Jan, pak wat valium of iets anders tegen paranoïa. Insinueren dat ik VLD, Agalel voorstander, ben, sorry ze, heb je er nog zo eentje? Leg mij eens uit hoe Resist die tarnsporten zal stoppen?

Losers
by Edith Monday, Apr. 14, 2003 at 11:15 AM

De echte losers zijn deze die hun stembrief gebruiken om het kampvuur aan te steken. Een blanco stem is een stem voor het Vlaams Blok. Hoe groter het blok wordt, des te meer Vlaanderen verliest.

De winnaars stemmen op Resist. Resist is de toekomst.

Aan guido
by Joachim Monday, Apr. 14, 2003 at 11:16 AM



Enig idee hoe je dan wel kan winnen? Als je iets doet doe je mee en verlies je of ben je al op voorhand veroordeeld ("groot en klein, het draait allemaal om macht.") Kan je misschien iets constructievers zijn? In deze verkiezings context en alle discussies op indymedia in rekening genomen kan ik je post moeilijk anders opvatten dan als een (gefrustreerde?) stoot onder de gordel tegen resist. Waarom dan wel? Ik heb erg veel respect voor je gekregen door al je kritische en inhoudelijke bijdragen op indymedia maar nu heb ik de indruk dat er van inhoud weinig te merken valt in je laatste bijdragen. Ik zou echt graag weten waarom je het zo broodnodig vindt resist kost wat kost te kraken, maar dan wel op een goed geargumenteerde inhoudelijke en vooral eerlijke manier. Bovendien vind ik niet dat je dat kan doen zonder een degelijk alternatief te formuleren en zeggen 'het zijn allemaal dezelfde' is dat echt niet.

Joachim

joachim
by Guido Monday, Apr. 14, 2003 at 11:22 AM

Ik heb niets tegen Resist, wel tegen het feit dat de site hier gebruikt wordt voor hun propaganda.

"Resist" in de bovenstaande tekst was ludiek bedoeld, sorry dat iedereen zo serieus loopt.

In België MOET je stemmen, ik zie niet gaan stemmen als een daad van burgelijke ongehoorzaamheid.

Kijk, wat Kruithof en co gedaan hebben, geschreven hebben is ongelooflijk laag. Dyab verdient dit niet, maarom daarom kritiekloos te zijn over Resist, ik doe daar niet aan mee.Om Dyab af te schilderen als HET alternatief, ik doe daar niet aan mee.

Allez, voor zover ik hier op de site lees is het ofwel

stem resist ofwel ben je slecht, dat is totalitair denken.

Allee we komen vooruit
by han Monday, Apr. 14, 2003 at 11:30 AM

Allee we komen vooruit, ruissen de stoorzenders door komt er een gesprek op gang.

Guido :
Als je meedoet aan de verkiezingen is dat om een statement te maken. Het beste statement is verkozene te halen.
Ik ben ervan overtuid dat het nogal een statement zou zijn om Dyab in dat parlement te hebben. En ik moet zeggen dat ik niet onder de indruk ben van de scheldpartijen van sommigen daarover.
We wilden Dyab in de eerste plaats in gemeenteraad hebben, lmaar we denken dat het mogelijk is om Dyab ook in het parlement te laten verkiezen, en dus willen we daarvoor gaan. Enkele weken geleden waren we nog niet zo zeker of dat wel mogelijk zou zijn.

Er zijn best wel voorbeelden van parlementairen die gebruik maakten van hun parlementszetel om de strijd en de actie van de mensen te steunen. In België is Julien Lahaut daar een voorbeeld van, de man werd er trouwens voor vermoord.
En ik denk dat Decroly daar de laatste jarebn ook een voorbeeld van is. Lees de artikels die die man de afgelopen maanden op deze website postte er maar eens op na.

Bart
Lees eens het RESIST boekje er wordt ingegaan op de vraag die jij stelt over anti-kapitalisme.
En als je echt een antwoord wil Jajah op je vragen dan moet je hem die vragen stellen en ze niet ergens tussendoor op indymedia posten, in de hoop dat hij het wel zal lezen.

anti-globalisten en verkiezingen...
by klaas y. Monday, Apr. 14, 2003 at 11:41 AM
klaasysebaert@hotmail.com

Dyab Abou Jahjah of Ahmed Azzuz in het parlement: het zou schitterend zijn om de meest gecriminaliseerde sociale beweging in de gevestigde instellingen te zien opduiken. Jammer dat de stroom van geluiden die van de Resist-hoek komen zo opgeblazen zijn. Net alsof Resist de oorlog zou kunnen tegenhouden bijvoorbeeld. Net alsof Resist als enige in België radicale oppositie gevoerd heeft tegen de oorlog. Een beetje bescheidenheid zou de lijst niet misstaan. Het oorspronkelijke opzet is immers al mislukt: een open lijst waar verschillende anti-globalisten zich konden bij aansluiten. Het resultaat is enorm beperkt, zeker geen afspiegeling van wat broeit aan de radicale linkerzijde. Niet dat dat een probleem vormt voor de PVDA: integendeel, kunnen ze zich eens te meer opwerpen als de énige blablabla. Jammer, op deze manier stoot je veel mensen af van wat je een radicaal gedachtengoed zou kunnen noemen. Nu goed, Resist zal de kiesdrempel niet halen, hopelijk overleeft de AEL de hele storm als sociale beweging, hopelijk overleeft indymedia de storm als alternatieve nieuwsbron.

En over dat "verdeeldheid zaaien": de verscheidenheid binnen de anti-globaliseringsbeweging kan je ook positief waarderen. de problemen beginnen als anti-globalisten menen aan verkiezingen te moeten doen: met een kiesdrempel van 5 procent is eenheid dan wel nodig, maar duidelijk niet mogelijk. het is ieders recht het toch te proberen, ik persoonlijk geloof er niet echt in en ben vooral bang voor de ravage die de verkiezingsstorm zal achterlaten. laat ons hopen dat schitterende initiatieven als indymedia en de ael zich niet verbranden...

Kijk: PVDA en mantelorganisaties hebben veel betogingen en acties georganiseerd, maar waren niet de enige hierin al hebben ze wel hun best gedaan om ons dat te doen geloven. Proficiat, maar geen reden om je daar zo rond te profileren, de verontwaardiging en woede over de oorlog is algemeen en het verzet spontaan. Respecteer dat, probeer dat niet te recupereren in het zicht van de verkiezingen.

Verkiezingen als actieterrein, sorry maar daar geloof ik niet in. Om het met een boutade te zeggen: als verkiezingen iets konden veranderen, waren ze al lang verboden. En in de verkiezingscampagne wordt kapot gemaakt wat de voorbije jaren opgebouwd werd in de beweging: in de eerste plaats het idee van "eenheid in verscheidenheid". In de plaats krijgen we het eenheidsdenken en de recuperatie van de woede en verontwaardiging over oorlog, criminalisering, enz.

han,...
by Guido Monday, Apr. 14, 2003 at 11:43 AM

"Decroly"
wat deed die dan, effectief? Hij is voor mij een voorbeeld dat je niets kan doen in het parlement. Hehalve aandacht voor jezelf opeisen. Lees er de kamerverslagen eens op na.

En waar stel ik vragen aan Jahah of over het anti-kapitalisme? Ik stel enkel vragen over de onafhankelijkheid van Indymedia.be.

Ik lees geen partijpropaganda, als ik propaganda lees, is het die van de PNAC, daar kan je nog iets van leren.:-)

guido: sneller te reageren dan je schaduw
by han Monday, Apr. 14, 2003 at 11:53 AM

Guido neem even de tijd om te lezen wat mensen schrijven.
Je probeert sneller te reageren dan je schaduw.

Ik ben nu even weg .... tot later

edith?
by Guido Monday, Apr. 14, 2003 at 11:53 AM

"Een blanco stem is een stem voor het Vlaams Blok. Hoe groter het blok wordt, des te meer Vlaanderen verliest."

Ik woon in België, precies al veel last van de Vlaams Blok propaganda...

Guido heeft het begrepen
by Mara Monday, Apr. 14, 2003 at 11:54 AM

Inderdaad, schiet zelf in gang en schrijf je mening over de verkiezingen neer (zonder daarvoor anderen te beledigen die ook hun mening schrijven).
Dat was toch de bedoeling, niet? De discussie voeren... Maar dat vergt inderdaad een inspanning.
En dat vinden sommigen vervelend, die houden liever geen discussie en vinden het dan vervelend dat andere posten. Dat is niet erg realistisch.

MVG

han, toch niet ze
by Guido Monday, Apr. 14, 2003 at 12:07 PM

jij begon over de strijd en doden voor het recht om te kiezen, ik had al aangehaald dat dat recht omgezet was in een plicht, that's all.

Mara, al eens goed gekeken? Elke keer iemand iets tegen Resist zegt dan is hij ofwel voor de regering ofwel slecht. Waar is de discussie?

Guido????
by Ano Monday, Apr. 14, 2003 at 1:54 PM

Moet jij niet gaan werken ofzo???
Jij hebt blijkbaar meer problemen met Resist dan dat jij problemen hebt met "burgerlijke" partijen.
Ik kan me herinneren dat je vroeger niet zo anarchistisch was. Toen vond ik dat je goede tussenkomsten maakte. Wat de laatste tijd niet meer het geval is.Hoe komt dat??

Ano
by Guido Monday, Apr. 14, 2003 at 3:08 PM

"Jij hebt blijkbaar meer problemen met Resist dan dat jij problemen hebt met "burgerlijke" partijen."

Ik heb geen probleem met Resist, wel met het feit datdeze site een pro-Resist site is waar commentaar op Resist niet kan.

Ofwel styem je Resist, ofwel ben je een looser, een Agalever, een racist...


Toen ik hier fel tekeer ging tegen Agalev, was het ook niet goed voor sommigen.

"Ik kan me herinneren dat je vroeger niet zo anarchistisch was." Toen vond ik dat je goede tussenkomsten maakte. Wat de laatste tijd niet meer het geval is.Hoe komt dat??
"

Waarschijnlijk de verkeerde vlag vanmorgen uit de kastgehaald. Leuk om te zien dat ik nu geen goede tusenkomsten meer maak omdat ze te anarchistisch zouden zijn. Misschien kan je me laten weten wat ik vanavond mag eten, lezen en wanneer in bed kruipen? Veranderen doet deugd, moet dat ook eens proberen.

Ou est mon commentaire?/war is mijn comentair?
by Pavel Monday, Apr. 14, 2003 at 3:12 PM


Is in spaans maar geldig!

Morale
by Yvos Monday, Apr. 14, 2003 at 3:46 PM

Arrêtez de vous bagarrer, il fait beau dehors ! :)

anti-semitisme?
by klaas y. Monday, Apr. 14, 2003 at 4:52 PM

als commentaar op "de kaper":

-je rukt red kitten's citaat volledig uit de context. aangezien dit gevoelige materie is zal ik voor een keer mijn bek houden en iedereen aanraden de link

http://lists.indymedia.org/mailman/public/imc-belgium-files/2002-July/000043.html

te bekijken en er zijn/haar eigen gedacht van op de maken.

-dat azzuz veroordeeld is, is schandalig, zijn woorden tav annemans kan je op veel verschillende manieren interpreteren, als dit een "bedreiging" is moet half belgië in de nor. dat azzuz verdoordeeld is voor bedreiging van vtm-journalist borggraeve is gewoon belachelijk want die had azzuz' woorden zelf niet eens als een bedreiging opgevat. ik heb trouwens al in onverdachte tijden een impressie gegeven van wat toen gebeurde in het gerechtsgebouw (was die dag ziek maar enkele vrienden vertelden me wel wat er gebeurd was).

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=41701

azzuz, abou jahjah, eva vergaelen enz. in het parlement: een illusie maar het idee spreekt me wel aan (alleszins beter dan in de cel)

-azzuz' anti-semitische uitspraken: ik geloof niet dat hij dit zo gezegd heeft, maar het zou niet slecht zijn moest hij er wat meer duidelijkheid over scheppen (hoewel ik kan begrijpen hij niet wil ingaan op onterechte beschuldigingen - als ael dit altijd zou moeten doen zouden ze er full-time mee bezig zijn).

Laat ons een ernstige discussie voeren!
by Matthias Monday, Apr. 14, 2003 at 6:41 PM

Aan Bart:
Dit weekend was ik aanwezig op het resist congres (ik ben niet bij AEL, noch bij de pvda). Daar vroeg iemand uit de zaal bij de bespreking van het platform van resist, vanwaar het geld dan wel moest komen als we een aantal sociale dingen willen verwezenlijken. Toen Dyab het woord kreeg, stelde hij zeer duidelijk dat het patronaat moet betalen, en hij kaderde dat zelfs in de islam, volgens dewelke de kapitaalaccumulatie van het patronaat onrechtvaardig zou zijn en dat het terecht is die te belasten. Jouw stelling dat Jahjah een islamitische kapitalist zou beschermen omdat het een moslim is, berust op een denkfiguur die technisch essentialisme en homogeneïsme wordt genoemd, en voorbij gaat aan het feit dat mensen vele identiteiten hebben en daarvan ook bewust zijn. Merk trouwens op dat de AEL een radicale kritiek formuleert op alle bestaande islamitische en Arabische regimes.

Over het nut van verkiezingen.
Inderdaad zouden ze al lang afgeschaft zijn als ze iets konden veranderen. De maatschappij veranderen kan enkel door de zelforganisatie van de onderdrukten, door de sociale bewegingen dus. Die kan echter een veelheid aan strategieën hanteren. De aanwezigheid in het parlement is één daarvan. Die komt niet in de plaats van directe acties, betogingen etc, maar is complementair. Aanwezigheid in het parlement geeft toegang tot b.v. gesloten centra, wat de directe acties tegen het opsluiten van mensen zonder papieren vergemakkelijkt (zie bv. wat decroly betekende voor die strijd). Aanwezigheid in het parlement maakt dat we een forum kunnen creëren, in het parlement, in de media, naar het grote publiek toe, waar we onze eisen naar voor kunnen brengen. Aanwezigheid in het parlement geeft ons toegang tot informatie die we anders nooit zouden kunnen bereiken, zoals over de bilaterale akkoorden over investeringen. Alleen moet de controle over de parlementairen in kwestie in handen liggen van de basis zelf. En da's de uitdaging die we moeten aangaan, en niet a priori verwerpen.

Over Resist:
Ik ben de auteur van de tekst die dit weekend door jpe is gepost onder de titel "waarom wij op resist stemmen". Blijkbaar hebben weinig mensen de moeite gedaan die te lezen. Zeer spijtig, want naar mijn heel bescheiden mening zou ze het debat wel vooruit geholpen hebben.
Ik keur de stijl waarin het debat grotendeels wordt gevoerd af, net als het enorme gebrek aan empathie langs beide kanten. Het is niet omdat je Resist bekritiseert, dat je daarom een sp'er of fascist bent. Het is niet omdat je resist steunt dat je een stalinist bent, of akkoord bent met de details van AEL.
Punt is vooral dat het van het grootste belang is dat we de AEL als (één van de) zelforganisatie(s) van de culturele minderheden in ons land, moet steunen en daarmee allianties aangaan, ondanks het feit dat de de facto verkiezingsalliantie met de pvda en de stijl van deze laatste een breder front in de weg heeft gestaan.

Als we iets niet moeten doen met de pvda, is het haar in het verdomhoekje duwen, dat versterkt enkel haar interne cohesie en bevestigt haar in haar zelfverklaarde rol als enige consequente linkse kracht. De pvda is daar, het is een reële kracht in de maatschappij. Wat van belang is, is de interne contradicties van het stalinisme van de pvda uit te buiten in functie van een transformatie van die organisatie of tenminste van een deel van haar militanten in de goeie richting. En de mogelijkheden zijn daar: de alliantie met de AEL is in feite een contradictie op zich: het stalinisme is immers fundamenteel tegengesteld aan het erkennen van de autonomie van deelstrijden (de identitaire kwestie als autonome strijd), de zelforganisatie van de onderdrukten, de culturele autonomie, het pluralisme en de interne democratie. Alleen al het feit dat de AEL een centrale rol speelt in resist is tegengesteld aan het maostalinistisch principe van 'de partij leidt het front', en dwingt hen tot de erkenning van een reëel pluralisme. Wanneer militanten met die contradictie worden geconfronteerd, kunnen ze niet anders dan erkennen dat die principes belangrijk zijn, en een transformatie van hun politieke bewustzijn ondergaan.



Matthias

let's give it a try?
by comment Monday, Apr. 14, 2003 at 8:29 PM

stemmen? ik weet niet...
veel mensen vragen zich af op wie te stemmen... agalev en spa en verder rechts en rechtser en rechtst...
en wat nu?
spaga heeft zich gezelfmoord, daar zijn we het over eens
dan maar niet stemmen? welk statement maak ik dan?
nee, ik ga akkoord met die mannen en vrouwen die de praatbarak van het parlement op zijn kop willen zetten...
zou eigenlijk best leuk zijn:
abou jahjah en maria samen in't parlement
ik zie verhofstadt en vandelanotte (en véél anderen) groen lachen...
laten we aannemen dat ze daar NIETS kunnen doen, dat het pure zever is... misschien kunnen we ze dan nog de kans geven om het te bewijzen...
dus in plaats van te discussieren over zin of onzin VOOR de feiten, denk ik dat ik ze steun, en dat zij dan maar eens bewijzen dat het wél iets uithaalt...
en als ze er niets van bakken? verkiezingen genoeg om de volgende keer écht ongeldig te stemmen..

voor let's give it a try
by en dan? Monday, Apr. 14, 2003 at 8:43 PM

Met deze logika zou je ook het VB een kans kunnen geven om in de regering te komen.
Dus stop maar met te lullen en ga terug naar je cursussen, anders heb je weer een 2de zit!

'voor Klaas' by Kapers
by janboeykens Monday, Apr. 14, 2003 at 9:02 PM
janboeykens@hotmail.com

'In onze rechtstaat': laat mij niet lachen !
Ik ken iemand die 5 jaar geleden werd aangeklaagd en die door de pers 5 jaar lang door het slijk werd gesleurd. Ik vroeg om in deze zaak te mogen getuigen maar ik wacht nog altijd op een antwoord van het gerecht dat deze zaak 'onderzoekt'.

Aan Matthias
by jpe Monday, Apr. 14, 2003 at 9:08 PM

Matthias: ik heb dus blijkbaar jouw tekst dit weekend gepost (ik doe zoveel, weet het niet meer) onder de titel "waarom wij op resist stemmen"; als dat zo was, dan deed ik het omdat ik je tekst interessant vond, net zoals zeer zeker je commentaar hier. Mail me eens -> mediadoc.diva@skynet.be

ongeldig stemmen
by 'lo Monday, Apr. 14, 2003 at 10:50 PM

uhm? In NL is het zo dat als je ongeldig stemt, de stem *niet* wordt meegeteld in de kiesdeler. Hij wordt er buiten gelaten en telt dus niet bij voor de andere partijen. Heeft iemand al eens *echt* onderzoek gedaan wat de *feiten* zijn in BE?

Ik kan ze niet onderschrijven!
by Gert Monday, Apr. 14, 2003 at 11:04 PM

Claudio schrijft: "Wat me sterk opvalt is dat je je van vijand vergist. Je steekt al je tijd en moeite in om linkse anti-kapitalistische lijsten te saboteren, die standpunten verkondigen die jij -als je eerlijk bent- ook best zou kunnen onderschrijven."

Ik kan de standpunten van RESIST NIET onderschrijven. Ik kan geen standpunten onderschrijven van partijen/organisaties die zich baseren op nationalistische ideeën (Arabisch nationalisme) en die weinig tot niets ophebben met vrouwenstrijd. Ik onderschrijf wel standpunten van partijen/organisaties die zich anti-nationaal, feminstisch en antikapitalistisch opstellen.

Re: Gert
by Claudio Tuesday, Apr. 15, 2003 at 12:53 AM

Welke van de 10 punten van RESIST kan je niet onderschrijven?

Groeten,

Claudio

ongeldig/blanco
by N Tuesday, Apr. 15, 2003 at 12:33 PM

In B. is het zo dat als je ongeldig stemt, je stem niet wordt meegeteld. Dankzij het feit dat we nu in België grotendeels elektronisch stemmen, kunnen we in het hokje niet meer ongeldig noch blanco stemmen. Als je je stemplicht niet uitvoert, stem je ook ongeldig.
Toen we onze rode potloden nog hadden en blanco ons stemformulier afgaven, telden die wél mee in de grootste kiesdeler. Leve elektronisch stemmen dus! 1 ding nog voor ik buiten van 't mooie weer ga genieten: B. is nog 1 van de 3 landen ter wereld waar er stemplicht is en daar ben ik trots op! Laat jullie geesten verlichten! Storm naar buiten en laat de zon op jullie kopke schijnen!

correctie N
by Karla Tuesday, Apr. 15, 2003 at 12:44 PM

Beste N,
Je kan wel electronisch blanco stemmen. Er is namelijk een vakje 'blanco' voorzien.
Voor de rest ben ik geen voorstander van noch blanco noch ongeldig stemmen, tenzij in bepaalde omstandigheden.

ongeldig stemmen?!?
by Raoul Tuesday, Apr. 15, 2003 at 12:51 PM
Creativeurge@hotmail.com

dus elektronisch ongeldig stemmen kan niet?

begrijp ik dat juist? en als ik nu bij meerdere partijen bolletjes aankruis, zo dat lukken of krijg ik dan een windows-error?

ik heb nog niet beslist wat en of ik ga stemmen, maar kwil alle mogelijk opties bekijken.

Uw stem - Uw bende
by MyVote Thursday, Apr. 17, 2003 at 8:56 PM

"Er zijn mensen gestorven voor het stemrecht";
awel, een simpel antwoord zou zijn: er zijn al heel wat mensen gestorven voor domme dingen maar de zaak zit anders in elkaar.

De maatschappij van voor het algemeen enkelvoudig stemrecht zit anders in elkaar dan nu. Voor het cijnskiesstelsel afgeschaft werd zat de macht inderdaad voor een groot stuk bij "de volksvertegenwoordiging". De staat als apparaat om de kapitalistische verhoudingen dusdanig binnen een nationalistisch kader te organiseren dat het 'leefbaar was'; voor de kapitalisten wel te verstaan.

Bij de veralgemening van het stemrecht was de macht van de volksvertegenwoordiging al behoorlijk uitgehold en verplaatst naar veel ijldere kringen zoals de beurs, groot geworden cooperaties, geïnstutionaliseerde vakbonden, machtige mutualiteiten, gecontrolleerde media en al die andere gerecupereede organen van de verzorginsstaat.
M.a.w. de bourgois-ideologie is doorgedrongen in aspecten van het leven waar voorheen dat niet mogelijk was. Hoe? O.m. door de illusie dat stemmen wat kan veranderen. Veranderd er dan niets? Toch wel: door te stemmen is het apparaat in staat zich te vernieuwen.

In Bosnië (Macedonië?) kwam er nooit genoeg volk opdagen om te stemmen. Hebben ze dan maar de kieswet aangepast en de vereiste opkomstdrempel drastisch verlaagd.

Stemmen in deze context is niet anders dan legitimeren wat is. De naam "Resist" is dan ook zeer misleidend.

ongeldig
by JF-R Friday, Apr. 18, 2003 at 9:01 PM

ongeldig stemmen doe je met een schaar...