arch/ive/ief (2000 - 2005)

K. Calliauw: Een links antwoord op de smerige golf van racisme en desinformatie
by Koen Calliauw (opgetekend door cc) Monday April 14, 2003 at 01:20 AM

Slottoespraak Koen Calliauw op het verkiezingscongres van Resist! op 12 april 2003.

Beste vrienden, ik heb twee problemen: ik heb griep , maar dat zal zich wel vanzelf oplossen. En ik ben 60 jaar, en ook dat zal zich op een natuurlijke manier oplossen.
Maar dat betekent dat de bevolking steeds ouder wordt en meer en meer een rol zullen spelen in linkse initiatieven als Resist!, zoals ook vandaag de allochtone gemeenschappen dat doen.

Ik heb al vaak dingen meegemaakt zoals de progressieve frontvorming, maar veel is daar nooit uit de bus gekomen. Nochtans is dat broodnodig. In de eerste plaats voor deze stad Antwerpen, met een bevolking die lijdt onder de bedreiging van extreme rechts, van racisme en een overheid die verwikkeld is in corruptieschandalen.

Tekenend is dat hoofdcommissaris Luc Lamine die Abou Jahjah beschuldigde, nu geschorst is. Schandelijk is ook dat mensen van de Antwerpse politie, die politierazzia`s hebben gehouden tegen Afrikaanse vrouwen en prostituees, met hun visakaart van het werk zelf naar de hoeren zijn gegaan voor hun eigen plezier.

Het is schandelijk om te weten dat secretaris De Nolf geld van het Sociale Impulsfonds, dat bedoeld is voor sociale projecten en armen, in eigen zak zou gestoken hebben. Onder andere het weinige geld dat ik kreeg om met daklozen en druggebruikers te werken.

Nee, het gaat hier niet om kleine crimineeltjes die een winkeldiefstal van enkele euro's plegen. Het gaat om de top van de administratie, de politie en de politiek wie nu een gerehterlijke veroordeling boven het hoofd hangt. De mensen ervaren dit als een schande. De bevolking moet een stem hebben om zich daar tegen te verzetten. En die stem is Resist!. De mensen willen duidelijkheid. De mensen zijn het beu dat er nog amper onderscheid te merken is tussen de VLD en de SP.a, tussen Agalev en de CD&V. En dat al deze partijen het programma van het fascistische Blok aan het uitvoeren zijn. Resist! biedt daarop een antwoord en daaraan wil ik meedoen.

Keuzes maken doe je niet alleen rationeel. Keuzes maak je ook met je hart. Op 3 april op de Meir, toen honderden mensen ook allochtonen hun steun betuigden aan de Palestijnse broers en zusters, heb ik mijn keuze gemaakt. Later onder de invloed van de zionistische lobby, een term die je niet mag gebruiken in deze stad, werden de Palestinabetogingen verboden door de burgemeester en het schepencollege – het zelfde college dat later in de VISA-storm terecht kwam. Tegen dat verbod spanden wij met Zohra Othman en anderen een kortgeding in dat we wonnen en dat was uniek. Dezelfde commissaris Van Beylen, die met zijn visa-kaart naar de hoeren gaat, had de burgemeester geadviseerd om de betoging voor het Palestijnse volk te verbieden.
Wij betoogden wel. Het was een overwinning op een rechts beleid in deze stad. Het was een links antwoord op de smerige golf van racisme en desinformatie die zich over de AEL uitstortte en dat trouwens nog altijd doet.

Als allochtonen en autochtonen staan we nu zij aan zij: ook in deze zaal, ook tijdens betogingen. Wij willen geen assimilatie, maar wel het recht op diversiteit. Samen met de moslimgemeenschap van de AEL en de marxistische PVDA voel ik mij als linkse onafhankelijke zeer goed in mijn vel. Dat kan niet gezegd worden over een deel van de linkse intellectuelen van Vlaanderen, die even twijfelden of ze Resist! zouden steunen. Die zich sindsdien in stilzwijgen hulden en vandaag in De Morgen naar buitenkwamen en zich duidelijk laten leiden door de desinformatie en de criminalisering.

Beter gezegd, beste linkse intellectuelen: jullie weten niet wat er op straat gebeurt. Jullie zitten in ivoren torens terwijl de geschiedenis aan jullie voorbij trekt. Jullie zijn ziek in hetzelfde racistische bedje. Jullie hebben angst en willen belangrijke keuzes ontlopen. Jullie zien niet dat Resist! het embryo is van een nieuwe linkse radicale stroming die autochtonen en allochtonen verenigt. Niet de excuus-Truzen, maar de mensen van de basis. Mijn oude leraar Jaap Kruithof, een indrukwekkende marxistische stem in Vlaanderen zegt in de Knack dat hij Resist! niet steunt omdat Abou Jahjah zich niet wil uitspreken over de scheiding tussen kerk en staat.

Wel nu, in ons programma staat toch heel duidelijk dat wij ons verzetten tegen het eenheidsdenken en tegen de culturele en politieke eenheidsworst. Wij verwerpen elke vorm van etnocentrisme en dominante cultuur. Bovendien, meneer Kruifhof en meneer Abicht, wij werken al jaren samen met katholieken die een foto van de paus in hun werkkamer hebben hangen. Dezelfde paus die zich verzet tegen voorbehoedsmiddelen en condooms. Mag ik soms niet samenwerken op terreinen waar dat gepast is, met gelovigen, zoals ik nu ook wil doen met gelovige moslims? Kom eens op straat op de Turnhoutsebaan bijvoorbeeld en durf keuzes maken.

Ik ben in Antwerpen verkozen tot districtsraadslid. Het eerste verkozen raadslid van Resist! schreven de kranten. Zo is het ongeveer. Een goed raadslid is best een jongen van de straat die zich niet laat vangen aan de politieke ambtenaartjes die zulke raden bevolken. Ik doe mijn best om tot grote woede van mijn collega's in de raad de wapentransporten van de Amerikanen en de rol van het zionisme op de agenda te plaatsen. Ik werd als beloning voor nazist uitgescholden door de VLD. Ze hebben als reactie een cordon sanitaire uitgeroepen rond radicaal links. Ik heb daar weinig problemen mee.

Resist! heeft dus voor de verkiezingen al één verkozenen. Het moeten en zullen er meer worden. Ik nam ontslag bij de groenen toen ik besloot Resist! te steunen. Ik doe mijn best om niet na te trappen. Bij de groenen militeren nog veel goede mensen. Ik roep hen op om Resist! te steunen. Wat moet er hiervoor nog meer gebeuren: Nepal, de wapentransporten, de visa-kaarten. De groenen zijn zowel in Antwerpen als in de rest van Vlaanderen een op macht gerichte beleidspartij geworden die kapot gaat aan compromissen en aan een angst die een onderhuids racisme verraad. Vele keren heb ik getracht tot een gesprek te komen tussen Agalev en de AEL. Agalev weigerde steeds brutaal. Een domme reactie van een partij die in de politieke corruptie die in deze stad heerst verwikkeld is.

Door voor Resist! te kiezen, zal je je politiek isoleren, zegt men mij. Ik voel mij hier hoegenaamd niet geïsoleerd. Integendeel ik heb het gevoel van thuis te komen. Wees gerust, ik voel met Resist! op de eerste rij zitten van een beweging die de toekomst heeft. Resist! hoort thuis in de acties tegen racisme, tegen de politieke eenheidsworst en tegen de nefast gevolgen van de kapitalistische globalisering voor de gewone mensen. We zijn er klaar voor. Dank u.

Stem Resist!
by Edith Monday April 14, 2003 at 04:38 PM

Het is fijn dat Jessie de toespraak van Dyab netjes heeft uitgetikt zodat we er nog van kunnen nagenieten, want de toespraak van Dyab is een feest, de apotheose, de kers op de taart.

Het was een aangenaam congres. Ik had er doorheen de hele namiddag een fijn gevoel bij. Bij de afloop heb ik me afgevraagd hoe de VRT dat fijne gevoel zou verstoren. Om 8 uur heb ik naar Terzake gekeken. Aanvankelijk was ik wat geïrriteerd omdat er zoveel aandacht werd besteed aan het zangintermezzo, maar toch was het een subliem stukje televisie. Na het verslag over het congres van de HAAT, volgde het verslag over het Resistcongres, het congres van de genegenheid, de verbondenheid, het congres van lachende, gelukkige mensen, van mensen die zoals Koen Calliauw het uitdrukte, thuiskomen.

Koen Calliauw had ik nog nooit eerder horen spreken. Voor mijn gevoel ziet hij er wat frêle uit, maar als hij het woord nam, was dat een aangename verrassing. Met zijn warme, krachtige stem maakte hij brandhout van het hypocriete vertoon van de traditionele partijen die het programma van het fascistische Blok uitvoeren.
Koen verstaat de kunst om scherp en accuraat uit de hoek te komen, om met weinig woorden heel veel te vertellen. Proficiat Koen!

Peter Mertens meldde dat een journalist hem gevraagd had: "Ga je nu geen pact aan met de duivel?" Ik stel me dan ernstige vragen bij het intellectueel niveau van die journalist en voel de plaatsvervangende schaamte die me vaak bekruipt, onder meer ook als ik de bezwaren tegen AEL van Kruithof las. Indien Kruithof als maatstaf wordt genomen, dan vrees ik dat 'denken' geen deel uitmaakt van wat men leert aan onze universiteiten. In het 10 puntenplan staat duidelijk hoe er over de positie van de vrouw wordt gedacht, maar Kruithof heeft dat niet zien staan. Misschien zou hij er goed aan doen opnieuw begrijpend lezen te volgen in het vierde leerjaar.

Peter heeft het over het pact tegen de duivel. De duivel die in het Witte Huis woont en de mensheid op een paar jaar tijd naar een ongekend dieptepunt heeft geleid. De internationale rechtsorde bestaat niet meer, de nooit eerder geziene barbarie van de Bush administratie domineert de wereld. Dat kunnen we niet laten gebeuren.

De speech van Dyab was zoals gewoonlijk subliem en boeiend. Op een ogenblik waar alle traditionele partijen het bruine gedachtengoed menen te moeten verdedigen en uitvoeren, op een ogenblik waarop zij ons slechts de keuze laten tussen de cholera en de pest, is Dyab het waardige alternatief.

Als Dewinter zich legitimeert door te wijzen op het aantal kiezers dat op hem stemt, dan is dat in de eerste plaats beschamend voor Vlaanderen en voor de regeringen van de afgelopen 40 jaar. Er is niet alleen een slecht beleid gevoerd naar de allochtonen toe, maar er is ook een slecht beleid gevoerd naar de autochtonen. De verzuring kon maar groeien omdat men er nooit in geslaagd is haar te analyseren en maatregelen te nemen om daaraan te verhelpen. Zo is de betekenis van het woord 'veiligheid' niet meer veiligheid maar achtervolgingswaanzin. Als Filip Dewinter het over veiligheid heeft, dan heeft hij het in werkelijkheid over paranoïa. Er moet dus in de eerste plaats beter onderwijs komen voor iedereen, zodat de Babylonische spraakverwarring wordt opgekuist. We kunnen pas doeltreffend communiceren als er een consensus bestaat over de betekenissen van woorden.

Dyab dient Kruithof en co handig van repliek.
Als het gezelschap Kruithof zich wenst te wentelen in platvloers racisme, in xenofobie en islamfobie, dan kunnen ze het armgeestige, fascistische Blok best vervoegen. Ik zou in hun schoenen niet willen staan.

proficiat
by Jouwe Wednesday May 28, 2003 at 06:59 PM
jouwevanhoutteghem@hotmail.com

Veel meer dan dit kan ik echt niet zeggen, een werkelijke en welgemeende proficiat aan dhr. Calliauw.

Aan Edith
by Maarten Van Hove Friday May 30, 2003 at 04:20 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

'Dyab dient Kruithof en co handig van repliek.
Als het gezelschap Kruithof zich wenst te wentelen in platvloers racisme, in xenofobie en islamfobie, dan kunnen ze het armgeestige, fascistische Blok best vervoegen. Ik zou in hun schoenen niet willen staan.'

Edith, vind je dit niet te ver gaan eigenlijk???

Voor de rest best een mooie speech, inderdaad. Ook hier vind ik enkel de opmerking nogal voorbarig:

'Beter gezegd, beste linkse intellectuelen: jullie weten niet wat er op straat gebeurt. Jullie zitten in ivoren torens terwijl de geschiedenis aan jullie voorbij trekt. Jullie zijn ziek in hetzelfde racistische bedje. Jullie hebben angst en willen belangrijke keuzes ontlopen. Jullie zien niet dat Resist! het embryo is van een nieuwe linkse radicale stroming die autochtonen en allochtonen verenigt.'

Stom inderdaad dat de personen die de teksten schreven het debat aan zich laten voorbijgaan. Dat zou pas interessant zijn. En zo kunnen we misschien uitspraken als die van hierboven nuanceren.