arch/ive/ief (2000 - 2005)

Lijst-MARIA zet bedrog Sabena op politieke agenda
by raf Monday April 14, 2003 at 12:13 AM
raf.custers@euronet.be

Krèk op de dag dat Sabena failliet ging - 7 november 2001, tekenden de regering en de vakbondstop een sociaal plan. Het is nooit compleet ingelost. Vele duizenden Sabéniens verloren niet alleen hun werk, ze liepen ook miljoenen Euro premies en vergoedingen mis. Reden genoeg om te stemmen op extreem-rechts. Maar dan kennen ze vakbondsafgevaardigde Maria Vindevoghel en haar collega's van bij Sabena nog niet goed. Vindevoghel leidt namelijk een radikaal-linkse lijst.

In het kerverse boek "Ik beschuldig in naam van de Sabéniens" zegt Maria Vindevoghel: "Al de tweede of derde dag na het failliet kregen we te horen over een sociaal plan. We kregen een papier waar je echt niets van kon verstaan. Het ACV heeft zelfs een heel boek opgestuurd naar de mensen, allemaal uitleg rond het sociaal plan. De mensen hebben daar nooit iets in te zeggen gehad. Dat vind ik echt onbegrijpelijk".

Het plan bevatte beloften van herplaatsing, brugpensioen, een "activeringspremie" en compensaties voor anciënniteit. De ministers Daems en Onkelinx moesten voor de staat de kastanjes uit het vuur halen. Zij beweerden dat 90% van het personeel het wettelijke minimum zou krijgen. Maar gauw bleek dat het plan kaduuk was. Het was niet eens ondertekend. En met de uitvoering liep het helemaal mis.

Sabena-tribunaal

Maria Vindevoghel stelde het boek vàn de Sabéniens voor tijdens de jongste zitting van het Sabena-tribunaal (Dilbeek, 12 april 2003). Die "volksrechtbank" onderzoekt wie echt verantwoordelijk is voor het faillissement en de massale sociale en familiale ellende die erop volgde. En helemaal anders dan de fameuze parlementaire onderzoekscommissie over Sabena noemt deze rechtbank wèl namen.

In het rapport van de parlementaire commissie staat dat er geen tijd was voor een waterdicht sociaal plan. Maar vooreerst: de mensen wilden hun jobs houden. En ten tweede: dat tijdgebrek was een goedkope uitvlucht.

Advocate Riet Vandeputte: "Er was zogezegd geen tijd voor een goed sociaal plan? Maar er was wel tijd voor een crisisplan, voor het geval de Sabéniens in opstand zouden komen. Volgens een kader van Sabena, een zekere Weldeyer, heeft BIAC gevraagd dat de luchthaven beschermd zou worden. De regering en de staatsveiligheid zijn dan beginnen praten. En twee dagen voor het faillissement stonden er ineens 150 manschappen van de federale politie op de luchthaven, en nog eens 100 waren stand-by. En op de dag van het failliet waren ‘s morgens alle badges gedesactiveerd".

Uitgesloten

Wat kwam er van het sociaal plan? Hele categorieën van Sabena-werknemers bleken helemaal niet of maar gedeeltelijk in aanmerking te komen voor de beloofde premies en vergoedingen. Degenen die kozen voor brugpensioen verspeelden hun aanspraken op de premies. Dat was hen tevoren nooit gezegd. Alain Bacci bij voorbeeld, nu 54, begon in 1980 bij Sabena in de Cleaning. Hij heeft nu 900 Euro brugpensioen per maand, of 20.000 frank netto minder per maand dan toen hij nog werkte!

De tijdelijken kregen geen premies. De deeltijdsen idem dito. Maar bij Sabena was het al jaren de gewoonte om mensen te verplichten part-time te werken. In bepaalde diensten kon je niet anders dan part-time beginnen. Het Blue Sky-plan van begin 2001 zette de zoveelste stap in die richting. Ook de jobstudenten, en dat waren er veel bij Sabena, hadden niet het minste recht op wat dan ook uit het Sociaal Plan.

Mandaten afpakken

Het volkstribunaal heeft daarover vele tientallen klachten verzameld, van mensen voor wie tot op de Euro precies is uitgeteld hoeveel duizenden Euro ze op die manier verspeeld hebben. Maria Vindevoghel op het tribunaal: "De echte bedoeling van die premies was een revolte vermijden. Onkelinx en de regering deden de mensen geloven dat ze veel geld zouden krijgen. Ze wekten de illusie dat de regering echt iets voor hen deed. Maar feitelijk hingen ze een wortel voor de mensen hun neus. En als we het nu uittellen, kregen vele duizenden mensen nog minder dan een aalmoes".

Maria Vindevoghel voert nu een verkiezingslijst aan met haar naam. "Op het volkstribunaal hebben we gestemd over de straffen die we de verantwoordelijken van het failliet willen opleggen. We willen de politici hun mandaat afpakken. Zij die verantwoordelijk zijn voor het verlies van zoveel jobs mogen niet in hun parlementszetel blijven zitten. Anderen moeten in hun plaats gaan. De politiek moeit zich met ons, dat hebben de Sabéniens wel ondervonden. Dus wij moeten ons ook met de politiek bemoeien".