arch/ive/ief (2000 - 2005)

Mediawatch Irak 34: Bed-boycot, gruwel, betaalde foto's ?
by jpe Sunday April 13, 2003 at 11:31 PM

De pers van de voorbije week overschouwend valt het op dat van al de kranten, weekbladen en tijdschriften waar Mediadoc op geabonneerd is, er de jongste week maar twee op hun cover 'kamp' kozen tegen de Amerikaanse verovering van Irak. Rara de welke ... En wat bracht de rest ?

* De bed-boycot van Lysistrata

Het PVDA-weekblad Solidair had op zijn cover een grote foto van juichende (!) Iraakse soldaten; het soort foto dat je elders niet te zien kreeg. De Irakese soldaat is zowat de minst in beeld gebrachte betrokkene uit deze oorlog. Onderaan de grote foto: fotootjes van de vier PVDA-gelieerde dokters in Irak. Boventitel: "Vier Belgische dokters in het verzet."

Iets minder krijgshaftig maar heel kleurrijk pakte Le Journal Du Mardi het aan. Het weekblad pakte op zijn cover uit met een boycot-dossier: "Boycot the war / Aux armes citoyens !". Hoe doe je dat concreet, vroeg LDJM zich af, geen Amerikaanse producten meer kopen ? Leerzaam. Pol D'Huyvetter (drijvende kracht achter Voor Moeder Aarde dat de boycot promoot): dit acht pagina's tellende dossier moet je lezen. En vergeet het stukje niet over "Lysistrata, la révolutionnaire". Zij dwong in de 5de eeuw voor Christus de Griekse mannen hun gevechten te staken doordat de Griekse vrouwen overgingen tot een "boycott du matelas".

Ook Le Vif/L'Express (11/4) bracht een lang artikel (3 p.) over het wapen van de Boycot: "L'arme de dissuasion massive", compleet met web-adressen en al. Twee progressieve: http://www.boycotbush.net en http://www.usgohome.free.fr. En twee sites met tegenovergestelde bedoelingen: http://www.boycottfrenchproducts.org en het conservatieve http://www.metrospy.com/boycott.htm.

* "Gruwel in Bagdad"

De 'rest' van de Belgische pers stelt zich vaak nogal 'neutraal' op, in het kielzog van 'onze' regering. Kritisch zijn dus voor het Amerikaanse optreden, vragen stellen - zoals Knack en Le Vif dat al op hun covers deden - bij het tijdperk na Saddam.

Vaak wordt echter toch - min of meer verhuld - de kant van de Amerikanen gekozen. Zo stelt La Libre Belgique op zijn cover van 12 april, in het groot: "La priorité: rétablir l'ordre en Irak, au bord du chaos." Welke orde ?

In het beeldmateriaal dat de pers gebruikt, blijkt hoe de pers vaak letterlijk aan de kant, aan de zijde van de Amerikaanse soldaten staat. En van al de covers van de voorbije week, hoeveel hadden er beelden van gewonde of dakloze of .... Irakezen ? Wel, De Morgen bracht op 12 april een grijze foto van een man die in een lege ruimte op een stoel zit. Dat moet de leeggeplunderde hospitalen 'verbeelden'. Zijn daar geen 'duidelijker' beelden van ? In het begeleidend artikel lezen we hoe erg het er aan toe gaat en dat zelfs het Internationale Rode Kruis, dat zelden één van de partijen in een conflict met naam beschuldigt, nu stelt dat "Britten en Amerikanen de Conventie van Genève overtreden" omdat ze de bevolking niet beschermen.

Na even zoeken vinden we nog een tweede cover, dit keer met een uitzonderlijk duidelijk slachtoffer- beeld: de foto van een huilend, twaalfjarig jongetje dat beide armen, zijn familie en zijn huis kwijt is. "Gruwel in Bagdad" staat er boven. Deze foto stond op de cover van De Morgen van dinsdag 8 april.

* Worden de kranten betaald om dit soort Amerikaanse foto's te publiceren ?

En al de andere covers; wat stond daar dan op ? Heel heel vaak Amerikaanse soldaten, in actie of uitrustend in Bagdad. Eén foto haalde de covers van drie Belgische kranten. Bij Le Soir en La Libre zullen ze gevloekt hebben: op dinsdag 8 april hadden beide kranten als grote coverfoto, het zelfde beeld van Amerikaanse soldaten die lang uitgezakt uitrusten in een paleis van Saddam. Diezelfde grijze foto haalde ook de cover van de wekelijkse boekenbijlage van De Morgen. Een mens zou zich gaan afvragen: worden de kranten betaald om dit soort Amerikaanse foto's te publiceren ?

Om positief te eindigen: 'Panorama' bracht op zondagavond 13/04 een vrij evenwichtige reportage over werk en leven van Saddam Hoessein. In dat programma werd o.a. gemeld dat tijdens de Eerste Golfoorlog zo'n 100.000 Irakezen gedood werden, tegenover geen 500 soldaten aan de kant van 'de coalitie' ! Volgende zondag (20/4) zoomt Panorama opnieuw in op Irak, met het programma 'Irak, olie en andere kruitvaten'.