arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jaap en co: Deze generatie zal niet wachten op een handvol intellectuelen.
by han Soete Sunday April 13, 2003 at 11:10 PM
han@indymedia.be

In De Morgen van 12 april verscheen een opinie over RESIST van Jaap, Eric, Ludo, Peter, Freddy, Jo, Filip en Jenny. Samen met Christoph werkte ik aan boekje over RESIST, en we legden de vragen en kritieken voor aan Dyab en Zohra. Enkele uittreksels en persoonlijke bedenkingen.

"De AEL moet eerst afstand nemen van Bin Laden." Roepen Eric Goeman, Ludo Abicht en Jaap Kruithof samen met nog een paar intellectuelen. De vraag aan AEL en RESIST om zich uit te spreken over moslims aan de andere kant van de wereld spreekt natuurlijk boekdelen.

Nochthans heeft Abou Jajah een antwoord op deze vraag, een telefoontje of gesprek waren voldoende geweest om het te weten te komen. In het RESIST boekje antwoord Abou Jahjah onder andere het volgende op deze vraag.

"Het verschil tussen de aanslagen op de WTC-torens en de aanslagen in Palestina is groot. Een bezetter is een oorlogvoerend element en geen burger. Wie een land bezet en koloniseert, doet mee aan een oorlog. In Palestina is er dus geen sprake van onschuldige burgers. Alleen kinderen kunnen die redenering niet maken. Maar een volwassene in Palestina die zichzelf Israëli noemt en de Israëlische staat ondersteunt, is een kolonisator. Een Amerikaanse burger daarentegen is geen oorlogvoerende burger. Osama bin Laden gebruikt het argument dat alle Amerikanen belastingen betalen en op die manier het Amerikaanse leger sponsoren, maar dat is een ongeldig argument. Iedereen moet belastingen betalen. De Amerikaanse burgers hebben geen keuze. Vanuit de islam kan ik alleen maar afstand nemen van het vermoorden van onschuldige burgers." [voor het volledige antwoord zal je het boekje je moeten kopen :-p ]

Jaap, Eric, Ludo, Peter, Freddy, Jo, Filip en Jenny vragen zich ook af welke plaats de AEL toekent aan de vrouw in het Privé leven.
Christoph en ik legden de vraag ook voor aan Dyab. We waren beschaamd dat we Dyab met dergelijke vragen moesten lastig vallen en vonden uiteindelijk dat de beginsel verklaring van RESIST meer dan voldoende antwoord bied op die vraag.
In die beginselverklaring staat namelijk uitdrukkelijk:

"De lijst Resist is actief tegen alle ideologische gevolgen van oorlog en crisis. Resist verzet zich tegen het eenheidsdenken dat deze wereldorde van oorlog en vernietiging als enige mogelijke aanprijst. De staat moet niet alleen a-religieus maar ook a-cultureel zijn. De enige waarden en normen die vanuit de staatsstructuren opgelegd mogen worden zijn grondwettelijk bepaald. Elke vorm van etnocentrisme en dominante cultuur wordt verworpen."

Een kijk op kandidaten van de lijst RESIST spreekt op zich ook boekdelen : 19 van de 39 kandidaten op de senaatslijst zijn immers vrouwen. (18 op 37 voor de kamerlijst).

Maar we legden de vraag (weliswaar met het schaamrood op onze wangen) toch voor aan Abou Jahjah.

"In de tien punten van resist staat heel duidelijk iets over gelijke rechten. Als men ons nu vraagt om daar ook iets in te zetten over de rechten van de vrouw. Dan gaat het over een statement ter verantwoording te vragen. Dat doen ze altijd. Jullie zijn moslims: wat denk je van dit en wat denk je van dat?
...
Binnen een islamitisch kader kunnen homohuwelijken niet. Binnen een burgerlijk kader natuurlik wel, want daar heeft de islam niets mee te maken. In Nederland hebben ze dat opgelost door te zeggen dat het brugerlijk huwelijk moet afgeschaft worden en vervangen worden door samenlevingscontracten die geen rekening houden met homo, hetero, jong, oud. Het huwelijk kan je dan in een privé-sfeer laten gebeuren. "

Jaap, Eric, Ludo, Peter, Freddy, Jo, Filip en Jenny hadden graag met vrouwen afkomstig uit de migratie daarover een discussie gevoerd. En dus legden Christoph en ik, met evenveel schaamrood op onze wangen de vraag ook voor aan Zohra Othman.

"De kwestie van de discriminatie van de vrouw kan je niet los koppelen van de economische positie van de vrouw. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld nooit kunnen werken omdat ze de taal niet sprak, omdat ze ook nooit de mogelijkheid heeft gehad die taal te leren en omdat ze ook nooit heeft kunnen studeren. Als je oprecht wil dat de vrouwen zich emanciperen, dan moet je er voor zorgen dat de vrouwen onafhankelijk zijn, dat ze kunnen werken en kunnen studeren.
Toen ik afgestuurd was als licenciaat rechten, heb ik nog twee jaar moeten wachten tot ik aan mijn stage als advocaat kon beginnen omdat de procedure om de Belgische nationaliteit te verkrijgen zo lang aansleepte.
De AEL is geen mannenorganisatie. De raad van bestuur bestaat voor 2/3 uit vrouwen. De vrouwen die actief zijn bij AEL zijn heel mondig, nemen zeer radicale standpunten in en moeten zeker niet onderdoen voor hun mannelijke collega's. Ik heb eens een debat gehad met enkele vrouwen van AEL. Toen een Belgische vrouw hen zei dat vrouwen in de Marokkaanse samenleving onderdrukt worden, antwoordden ze: "Als jullie niet begrijpen dat het deze maatschappijvorm is die de vrouwen onderdrukt, dan is het heel moeilijk om samen met ons te vechten." De oorzaak van de onderdrukking van de vrouw zit dus echt wel in de maatschappij en niet in het hoofd van enkele mannen."

Over de samenwerking met de PVDA zijn Jaap, Eric en de anderen ook al niet spreken. Volgens hen is de PVDA een fundamentalistische partij.
Zowel Christoph als ikzelf weten dat er onder bepaalde progressieven heel wat reserves bestaan ten opzichte van de PVDA, en we legden die vraag dan ook voor Abou Jahjah.

"Diegenen die reserves hebben tegen de PVDA omdat beweerd wordt dat ze altijd sektarisch zijn en recupereren, zullen nu zien: 'Ah, ze kunnen samenwerken met AEL en ze hebben niet eens de eerste plaats op de lijst, zo erg zullen ze dan wel niet zijn'.
...
"Natuurlijk gaan sommige mensen afknappen op die samenwerking, maar dat zijn mensen die bepaalde agenda's en posities hebben, tegen AEL of tegen de PVDA. Eigenlijk zijn dat maar kleine kringen. Het brede publiek heeft niet die sektarische reflexen van 'Ah, niet met die, want die zijn van de PVDA of die zijn van de AEL'."
[de rest van het antwoord kan je lezen in het RESIST boekje :-p ]

Ik vierde zelf de afgelopen week mijn 35° verjaardag [geboren in ‘68 hé]. Maar ik denk dat gemiddeld leeftijd van de auteurs van de brief minstens 20 jaar ouder moet zijn.

Jaap Kruithof zegt in een interview in Knack dat hij denkt dat het nog wel 20 a 30 jaar zal duren alvorens er een echt links alternatief tot stand zal komen in België.
Maar Jaap, Eric, Ludo, Peter, Freddy, Jo, Filip en Jenny we hebben geen 20 tot 30 jaar de tijd meer. Misschien ben ik nog te jong en te ongeduldig, maar als ik denk aan de oorlog in Irak, Palestina, Afghanistan, Congo, ... dan wil ik geen seconde wachten om de wereld te veranderen.

Indien jullie goed hadden geluistert naar de duizenden jongeren die op straat kwamen in Seattle, Genua, Brussel, Washington, Praag, .... dan hadden jullie gehoord dat er een generatie is opgestaan die de wereld zal veranderen.

Jullie zouden moeten weten dat het verzet tegen de oorlog en de globalisering in alle hoeken van de wereld toeneemt. Als jullie een poging zouden doen om te luisteren naar de jongeren in Palestina, Egypte, Irak, Syrië, Iraan, Libanon, Brazillië, Argentinië, Venezuela, .... dan zou je weten dat deze generatie niet zal wachten op een handvol intellectuelen die aan de kant zitten te kniezen.

Zohra Othman verwoord het als volgt in het RESIST boekje:

"Telkens gewone mensen hun rechten opeisen, worden ze ongenadig aangepakt in de media. Dan trekken de intellectuelen hun handen ervan af. Dan gaat het vingertje de lucht in.

Kijk, we staan voor turbulente tijden. Hier hebben we dagelijks te maken met sluitingen, herstructureringen en werkritmeverhogingen. Elders voeren de multinationals oorlog om de controle over grondstoffen. Eén maand oorlog in Irak kost 24 miljard dollar. Daarmee kan je de mensheid drinkbaar water verschaffen. Daarmee kan je hier de bevolking een jaar lang gratis verzorgen, je kan 20.000 leerkrachten aantrekken, je kan de tewerkstelling en de diensten van de NMBS redden, de job van 12.000 Sabeniens redden.
Die gigantische tegenstelling tussen wat de mensheid nodig heeft versus de winsthonger van een handvol multinationals, dat is onhoudbaar geworden.

Met RESIST! zeggen wij niets anders dan dat: werkmensen van de hele aardbol, sla de handen in elkaar, steek de borst vooruit en kom op voor jullie rechten. Dat is RESIST!, dat is verzet en daarin ben ik optimistisch."

RESIST! Veel meer dan een cultuurschok.

politieke ijlkoorts
by alasbarricadas Monday April 14, 2003 at 01:23 AM

"Indien jullie goed hadden geluistert naar de duizenden jongeren die op straat kwamen in Seattle, Genua, Brussel, Washington, Praag, .... dan hadden jullie gehoord dat er een generatie is opgestaan die de wereld zal veranderen.", zegt han

Indien Han goed geluisterd had naar die jongeren dan had hij ook gehoord dat zij massaal alle autoritaire 'alternatieven' verwerpen. De PvdA staat in België voor het autoritair alternatief van de 20ste eeuw, het stalinisme, dat de droom van miljoenen mensen heeft omgezet in een nachtmerrie. Daarom betreuren velen de samenwerking AEL-PvdA; omdat ze eenvoudigweg niet geloven in het systeem dat deze partij wil installeren. Als mensen tegen de PvdA zijn dan hebben ze daar dus heel goede redenen voor. Het gaat dus niet om "ze zijn gewoon tegen ons" (ach sukkelaar).
De onverdraagzaamheid en "eigen waarheid" en eigenwaan druipt van de stortvloed van commentaren op één kritisch stuk.

Indien Han goed geluisterd had naar de nieuwe generatie die is opgestaan in Seattle (en waarmee de PvdA en alle oude partijtjes niets had mee te maken, zij moesten zich reppen om snel snel op de kar te springen), dan had hij ook gehoord dat die generatie de electorale politiek en heel het opbod en de concurrentie en het vissen naar stemmen om een postje te halen radicaal verwerpt ...
Al het gezever over "verkiezingen zijn ook een vorm van actie" is niet meer dan de mensen zand in de ogen strooien, bla bla bla van politiekers, boerenbedrog.

Dat alles zal wel snel blijken, als heel het verkiezingscircus is voorbij getrokken.


De strijd gaat voort - laat die politieke hansen maar zwanzen.

Sectaire ijlkoorts ....
by han Monday April 14, 2003 at 01:39 AM

Dit soort sectaire ijlkoorts moeten we nu al 30 jaar aanhoren.
Niemand is "zuiver" genoeg om mee samen te werken.

Volgens die sectaire logica zouden noch Seattle,noch Genua, noch D14, noch STOPUSA, noch RESIST mogelijk zijn geweest.

Als jij wil mag je de komendende 30 jaar samen met Jaap en Eric aan de kant blijven staan kijken hoe andere samen de wereld veranderen.

Maar je hebt in één opzicht gelijk natuurlijk, we gaan de wereld niet veranderen met een verkiezingsuitslag, daar zal meer voor nodig zijn.
Maar ook in die strijd kunnen we dergelijke sectaire ijlkoorts best missen.

In solidariteit
han

Pff
by christophe Monday April 14, 2003 at 01:47 AM

Han,

Waarom doe je de moeite om op dit soort anoniem gebraak te antwoorden?

Er staan genoeg teksten op de site die wel de moeite waard en doordacht zijn, dat het niet nodig is om je druk te maken om iemand die niet eens zijn eigen naam in het vakje "your name" durft te schrijven.

Anoniem?
by KaM Monday April 14, 2003 at 05:12 PM

Zo anoniem is die persoon nu ook weer niet. Na een tijdje begin je het wel een beetje te herkennen. Enfin 100% zeker ben ik het niet maar toch. Het zou ook een fan kunnen zijn natuurlijk. :)

Onafhankelijkheid ?
by Eli Tuesday April 15, 2003 at 04:31 PM

Sorry, maar voor mij is Indymedia nu wel definitief afgeschreven, en wel om de volgende redenen:

1) Het is duidelijk dat Indymedia compleet vastgeketend zit aan de propagandamachine van de PVDA. Resist krijgt hier massaal veel aandacht. LSP, dat ook opkomt voor de verkiezingen, en daar evenveel recht toe heeft, komt hier haast niet aan bod. Hiermee vel ik geen oordeel over de ene of de nadere partij (ik ben van geen één van de twee aanhanger), ik wil dit enkel aanklagen.

2)Indpendent betekent nog altijd onafhankelijk. Er zijn dus twee mogelijkheden: ofwel noem je "indymedia" voortaan "depentmedia" ofwel verander je gewoon van koers.

3) Het is jammer dat hier geen plaats is voor échte dialoog. Iedere vorm van kritiek wordt door een paar hardcore marxisten afgebroken, of erger : kritische commentaren of artikels worden simpelweg verwijderd. Zo herinner ik me dat ooit iemand eens vroeg in een comment of de PVDA en AEL de "verklaring van de rechten van de mens" ondertekend had. De comment werd verwijderd met het exuus dat hij niets te maken had met het bovenstaande artikel...

4)Het anti-intellectualisme dat in één van de debatten omtrent het opiniestuk van Kruithof&co naar voor kwam deed me walgen. Anti-intellectualisme is volgens mij het tegengestelde van wat "links" in wezen is. Anti- intellectualisme is een kenmerk van rechts tot extreem-rechts, of zijn jullie de boekenverbranding reeds vergeten?
Intellectuelen die langs de kantlijn staan en kritiek leveren moeten er zijn, zij geven de aanzet voor vernieuwing en verbetering.

5) Allasbarricadas heeft gelijk: het grootste deel van de jongeren die op straat kwamen in Seattle, Genua,... walgt van de vastgeroeste autoritaire linkse bewegingen en partijen zoals PVDA, LSP en de rest. Moge die laatsten trouwens niet vergeten dat de "anti-globalistenbeweging" (what's in a name ?) vanuit anarchistische hoek gegroeid is ( Reclaim the Streets, etc.).
Ook in de vredesbetogingen walgden vele jongeren van bijvoorbeeld PVDA militanten met sovjet-vlaggen, en terecht: onder het symbool lopen van een regime dat miljoenen mensen de dood heeft ingestuurd is niet echt vredelievend.

5) Het is vooral zielig om te zien hoe ook indymedia in handen is gevallen van een kleinburgelijk partijpolitiek spel.

Bij wijze van besluit: Als indymedia nu nog beweert dat het voor onafhankelijkheid staat, dan is indymedia dood.

Hardcore marxisten? Waar?
by Marx Tuesday April 15, 2003 at 05:45 PM

Ik heb er hier nog niet veel gezien, enkel een paar autoritaire middenklasse-jongeren die van mijn analyses geen ballen gesnapt hebben en denken dat ik een soort Bijbel heb geschreven.
Misschien had die ouwe Bakoenin toch niet helemaal ongelijk...

Hallo Eli
by han Tuesday April 15, 2003 at 07:46 PM

Jou kende ik nog niet, leuk om nieuwe mensen te leren kennen.

Wel een beetje spijtig dat ze meteen zo van wal steekt tegen indymedia en het engagement van de medewerkers van Indymedia.

Misschien zou het goed zijn moest je eens de proef op de som nemen. Ga eens kijken naar al de kritiek die er op deze website verschijnt op RESIST.
IOk denk dat er geen enkel artikel over RESIST kan verschijnen of er begint iemand kritiek te "braken". Sorry voor de uitdrukking, maar ik heb er geen ander woord voor.

Steeds opnieuw dezelfde "lege" argumenten, .... steeds opnieuw, en opnieuw en opnieuw,...

Natuurlijk laten wij niet alle "black propaganda" over indymedia=PVDA of indymedia=AEL staan. Het is gewoon een leugen, en wij vinden niet dar er leugens moeten blijven staan op deze website.
Waar indymedia voor staat dat vind je terug op de pagina wie zijn we : http://archive.indymedia.be/about.php3

Wij zijn dus mensen die kant kiezen, en geen mensen die een valse schijn van "objectiviteit" hoog houden. Wij zijn activisten.

1.
Ik denk dat er zeer veel ruimte is voor debat op deze website, alleen haken sommigen af als ze niet meteen gelijk krijgen. De meesten lezen trouwens niet eens wat er werd geschreven en "brallen" gewoon verder, als hget niet onder hetzelfde artikel is, beginnen ze opnieuw onder een ander artikel.

2.
Die vraag over de Universele rechten van de mens is gewoon een domme vraag, die enkel en alleen bedoelt is om dingen te insinueren.
De Verenigde Dtaten bijvoorbeeld ondertkenden die verklaring als land, net zoals België trouwens. Noch Bush, noh RESIST moeten die dus onderschrijven ze moeten er zich aan houden.
Van Bush weten we dat hij zich niet aan die verklaring houd.
Bij mijn weten houd RESIST zich wel aan die verklaring, of kan jij daden aanrijken waarbij RESIST die verklaring overtreed??

4.
Het probleem met sommige intellecuelen is dat ze gewoon de realiteit niet meer bergijpen en nog meer dat ze zich verheven voelen boven het gewone volk.
Maar zijn wij daarom tegen intellectuelen, absoluut niet, ik denk bijvoorbeeld dat Dyab Abou JahJah een groot denker is, en ook van Zohra was ik meer dan verbaasd.

5.
Allasbarricas ijlt er maar wat op los natuurlijk.
Er zijn wel wat mensen die problemen hebben met de communisten, maar ontkennen dat ze mee aan de basis liggen van deze beweging is gewoon een onzin.
Ook in Seattle waren er verschillende groepen die zich op communisme inspireren maniferst aanwezig en actie : Workers World bijvoorbeeld, maar ook de mensen van RCP (Zogenaamde Maoisten) om niet te spreken om de revolutionairen uit de derde wereld die massaal in Seattle aanwezig waren : Peoples Forum.
Indien de jongeren in Seattle, Genua, Praag, ... even sectair waren geweest als jij en allasbarricas dan was er nooit sprake geweest van deze beweging.

Maar euh Eli, zeg me eens, wat heb je eigenlijk op te merken bij de tekst die hierboven staat??

Groeten
han

Beste Han,
by Eli Wednesday April 16, 2003 at 11:26 AM

Aangename kennismaking,
Bij deze misschien enkele kleine rechtzettingen.

Ten eerste wil ik het engagement van Indy-media niet aanvallen of de dieperik in helpen. Ik ben zeker geen tegenstander van het conept van Indymedia, maar ik ben wel tegen Indy-media zoals het er nu uitziet. Er is een groot verschil tussen een geëngageerde berichtgeving en partijpolitieke berichtgeving, ook wel simpelweg propaganda genoemd. Tegenover dat eerste heb ik geen bezwaren tegenover het tweede des te meer. Indien Indymedia zo doorgaat zoals het nu bezig is wordt het een slang die in eigen staart begint te bijten (als het dat al niets is). Dat wil ik gewoon aanklagen.

Mijn comment had inderdaad bitterweinig met bovenstaande tekst te maken. Soit. Het was een plotse opvlieging over de hele RESIST- heisa op deze site, het moest er gewoon eventjes uit, dus heb ik maar in dit hoekje gebraakt.

Over het ondertekenen van de "verklaring van de rechten van de mens":Daarmee wou ik helemaal niets insinueren en ik klaag RESIST daar ook niet voor aan, ik wou het gewoon weten en nu zwijg ik er al over want een antwoord heb ik gekregen, waarvoor dank.

Mij statement blijft: RESIST krijgt hier proportioneel gezien veel te veel aandacht. Radicaal links is meer dan Resist, en laat dat dan ook blijken a.u.b.


Eli

Zo zie je maar
by han Wednesday April 16, 2003 at 02:07 PM

Zo je maar dat hier toch allemaal gescheld en gebral hoeft te zijn en dat een echt debat wel mogelijk is.

Op inydmedia werken mensen mee met verschillende achtergronden, over een aantal dingen zijn we het eens, die vind je op de pagina : wie zijn we.
Ik bergijp niet waarom een medium alms indymedia geen aandacht zou mogen besteden aan de verkiezingen en aan de verschillende lijsten uit de beweging die deelnemen aan die verkiezingen. Daarover zwijgen is ook een standpunt innemen hoor.

En aan Zweistein : Stop toch eens met gissingen, veronderstellingen en halve waarheden de wereld in te sturen.
Ga eens kijken op de website van de Verenigde Naties , je vindt er alles over die verklaring.

Intellectuelen?
by SP.A-basismilitant Thursday April 17, 2003 at 11:41 AM

De linkse mensen uit de arbeidersbeweging zijn wel veel meer akkoord met deze tekst van Kruitfo en co. dan met de praatjes van amadezen-intellectuelen van de katholieke universiteit Leuven die nu allemaal grote fans van de Islam zijn geworden (vroeger was dat het rode boekje).

De arbeiders zitten niet op jullie te wachten. Ga eens klappen met die mensen, je gaat verschieten van het racisme dat je daar hoort. Het zijn verstandige mensen zoals Goeman - die al jaren zeer goed vorming geeft over racisme in het ABVV - en Kruithof die misschien nog wat invloed kunnen hebben.

Sp-A=Vlaams Blok?
by Guido Thursday April 17, 2003 at 11:54 AM

"De arbeiders zitten niet op jullie te wachten. Ga eens klappen met die mensen, je gaat verschieten van het racisme dat je daar hoort."

Moeten SP-A militantjes hen dan niet zeggen dat dat niet goed is? Is het daaromdat vele mensen zo verbolgen zijn over de Resist-lijst, er staan vreemdelingen op?

"Het zijn verstandige mensen zoals Goeman - die al jaren zeer goed vorming geeft over racisme in het ABVV - en Kruithof die misschien nog wat invloed kunnen hebben."

Is Dyab net niet weggegaan bij het ABVV omdat hij vond dat ze niet genoeg deden aan het racisme?

Och Guido
by SP.A-basismilitant Thursday April 17, 2003 at 12:02 PM

Velen weten zelfs niet dat die lijst bestaat. Bij anderen wakkert Abou Jahjah juist het racisme aan.

En staan er op onze lijsten geen vreemdelingen soms?
Maar het ABVV heeft inderdaad veel te laat iets aan het racisme beginnen doen, net als het ACV. Dat is juist.

tegenstelling
by Guido Thursday April 17, 2003 at 12:10 PM

"Velen weten zelfs niet dat die lijst bestaat. Bij anderen wakkert Abou Jahjah juist het racisme aan"


Hoe kunnen mensen Kruithof zijn brief nu correct vinden als ze niet eens weten waarover het gaat?

Als dat geen volkslakkerij is.

Racisme bij de SP.a
by christophe Thursday April 17, 2003 at 12:22 PM

Bedankt voor je heel leerrijke commentaren, beste SP.a-militant.

Ik leer daaruit dat er inderdaad nog veel racisme leeft binnen de SP.a en dat iemand als Ahmed Azzuz, maar ook Zohra Othman terecht de deur van de SP.a achter zich hebben dichtgeslagen.

Jij beweert dat Abou Jahjah verantwoordelijk is voor het racisme. Bedoel je dat het racisme pas zal verdwijnen als de laatste allochtoon dit land zal verlaten hebben of zo aangepast is dat hij niet meer opvalt?

Zullen verkrachtingen verdwijnen als alle vrouwen binnen blijven met een lange rok en drie dikke truien?

Zal armoede verdwijnen als we de bedelaars uit de Nieuwsstraat wegjagen?

Voor meer van het zelfde kapitalistische en liberale gezeik moeten we dit jaar blijkbaar inderdaad weer bij de SP.a zijn.

jullie zijn erg
by SP.A-basismilitant Thursday April 17, 2003 at 01:05 PM

Jullie willen de mensen gewoon verkeerd verstaan he?

Op die debiele vragen en suggesties van Christophe weiger ik in te gaan. Je legt mij woorden in de mond waar ik van walg. Nu ben ik dus ook al een racist. Doe zo voort mannekes, tot iedereen voor het Blok stemt. Bon, jullie kunnen blijven preken voor de eigen parochie en heel het land gaat weer voor de fascisten en kapitalisten stemmen hahaha. Maar je zou beter wat meer respect hebben voor de gewone mens.

Ja, er is racisme ook binnen de SP.A , zoals in heel de maatschappij. Wat gaan we eraan doen? Ik weet het soms ook niet. In elk geval niet allemaal achter Abou Jahjah gaan lopen. Dat doen de meeste migranten trouwens zelf absoluut niet. Heb je een deftig alternatief dat socialistischer is en meer gaat halen dan 0,01%?

En Guido, je moet eens leren lezen man: ik zeg de enen dit en de anderen dat. Maar ga het zelf eens in de fabrieken uitleggen misschien.

Het is voor mij duidelijk: dit is een marginale site waar een gewone linkse mens niets te zoeken heeft. Het ergste is dat intussen het Blok steeds maar verder groeit. Goed dat er nog slimmere mensen zijn zoals Kruithof en Goeman (en die hebben zeker ook veel kritiek op de SP.A!)

red de SP.A ?????
by han Thursday April 17, 2003 at 01:27 PM

Wel wel, waar hebben we dat nog gehoord.

Beste SP.a militant, waarom in godsnaam ben jij nog bij de SP.A

Je kan vaststellen dat er veel racisme is, en dat is een feit, de vraag is hoe komt dat en wie deed er wat aan.
De SP.A is in de stad waar het Vlaams blok het grootste is al decenia lang aan de macht. De SP.A is dus zeker voorbeeld in de strijd tegen het Vlaams blok en noch mnder in de strijd tegen het racisme.
Ik denk dat noch dce SP.A noch AGALEV ook maar enig lesje te geven heeft in verband met de strijd tegen het Vlaams Blok of tegen racisme. Zij en niemand anders zijn er voor verantwoordelijk dat er zoveel racisme is en dat het Vlaams Blok vandaag zo groot is.

Maar het intressante aan de jou stelling is dat je inderdaad de essentie van die discussie begrepen hebt.

Mensen als Eric Goeman en Jaap die breken inderdaad niet met de traditionele partijen en de klassiek manier om aan politiek te doen. Ze spreken zich uit tegen zij die durven te breken, maar geven zelf geen alternatief aan, hun enige alternatief is te stemmen voor de SP.A of AGALEV.

Jij mag denken dat deze website "marginaal" is, maar het feit is wel dat deze websie dagelijks heel wat meer bezoekers trekt dat de website van de SP.A bijvoorbeeld.
Mag ik je er ook op wijzen dat minder dan 20% van de bevolking nog vetrouwen heeft in de politieke partijen.
Ik sluit me alvast aan bij 80% van de bevolking en vind dat de mensen gelijk hebben, ze moeten geen haartje vertrouwen hebben in Reclame boys met socialistisch kleurtje of groene jongens met VISA kaarten.

groeten

han