arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dyab Abou Jahjah: Kunnen Kruithof en co ook eens kleur bekennen, aub?
by Dyab Abou Jahjah (opgetekend door jessie) Sunday April 13, 2003 at 10:47 PM

Slottoespraak Dyab Abou Jahjah, zaterdag 12 april tijdens het verkiezingscongres van Resist!

Dyab Abou Jahjah: Ku...
web_resist_0955zwdyab.jpg, image/jpeg, 340x367

Salamaleykoum broeders en zusters, beste vrienden en kameraden, ik heb mijn toespraak voorbereid op papier. Normaal gezien doe ik dat niet, maar men heeft me vandaag gevraagd om toch te structureren, één van mijn broeders die hier vandaag zit heeft me dat gevraagd gisteren laat, om het toch een beetje te structureren. Maar aangezien alles wat ik heb geschreven, al gezegd is, kan ik nu wel een beetje freestylen.

Peter zei dat wij een zetel in het parlement gaan halen. Wij zeggen, insha'allah, wij geven alles daarvoor en wij hopen inderdaad dat we dat zullen halen. Het zit er wel in, dat is iets dat duidelijk is. De peilingen geven ons 2%. Ze geven eigenlijk 2% aan de AEL en 2% aan de PvdA. Nu de vraag is :"Is dat dezelfde 2% of moet je die twee optellen?" Ze hebben niet gevraagd hoeveel mensen er achter Koen Calliauw staan, maar ik weet dat er ook veel mensen achter Koen Calliauw en Raf Verbeke staan. De campagne is nog niet begonnen en het ziet er niet slecht uit.

Aan de andere kant is Resist! niks voor vandaag, voor morgen of voor overmorgen. Resist! is iets dat we bekijken op lange termijn. 2006 komt ook nog. En in 2006 hebben we in Antwerpen maar 8.000 stemmen nodig om in de gemeenteraad te geraken. Jullie weten dat mensen nu zitten te beven en te daveren omdat ze weten dat Resist! in 2006 in de gemeenteraad zal zitten. (applaus)

Ik wil ook iets zeggen over verzet. Ik denk inderdaad, dat wat ons vandaag verenigt een gevoel van verzet is. Verzet is geen negatief gevoel dat je boos bent tegen de wereld of dat je niet goed zit met jezelf; dat je eigelijk gefrustreerd bent. Nee, dat is verzet niet. Zulke gevoelens drijven mensen niet naar verzet, ze drijven mensen naar opgave. Verzet is iets anders. Ik wil een verhaal vertellen over verzet dat ik heb geleerd toen ik nog een klein kind was. Ik was 11 jaar toen Israël mijn land, Libanon, binnenviel. Israël heeft mijn land bezet in 1982. En toen was het bijna niet rationeel om verzet te voeren. Je zag de vliegtuigen, je zag de tanks, je zag de massa soldaten. Het was totale onzin, totaal gek bijna om verzet te voeren. Ik woonde in een kleine bijstad van Sidon, in het zuiden van Libanon. Bij ons thuis kwamen verzetsstrijders vergaderen, omdat mijn vader ook actief was in die verzetskringen.. Israël zat overal, en zij zaten daar met hun Kalashnikovs, een paar granaten, een paar bazooka's en niks meer. Ze hadden geen vliegtuigen, geen tanks, ze hadden niks. De meeste mensen hebben gezegd: "We gaan ons terugtrekken, we gaan proberen naar Beirut te geraken."

De meeste mensen hebben dat inderdaad gedaan. Een paar gasten zeiden: "Nee, wij gaan nergens naartoe.Wij blijven hier." Eén gast, ik herinner me zijn naam, Tahzin, die man zal ik nooit vergeten. Hij zei: "Nee, ik ga nergens naartoe, ik heb mijn jeep, ik heb mijn doshka." Een doshka is een oude Russische machingegun, dat een tank niet kan doorboren. "Ik heb mijn doshka en ik zal me parkeren aan de kant van de weg, en wie komt, die komt." Tahzin heeft dat inderdaad gedaan. Hij heeft zijn jeep en doshka geparkeerd niet ver van ons huis en een andere broeder heeft dat ook gedaan, op dezelfde manier. Op een dag hoorden we tanks en helicopters en we gingen naar buiten en zagen overal het Israëlisch leger. Overal helicopters die tanks droegen en dat was indrukwekkend. Je staat daar en je kijkt en soms wuifden Israëlische soldaten naar u en je wuift terug, je beseft niet wat er gebeurt. Je bent niet tevreden, je voelt je niet bevrijd, maar je bent een kind en je ziet een soldaat die naar je wuift. Je bent geïntimideerd, je weet niet: gaan ze ons afmaken of wat gaan ze met ons doen. ... Wordt ons kleine stadje ook bezet?

Toen we naar school gingen, passeerden we langs de snelweg en daar zagen wij een jeep met een lichaam dat afgedekt en verbrand was. Ik weet niet of het Tahzin was, maar ik ben bijna zeker dat hij het was. Een andere jeep stond daar ook geparkeerd. Het Israëlische leger heeft die lichamen daar gelaten, ze stonken. Ze lieten ze daar weken en weken om een voorbeeld te stellen. Ze wilden een voorbeeld geven aan de Libanezen: "Verzet is de verkeerde weg, want wij zijn sterker, wij zijn krachtiger."

Nu, broeders en zusters, beste vrienden, die mannen zijn inderdaad een voorbeeld geworden. Niet om de mensen schrik aan te jagen. Ze zijn een voorbeeld geworden voor de verzetswil, voor de determinatie om verzet te voeren. Er is verzet uit het niets ontstaan in Libanon, uit de bevolking, vanuit de grassroots op straat. Mensen die met messen zijn begonnen tegen de gewapende soldaten en dan hun geweer afpikken. En met dat geweer een andere soldaat dood schieten en zijn geweer afpikken. Die mensen zijn inderdaad een voorbeeld, maar niet het voorbeeld dat de bezetter wou, niet het voorbeeld dat Israël wou, maar een voorbeeld van vrijheid en van strijd.

Dat was in 1982. Natuurlijk zal je je afvragen zoals vele mensen en de Israëlische soldaat die in die tank zat die Tahzin heeft gebombardeerd: "Wat bezielt die gast? Met een doshka daar op die jeep, dat is totaal absurd! Wat bezielt die gast? Waarom staat hij daar?" Ik ben ervan overtuigd dat de Israëlische soldaat die hem heeft vermoord dat ook heeft gedacht.

Maar dat is hetzelfde verhaal zoals in Irak, in Um Qasr, een klein stadje met 3.000 inwoners. Dit stadje zou gevallen zijn van de eerste dag van de oorlog van Bush. Wat bezielt die mensen daar? Wat heeft die mensen bezield om verzet te bieden tegen de bezetting, tegen de agressor? Hetzelfde wat hen bezielt in Beirut en Irak, bezielt ons vandaag om hier te zitten, om aan Resist! te werken.

Verzet. Verzet is een way of life, een manier van leven. Het is opkomen tegen onrecht. Onrecht is geen ethische kwestie. Het is niet zo van: "Ik zit daar en ik vind dat erg dat er onrecht is in de wereld." Onrecht is iets dat je moet bestrijden. Als moslim weet ik dat vanuit mijn geloof, een communist weet dat uit zijn ideologie. Elke rechtvaardige mens weet dat vanuit zijn instinct. Onrecht moet je bestrijden. Dus wat wij zeggen, beste vrienden, broeders en zusters, als je mens bent dan moet je Resist!-er zijn, moet je een verzetsstrijder zijn. (applaus)

Inderdaad, er zijn vandaag mensen die in "De Morgen" kritiek uiten op Resist!. Ik wil daar niet over beginnen, iedereen heeft het recht om zijn mening te uiten. Iedereen heeft het recht om zijn positie kenbaar te maken. Maar wat ik vraag aan die mensen: "Je zegt dat je niet op Resist! gaat stemmen, maar op wie ga je dan wel stemmen?"

Ik wil dat weten van Jaap Kruithof en van Ludo Abicht. Op Agalev? Op de mensen die de bevolking zeg maar 1, 2, 3 keer hebben verkocht. Koen Calliauw mag niet natrappen, hij heeft moraliteit. Ik ben niet van Agalev, dus ik mag wel natrappen. Op wie gaan ze stemmen? Agalev? Of op Sp.a? De mensen die in dezelfde regering zitten die de wapentransporten vergemakkelijkt terwijl we weten dat het geen verplichting is voor België. Ze hadden ons eerst het verhaal verkocht: "We kunnen niks ander doen. We zijn verplicht, we hebben een engagement." Ondertussen is het duidelijk dat de regering wel anders kon. Het heeft zeker niks te maken om een oorlog te gaan voeren, en zeker niet buiten de VN of de NAVO om. De regering heeft gelogen. Sp.a heeft gelogen, Agalev heeft gelogen, en natuurlijk de VLD ook, maar die liegt altijd. (applaus)

Op wie gaan ze stemmen? Op de oppositie? De Cd&V? Cd&V heeft al een eeuwigheid over België geregeerd. Is de Cd&V nu het nieuwe alternatief waar marxisten als Jaap Kruithof vandaag voor kiezen? Wie nog? Vlaams Blok misschien? Is het Vlaams Blok nu de keuze van de marxisten? Volgens mij kan dat niet. Ik kijk rond. Op wie gaan de mensen stemmen? Ik wil dat echt weten. Ik denk dat het interessant zou geweest zijn, moesten ze hebben bijgevoegd naast "niet stemmen op Resist!" "stem wel op dat". Dat zou eerlijker geweest zijn. Dan kun je zeggen dat ze kleur bekennen.

Maar nu hebben ze geen kleur bekend. Ze hebben het enige eerlijke volksalternatief in Vlaanderen afgebroken. Dat is wat zij nu hebben gedaan. Maar... ze hebben dat gewoon verbaal afgebroken in de krant. De Morgen heeft dat allang geprobeerd, maar slaagt er niet in, dus dat zal hetzelfde resultaat geven als een Lamine, Detiège of Van Bijlen. (applaus)

Ik heb inderdaad het hele congres gezwegen, maar nu wil ik misbruik maken van het feit dat ik hier sta om toch een beetje langer te praten. Niet te lang, maar toch nog een beetje langer. (gelach) Als je mij vraagt: "Waar is Resist! ontstaan?", dan moet je de vraag stellen: "Wat is verzet?" Verzet moet je symboliseren. Verzet is wat mensen doen tegen onrecht. Verzet voor mij is de AEL, tout court. Het is een organisatie die opstaat en die zegt: "Wij zijn onafhankelijk. Wij willen geen subsidies, we willen jullie mandatarissen niet, we willen jullie integratiebeleid niet (aka assimilatiebeleid) en we willen jullie stigma niet. We komen op voor ons rechten en we doen dat op een goede manier."

Als we betogen omdat we voor onze rechten op komen, en er een aantal klappen vallen, dan is dat niet de einde van de oorlog. Dat is strijd. Als de dokwerkers betogen, dan vallen er klappen. Ik heb een dokwerkersbetoging gezien en die hebben serieuze klappen aan de flikken uitgedeeld. Serieus dan. Awel, ik zeg je gewoon een ding. Stel je voor, in plaats van die dokwerkers die toch positief worden bekeken door de meerderheid, want "ok die komen op voor hun rechten." Stel je voor in de plaats dat het Marokkaanse jongeren zijn die klop geven aan de flikken tijdens hun strijd voor gelijke rechten. (algemeen gejoel) Wat zijn ze dan? Relschoppers!!! Zo racistisch is Vlaanderen en zo besmet is deze maatschappij. De mensen die hier zitten hebben de verantwoordelijkheid om de ontsmetting te beginnen met Resist!. De ontsmetting moet er komen. (applaus)

Ik wil er ook aan toevoegen dat Resist! inderdaad is geboren tijdens de samenwerking tegen de oorlog. Wij hadden niet direct de reflex om te gaan praten met de pvda of met wie dan ook. Wij hadden vooroordelen. Zoals de pvda waarschijnlijk ook vooroordelen ten opzichte van ons had. Koen Calliauw was de enige die geen vooroordelen had en daar heb ik veel respect voor. Van bij het begin heeft hij duidelijk gemaakt dat hij symphatie voor ons had. Maar wij hadden vooroordelen.

Ik herinner mij wanneer het eerste idee voor de samenwerking kwam. Wij hadden per toeval 2 activiteiten georganiseerd. Eén van de AEL en één van de PvdA in dezelfde lokalen. Wij hadden een activiteit voor Palestina georganiseerd en de PvdA iets over Che Guevara. Ieder zijn ding dus. Plotseling zag ik Riet Dhondt. Spijtig dat ze hier vandaag niet is, ze is allicht aan het betogen in Brussel. Zo is ze, iemand van de actie. Ze kwam naar mij en ik had haar altijd gekend als een lastig persoon. Niet lastig in de zin van vervelend - ze is symphatiek - maar omdat Riet altijd naar onze betogingen van AEL kwam met haar flyers van de PvdA. Wij dachten van: "Jongens komaan, dit is onze betoging. Je moet niet recupereren." (algemeen gelach)

Zo is het dat ik Riet heb leren kennen. Die Riet Dhondt komt naar mij en zegt: "Dyab, wat vinden jullie van het anti-oorlogsplatform. Da's toch erg, hé hoe ze dat stellen?" En ik zei: "Inderdaad, het is erg dat mensen niet zien dat de problemen bij Amerika liggen, dat de problemen bij Bush liggen en denken dat het probleem bij Saddam ligt. Saddam is niks in verhouding met Bush. Het gaat over Amerika, dat is echt erg."

We praatten een beetje, en we maakten eenzelfde analyse van de oorlog. En dan zei ik tegen haar: "Wat doen jullie daarrond?" en zij zei: "We moeten een front starten." "Aja, dan doen we mee.". Waarom? Omdat we niet sectair zijn. Omdat we niet denken: "Oeioeioei, dat is de pvda." En omdat de Pvda niet heeft gedacht: "Oeioeioei, dat is de AEL." We hebben die gemeenschappelijke standpunten, dus we doen dat samen tegen de oorlog. We hebben gezegd: "Laten we dat breed trekken. Laat andere mensen erbij komen."

Onze broeders hier weten dat een betoging van STOP USA, een betoging is waarop je je steun aan het verzet mag verlenen. Niet zoals die andere betogingen waar je naartoe gaat en je wil zeggen "Hamas"' of "Hizbollah" of "PLFP" of "Jihad" of andere verzetsbewegingen dat je de mensen direct naar u ziet kijken met de meest gescandaliseerde blik. Daar zeggen ze "NEEN aan het verzet". We zijn met de Palestijnen, maar tegen hun verzet. In de betogingen van STOP USA roepen onze jongeren "Hamas, Jihad, Hizbollah" en niemand is gescandaliseerd. (applaus)
Tijdens die samenwerking zijn de vooroordelen verdwenen en konden we praten.

Ik geloof niet dat verkiezingen voor revoluties kunnen zorgen, daar geloof ik persoonlijk niet in. Maar de onderdrukker gebruikt verkiezingen om legitimatie te hebben tegen ons. Als ik debatteer met de onderdrukker van Agalev of welke andere partij dan ook, dan zegt die tegen mij - Dewinter heeft dat ook tegen mij gezegd: "Ik ben verkozen! Hoeveel mensen hebben voor jou gestemd?" Dit argument van legitimatie, dat de onderdrukker gebruikt door verkiezingen moet je ontkrachten en dat kan je alleen ontkrachten door verkiezingen. Wij weten dat we misschien niet zoveel stemmen gaan hebben als de onderdrukker, nog niet, maar hoedanook, dan kunnen je zeggen: "Zoveel mensen hebben op ons gestemd." Daarom moeten we zorgen, los van de zetel, ik hoop dat we de zetel halen, maar los van die zetel, dat die boodschap komt, dat die stem iets betekent.

Als je een signaal wil geven tegen de onderdrukking, als je verzet wil voeren, moet je iedere dag verzet voeren, ook op 18 mei. Je mag niet zeggen: "Ik ben voor verzet." maar dan wakker worden op 18 mei en die dag niet voor verzet zijn en zeggen: "Ik ga stemmen voor Agalev." (gelach)

Verkiezingen zijn een actie, niet meer dan dat. Die actie gaan we samen voeren, vanaf nu tot 18 mei. De andere acties moeten ook niet stoppen, die zullen verder gevoerd worden. Verzet heeft je stem nodig. De oorlog is nog niet gedaan, dat hebben wij enkele dagen geleden ook gezegd in een persmededeling van de AEL. De oorlog is niet begonnen in Irak om te eindigen in Irak. De oorlog is begonnen in 1948 in Palestina en nu passeert die oorlog in Irak. Dit is een oorlogstrein. Die passeert momenteel in Irak, die gaat passeren in Syrië, in Iran, in Libanon, die passeert overal. Dat is een cyclus. Die oorlog gaat ook passeren in Noord-Korea, in China, in Cuba, die gaat overal passeren. Maar als we die trein stoppen in Irak en als we die stoppen in Palestina, en als we dat ook van hieruit stoppen, dan gaat die trein misschien stoppen. Die trein moet gestopt worden.

Hoe stop je dat? Je moet op alle fronten strijden: in betogingen, in onderwijsinstellingen, op de werkvloer, door een multiculturele samenleving op te bouwen, door de vooroordelen te doorbreken, door de hele maatschappij te mobiliseren in het verzet. Dat is wat Resist! wil betekenen. Resist! betekent niet alleen naar de verkiezingen gaan, Resist! wil meer betekenen dan dat. Verzet heeft jullie stem nodig, dat heb ik al gezegd, maar dat is evident en daar geloof ik ook in, anders zou ik dat niet zeggen. Verzet heeft jullie stem nodig, en in het België, het Vlaanderen van vandaag is Resist! de stem van het verzet. Als jullie niet stemmen op de stem van het verzet, dan moeten jullie je stem ook niet geven als stem van verzet. Ik weet dat het hier geen probleem zal zijn om de mensen te overtuigen, maar jullie weten ook dat buiten, zoals Ahmed eerder zei, buiten is er veel werk aan de winkel en dat werk moet nu beginnen. Resist!'ers, aan de slag!!!

Dank
by Edith Sunday April 13, 2003 at 11:18 PM

Dag Jessie,

Van harte dank voor je inspanningen.

Edith

gemeenteraadsverkiezingen op Indymedia.be?
by Guido Monday April 14, 2003 at 10:15 AM

"Resist! is iets dat we bekijken op lange termijn. 2006 komt ook nog"

Blijft de verkiezingspropaganda duren tot 2006 op deze site?

word je nooit moe?
by Claudio Monday April 14, 2003 at 11:28 AM

Neen. Vanaf vandaag wordt Open Publishing stopgezet en wordt deze site gewijd aan kabouter plop. Niemand zal over politiek praten, laat staan kant kiezen. Als mensen die liever naar de teletubbies zagen omdat de kabouter plop supporters actief zijn en artikels plaatsen, kunnen deze keer niets doen omdat de grote pannekoek er anders over besliste.

Na een tijd word je echt vervelend, Guido. Je wilt maar niet snappen dat er mensen zijn in dit landje die actief iets willen doen aan de problemen van elke dag. Of ze van Resist, Geen Oorlog, Sap of whatever zijn. Je ben een objectieve bondgenoot van de oorlogspartijene agalev en spa als je elke keer dat er een links alternatief opstaat weer dezelfde plaat opzet om deze onderuit te halen. Soit, we zullen je gezaag als klein-linkse folklore maar klasseren.

Claudio

merci jessie en merci dyab
by elly Monday April 14, 2003 at 11:29 AM

ik zat deze morgen een beetje te mokken over het sikkeneurig cliche-verslag van koen vidal in de morgen.

ik hoopte al dat iemand gewoon had opgeschreven wat er was gezegd. (lang leve indymedia)

een speech die geen enkele andere politicus -hoeveel euro's aan spindokters hij ook uitgeeft- zou kunnen geven.

Claudio
by Guido Monday April 14, 2003 at 11:44 AM

Leg mij eens uit waarom Resist niet zal worden als Agalev?
Claudio, jij post hier af en toe comments, ik werk mee aan de site.

Je begrijpt waarschijnlijk wel dat ik er nu met bezig ben of ik nog wil meewerken aan een site die omgetoverd is tot een verkizingsinsturment voor enkelen.

Klein links folklore is van die lijstjes met mensen op die denken dat ze iemand vertegenwoordigen en die bij elke verkiezingen opduiken.

Re: Guido
by Claudio Monday April 14, 2003 at 12:31 PM

"Leg mij eens uit waarom Resist niet zal worden als Agalev?"

De tien-punten programma van RESIST? Agalev als *partij* heeft nooit een programma gehad die even radikaal en basis-democratisch is geweest als die van *lijst* -en dus minimum platform- RESIST. Schrik hebben dat een beweging ooit in een verre toekomst zal ontsporen, is geen excuus om zij vandaag te veroordelen, wat niet eens inhoudelijk gebeurt, of zelfs te bekampen zoals jij doet. Of je het graag hebt of niet is Resist vandaag een duidelijke stem tegen racisme en oorlog.

Ik vind het wel tof dat je aan de site werkt (waarvoor dank), maar vergeet niet dat het hier om open publishing gaat én dat dit een site is van media-activisten (dus mensen die in de eerste plaats activist zijn en recht hebben op een eigen mening). Als sommige linkse initiatieven kiezen om niet te posten of niet sterk genoeg zijn om acties te organiseren, is dat niet de schuld van Resist of andere organisaties of lijsten die wel actief zijn.

Misschien heb jij alle radikale hoop op verandering opgegeven ergens onderweg, maar je moet begrijpen dat dit gelukkig niet voor iedereen zo is. Ik heb alle respect voor de mensen die *iets* in die richting willen doen, en heb alle begrip als RESIST duidelijk zegt dat verkiezingen voor hen niets meer is dan een actiemiddel zoals de vele acties die ze gedaan hebben en nog moeten komen.

Claudio

Claudio ...
by Guido Monday April 14, 2003 at 12:38 PM

"Misschien heb jij alle radikale hoop op verandering opgegeven ergens onderweg, maar je moet begrijpen dat dit gelukkig niet voor iedereen zo is"

Ik heb hem niet opgegeven, maar als ik zie dat sommige mensen meedoen aan het circus, zou ik wel eens beginnen twijfele, ja.

circus?
by de man in het zwart Tuesday April 15, 2003 at 06:29 PM

guido,

iedereen heeft het recht om de anarchist uit te hangen, maar resist! is wel een maatschappelijk fenomeen, een beweging van verzet, vanuit de onderbuik, op straat gegroeid.

dus mij moet je een keer uitleggen waarom resist! haar plaats niet heeft op indymedia.

hoe durf je eigenlijk spreken over 'resist die aan het circus van de politiek meedoet'? resist is evengoed tegen heel dat circus als jij.

maar als de politiek een circus is, wie is dan de grootste clown : hij die het op de arena durft opnemen tegen een tegenstander die 100 keer sterker is, of hij die veilig in de publiekstribune zit te mokken dat het allemaal op niks trekt ?

think about it

man in het zwart
by Guido Tuesday April 15, 2003 at 07:12 PM

Misschien eens posten onder je eigen naam.

"iedereen heeft het recht om de anarchist uit te hangen, maar resist! is wel een maatschappelijk fenomeen, een beweging van verzet, vanuit de onderbuik, op straat gegroeid."

De AEL is een maatschappelijk fenomeen voor mij.

"dus mij moet je een keer uitleggen waarom resist! haar plaats niet heeft op indymedia."

Nooit gezegd, alleen het gebrek aan kritiek hierop op deze site en bij medewerkers van deze site stoot me tegen de borst. Mensen doen wat ze willen maar hoe wil je nu hebben dat mensen geloven dat Indymedia.be Resist niet onvoorwaardelijk steunt in alles wat ze doen.

"hoe durf je eigenlijk spreken over 'resist die aan het circus van de politiek meedoet'? resist is evengoed tegen heel dat circus als jij."

Omdat ik dat vind, ga jij me nu zeggen wat ik wel en niet mag denken, schrijven?

Versta wat ik bedoel met "kritiek op Resist op deze site kan niet"?


"maar als de politiek een circus is, wie is dan de grootste clown : hij die het op de arena durft opnemen tegen een tegenstander die 100 keer sterker is, of hij die veilig in de publiekstribune zit te mokken dat het allemaal op niks trekt ? "

Valse redenering, denk er eens over na.


Wie is de grootste lafaard? Hij die anoniem comments post en mensen uitscheld of iemand die zijn gedacht zegt in eigen naam en dat op heel veel kritiek kan rekenen?

weinig relevant
by michel . Wednesday April 16, 2003 at 08:53 AM

"Misschien eens posten onder je eigen naam."

weinig relevant en kinderachtig

Nooit gezegd, alleen het gebrek aan kritiek hierop op deze site en bij medewerkers van deze site stoot me tegen de borst. Mensen doen wat ze willen maar hoe wil je nu hebben dat mensen geloven dat Indymedia.be Resist niet onvoorwaardelijk steunt in alles wat ze doen.

dude, het is een open site die door de mesen wordt gemaakt, is wat jij hier typt geen kritiek mischien? of vind je dat de makers van de website automatisch een kritiek stuk na elke pro resist post moeten zetten? en na elke post of enkel na die van resist?

"Omdat ik dat vind, ga jij me nu zeggen wat ik wel en niet mag denken, schrijven? "

je mag vinden en schrijven wat je wil, dat was niet de originele vraag, de vraag was waarom lever jij kritiek als je weet dat het een vals argument is? ik citeer: "hoe durf je eigenlijk spreken over 'resist die aan het circus van de politiek meedoet'? resist is evengoed tegen heel dat circus als jij" je voelt je nogal snel bedrijgt in je persoonlijke vrijheid en mist daardoor de kern van de zaak.

" Versta wat ik bedoel met "kritiek op Resist op deze site kan niet"?"
lichte paranoia

"Wie is de grootste lafaard? Hij die anoniem comments post en mensen uitscheld of iemand die zijn gedacht zegt in eigen naam en dat op heel veel kritiek kan rekenen? "

weinig relevant, het gaat weer niet over persoonlijke prestaties, iedereen hier is er van overtuigd dat je DE MAN bent, het gaat inhoudelijk over resist waar je spijtig genoeg weinig intresant over te vertellen hebt.

Indymedia vs Resist
by Geert Thursday April 17, 2003 at 01:17 PM

Ik vind dat er terecht wordt opgemerkt dat Indymedia een sterke resist geur begint te krijgen. Als men niet oplet, gaat het binnenkort zo zijn dat indymedia even onafhankelijk is als Yves Desmet progressief is.

Ik heb zelf ook geen idee hoe dit te verbeteren of wat er aan te doen. Misschien dat de nieuwe website die per thema is opgedeeld dit (voor een deel) kan oplossen? (alles over resist staat dan onder dat thema)

PS: Dit neemt niet weg dat resist geen lovenswaardig initiatief is.

Michel?
by Guido Thursday April 17, 2003 at 02:14 PM

""Misschien eens posten onder je eigen naam."

weinig relevant en kinderachtig

anoniem posten is weinig relevant en kinderachtig.

"dude, het is een open site die door de mesen wordt gemaakt, is wat jij hier typt geen kritiek mischien? of vind je dat de makers van de website automatisch een kritiek stuk na elke pro resist post moeten zetten? en na elke post of enkel na die van resist? "

neen. En inderdaad, nu kan er niemand meer zeggen dat er hier geen kritiek kan zijn op Resist. ;-)

"Omdat ik dat vind, ga jij me nu zeggen wat ik wel en niet mag denken, schrijven? "


"Wie is de grootste lafaard? Hij die anoniem comments post en mensen uitscheld of iemand die zijn gedacht zegt in eigen naam en dat op heel veel kritiek kan rekenen? "

"weinig relevant, het gaat weer niet over persoonlijke prestaties, iedereen hier is er van overtuigd dat je DE MAN bent, het gaat inhoudelijk over resist waar je spijtig genoeg weinig intresant over te vertellen hebt."

Ik DE MAN, dat laat ik volledig voor uw rekening.:-)

Wanneer heeft iemand iets interessant te vertellen over Resist? Als het pro-Resist is?

Nogmaals, voor mij zijn verkiezingen een circus, uitgevonden door imperialistische voorouders en ze worden gebruikt om de mensen dom te houden. Staten zijn uitvindingen, constructies om mensen in bedwang te houden.

Dat Resist daaraan meedoet, dat is hun probleem. Dat sommige medewerkers Resist steunen, geen probleem, ook hun probleem.

En te zien aan de website, nu, zijn we alweer over een Resist-hoogtepunt. Nog één maand, dan zijn er de verkiezingen en dan zijn we er vanaf. Ik zal ondertussen nog een beetje om mijn tanden bijten. :-)

Geef mij eens een reden waarom ik wel op Resist zou stemmen?
Waarom ik zou gaan stemmen?

R.E.S.I.S.T.
by Eline Thursday April 17, 2003 at 09:25 PM
eline_dw@hotmail.com

R.E.S.I.S.T. zou een goede manier zijn om vlaanderen uit de greep van het racisme te halen. Ik HAAT racisten. Dit is misschien cru gezegd, maar ik kan er niet tegen dat mensen anders gaan doen tegen een bepaalde groep mensen, gewoon door hun huidskleur of dankzij die belachelijke vooroordelen die ze hebben. Dus R.E.S.I.S.T. , jullie hebben mijn volledige steun!! Eline

internationalisering van de nationale politiek?, delaïcisering?
by Frank Van den Steen Saturday April 19, 2003 at 07:07 AM
frankvandensteen@hotmail,com

Geachte Resist-activisten,

In deze commentaar houd ik het bij het Nederlands, want na een lange nacht ben ik niet meer zo energiek om mijn mening in het Engels weer te geven en het Arabisch nog het Berbers ben ik machtig. Voor ik mijn commentaar ga uiten op deze "antwoordkaart", wil ik even twee dingen duidelijk maken:
1) Ik hoop oprecht dat jullie het recht op vrije menigsuiting respecteren, want wat ik hier ga neerschrijven zal niet volledig in jullie kraam passen.
2) Ook dit wil ik nog duidelijk maken: ik heb bewondering voor een beweging die opkomt voor de rechten van minderheden en respecteer rebellendere partijen/facties. Trouwens, op een debat in november op UFSIA met de heer Abou Jahjah en anderen, liet ik duidelijk mijn ergernis horen betreffende de in mijn ogen racistische terminologie die in het hele "integratiedebat" wordt gehanteerd. Het onderscheid autochtonen <--> allochtonen vind ik reeds een allesvernietigende én discriminatorische uitgangspositie, want het onderscheid maken tussen zgn. etnische groepen is voor mij een alibi dat een algemene MAATSCHAPPELIJKE GETTOÏSERING in de hand werkt. En dat reken ik, spijtig genoeg moet ik dit onderscheid reeds hanteren, "beide" kanten aan: zowel de positief ingestelde multiculturalisten en integratiewerkers, die deze terminologie zonder enige gewetenschroom hanteren, als de zgn. allochtonen aan. Geen van hen doet de moeite om dat onderscheid weg te vlakken, en dat bereiken is volgens mijn mening het onvoorwaardelijke uitgangspunt van een goed gemeend integratieproces.

Nu uit ik mijn bedenkingen/vragen ten opzichte van het hele Resist-opzet:

A. Het valt mij op dat het hier ook weer om een veredelde personencultus draait rond een Sterke Man (waar blijft eigenlijk de Sterke Vrouw in de politiek?), in casu de heer Abou Jahjah. Toegegeven, hij maakt ook wel indruk door zijn snelle opwaartse mobiliteit in onze maatschappij, maar ik heb de INDRUK (ik benadruk: niet het INZICHT) dat het te veel draait rond één persoon. Waarom wil die ene persoon zich zo profileren als Sterke Man?

B. Ik blijf het ook vreemd vinden: een coalitie tussen een ronduit GODDELOZE partij en een partij/beweging, die de godsdienst overduidelijk naar voren schuift als een onmiskenbaar cultureel kenmerk van de minderheid die ze verdedigt. Ik weet het soms breekt nood wet en in de geschiedenis had je soms de vreemdste coalities tegen een gemeenschappelijke vijand (denk maar aan de Chinees-Japanse Oorlog: Kwomingtang-communisten tegen de vijand uit Nippon!). Een Keniaanse (moslim)vriend van mij uitte het op deze wijze: "They are fighting the same fight!".

C. Ik denk ook dat de internationalisering (de Israël-Palestina-kwestie) van de politiek die door de AEL, nu door Resist, wordt gehanteerd, niet geheel op zijn plaats is. Het feit dat Abou Jahjah van Libanese komaf is en zich opwerpt als voorman van de moslim-minderheden in Vlaanderen (België?) kan voor mij perfect, maar ik vind dat de buitenlandse problematiek te veel benadrukt wordt in de retoriek (ik geef toe: het partijprogramma heb ik nog niet gelezen, dus dat moet ik nog eens doen!). Internationale solidariteit MOET, maar eerst moeten de 'binnenlandse' problemen opgelost worden. Of zijn beide onlosmakelijk verbonden?

Ik denk dat mijn voorstel om de discriminerende en racistische 'segregistische' terminologie
(autochtonen <--> allochtonen)aan te vechten reeds een goed uitgangspunt zou zijn. Ik heb er niets op tegen dat groepen aan hun culturele identiteit willen vasthouden, maar een te sterke segregistische instelling - ook van de kant van de minderheid - werkt onvermijdelijk gettoïsering in de hand. Een goed voorbeeld van omgekeerde discriminatie vormt de Antwerpse Jodengemeenschap: zij zoeken bewust te veel de culturele en sociale gettoïsering op. Daarom, mijn devies: multiculturaliteit, smeltkroes, melting pot boven alles!, echter niet ten koste van de individuele identiteit, wel van het stamgevoel...

bv. Daarnet was ik in een zgn. links-progressief café, mijns inziens was dat veel te monocultureel en te blank...

Media/Agalev
by Smrilda Defyn Wednesday April 23, 2003 at 08:15 PM
fredereik@defijn.com

Ik wil even zeggen dat de media AEL als een duivel vernoemt, maar uit deze tekst zet ik me toch van dat idee af. In de school zeggen ze datook, het zal iets moeilijker voor mij worden om daar nog te comuniceren met de fanatiekelingen maar ik zal stand houden! Ha, trouwens, ik vind wel dat jullie te hard tegen Agalev in gaan. OK Agalev is hipokriet maar veel dingen zijn toch wel goed. Als ik de regering zou mogen kiezen zou ik Resist en Agalev kiezen. Dat verhaal van Kazhir (was dat de naam?) vondt ik echt wel goed. Ik zou hem als volger kiezen. (zoals PvdA jongeren Ché Guevara volgen).

mvg
SmrildA
RESPECT_

SP.a
by Smrilda Defyn Wednesday April 23, 2003 at 08:19 PM
frederik@defijn.com

Ha trouwens, als ik nu zou mpogen gaan stemmen (ik ben nog maar 13 jaar) zou ik op SP.a stemmen omdat dat nu de beste manier is om het Vlaams Blok weg te werken. Daarna natuurlijk op Resist! stemmen he.
mvg
SmrildA
RESPECT_

jammer
by pieter Sunday May 04, 2003 at 04:25 PM
neilyoung222@hotmail.com

spijtig dat de pvda samenwerkt met de AEL
normaal kon de pvda zeker op m'n stem rekenen ,
maar of ik op resist ga stemmen weet ik nog niet.
tis te hopen dat communistische gedachten niet vervallen daarmee .

maar toch veel succes gewenst !

trop is te veel
by Jouwe Wednesday May 28, 2003 at 07:40 PM
jouwevanhoutteghem@hotmail.com

Ik zou hier toch nog even willen terugkomen op de comments( het gehannes) van een zekere Guido, een man van wie ik al zeer veel gelezen heb, ik ken hem niet maar niet getreurd. Wat me opvalt in zijn comments is dat hij altijd kritiek heeft, kan hij dan echt nooit eens iets goeds zeggen, mijn grootmoeder(om de bron te vermelden), zegt altijd, "wie niets doet, doet nooit goed(of dus verkeerd)". Beste Guido, hoezeer ik ook geïnteresseerd ben in je mening, stop met je polemiekerig gedrag, hier bijvoorbeeld met Claudio, het werkt echt op mijn systeem. Goed gezegd trouwens man in het zwart, en ja ik vermeld wel mijn naam, alhoewel me dat niet zo nodig lijkt, als ik mijn mening nog vrij mag, wil en kan uiten.

euh?
by Guido Wednesday May 28, 2003 at 07:48 PM

Mijn laatste comment dateert van

"Michel?
by Guido Thursday April 17, 2003 at 02:14 PM"

Proficiat Jouwe,

ik heb al een kind gereanimeerd, syndicaal afgevaardigde geweest en doe vrijwilligerswerk. En jij, behalve je overtuiging verbergen?


Btw, er staan een onwaarheid in uw comment:

"Wat me opvalt in zijn comments is dat hij altijd kritiek heeft,"

Niet altijd correct, je kan dat trouwens ook van Han schrijven. :-)


"Beste Guido, hoezeer ik ook geïnteresseerd ben in je mening, stop met je polemiekerig gedrag, hier bijvoorbeeld met Claudio, het werkt echt op mijn systeem."

Als Han en Christophe stoppen, ik ook. :-)

is resist wel nog marxistisch???
by simon Friday June 06, 2003 at 08:55 PM

Ik vind het compleet belachelijk dat de PVDA met de AEL in zee gaat, dit is toch wel niet meer marxistisch, het is verdomme politiek en geloof mengen, was marx geen atheïst?, was marx niet tegen religie? De Pvda stapt gewoon met de moslims in zee omdat ze, spijtiggenoeg, de nieuwe schandpaal van het kapitalisme zijn. Het is niet dat ik tegen moslims ben of zo, maar ik ben gewoon tegen religie evenzeer tegen die stomme katholieken(zoals marx, toch?).

twee verschillende partijen eh
by jan Saturday June 07, 2003 at 12:22 AM

resist is een actielijst die gegroeid is uit de vredesbeweging... geen ineensmelting van twee partijen...
Het is een lijst van ael + pvda + onafhankelijke activisten.
Elke partij of onafhankelijke behoudt zijn eigen ideologie... ze strijden momenteel gewoon samen voor enkele gemeenschappelijke doelstellingen.

allez ja, das toch wat ik er uit begrepen heb :)