arch/ive/ief (2000 - 2005)

Peter Mertens:
by Peter Mertens (as noted by jessie) Sunday April 13, 2003 at 06:15 PM

Slottoespraak Peter Mertens tijdens verkiezingscongres Resist!

Peter Mertens:...
web_resist_3212.jpg, image/jpeg, 300x436

Daarnet vroeg een journalist mij: "Ga je nu geen pact aan met de duivel?" Ik heb hem het enige mogelijke antwoord gegeven: "U heeft het helemaal verkeerd begrepen, we gaan een pact aan tegen de duivel." (applaus) We gaan een pact aan tegen de duivel van oorlog, we gaan een pact aan tegen de duivel van afdankingen, we gaan een pact aan tegen de duivel van het asociaal beleid. Dat pact noemt inderdaad Resist!"

Gisteren konden we nog op het nieuws zien dat er op enkele kilometers hier vandaan in de Antwerpse haven nog steeds Amerikaans oorlogsmaterieel verscheept wordt. Er zijn opnieuw 18 Apache-helicopters van een aantal miljard dollar via Deurne naar het Vrasenedok gevlogen. Men verwacht 7.000 militaire voertuigen. Daarstraks vroeg iemand: "Denkt U dat de oorlog gedaan is?" Het bewijs staat nu aan het Vrasenedok. De illegale bezetting van Irak gaat nog steeds door en loopt nog steeds door ons land. Deze week toonden ze nog de beelden van de bombardementen op Mortsel. Een hele volkswijk die platgegooid wordt. Het materiaal dat hier enkele kilometers verder staat, zal gebruikt worden om op veel grotere schaal Irak te bombarderen. In heel de oorlog in Irak werd er meer munitie en bommen gebruikt dan in heel de tweede wereldoorlog samen. U moet zich dat eens voorstellen.

Wie herinnert zich nog de drie redenen die Bush had gegeven voor de oorlog? Massavernietigingswapens, niet respect van de UNO-regels en gebrek aan democratie. Wat is er gebeurd met de massavernietigingswapens? Ze hebben niets gevonden, maar wij hebben er wel elke dag op het nieuws kunnen zien. Zijn dat geen massavernietigingswapens: de bommen die de burgers van Bagdad verwondden en doodden?
De UNO-regels dan. Er is geen enkele inbreuk van de UNO-regels gebeurd door Irak. Irak is een souverein land. Het enige wat wij kunnen zien is dat de Verenigde Staten de UNO-regels eenzijdig heeft gebroken. En de democratie? Als u de getuigenissen hoort van Collete of Geert, als u hoort hoe er nu in de ziekenhuizen, in het onderwijs, enz. wordt omgegaan dan weet u wat soort democratie ze daar brengen. Over die drie redenen voor de oorlog zwijgt men nu. Men beseft zeer goed dat als men producenten van massavernietigingswapens moet hebben, schenders van de UNO-regels en van democratische rechten, dan moet men niet kijken in Irak of Palestina maar in Israël en de Verenigde Staten. (applaus)

Wij moeten goed beseffen dat de Amerikanen nog maar in het begin van deze oorlog staan, en dat het verzet in Irak nog maar pas begint te ontwikkelen. De slogans voor een bevrijd Irak en een bevrijd Palestina zullen ook tijdens deze campagne van kracht blijven. Gisteren heeft Bush al gezegd: "Syrië is het volgende doelwit." Dus wij staan aan een heel lange periode van oorlogen en dat is precies waarom Resist! is opgericht.

Gaat dat iets veranderen als Resist! in het parlement geraakt? Tijdens de pauze, heeft er iemand gezegd: "'t Is te hopen dat hij in het parlement niet zo stil zal zijn als vandaag."
Ik denk dat de meeste mensen een grondige hekel hebben aan mensen die hun woord niet houden. Mensen die zeggen : "Wij gaan niet privatiseren!" en die 5 jaar lang zeggen: "Wij gaan niet privatiseren!", die dan SABENA sluiten. Mensen die zeggen : "Wij gaan niet privatiseren!" en die nu aan het onderhandelen zijn over de privatisering van de NMBS. Mensen die zeggen: "Wij zijn tegen de oorlog! Maar laat die moordwapens hier maar door Antwerpen komen."
Daar tegen komen wij op en dan is de vraag: "Zal Resist! haar woord houden?" Ik denk dat het bewijs daarvan al geleverd is. Waarom? Resist! zegt: "Wij zijn tegen de oorlog. Wij zijn geboren tegen de oorlog, als lijst, als politiek signaal tegen de oorlog." Wij hebben betogingen georganiseerd. Dokters die Resist! ondersteunen zitten vandaag in Bagdad om het Iraakse volk te steunen. Is dat geen bewijs van eenheid van woord en daad? Kijk naar de wapentransporten. In plaats van erover te discussiëren in zalen als deze, bezetten wij de luchthaven van Oostende, bezetten wij het stadhuis van Antwerpen, bezetten wij de Kallo-sluis en volgende week, dat kan ik u verzekeren, zullen wij opnieuw iets bezetten zolang die transporten doorgaan. Is dat geen eenheid van woord en daad? (applaus)

Sommige mensen vinden dat ik toch iets moet zeggen over Jaap Kruithof. Maar ik denk... Wie was de eerste tegenstander van Resist!? Toen we de eerste betoging van AEL en PvdA samen organiseerden, zei Detiége: "Dat mag niet doorgaan!" Dat was de eerste tegenstander van Resist!. Waar is Detiège nu? (gelach)
Lamine heeft daarna gezegd: "Jamaar Resist! dat zal niet doorgaan, we zullen Dyab in de bak steken." Waar zit Lamine nu? (gelach + applaus)
Ik denk dat Kruithof en compagnie beter iets voorzichtiger zouden zijn met uitspraken omtrent Resist!.

Met de PvdA hebben we voor heel het land 3 verkiezingsobjectieven. Wij willen Collete Mouleart, één van de vier dokters die in Bagdad zitten, doen verkiezen in Henegouwen.. Wij hebben in Brussel-Halle-Vilvoorde onze lijst terug getrokken om de lijst van Maria Vindevoghel te steunen.Wij willen dat die schoonmaakster die al 15.000 vliegtuigen heeft schoongemaakt, naar het parlement kan komen om het parlement schoon te maken. (applaus)

Hier in Antwerpen is het onze opdracht om Dyab te doen verkiezen. Wij denken dat we met die drie mensen een prachtige oppositie zullen hebben. Dan is de vraag: "Zijn we daartoe in staat?" En daar wil ik toch mee afsluiten. Ik denk dat we heel goed moeten beseffen in wat voor politiek klimaat we ons vandaag bevinden. Na de val van de muur is de doos van Pandora geopend. We hebben Renault gehad. We hebben Sabena gehad. We hebben Arcelor had. We hebben Philips, we hebben Bayer... (publiek: en Bush!!!) en Bush. (gelach)

De vraag is: zijn die mensen op zoek naar een alternatief en kunnen wij hen dat geven? 80% van de mensen in ons land zijn tegen de oorlog. Dat is een historisch cijfer. 80%!?! Dat is nooit zo geweest. Kunnen die zich in Resist! terugvinden om Resist! naar het parlement te sturen. 70% van de jongeren die tegen de oorlog zijn, weten nog niet voor wie te stemmen. 70%!? Als wij hier straks allemaal naar buiten gaan, gaan we die 70% jongeren opzoeken om te zeggen: "Jullie hebben een alternatief dat niet dat van de fascisten van het Vlaams Blok is, maar jullie hebben een alternatief en dat heet Resist!. De meerderheid van de mensen heeft nog niet beslist op wat te stemmen en ik denk dat dit ook goed typeert in wat voor een politiek klimaat wij ons vandaag bevinden.

pvda ael
by rob Sunday April 13, 2003 at 07:20 PM

Dit is hier op korte tijd een echte pvda - ael verkiezingssite geworden. Van mij zien of horen jullie niets meer. Er zijn andere meer democratische kanalen waar wél verschillende meningen aan bod kunnen komen; en waar men nie steeds vanuit dogma's vertrekt én al wie daar maar een beetje een afwijkende mening over heeft als extreem rechts bestempeld.

Voila dat was het.

de discussie ís interessant
by Matthias Sunday April 13, 2003 at 07:46 PM

Man man. Dat er vandaag veel over resist wordt gepubliceerd heeft te maken met het verkiezingscongres afgelopen zaterdag en met de discussie die is losgebarsten door de flauwe vrije tribune die in de morgen stond afgelopen zaterdag.

De discussie over resist en AEL is trouwens een interessante discussie, waar weldegelijk verschillende opinies aan bod komen (hoewel het wel waar is dat er soms onnozele interventies gebeuren, probeer daar dan over te lezen en de interessante argumenten te vinden), en wordt niet uitsluitend gevoerd door de pvda en AEL zelf. Doe de moeite om de verschillende discussieteksten die vandaag zijn gepost, te lezen aub voor je commentaar geeft!

(2)
by Zweistein I Sunday April 13, 2003 at 09:05 PM

Ik heb het oa over deze passage van 'de fabel'- website. Deze gegevens kunnen onderzocht worden via een zoekmachine. Ik sta open voor serieuze weerlegging.

"De meest bekende Arabische nationalist uit de geschiedenis is waarschijnlijk Gamal Abd Al Nasser, die van 1952 tot 1970 president van Egypte was. Abou Jahjah is een groot bewonderaar van Nasser, en heeft enkele van zijn toespraken integraal op de AEL-website gezet. Wat zegt dat over de idealen van Abou Jahjah? Nasser was aanvankelijk lid van de moslimfundamentalistische Broederschap. Toen hij aan de macht kwam schafte hij direct alle politieke partijen af. Tijdens zijn regime was Egypte toevluchtsoord voor een hele reeks Duitse nazi's. Die werden aangesteld bij geheime diensten, commando-trainingscentra, propaganda-afdelingen of bijvoorbeeld als adviseur bij Binnenlandse Zaken. Als bodyguard nam Nasser een oud-SS-er aan. Verder liet hij "Mein Kampf" in het Arabisch vertalen en zei hij op 1 mei 1964: "Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag onze sympathie bij de Duitsers, en de leugen van de 6 miljoen vermoorde joden gelooft sowieso niemand." Het verzinsel "De Protocollen van de wijzen van Zion" zou ook volgens hem echt zijn. "Deze tekst bewijst zonder twijfel dat 300 zionisten, die elkaar allemaal kennen, het lot van het Europese continent bepalen", beweerde Nasser. "Ons hoofddoel is Israël vernietigen", zei hij altijd.7"

http://www.gebladerte.nl/10881f56.htm

(P.S.
1.platitudes als het verschil tussen anti-zionisme en anti-semitisme laat je best achterwege, ik ben immers geen ezel, mijn voorbeelden zijn voorbeelden van anti-semitisme!)
2.platitudes als kritiek op 'de fabel'-website laat je ook best achterwege, ik vraag de gegevens te onderzoeken in diverse bronnen via een zoekmachine of op andere plaatsen.
3.gelieve wat ik aanbreng in het algemeen niet te simplifiëren, dat is wat ik bedoel met sereniteit. Deze kweste is er te belangrijk voor. Waarvoor dank.)

Hoe lang moete we die laster blijven pikken
by han Sunday April 13, 2003 at 09:15 PM

Als de argumente op zijn, dan gaan we liegen, dat is zo wat het devies van Zweistein.

In de Fabel werd ik ook reeds tot anti semiet verklaard (trouwens in het Vlaams Blok tijdschrift ook). De enige reden die men daarvoor kan aanrijken is dat een uitgsproken anti-zionist ben, en dus ook tegen de zionistische staat Israël.

Je citeert uit één van ergste zionistische websites die ik ken. Voor geen haar betrouwbaar. Dat blijkt ook uit de citaten : horen zeggen dat, zou volgens hem,...

pppfffffffffffffffffffff .............

Je bergijpt toch dat wij derglijke laster niet laten staan.

zw...
by Els Sunday April 13, 2003 at 09:19 PM

proper is dat! proberen Nasser te laten doorgaan voor nazist en dan Abou Jahjah daaraan linken. Dit slaat echt alles!

Je weet goed genoeg dat Nasser het symbool voor Arabische eenheid is! Je weet evengoed dat het Arabisch nationalisme en bevrijdingssocialisme iets helemaal anders is dan het expansionistisch en racistisch nazisme!
Wat je andere beschuldigingen betreft, dat wil ik eerst wel eens deftig onderzoeken -en daar heb ik nu de tijd niet voor, ik hou het wel in mijn achterhoofd.

'Israël vernietigen is ons hoofddoel': ook het mijne! Want Israël is een zionistische staat. punt.
En nogmaals (ik zet het er maar bij voor de niet-geïnformeerde lezer): dat betekent niet dat de joden moeten verdreven of vernietigd worden. Het gaat om de staat Israël, die volgens mij volledig illegitiem is (zowel in haar ontstaan als in haar ideologie).

bewijzen?
by Harko Tuesday April 15, 2003 at 10:21 PM

"Ik heb het in punt 2. over deze passage van 'de fabel'- website. Deze gegevens kunnen onderzocht worden via een zoekmachine. Ik sta open voor serieuze weerlegging."

Beste zeverzwein, zo werkt een bewijsvoering helemaal niet. Ik kan niet bewijzen dat Nasser dingen niet gedaan heeft,
JIJ moet bewijzen dat hij ze wel gedaan heeft.

Ik vind wat jij allemaal beweert over die held van de anti-koloniale en anti-zionistische strijd is gewoonweg schandaalig. En ik daag je uit om die grove beschuldigingen maar eens te bewijzen!

ik
by 2stein1 Tuesday April 15, 2003 at 10:23 PM

heb jou niets te bewijzen.

w817
by Piet Uytebroeck Wednesday April 16, 2003 at 10:56 AM
pietuytebroeck@snotmail.com

Peter zou beter stellen; " we gaan een jihad aan tegen de duivel".

Trouwens ik heb nog een goede slogan: Stem communist, stem resist. Stem niet Resist? Dan ben je een vuile racist!

Dat is toch wat jullie stellen, niet? Prachtige slogan!

Kunnen we even ja?
by Frederik Thursday April 17, 2003 at 12:37 PM

Hou toch eens op met die vuillakkerij!
Nasser een nazist noemen en dan met zulke veronderstellingen Dyab aanvallen. Flink hoor!

Kunnen we misschien even het verleden er buiten houden?
Kunnen we misschien even terug naar de realiteit van vandaag?

En dan zien we dat vandaag de oorlog in Irak nog steeds onschuldige slachtoffers vergt.

En dan zien we dat de wapenstransporten nog steeds doorgaan.

En dan zien we dat in Palestina nog steeds mensen onderdrukt en vermoord worden door de zionistische staat Israel

En dan zien we dat Belgen, 100% legale Belgen, wiens roots echter in Marokko of Turkije liggen daarom nog steeds worden gediscrimineerd, getarget door de politie en bestempeld als agressief en misdadig.

Dat is de realiteit van nu, vandaag. En als je die waarheid niet ziet, dan wil ik je wel eens meenemen naar het bezette Irak, naar het bezette Palestina of op stap met een jonge Belg wiens wortels in Marokko liggen.

En als je die waarheid dan toch gezien hebt, dan moet je eens kijken naar wie er werkelijk iets aan dat onrecht verandert.

Wie organiseert betogingen tegen de oorlog?
Wiens dokters gaan in Bagdad zieken verzorgen?
Wie organiseert reizen naar Palestina?

Juist, de AEL en de PvdA!

allez Frederik
by alexander Thursday April 17, 2003 at 05:30 PM

Dus gij zegt dat de PvdA en de AEL de enigen zijn die anti-oorlogsbetogingen en solidariteit met Palestina organiseren!

U al eens afgevraagd waarom iedereen jullie sectair vindt?