arch/ive/ief (2000 - 2005)

De lijst M.A.R.I.A: Movement for Action, Resistance and an Independent Alternati
by Annemie Cannaerts Sunday April 13, 2003 at 05:38 PM

Het gaat heel slecht met de mensen op mijn werk", zegt Maria Vindevoghel, de blonde delegee van het vroegere Sabena. "De werkdruk is onhoudbaar, ik ben 45 jaar maar ik kan mijn voltijdse baan niet meer aan." Ex-collega's overtuigden haar om op te komen bij de verkiezingen. "Zodat de stem van de gewone werkmensen ook in het parlement te horen is." Er komt dus een lijst ‘Maria' – Movement for Action, Resistance and an Independent Alternative – voor de Kamer in Brussel-Halle-Vilvoorde en in Leuven.

De lijst M.A.R.I.A: Movement for Action, Resistance and an Independent Alternative

quot;Het gaat heel slecht met de mensen op mijn werk", zegt Maria Vindevoghel, de blonde delegee van het vroegere Sabena. "De werkdruk is onhoudbaar, ik ben 45 jaar maar ik kan mijn voltijdse baan niet meer aan." Ex-collega's overtuigden haar om op te komen bij de verkiezingen. "Zodat de stem van de gewone werkmensen ook in het parlement te horen is." Er komt dus een lijst ‘Maria' – Movement for Action, Resistance and an Independent Alternative – voor de Kamer in Brussel-Halle-Vilvoorde en in Leuven.

Annemie Cannaerts
08-04-2003

Foto's Salim Hellalet

Op de lijst staan heel wat ex-sabeniens en verder mensen van de Post en het Spoor, jongeren die opkomen tegen oorlog... De lijsttrekster in Leuven is Bea Knaepen, delegee van Bosch. Kortom ‘Maria' staat voor mensen die zich niet laten doen.

Maria Vindevoghel werkt nog altijd op de luchthaven. "En dat wil ik blijven doen, ook als ik verkozen word. Ik hoor veel miserie van ex-collega's, mensen die nog altijd zonder werk zitten of het alweer kwijt zijn. Mensen die hun huis hebben moeten verkopen, gebroken gezinnen, depressies... Telkens hoor ik ook een enorme afkeer van de politiek. Normaal als je weet dat niemand van die politiekers zich hier heeft laten zien toen 17.000 mensen hun werk verloren. Zelfs een Lode Van Oost van Agalev die vroeger bij mij in de cleaning werkte, is tijdens onze strijd tegen het failliet nooit opgedoken!"

700 ex-sabeniens hebben klacht neergelegd tegen de regering wegens frauduleus failliet. Ze willen dat de verantwoordelijken gestraft worden, zelfs de gevangenis ingaan. Er zouden beter mensen zoals jij in het parlement zitten, zegden velen tegen Maria. Ze praatte er over met vrienden van andere bedrijven die net als zij opkomen voor de belangen van de werkmensen. "Mensen hebben het recht om te stemmen voor iemand die hen echt vertegenwoordigt. Anders profiteert het Vlaams Blok er toch maar van."

Maria: "Niet dat ik me illusies maak in het parlement. Veranderingen kun je maar afdwingen op de werkvloer, op de straat, dat weet ik als syndicalist goed genoeg. Vanuit het parlement ga ik dan ook de mensen blijven oproepen en organiseren tegen de afdankingen, tegen sluitingen, tegen de oorlog...

Onze lijst ziet er uit zoals een regering eruit zou moeten zien: allemaal mensen uit verschillende sectoren en van verschillende afkomst die elke dag onder het volk staan en op het terrein veranderingen afdwingen. Ik ben een syndicalist in hart en nieren en dat zal ik blijven, ook als in het parlement geraak."

.