arch/ive/ief (2000 - 2005)

Riet Vandeputte op persvoorstelling MARIA
by han Soete Sunday April 13, 2003 at 05:30 PM
han@indymedia.be

Wij zullen ervoor zorgen dat Maria in het parlement zal zitten, en het zal iemand zijn die haar woord houd.

Maria is begonnen met te vertellen dat we hier twee jaar geleden ook zaten. Het precies naar aanleiding van het tribunaal dat ik Maria en de andere Sabeniens heb leren kennen.
In de zomer van 2001 vroeg men mij of het niet mogelijk zou zijn een klacht neer te leggen. De mensen van SABENA merkten dat men de boel serieus aan het saboteren was.
Toen Maria me vroeg of ik niet mee op de lijst wilde staan heb ik daar geen seconde aan moeten twijfelen.
Ik ben het gewoon beu om de politici die nu aan de macht zijn te horen liegen en bedriegen en te horen hoe ze de mensen uitlachen.
Een van de grootste voorbeelden van dat bedrog is het sociaal plan van SABENA. Maria heeft zelf al uitgelegd hoe de politici zelf mee verantwoordelijk zijn voor het frauduleus faillissement van SABENA. Na de sluiting zijn die politici dan komen opdraven met een sociaal plan. Als je dat sociaal plan vergelijkt met de investeringen en inleveringen die de werknemers van SABENA deden om het bedrijf te redden, dan is dat een pure schande.
Mensen die 20 jaar, 18 jaar, 5 jaar, ... op SABENA werkten die verdienen veel beter dat dit sociaal plan. Bovendien merkten we reeds na een paar weken dat men de beloftes van het sociaal niet eens naleven.
Neem nu bijvoorbeeld de activiseringspremie, de regering beloofde dat iedereen die op SABENA werkte recht had op een premie van 150.000 fr. We merken dat niet iedereen die premie krijgt, bijvoorbeeld mensen die op brugpensioen gingen. Neem nu het voorbeeld van Miriam die hier aanwezig is. Zij koos ervoor om op brugpensioen te gaan, en nadien merkt ze dat Onckelinckx haar belofte niet houd, op die manier verliest ze 400.000 fr.
Onckelinckx die durft dan aan de mensen van SABENA te zeggen dat ze niet moeten zagen, omdat ze veel meer zouden krijgen dan waar ze wettelijk recht op hebben. Maar je mopet gewoon maar eens vergelijken wat Miriam die jaren op SABENA werkte vandaag verdient en Onckelinckx die per maand 600.000 fr in haar zakken kan steken.

Dat soort praktijken aanvaard ik niet meer, en daarom ben ik kandidaat op de lijst van Maria.

Mijn ervaring is dat je die politici voor geen haar kunt vertrouwen, maar mijn ervaring met de mensen die op de lijst staan is precies dat je daar wel kan op vertrouwen. Maria wekt al 18 jaar op luchthaven. Ze had na het faillissement kunnen kiezen voor een veel gemakkelijker job, maar ze heeft ervoor gekozen om syndicaal afgevaardigde te blijven van de kuisvrouwen. Ze koos ervoor om bij de mensen te blijven en naar de mensen te luisteren en hun problemen mee op te lossen. Wij zullen ervoor zorgen dat Maria in het parlement zal zitten, en het zal iemand zijn die haar woord houd.