arch/ive/ief (2000 - 2005)

Het Sabena tribunaal en MARIA: niet op onze kop laten zitten
by Mara Sunday April 13, 2003 at 03:35 PM

Over de slotzitting van het Sabena-tribunaal, het boek "Ik beschuldig" en mensen die hun nek uitsteken.

Gisteren had de slotzitting van het Sabena tribunaal plaats in Dilbeek. Een 700 tal ex-Sabeniens hebben vorig jaar een klacht ingediend tegen onbekenden. Maar in afwachting daarvan organiseerden de ex-Sabeniens een eigen onderzoek, in samenwerking met de advocate Riet Vandeputte. Ze heeft een lijvig dossier samengesteld over het faillissement en de uitvoering van het sociaal plan.
Maar de klacht is wel degelijk tegen bekenden gericht, zoals minister van overheidsbedrijven Daems, premier Verhofstadt, ministers van begroting Vandelanotte en minister van tewerkstelling Onkelinckx.
Hoewel de ex-Sabeniens niet al te veel illusies hebben in een eerlijk proces, laat een klacht tegen onbekenden meer vrijheid in het onderzoek toe. "Als we de verantwoordelijkheid en oneerlijkheid van Daems kunnen aantonen, zal het al veel zijn. Hoewel de hele Belgische staat een verpletterende verantwoordelijkheid heeft in de ondergang van het bedrijf", aldus een ex-Sabenien.

"Ik beschuldig"
De woede blijkt ook uit de getuigenissen die in het boek "Ik beschuldig" staan. Maria Vindevoghel stelde het boek zo voor: "gelukkig zijn er nog geëngageerde journalisten die een boek willen schrijven over het echte verhaal van Sabena en haar werknemers. Dit boek heet niet `Exit Sabena` of `De crash van Sabena`, dit boek wil geen streep trekken onder het verhaal. "
Het boek beschuldigt de verantwoordelijken van het faillissement bij monde van de ex-werknemers , zoals Alain Bacci, Jeanne Delahaye, Patricia Drabs, Nicolas Michel, Benoit Mouraux, Giacomo Riolo, Francoise Roelandt, Georges Tharrouniatis, Joezef Vandeput, Roland Van Rafelghem en Patrick Wilputte. Stuk voor stuk mensen die jaren van hun leven hebben geïnvesteerd in een bedrijf waar ze fier op waren.
Er werd een minuut stilte gehouden voor de 3 ex-Sabeniens waarvoor het allemaal te veel was geworden.

Guy Tondeur, ACW –secretaris van Halle-Vilvoorde, was onder de indruk van het boek. Hij legde de link met de sluiting van de Boel scheepswerf en de transportsector in het algemeen. Over de kritiek die de ex-Sabeniens hadden geuit op de vakbonden, zei hij dat het pijn deed, maar dat de vakbonden het niet zomaar naast zich neer kunnen leggen.

Het sociaal plan
Vooral de miserabele uitvoering van het zogenaamde sociaal plan werd op de korrel genomen. Men was niet mals voor minister Onkelinckx. Het sociaal plan verzekerde compensatiepremies, maar een deel had pech omdat ze door allerlei omstandigheden uit de boot viel: jaren werken aan een tijdelijk contract, langdurige ziekten, ongeval of om nog andere redenen.
Maria Vindevoghel vatte het zo samen: "Men had geen tijd om een degelijk sociaal uit te voeren, maar er was wel tijd genoeg om een crisisplan en veiligheidsmaatregelen op poten te zetten op de dag dat het faillissement. Die ochtend waren de badges van de werknemers al gedeactiveerd.

Maria
Maria Vindevoghel is de naam van de vrouw die het verzet tegen de sluiting van Sabena heeft getrokken. Ondertussen werkt ze terug als schoonmaakster van vliegtuigen en is nog steeds gekend als de felle syndicaliste die niet alleen strijd voert tegen sluitingen, maar ook tegen oorlog.
Maria is ook de naam van een nieuwe lijst. Veel van haar collega`s en ex-collega`s zijn de politiek zo beu als koude pap. Sommigen willen de regering afstraffen door op het Vlaams Blok te stemmen. Onder andere daarom heeft ze besloten om zelf met een lijst op te komen in de regio`s Brussel- Halle-Vilvoorde en Leuven. De lijst wordt getrokken door een 10 tal ex-Sabeniens, mensen van de Post en de NMBS. Maar ook mensen uit de Brusselse anti-oorlogsbeweging hebben zich aangesloten, zoals Nourdine Majidi, de kok die vooral bekend is van de foto met zijn zoontje op de Stop USA-affiche. Kunstenaar Rik Poot doet ook mee.
Maria, die in dezelfde gemeente woont als ik, heeft mij ook gevraagd om mee te doen. Eerst zag ik het niet echt zitten. Maar als ik eerlijk ben, komt het door het terreursfeertje dat er de laatste tijd hangt tegen mensen die gebruik maakt van hun politieke rechten. Gelukkig is angst een slechte raadgever en als ik zie hoe mensen als Maria hun nek uitsteken, dan wil ik niet aan de kant blijven staan en het initiatief ondersteunen.

Tof
by han Sunday April 13, 2003 at 03:44 PM

Tof dat er nog mensen zijn die van de verkiezingen hun aktie terrein willen maken.

Daar ik in Brussel woon en niet voor mezelf kan stemmen, krijgen jullie zeker en vast mijn stem.

Het zou knap zijn moest Maria samen met Dyab dat parlement op zijn kop kunnen zetten.

Succes.
han