arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bedrijfsleiders en managers voor vrede, tegen de Amerikaans-Britse inval in Irak
by Marc Ernst Saturday, Apr. 12, 2003 at 11:16 PM
marc.ernst@pandora.be 0497218506 Londerzeelseweg 82, 1880 Kapelle o/d Bos

Petitie, (voorlopig) ondertekend door een twintigtal Belgische bedrijfsleiders en managers, tegen de Amerikaans/Britse inval in Irak.

Wij, Belgische bedrijfsleiders en managers, zijn tegen de Amerikaans/Britse inval in Irak. Niet enkel omdat deze handelswijze een ernstige inbreuk is op het internationaal recht, maar ook omdat oorlog haaks staat op de waarden waar wij voor staan: dialoog, vreedzame oplossing van conflicten, respect voor de nationale soevereiniteit van staten en democratie. De overgrote meerderheid van de Europese publieke opinie is tegenstander van deze Amerikaans-Britse militaire actie in Irak en betreurt het nodeloze lijden van de Irakese bevolking (o.m. door het gebruik van de verwerpelijke fragmentatiebommen). Ook in de VS is ruim 30 procent van de bevolking tegen deze oorlog gekant. Wij vinden dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de brede veroordeling van hun inval in Irak niet naast zich mogen neerleggen en de heropbouw van het land aan de Verenigde Naties moeten overlaten, i.s.m. met de humanitaire organisaties.

Wij verzetten ons tegen de brutale regimes in Irak en elders, maar ook tegen de nieuwe Amerikaanse doctrine van 'preventieve oorlog'. Net zo min als Irak het recht had om Koeweit binnen te vallen in 1990, hebben de Verenigde Staten noch enig ander land het recht om vandaag Irak (of een ander land) aan te vallen. Onze veroordeling van de Amerikaans-Britse inval betekent uiteraard niet dat wij enige sympathie hebben voor het voormalige dictatoriale Iraakse regime. Maar vandaag zijn de militair-politieke opvattingen van de Bush-regering (o.a. verwoord in de rapporten 'The Project for the New American Century' en 'Rebuilding America's Defenses'), diens militaire macht en aanvalsoorlog in Irak een veel grotere bedreiging voor het welzijn en de vrede in de wereld dan Saddam ooit was.

Wij zijn voorstanders van een wereld waarvan de politieke, economische en sociale instellingen solidariteit koesteren, gerechtigheid promoten, participatie maximaliseren, diversiteit vieren en daadwerkelijke democratie aanmoedigen. Een wereld waarin het woord het haalt van de wapens.

Aan de Belgische premier Guy Verhofstadt, aan de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel en aan alle andere Belgische politieke verantwoordelijken, verzoeken wij met aandrang om op het internationale forum de Belgische verwerping van de inval in Irak onverminderd aan te houden en te eisen dat, na de val van het regime, de Verenigde Naties en de humanitaire hulporganisaties een centrale rol zullen spelen in de wederopbouw van het land. Dit betekent tevens dat de Amerikaans-Britse troepen zo snel mogelijk Irak en het Midden-Oosten dienen te verlaten. Ook dringen we bij alle bevoegde nationale maar ook internationale instanties aan dat de hulpoperaties onafhankelijk gebeuren, zonder politieke, religieuze of andere overwegingen of discriminaties, en zonder ondergeschikt te zijn aan militaire of politieke belangen.


Voorlopige ondertekenaars (10/4/2003)

Kristien Laureys (managing partner Retail Insights)
Catherine Berckmans (human resources manager Lunchgarden)
Jan Van den Bergh (CEO i-Merge, partner Quattro Saatchi & Saatchi)
Cedric De Bleye (managing partner Beweb Regie)
Paule Alen (zaakvoerder IdeeAlen Copyright)
Marc Ernst (directeur HRM Net)
Robrecht H. Paternoster (managing director Human Resources Professionals)
Roland Duchâtelet (voorzitter en bestuurder van vennootschappen)
Dirk Vandewiele (directeur Divantoura)
An Schmücker (market researcher & Compagnie)
Frank Edelynck (communicatieadviseur CRG)
Marleen De Frenne (directeur)
Christine Huyge (coördinator Kwaliteitskrant)
Paul De Meyst (zaakvoerder iPZ-Interbedrijven Personeelszaken)
Noël Slangen (partner/consultant Groep C & Slangen)
Katja van Putten (bestuurder Fé)
Koen Cornil (directeur Mine.be)
Mark Anthierens (hoofdredacteur Pub Magazine en Marketeer)
Marino Van de Weghe (afgevaardigd bestuurder Quantum Comm.)
Gie Van Roosbroeck (partner Unit 17)
Johan Vandepoel (voorzitter BBDO Belgium)
Paul Daels (adviseur Merk & Imago KBC Bankverzekeringsholding)
Carlos Boidin (afgevaardigd bestuurder Imagine)
Jürgen Heck (managing director IDM Consult)
Caroline den Doelder (HR & TQ manager Furness Logistics en Frans Maas Automotive Belgium)
Tomas Reners (verantwoordelijke recruitment & HR development UVC Brugmann)
Catherine Possonnier (zaakvoerder Improve)
Gie Baguet (zaakvoerder Frans Brood Productions)
Eric Potier (managing partner Creative Strategies)

Contact en meer info
e-mail: peace@mo.be
Mobile: 0497.21.85.06


En de wapentransporten?
by Luk Vandenhoeck Sunday, Apr. 13, 2003 at 6:24 AM

Zijn de directeurs en de managers ook tegen de even illegale wapentransporten, of is hun protest even verbaal en dus inhoudsloos als dat van de Belgische regering en Agalev en de SPA?

Duidelijk signaal
by Ben Sunday, Apr. 13, 2003 at 3:24 PM

Dit is alvast een duidelijk signaal vanwege een verantwoordelijke groep in de samenleving. Het was al langer nodig dat ons Belgisch manager corps de Amerikaanse bijbedoelingen doorzag. Zij zijn ons niet werkelijk gunstig gezind, ondanks hun brede smile aan de oppervlakte.

Laten we niet vergeten dat zij ons onder meer L&H hebben afgenomen (met als start een zwartmaakartikel in Wallstreet Journal met gegevens die een normaal journalist niet kan hebben, over zaken die andere bedrijven ook deden, niet in het minst Amerikaanse). Wantrouw dus alle engelstalige 'consultants', die uw bedrijf laten betalen om het dan zelf te bespioneren. Al deze consultants zijn driekwart van hun tijd bezig met vragen stellen.

Zij zijn ook Europa niet werkelijk gunstig gezind. Bewijs hun schaamteloze afluisterpraktijken onder meer via Echelon (nota bene in Groot-Brittanië).

En tenslotte deze oorlog, het is niet allen maar een vendetta tussen Bush en Hoessein, het gaat niet alleen om de oliecontrole, maar het is een zet tegen eventueel toekomstige aanspraken van respectievelijk Europa, Rusland en China om zich tot grootmachten te profileren. Door de handelsroutes tussen deze drie te controleren, door de energieprijzen kunstmatig hoog te houden (en laag binnen de VS) blijft de voortdurende structurele concurrentievervalsing tussen VS en Europa, Rusland en China gegarandeerd.

Wij hebben niet de gelegenheid gehad voor Bush te kiezen, dan zouden we zeker hebben tegengestemd, waarom zouden wij dan naar zo'n buitenlandse president moeten luisteren? Democratie heeft zo zijn grenzen. This is not my president.
.

Proficiat
by Frederik Friday, Apr. 18, 2003 at 11:51 AM

Iedereen die zich op gelijk welke manier inzet tegen de oorlog heeft mijn steun.
Natuurlijk zijn daden beter dan woorden, maar woorden kunnen ook al helpen.

Toch hoop ik dat deze managers zelf op 21 april naar het noordstation in Brussel komen om 'en public' hun afkeer van de bezetting te uiten. Ik hoop ook dat zij hun medewerkers aanmoedigen om hetzelfde te doen.