arch/ive/ief (2000 - 2005)

AEL: consistent, integer en resistent
by ace Saturday, Apr. 12, 2003 at 10:30 AM
ace@steun.be

De Nederlanders moet je nagegeven dat ze de waardevolheid en polituieke erkenning van de politieke visie van AEL op haar waarde weten te beoordelen, in het publieke debat laten komen en de publieke opinie en vooral dan de linkse en progressieve intellectuelen kunnen verleiden tot enige nuance en beoordeling ter zake.

Het is opmerkelijk hoe accuraat, gedegen en begrijpelijk Abu Dyab Jahjah in een interview met Soera, een Nederlands kwartaalblad over het Midden-Oosten en Noord-Afrika, de oorlog in Irak, de Palestijnse kwestie, het politieke dictatoriaat in het Midden Oosten en wat Dyab de synthese noemt tussen de Arabische nationale beweging en de islamitische beweging weet te belichten en het standpunt van de AEL te verduidelijken. Dit artikel is blijkbaar de auteurs van het opiniestuk in de Morgen, goed getimed om Resist te counteren, ontgaan. Dat zij bij de AEL niet voldoende garantie vinden om de humane waarden in de privésfeer ter sprake te brengen in hun politiek programma doet hen eerder degeneren naar het algemene westerse en intrinsiek racistische discours, een bedje waar ook de gehele oorlogsrethoriek en mediaberichtgeving ivm Irak ziek is, ware het niet dat het anti-communisme de hoofdtoon voert in hun aanbreng, iets waarvan men de verre consequenties van onder ogen moet durven zien, nl. de feitelijke acceptatie van de nieuwe-koloniale oorlogen, te beginnen met Irak als afgeleid gevolg van de naoorlogse communistenjacht in Amerika. Maar goed een lezing van het interview met Dyab Abou Jahjah: 'Saddam is peanuts vergeleken met Amerika' kan de hersenen voldoende soepel houden en genoeg elastisciteit geven om de actuele situatie in Irak, België en elders op een historische en dialectische wijze te volgen.

De AEL?
by Raf Grinfeld Saturday, Apr. 12, 2003 at 10:55 AM

Centrum-linkse propagandabusters. Volgens mij zijn er een aantal Amerikanen blij met de AEL en is het toch allemaal niet zo zwart-wit als sommigen denken. Nee, en dat is geen 1 april grap. Wat ik op 18 mei ga doen? Een lijststem voor Resist zal het zeker niet worden.

ael
by 2stein1 Saturday, Apr. 12, 2003 at 1:19 PM

hier en daar wat achterhaald, maar nog steeds relevant:

http://www.gebladerte.nl/10881f56.htm

monopolie op het verzet?
by klaas y. Saturday, Apr. 12, 2003 at 2:13 PM

euh, sorry jan maar mag er niet op AEL, PVDA of Resist "gekapt" worden omdat Amerika een oorlog voert tegen Irak? Wat hebben de twee dan wel met elkaar te maken. Vormen de genoemde organisatie/partij/lijst dan het énige verzet tegen de oorlog? (Als je teveel op deze website vertoeft zou je wel die indruk kunnen krijgen, dat geef ik toe.) Kijk: PVDA en mantelorganisaties hebben veel betogingen en acties georganiseerd, maar waren niet de enige hierin al hebben ze wel hun best gedaan om ons dat te doen geloven. Proficiat, maar geen reden om je daar zo rond te profileren, de verontwaardiging en woede over de oorlog is algemeen en het verzet spontaan. Respecteer dat, probeer dat niet te recupereren in het zicht van de verkiezingen.

Trouwens, waarom werd de opmerking van "sofie" over jan boeykens en pvda-propaganda van de commentslijst gecensureerd?

Klaas, je ziet spoken
by Guido Saturday, Apr. 12, 2003 at 2:58 PM

"Trouwens, waarom werd de opmerking van "sofie" over jan boeykens en pvda-propaganda van de commentslijst gecensureerd? "

Hij staat er nog steeds :-)

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=57013&group=webcast

"Als je teveel op deze website vertoeft zou je wel die indruk kunnen krijgen, dat geef ik toe.)"

Minder spoken zoeken, heb er zelf ook nogal eens last van.

:-)

Ging al bij indy.be stoppen omdat er die actie van Resist was in Oostende en er direct een feature over gemaakt was.

Als je bedenkt dat er twee dagen voor die actie ook een actie was in Oostende, dan kan je je wel afvragen in hoeverre de lijst wil samenwerken met anderen.

De boom in met politieke partijen en lijsten.

Ps, van iemand van de AEL gehoord dat Dyab een atheïst is.(bron Mounim) Als dat geen kiezersbedrog is.

belangrijker vraag
by klaas y. Saturday, Apr. 12, 2003 at 3:28 PM

Jan, ik geef geen antwoord op je vraag: het gaat hier niet over mijn "palmares" als actievoerder. Het gaat er helemaal niet over wie welke acties organiseerde, wie de pluimen op zijn hoed mag steken. Dat is net de logica die moet doorbroken worden. Het belangrijkste is dat acties gevoerd worden, dat ze effect hebben, en de enige profilering die daarbij nodig is, moet ervoor zorgen dat mensen die zich aangesproken voelen en zelf actie willen voeren de weg naar de acties vinden.

Interessanter vraag was geweest: welke acties vond je succesvol, wat kunnen we eruit leren? De actievormen die mij zijn bijgebleven: de wereldwijde massale betogingen zoals op 15 februari. Wakker worden en horen dat de betogingen over moeder aarde golven, daarvan krijg ik kippenvel. (In België was er de samenwerking tussen de twee platformen – eindelijk: geen probleem dat er twee platformen zijn, zolang er samen opgeroepen wordt voor dezelfde betoging). Dan zijn er ook de trainstopping-acties die vooral in Italië effectief waren. (28 maart is er niet alleen het proces tegen de Belgische staat over de wapentransporten, maar ook het proces tegen de 11 treinstoppers die op 16 februari een militair transport tegenhielden op het spoor in Melsele, ook dit proces wordt er een tegen de transporten. Afspraak in Dendermonde dus).

Verkiezingen als actieterrein, sorry maar daar geloof ik niet in. Om het met een boutade te zeggen: als verkiezingen iets konden veranderen, waren ze al lang verboden. En in de verkiezingscampagne wordt kapot gemaakt wat de voorbije jaren opgebouwd werd in de beweging: in de eerste plaats het idee van "eenheid in verscheidenheid". In de plaats krijgen we het eenheidsdenken en de recuperatie van terechte woede en verontwaardiging over oorlog, criminalisering, enz.

resist - dyab abou jahjah
by klaas y. Saturday, Apr. 12, 2003 at 3:45 PM

guido: over de comment van sofie: sorry, was weer es in de war... misschien ligt het aan de ééntonigheid van jan boeykens' comments en artikels dat ik ze door elkaar haspel ;-) ?

over de actie in oostende: de dag ervoor was er inderdaad de planestopping actie. geen probleem dat er geen samenwerking was vind ik, maar ik vind het jammer dat indymedia direct gebombardeerd word met artikels over die actie, in tegenstelling tot de actie de dag ervoor. misschien kunnen verschillende artikels samengevoegd worden, anders worden andere artikels "weggevaagd" door het enthousiasme van de resisters. "resist!" in de titel van de feature stoorde mij ook.

wat je schrijft over dyab abou jahjah is voor mij geen verassing. maar eigenlijk doet het er niet toe: iedereen heeft het recht op zijn overtuiging. en DAJ heeft populistische trekjes, dat was mij al langer duidelijk. wat dat betreftt is hij gewaagd aan een de gucht of een verhofstadt. daarom dat ik hem best in het parlement wil zien, laat hen op gelijke voet debatteren, das beter dan een verhofstadt vanuit het parlement en een dyab vanuit de cel.

goed gezien van agalev trouwens om de kieshervorming goed te keuren. door de kiesdrempel zalt nog lang duren voor links van hen een "concurrent" opduikt.

Post zelf
by Guido Saturday, Apr. 12, 2003 at 3:51 PM

"maar ik vind het jammer dat indymedia direct gebombardeerd word met artikels over die actie, in tegenstelling tot de actie de dag ervoor."

Posten mensen, posten, en nog eens posten. Zo zal er hier wat meer evenwicht zijn.

verdere acties...
by klaas y. Saturday, Apr. 12, 2003 at 5:01 PM

jan,

bepaalde acties plan je beter niet op indymedia, dat begrijp je ook wel...

verdere acties zullen in de eerste plaats afhangen van de situatie zoals ze in irak evolueert. maar natuurlijk: het zal niet stoppen met deze oorlog. welk regime wordt geïnstalleerd in irak? hoe zal het verzet tegen de bezetting/het nieuwe regime evolueren? wat is de volgende stap in de hegemoniedrang van de usa: syrië, iran, noord-korea?

- in gent bijvoorbeeld is er elke donderdag samenkomst op het zuid, 19u.

(http://www.protest.net/be_indymedia/index.cgi?span=event&ID=389515&state_values=)

- boycott van amerikaanse producten: http://www.motherearth.org

- 20 april: planespotting II

(Via de luchthaven van Oostende passeren er dagelijks transportvliegtuigen in dienst van Amerika. Wij, bezorgde mensen van over gans vlaanderen, willen op zondag 20 april de terreinen van de luchthaven opgaan om zo, via strikt geweldloos protest, protesteren tegen de logistieke steun aan het amerikaans leger. Wil je meedoen met de aktie of ons ondersteunen? Kom dan zondag voor een dagje naar zee!

Meer info over de aktie of de activiteiten rond de actie kan je terugvinden op: http://beam.to/planespotting of via mail: planespotting2003@hotmail.com )

-trainstopping: stop criminalisering geweldloos verzet: http://www.vredesactie.be

(Maandag 28 april om 9 uur is het vervolg van het proces van de vredesactivisten 'Trainstoppers' in Dendermonde .
Je bent welkom op de trappen van het justitiepaleis aan het Justitieplein vlak bij de Grote Markt.

Geen bloemen en kransen, geen vlaggen en spandoeken.
We werken enkel met de slogan 'Trainstopping, zet de vrede op het spoor'. Breng een rode stormlamp mee en plak je mond dicht. Ook uw financiële steun is noodzakelijk. Stort op reknr. 523-0403000-40 van het Forum voor Vredesactie met vermelding ‘proces trainstoppers'.)

debat Restist 0
by ace Saturday, Apr. 12, 2003 at 6:48 PM
ace@steun.be

Zo zullen we onze aanbreng maar noemen - alhoewel reacties die er altijd in slagen om het nooit te hebben over wat aangebracht wordt zouden best hun eigen temas of problemen openen in plaats van indy naar beneden te halen of te stalken - gaat het hier om een soort media-looting? - dus graag eens een reactie op het artikel van dyab.

Jan,...
by Raf Grinfeld Saturday, Apr. 12, 2003 at 8:10 PM

jij en anderen weten goed genoeg wat ik over die oorlog denk. In tegenstelling tot wat han bijvoorbeeld laat uitschijnen heb ik al ruimschoots duidelijk gemaakt op deze site dat ik deze oorlog helemaal niet zie zitten. En dat ik ook George W. Bush helemaal niet OK vind. Het feit dat jij deze vraag stelt getuigt van een gebrek aan solidariteit met linkse anti-autoritairen, of naïviteit.

Naast de kwestie
by christophe Sunday, Apr. 13, 2003 at 1:30 PM

Beste mannen,

Er vonden in Oostende twee acties plaats. Beide acties hadden hun eigenheid. De ene was clandestien voorbereid en gokte op het verrassingseffect, de andere was een mobilisatieactie. Beide acties kwamen zeer ruim aan bod op Indymedia. Als je het aantal artikels telt kreeg de zaterdagactie in Oostende zelfs meer dan dubbel zoveel aandacht, maar soit ik heb de mensen van Resist! niet horen klagen.
Die artikels stonden wel op Indymedia-wvl waar jij (klaas y.) aan meewerkt en door het verbod op crosspostings krijg je hier dan iets minder te lezen over die actie. Er was wel een feature (met foto van Jan D.!!).

Klaas Y., ik krijg het een beetje op de heupen van jou. Dat is nu al de zoveelste keer dat je 'censuur!' of 'bevooroordeeldheid!' schreeuwt en telkens blijkt het gebaseerd te zijn op een vergissing. Kan je daar mee ophouden, alsjeblief?

Dank je.

sorry
by klaas y. Sunday, Apr. 13, 2003 at 7:08 PM

christophe, als ik goed kan tellen is het ongeveer de vierde keer dat is 'censuur' roep, de tweede keer dat het gebaseerd is op een vergissing. sorry daarvoor, ik moet me inderdaad wat inhouden. ik heb elders een voorstel gedaan om deze discussies overbodig te maken, onder guido's artikel over resist en manipulatie...

en ik werk niet mee aan indy-wvl, geen tijd, krijg wel de e-mails...