arch/ive/ief (2000 - 2005)

Irak-mediawatch 33: Rumsfeld doet aan mediakritiek/ Irak een 2de Palestina ?
by jpe Friday April 11, 2003 at 10:39 PM

Vanavond overtrof hij in alle opzichten, de Iraakse minister van informatie die tot op het einde de afgang van het Saddam-regime bleef ontkennen. Amerika's oorlogsminister genoot van zichzelf en zijn grapjes én hij veegde de Amerikaanse media de mantel uit ... De werkelijkheid anderzijds ...

Donald Rumsfeld sprak vanavond via CNN de pers en de wereld toe en liet iedereen delen in zijn onverwoestbaar positieve kijk op de gang van zaken in Irak. De Amerikaanse en Britse soldaten doen een fantastische job, dat was zijn boodschap.

Maar de media; de media beste mensen, geloof ze niet want kijk. (Ik probeer zijn stijl even te volgen.) "Ze laten je de hele dag opnieuw altijd maar dezelfde beelden van plunderingen zien zodat het lijkt dat er alleen maar geplunderd wordt in Irak. Steeds weer kreeg je die man met zijn twee grote 'vazen' te zien, alsof er honderden zulke vazen gestolen werden." Na met die 'vazen' aan het zwanzen geweest te zijn, werd Rumsfeld ernstiger. Hij had het over een krant. "Kijk, hier een foto van een gewonde, daar een foto van plunderingen, ... en dat gaat zo maar door. Heel die krant vol negatief nieuws." "En als je er met een camera naar op zoek gaat, dan kan je altijd wel iets slechts vinden."

De werkelijkheid is volgens Rumsfeld dat de Irakezen nu vrij zijn, "a free people". En die overgang (het woord 'transition' kwam er ne schone keer uit), tja dat gaat hier en daar gepaard met problemen. Maar geen nood, het Amerikaanse leger zorgt voor water, vliegt voedsel in, herstelt de electriciteit ...

Viersterrengeneraal Meyers trad zijn baas nu en dan bij door bv. de berichten over de plundering van alle ziekenhuizen in Bagdad tegen te spreken. "Er zijn er enkele geplunderd, enkele !"

Terwijl de generaal zich nog 'in hield', kon Rumsfeld zijn plezier niet op. De grimassen op zijn anders ook al expressieve kop, de jokes met de journalisten (jokes waar hij zelf natuurlijk het hardst mee lachte), zijn hele lichaamstaal ... Rummie beleeft the time of his life.

Zap. Terzake. Rudi Vranckx in Bagdad. In een ziekenhuis. Nog niet geplunderd, maar de ellende is er schrijnend. Even een glimp van de humanitaire catastrofe die elke kijker met de beelden van slachtoffers die we de jongste dagen dan toch kregen, zich kan beginnen voor te stellen. En de Irakezen in het ziekenhuis kloegen over één ding: de Amerikanen die niets doen om hen te beschermen.

* Bush-regime maakt Irak doelbewust kapot

4.000 doden kostte deze oorlog al, meldde de VRT-radio op vrijdagmiddag. Op het TV1 -journaal klonk het even later dat we helemaal niet weten hoeveel mensen er al stierven en nog zullen sterven. Niemand houdt de teller bij.

Ondertussen wordt het deel van de Iraakse overheids - infrastructuur dat de bombardementen overleefd had, geplunderd én in brand gestoken. "Een uiting van de woede van de bevolking tegen het gehate regime van Saddam", zeggen de Amerikanen. Maar de Irakezen vragen zelf dat het plunderen zou stoppen. Journalisten zoals Peter Arnett op VTM en Rudi Vranckx op TV1 wezen er vanavond op dat de Amerikanen zogezegd niet in staat zijn om belangrijke ministeries (zoals dat van watervoorziening) en ziekenhuizen te beschermen, maar dat ze wel én de oliebronnen 'beveiligden' én het ministerie van Olie in Bagdad. Het enige ministerie dat beschermd werd tegen plunderingen.

Ergens in een interview vroeg een Iraakse vrouw of Irak een tweede Palestina gaat worden. Daar heeft het veel van weg. En moesten de Israëli's hun bulldozers nog van stal halen, om Palestijnse huizen en overheidsgebouwen te vernietigen, in Irak laten de Amerikanen de klus opknappen door ieder wie een eitje te pellen heeft met het dictatoriale Saddam-regime, of gewoon zich wil verrijken ten koste van om het even wie of wat.

Het resultaat is - zoals een zijn woede niet verbergende Peter Arnett op VTM opmerkte - dat als dit de start van een democratisch Irak moet worden, het wel een heel slechte start is.

Maar wie kan er nog geloven in de democratische bedoelingen van Bush, Cheney, Rumsfeld ? Wat hier gebeurt is het doelbewust kapot maken van één van de belangrijkste Arabische landen. Eerder had men Irak, zijn bevolking en zijn leger al voor een deel op de knieën gekregen door een decennium-lange boycot waar ook officieel België mee schuldig aan is. Dan kwamen de bombardementen en beschietingen, nu de plunderingen ...

Irak - een land met nu ook nog blijkbaar een torenhoge buitenlandse schuld - glijdt af naar het niveau van één van de armste derdewereld landen, een wingewest waar de Amerikanen met plaatselijke milities de oliebronnen zullen 'veilig stellen' terwijl de rest van het land weg 'mag' zakken in 'stammentwisten' die zo goed passen in het verdeel en heers-principe van de V.S. Op die manier wordt Irak zo machteloos gemaakt dat er weinig zal resten van de fiere Irakezen die de jongste dagen voor de camera' s de Amerikaanse troepen bedankten voor het omvergooien van het Saddamregime maar ook eisten dat de Amerikaanse soldaten snel weer zouden vertrekken.

'Lize' vulde deze redenering aan waar ze schreef: "Ik begin te begrijpen dat ook de plunderingen deel uitmaken van een Amerikaanse (militaire) strategie. Aansturen op geweld, chaos en anarchie is de meest doeltreffende manier om nadien het oprichten van een politiestaat te legitimeren. In Europa (Italië) staat deze strategie bekend als de 'strategie van de spanning' : het orchestreren van aanslagen gepleegd door 'extreem links' om verhoogde controle en repressie te legitimeren."

De V.S. maken Irak doelbewust kapot, misschien wel met een burgeroorlog inbegrepen. Dan hebben ze meteen ook de verantwoording voor een blijvend grote militaire aanwezigheid in de regio.

Baghdad protest against looters.
by Guido Saturday April 12, 2003 at 03:30 PM

>>>"Iraqis have held a protest in central Baghdad today calling for an end to the looting and lawlessness that has broken out across the city since US forces overthrew Saddam Hussein.

About 100 Iraqis, many of them students, protested outside Baghdad's central Palestine hotel, where most foreign journalists are based.

They held a banner that read "We want a new government as soon as possible to ensure security and peace".

"We want to cooperate with the new Iraqi government and American troops to keep peace and security," Dhargham Adnan, a 25-year-old student from Baghdad university, told the Reuters news agency." Gaurdain

>>>"I can't tell if they like us or if they are just happy they have been able to loot all that stuff," one unnamed colonel told the New York Times. Only one brave soldier, Corporal Bryon Adcox of the Seventh Marine Regiment, was willing to go on record.

"A few hours ago, they were shooting at us, now they are having a party," Corporal Adcox said. "Are they truly happy we are here?" Mises.org

>>>"Shopkeepers in central Baghdad opened fire on looters on Friday for the first time, forming quasi-militias to guard their stores against the chaos they say US troops are either incapable or unwilling to stop." iafrica.com

>>>"Iraqi citizens in Baghdad and other major cities across the county have taken arms Friday, April 11, to defend themselves and their valuables against looters, accusing the U.S. and British forces of turning a blind eye to the chaos and anarchy they created

They demanded the American forces to either assume the responsibility of maintaining security in the occupied capital or withdraw and leave the task form the Iraqis themselves.

"Iraqi legal experts as well as university professors are ready to take charge of restoring security in the capital if the American occupation forces withdraw," a representative of the Iraqi lawyers stressed in an interview with Al-Jazeera TV channel."

arabia.com