arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dag 2 van de bezetting van Irak : de vrijheid om te plunderen.
by lize Friday, Apr. 11, 2003 at 7:50 PM

Nu de meute 'embedded' journalisten in Bagdad is losgelaten krijgen we een beeldenstorm van plunderende Irakezen en Koerden over ons heen. De Amerikaanse militairen laten begaan, staan er wat bij te lachen of kijken de andere kant op. Is dit de vrijheid die de Amerikanen de Irakezen hebben beloofd ? Wat vinden de Irakezen zelf van de 'vrijheid' waarin hun land zich nu bevindt ?

Vrijdagmorgen, 10u, internetcafé Rome. Op een Arabische zender de beelden van een honderden Koerdische soldaten die in Mosul en Kirkuk een bank leegplunderen. Op de Italiaanse en Franse TV nog meer beelden van totale chaos en de plundering van regeringsgebouwen en ziekenhuizen. Lavabo's, kasten, medicijnen, brandblussers, alles wat voor het grijpen ligt wordt meegenomen. Winkeliers trachten zwaar bewapend hun inboedel te bewaken. Op alle zenders wordt de hele dag door de nadruk gelegd op de algehele plundering van Irak. De Amerikaanse soldaten kijken rustig op het schouwspel neer.

Vele Iraqis kunnen niet begrijpen waarom de Amerikanen de plunderaars ongestraft laten begaan :

"Als ze een nieuw Irak willen, waarom laten ze de regeringsgebouwen leegroven, die dienen toch om het land herop te bouwen ? Als deze plunderaars kunnen doen wat ze willen dan zal de regering die de Amerikanen zullen er installeren er ook wel één zijn van misdadigers en dieven."

Een artikel dat eerder verscheen op deze site werpt een nieuw licht op de situatie van 'totale anarchie'. Volgens plaatselijke getuigen zouden de plunderingen gebeuren onder leiding van de 'Iraqi Coalition of National Unity (ICNU)'. Volgens een Arabische journalist weet niemand iets van deze groepering, behalve dan dat ze door de Amerikanen worden ondersteund.

Ik begin te begrijpen dat ook de plunderingen deel uitmaken van een Amerikaanse (militaire) strategie. Aansturen op geweld, chaos en anarchie is de meest doeltreffende manier om nadien het oprichten van een politiestaat te legitimeren. In Europa (Italië) staat deze strategie bekend als de 'strategie van de spanning' : het orchestreren van aanslagen gepleegd door 'extreem links' om verhoogde controle en repressie te legitimeren.

In de berichtgeving over dag 2 staan niet alleen de plunderingen centraal, ook de reactie van de 'gewone Irakees' op de val van Sadam komt uitgebreid aan bod. Het zal u niet verwonderen dat alle geïnterviewden blij zijn met de val van Saddam en vol lof zijn over de Amerikaanse bevrijder. Of werd een deel van de reacties door de 'nieuwsmakers' weggeknipt ? Op het internet zijn de reacties van vele Irakezen alleszins een stuk genuanceerder.

"In my opinion they did not come for the President or weapons of mass destruction. They came here to rule the world from Iraq. Why Iraq? Because Iraq is the only country that refused everything the Americans said."

"I am very sad for my country. Very sad for Baghdad. To see the Americans inside it is very difficult for me. Because they invaded my country."

"It is not finished. There are still many people fighting. Not because of the regime. Because they love their country."

"This is a bittersweet day. It is happy because we have been freed from a brutal tyrant, but at the same time sad because a foreign army is occupying my country. I hope they will leave as soon as possible."

"If the Americans want to put an administration in place directly, we Iraqis will fight them."

"This is a very sad day. We have lost our country. The Americans want us to disappear from the map. The Americans will never leave. They did not come here with troops like this to have a picnic. This is an occupation, pure and simple."

"They did not come to make us happy. They want to profit from our wealth."

[Lees meer>]
Iraqis' Relief Tinged with Sadness at US 'Conquest'
Iraqis say 'thank you US but leave'
The looters are "our" guys
Bagdad, 10 april, 20 u, Dr. Geert Van Moorter en Dr. Harrie Dewitte per satelliettelefoon

Plunderen is leuk als je arm bent!
by Hubert Friday, Apr. 11, 2003 at 11:45 PM

Dat plunderen en vernielen ziet er mij best leuk uit!
Je mag niet vergeten dat in Irak stinkend rijken bestaan, tegenover zeer armen.
Dat ze die rijken maar eens goed uitschudden!
Het zou tof zijn als we in Belgie ook eens de paleizen en villawijken konden plunderen.
Ik ben zeker dat ook hier vele gewone mensen dit graag zouden doen!

Hubert, euh...
by Guido Saturday, Apr. 12, 2003 at 9:29 AM

"Het zou tof zijn als we in Belgie ook eens de paleizen en villawijken konden plunderen."

En wie zou die plunderen?

Arbeiders, kaderleden,...?

Of gewapende bendes?

En zouden die bendes leiders hebben of zo ontstaan?

En wie zou bepalen wie wat krijgt?

Eén oplossing voor paleizen, villawijken,...

In vlammen laten opgaan...