arch/ive/ief (2000 - 2005)

De ziel van RESIST! te boek gesteld
by Gaston Van Dyck Friday April 11, 2003 at 03:55 PM
gaston.vandyck@pandora.be

Dyab Abou Jahjah en Zohra Othman komen beiden uit een gezin dat uitbuiting en onderdrukking aan den lijve ondervond. Hij werd voorzitter van AEL, zij woordvoerster van de PVDA. Vandaag vinden ze mekaar in de lijst Resist. De media-activisten Han Soete en Christophe Callewaert lieten hen vertellen over hun jeugd, hun dromen, hun overtuiging… Enkele uittreksels.

De ziel van RESIST! ...
resist.jpg, image/jpeg, 135x207

Dyab Abou Jahjah
Nationalisme als keuze voor eenheid
Hij heeft de Arabisch Europese Liga gesticht. Hij lanceerde de burgercontroles op de Antwerpse politie. Hij organiseerde een Palestinabetoging en stond mee aan de wieg van de vredesbeweging StopUSA. Hij werd gevangengezet na een hetze in de pers en het parlement, maar onverrichter zake weer vrijgelaten. Wie is hij echt?
Dyab zal veel lezers keer op keer verrassen. Bijvoorbeeld als hij uitlegt wat het Arabische nationalisme voor hem betekent. "Ik ben nu nationalist omdat mijn natie niet bevrijd is, maar op het moment dat mijn natie bevrijd is, zal ik dat nationalisme laten vallen. Het gaat niet over een ideologie. Het gaat over een positie die je inneemt in de strijd voor nationale onafhankelijkheid. Zolang mijn natie niet bevrijd is, moet ik wel nationalist zijn."

Of ook door zijn visie op de evolutie in het Midden-Oosten. "Israël was er natuurlijk al als koloniaal project in de Arabische wereld maar sinds de val van de Sovjet-Unie hebben de VS vrij spel gekregen. Ze werken nu aan een zeer agressief project in het Midden-Oosten. Wie denkt dat het alleen over Irak gaat of over Saddam, vergist zich. (…) Ze willen beletten dat er een Arabische staat ontstaat die een factor kan zijn in de internationale politiek. Stel even dat er geen koloniale verdeling van de Arabische wereld was. Stel dat er een Arabische staat komt of dat er democratieën ontstaan waardoor de bevolking druk uitoefent op de regeringen. Dat zou de eenmaking in een versnelling doen komen. Dan zou Israël onder grote druk komen te staan en misschien zelfs verdwijnen. Je krijgt dan een nieuw groot continentaal land. Binnen de Amerikaanse veiligheidsstrategie is het duidelijk dat ze dat te allen prijze willen verhinderen. (…) Er zijn al verschillende continentale staten: Rusland, China en India. Dan zijn er ook nog een aantal potentiële continentale staten. De Arabische wereld is er daar één van. Om echt een tegengewicht te bieden aan de VS, moet je een continentale staat zijn. Dan pas kan je militair en economisch een factor van betekenis worden.


Zohra Othman
Ze is geboren in Tanger, Marokko. Ze was voorzitster van de Antwerpse migrantenraad. Ze was advocate van Tiny Mast. Ze was in het Palestijnse Jenin toen het was platgewalst. Ze werkt als advocate in een groepspraktijk van de PVDA. Wie is zij echt? Zo leest de flaptekst.
Ze is arbeidersdochter én lid van de jonge generatie allochtonen die komaf wil maken met uitbuiting en onderdrukking, hier en in de Derde Wereld. Zelf typeert ze dit met volgende anekdote: "Op een vergadering in Hoboken was er een Marokkaanse vader die opstond en zei: 'Mijn zoon zegt tegen mij dat ik een lafaard ben omdat ik niet durf zeggen wat er in Palestina gebeurt en omdat ik niet op straat kom om te betogen tegen de oorlog in Irak. Hij zegt me dat ik me van Marokko naar hier heb laten jagen in plaats van daar te blijven om te vechten voor onze rechten.'

Haar generatie is vastbesloten die fout niet over te doen. Zohra: "Mijn ouders zijn directe slachtoffers van het imperialisme. Ze zijn naar België gekomen omdat mijn vader geen werk had. Ze gingen op de vlucht voor de ellende die decennia kolonialisme en het imperialisme hebben veroorzaakt. Marokko is eigenlijk een heel rijk land en toch werken er kinderen twaalf uur per dag voor een hongerloon. De vrouwen moeten er djellaba's weven voor 60 dirham (6 €) per dag. In Fez en Marrakesh moeten mannen voor een aalmoes Cola bottelen. Het maakt je zo boos, dat rijke land werd werkelijk leeggeplunderd door de kolonialen en vandaag is nog steeds niet anders."

Van Marokko tot België, een strijd tegen onderdrukking
Als revolutionaire heeft Zohra een enorme dorst naar kennis. En ook die dorst wortelt in haar geschiedenis: "Toen ik eens bij een vriendinnetje ging spelen, zag ik dat haar moeder wel kon schrijven. 's Avonds vertelde ik dat aan mijn moeder. Ze antwoordde dat zoiets heel normaal is als je een goed onderwijssysteem hebt."
Zohra wil weten omdat ze zichzelf en haar klasse en haar volk wil bevrijden. Ze vertelt het verhaal van de Palestijnse delegatie die, op bezoek bij Mao Zedong, te horen kreeg: 'U bent gekomen om mij te horen praten over de volksbevrijdingsoorlog. Maar in jullie eigen recente geschiedenis hebben jullie Abdelkrim. Hij is voor mij een van de belangrijkste inspiratiebronnen geweest, van hem heb ik geleerd wat de volksbevrijdingsoorlog precies is.' Dat stukje Marokkaanse geschiedenis wil men ons doen vergeten, maar ik denk dat steeds meer jongeren daar vandaag terug hun inspiratie gaan zoeken. Ik ben zelf beginnen lezen over die onafhankelijkheidsstrijd en ik ben daar eigenlijk heel erg trots op. Over Abdelkrim die in 1921 met een boerenleger standhield tegen de Spaans-Franse bezettersmacht van 200.000 soldaten. De Fransen hebben toen 750.000 soldaten moeten sturen om komaf te maken met de 75.000 partizanen van Abdelkrim.

Dat bloedbad noemden de Fransen 'de pacificatie'. Net zoals de Amerikanen nu honderdduizenden soldaten sturen om Irak te 'bevrijden'. Met de hulp van de Fransen heeft koning Hassan II de nationale beweging verder de kop ingedrukt. Dat ging gepaard met zeer veel geweld en onderdrukking: beschietingen vanuit helicopters, verdwijningen, folteringen Volksleider Jeannk Ben Barka werd in Parijs ontvoerd. Hij is gefolterd en vermoord. Het lichaam van Jeannk Ben Barka werd in zuur opgelost. Je kunt dat vergelijken met de moord op Lumumba. Het imperialisme heeft de meest wreedaardige regimes aan de macht geholpen om het volk te onderdrukken. De Belgische regering bracht Mobutu aan de macht in Kongo en in Marokko hielpen de Fransen koning Hassan II aan de macht."

Titel: RESIST! Veel meer dan een cultuurschok
Auteurs: Dyab Abou Jahjah & Zohra Othman
Opgetekend door Han Soete & Christophe Callewaert van Indymedia
Uitgeverij EPO, Berchem-Antwerpen & Indymedia, Brussel, 2003
Isbn 90-6445-303-9
Kleine paperback, 11 x 17 cm - Geïllustreerd
96 blz. - 6,00 euro
Verschijnt 12 april 2003

indymedia en verkiezingen
by wil Friday April 11, 2003 at 04:39 PM

Medewerkers van deze Indymedia zullen zich in de komende tijd in vreemde bochten wringen om zichzelf te verdedigen.

Zo zullen ze zeggen dat ze de verkiezingen gebruiken om aandacht te geven aan alle "echte linkse politieke partijen" of zoiets. Ze zullen zelfs misschien met een verkiezingsspecial komen...

Het is uiteraard volkomen vrij aan de gebruikers en het editorial-team van Indymedia om de eigen prioriteiten te kiezen. Wat je dan ook lijst in de newswire en de features heeft in feite niets, maar dan ook niets, te maken met de partij of lijst waar de mensen van het editorial-team actief voor zijn. Het zijn dan ook de gebruikers van Indymedia die het maken wat het is. Maar de mensen van het editorial-team zouden er goed aan doen zich juist meer faciliterend op te stellen, in plaats van Indymedia te misbruiken voor eigen verkiezingscampagnes. Pas op Indy-medewerkers... Politiek is marketing en claimcultuur.

Is dit alles .... ???
by han Friday April 11, 2003 at 04:45 PM

Indymedia is een collectief van geangageerde media-activisten. Is dat iets dat steeds opnieuw in vraag moet worden gesteld??

Breng eens wat argumenten aan over wat hierboven staaat??

.

Re: Wil
by Claudio Friday April 11, 2003 at 08:58 PM

En je wilt zeggen dat ...?
Dat media-*activisten* geen mening mogen hebben? Dat Resist moet doodgezwegen worden ondanks dat er overduidelijk leven in de brouwerij is?

Groeten,

Claudio

Bedankt!!
by jessie Friday April 11, 2003 at 09:14 PM
jessie@indymedia.org

Bedankt Claudio,

Eindelijk eens iemand die het door heeft.

Grtz

Jessie,

media-activiste met een eigen mening en een eigen voorkeur die niet met de grote grijze meute wil meehuilen

de mensen
by Vanessa P. Friday April 11, 2003 at 10:01 PM

de mensen hierboven blazen de belangrijkheid van resist toch vreselijk op, vind ik. Als je de humo van deze week leest (jongeren-enquète), dan blijken ze totaal niet aan te slaan. Volgens die enquête is (ongelofelijk) gewoon niémand van plan om erop te stemmen, en de lijsttrekker wordt beschouwd als totáál onaanvaardbaar. Enquêtes zijn niet altijd correct, maar toch, dit geeft een diepe trend aan. Ik denk dat links zich moet richten naar andere opties, die zich misschien wat minder in de kijker plaatsen (leef, lsp, sap), maar nog een groeipotentieel hebben, en misschien op termijn naar een links alternatief kunnen evolueren. Ik denk echt dat dit met ael (pvda+resist) uitgesloten is.

resist
by an Friday April 11, 2003 at 11:10 PM

beste vanessa,

Als je die Humo leest, weet 80% van de jongeren niet op wie te stemmen - een heel groot aantal dus. Veel mensen zijn de traditionele partijen met hun medeplichtigheid aan de oorlog in irak (wapentransporten remember) en al hun gesjoemel beu.

De oorlog is NU wel bezig, en hij is nog niet gedaan (Irak, Syrië, Noord-Korea, enzovoorts) - zou het niet beter zijn om de mensen NU een duidelijk alternatief aan te bieden(Resist dus) in plaats van ons te "richten naar andere opties" die "misschien op termijn naar een links alternatief kunnen evolueren".

De mensen van Resist blazen helemaal niets op, beste Vanessa. Maar wij willen wel alles eraan doen om Dyab in het parlement te doen verkiezen - iemand die eindelijk eens een duidelijk standpunt zal innemen tegen deze onmenselijke en illegale oorlog...

Stem daarom Resist, de stem van verzet !

harde tijden
by klaas y. Saturday April 12, 2003 at 02:51 PM

Dyab Abou Jahjah of Ahmed Azzuz in het parlement: dat zou pas schitterend zijn om de meest gecriminaliseerde sociale beweging in de gevestigde instellingen te zien opduiken. Jammer dat de stroom van geluiden die van de Resist-hoek komen zo opgeblazen zijn. Net alsof Resist de oorlog zou kunnen tegenhouden bijvoorbeeld. Net alsof Resist als enige in België radicale oppositie gevoerd heeft tegen de oorlog. Een beetje bescheidenheid zou de lijst niet misstaan. Het oorspronkelijke opzet is immers al mislukt: een open lijst waar verschillende anti-globalisten zich konden bij aansluiten. Het resultaat is enorm beperkt, zeker geen afspiegeling van wat broeit aan de radicale linkerzijde. Niet dat dat een probleem vormt voor de PVDA: integendeel, kunnen ze zich eens te meer opwerpen als de énige blablabla. Jammer, op deze manier stoot je veel mensen af van wat je een radicaal gedachtengoed zou kunnen noemen. Nu goed, Resist zal de kiesdrempel niet halen, hopelijk overleeft de AEL de hele storm als sociale beweging. Ondertussen zal deze website tonnen resist-propaganda te verwerken krijgen, het worden harde tijden voor de kritische lezer. Tot na 18 mei.

Parlement?
by Guido Saturday April 12, 2003 at 04:03 PM

"Dyab Abou Jahjah of Ahmed Azzuz in het parlement: dat zou pas schitterend zijn om de meest gecriminaliseerde sociale beweging in de gevestigde instellingen te zien opduiken."

Waarom, om de mensen de illussie te geven dat er een paar individuen in het parlement zitten die iets zouden kunnen doen?

Welk parlement in welk land heeft iets te zeggen?

andere klok
by bartmans Saturday April 12, 2003 at 04:34 PM

"Indymedia is een collectief van geangageerde media-activisten. Is dat iets dat steeds opnieuw in vraag moet worden gesteld??"

Het is niet de eerste keer dat hier onvervalste partijpropaganda te lezen valt. Mag dat echt niet in vraag worden gesteld? "Indy" my ass!!

Voor wie een andere klok wil horen, en wil weten waarom Resist niet helemaal deugt: vandaag in De Morgen (p.5), de open brief van Kruithof, Abicht, Goeman e.a.

Johanna
by Guido Saturday April 12, 2003 at 05:51 PM

gelieve niet iedereen vh het collectief over dezelfde kam te scheren. :-)