arch/ive/ief (2000 - 2005)

Demonstratie tegen Amerikaanse 'bevrijding'?
by '''' Friday April 11, 2003 at 02:35 PM

In Margraten, vlak bij Maastricht, eind mei, worden de Amerikanen als 'bevrijders' geëerd door slaafse Atlanticisten.


Op 25 of 26 mei is er een grote Amerikaanse herdenking op de erebegraafplaats van Margraten, 8 km ten oosten van Maastricht. Officieel is dat op 'Memorial Day', in de VS de laatse maandag in mei, maar de herdenking wordt soms naar de zondag verschoven. De herdenking is voor alle Amerikaanse en geallieerde troepen die gevallen zijn bij de 'bevrijding' van België en Nederland.

Waarom is het zo makkelijk voor de VS om zich op te stellen als de 'bevrijders' van Irak? Omdat de mythologie van de Amerikaanse bevrijder onaangetast is, sinds 1944. Niemand durft om de goede bedoelingen van de Amerikanen in 1944 en 1945 in twijfel te trekken.

Als je het goed vind, dat de VS Nederland en België 'bevrijdde', dan is het inderdaad niet logisch om de invasie van Irak te veroordelen. Amerikanen wijzen graag op hun oorlogsinspanning in 1944 en 1945, ze verwachten dat Europa eeuwig dankbaar blijft. Vele Europeanen zijn inderdaad dankbaar, maar ten onrecht.

De invasie in Normandië was niet anders van de invasie van Irak - gewoon om de Amerikaanse macht uit te breiden. Het was bedoeld om een voor de VS aanvaardbaar staten-orde in Europa te bereiken, en daar zijn ze aardig in geslaagd. Het had niets met de Holocaust of anti-fascisme te maken, dat is allemaal later erop geplakt.

Het is ideologisch nodig om te breken met de slaafse houding van de Europeanen. Een demonstratie tegen de Amerikaanse invasie van Europa is een duidelijk symbool. Het zegt tegen de Amerikanen: "Wij zijn je niet dankbaar, wij beschouwen jullie niet als onze bevrijders, wij eren je soldaten niet, zij vochten voor de verkeerde zaak".

De herdenking van Memorial Day in Margraten is de meest geschikte plek daarvoor. De VS-ambassadeur is altijd aanwezig, en natuurlijk de VS-militairen, die vlakbij gestationeerd zijn (Maastricht, Nuth, Geilenkirchen). De herdenking is ook een belangrijk symbool voor Atlantisch-gezinde politici.

een prachtig idee
by ingrid vercamme Friday April 11, 2003 at 04:42 PM
ingrid_vercamme@hotmail.com

Ik weet niet of ik aan deze actie zal kunnen deelnemen maar ik vind het - alhoewel nogal laattijdig - een prachtig idee !