Bevrijding of bevrijding, dat is de vraag ? by han Soete Thursday April 10, 2003 at 05:45 PM |
han@indymedia.be |
Men probeert ons nu al 13 jaar lang de oorlog tegen Irak te verkopen als een bevrijdingsoorlog. Nog steeds laten intellectuelen en specialisten zich lenen om deze mythe de wereld in te sturen. Maar ondertussen zijn in de Arabische wereld miljoenen opgestaan die de strijd willen aangaan om zich te bevrijden van het Amerikaanse imperialisme.
De oorlog tegen Irak is een oorlog om olie en om de controle over de regio. Ondertussen is er zo goed als niemand die dat nog ontkent. Zelfs de persconferenties van het Amerikaanse leger beginnen elke dag met de opsommingen van de petroleumvelden die ze die dag wisten te "bevrijden".
Toch probeert men nog steeds de mythe hoog te houden alsof het zou gaan om een bevrijdingsoorlog : "We komen de Irakezen verlossen van Saddam en dan zijn we weer weg."
Het is bevreemdend om vast te stellen dat hooggeschoolde specialisten en sociologen zich nog steeds laten lenen om dat fabeltjes de wereld in te sturen. Van voormalige NAVO bonzen, generaals, .... verwachten we natuurlijk niet anders. Maar helemaal te gek wordt het als ook de vredesbeweging zich laat lenen voor dergelijk propaganda.
Lees U even mee:
"Het is nu aan de vredesbeweging om de ontstane dynamiek aan de gang te houden en verder te ontwikkelen om de Amerikaanse pogingen tot wereldhegemonie verder te ondermijnen. Een mogelijke manier om dit te doen is pro-actief nadenken, zelf voorstellen formuleren voor een democratisch post-Saddam Irak (uiteraard met zoveel mogelijk inspraak van de Irakezen die hier aanwezig zijn en de situatie het best kennen) en acties en demo's organiseren om die voorstellen kracht bij te zetten."
Lees het citaat twee keer, misschien zelfs drie keer, en bedenk dat het niet komt van één of ander Euro-parlementslid, noch minder van Eyskens of Willy Claes,... .
Van een progressief zou je verwachten dat hij het recht toekent aan het volk om zijn eigen lot te bepalen. Maar neen hoor, voor Stijn Oosterlynck is het aan de Europese en Noord Amerikaanse intellectuelen om een plan uit te tekenen voor de samenleving in Irak. Oh ja, juist, hij wil zich daarbij graag laten helpen door Irakezen die "hier" aanwezig zijn.
Het voordeel van dit citaat is dat het aangeeft hoe het is gesteld met vele intellectuelen.
Wie een beetje televisie kijkt of kranten leest heeft gezien hoe in de hele Arabische wereld het verzet tegen deze oorlog groeit. Zelfs de propagandamachine kon niet wegsteken dat een nieuwe generatie zich verzet tegen de regimes die naar de pijpen dansen van de Amerikaanse koloniale heersers.
Alle betogingen werden verboden, tientallen activisten werden gevangen genomen en misschien nog meer activisten werden door de politie preventief in elkaar geslagen. En toch trokken ze met honderdduizenden de straat op tegen de invasie van de Amerikaanse en Britse huurlingen.
Als er één reden is waarom de Amerikaans-Britse invasie gedoemd is om te mislukken, dan is het wel dat massale verzet in het geheel van de Arabische wereld.
Als de vredesbeweging vandaag de volkeren in hun strijd voor een rechtvaardige wereld wil steunen, dan moet ze haar Westerse en Europese meerderwaardigheidscomplex van zich afwerpen.
Als de vredesbeweging vandaag een perspectief wil geven aan de strijd tegen het Amerikaanse Imperialisme dan moet ze zich aansluiten bij dat verzet in de Arabische wereld. Als de vredesbeweging vandaag de Amerikaanse hegemonie wil ondermijnen dan moet ze de strijd van de volkeren daartegen onvoorwaardelijk ondersteunen.
Wat ik eigenlijk wou zeggen ... by Stijn O. Thursday April 10, 2003 at 06:33 PM |
Voor de mensen van goede wil:
Mijn boodschap was gewoon dat we vanuit een attitude van internationale solidariteit mee moeten helpen aan democratisering in Irak, ook al is de oorlog 'officieel' over verklaard wordt en de persaandacht voor Irak verdwijnt (wat uiteraard niet betekent dat die op het terrein nog door gaat).
Dat heeft niets te maken met eurocentrisme, want ik zeg helemaal niet dat 'wij' een plan moeten opleggen, alleen dat we moeten blijven mobiliseren voor een democratisch Irak en ruimte scheppen voor discussie daarrond. Ik had het daarbij gewoon over wat we HIER in Belgie konden doen en niet over het internationale niveau. Ik had het nergens over 'Europese en Noord-Amerikaanse intellectuelen'
(je voegt er hier jouw eigen vooroordelen aan toe), maar over wat de vredesbeweging hier in Belgie kon doen.
Een eenvoudige vraag kon dat verduidelijkt hebben, maar nee, Han bevecht liever zelf opgezette eurocentrische stromannen. Steeds maar weer op zoek naar nieuwe vijandbeelden...
Overgevoelig. by Edith Thursday April 10, 2003 at 10:31 PM |
edith.legrand@skynet.be |
Inderdaad Stijn, ik had je goede intenties wel begrepen, maar ik begrijp ook de gevoeligheid van Han. Je weet ondertussen ook al dat ik zo mijn gevoeligheden heb. De decennialange brainwashing door de US administratie is er niet vreemd aan. In november slikte ik de bullshit van Bush nog als zoete koek, maar door omstandigheden ben ik dieper op de dingen gaan doordenken.
We moeten het democratiseringsproces in Irak zeker ondersteunen. De feitelijkheid bestaat er in dat de ene wrede dictator werd vervangen door een nog wredere, veel sluwere en machtigere. Het scenario wat de Irakesen te wachten staat is voorspelbaar. Er zal verzet komen en de Amerikaanse bezetters en/of hun Irakese stromannetjes zullen dat verzet wreed onderdrukken. De media zullen zoveel mogelijk de andere kant op kijken, maar als er toch wat bekend geraakt, dan zal het verzet weer netjes van de term 'terrorisme' worden voorzien zodat de goegemeente het weer gedwee slikt als onder supervisie van de US administratie gruweldaden worden gepleegd.
We zijn Guantanamo nog niet vergeten.
Vijandbeelden ? by han Friday April 11, 2003 at 10:19 AM |
Dat ik door een discussie scherp te voeren nu plots jou vijand wordt die ten aller prijze dient bestreden te worden, dat is me nogal wat.
Jij bent alvast niet mijn vijand geworden, ook al hebben we grondige en fundamentele meningsverschillen.
En de discussie die we hierboven hebben is geen discussie over een "detail" of "gevoeligheden" maar een wezenlijke discussie over de houding van veel Westerse intellectuelen ten opzichte van de volkeren in de derde wereld.
Van mij mogen sociologen, politicologen, geschiedkundigen,.... aardrijkskundigen aan Europse Universiteiten boeken vol schrijven over het democratiseringsproces in Irak of de Arabische wereld. Wie weet zal er hier en daar zelfs één zijn die iets intressant schrijft.
Maar het lijkt me vandaag veel meer nodig om de mensen in de Arabische wereld die strijden tegen de koloniale bezetters te steunen. De mensen van Hisbollah, FPLP, DFLP, Hamas, Jihad, Syrië, de Egyptische stundenten, de Irakezen die zich verzetten, .... en ik vergeet er zeker nog tientallen op te noemen.
Voor de mensen van goede wil : Bevrijding of bevrijding??